Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

teisipäev, 13. jaanuar 2015

Kolm pikka paid

Loodus on üldjuhul ratsionaalne.

Milline on siis see evolutsiooniline vajadus, et kassid ja koerad armastavad silitamist.

Ammu see oli, kui tarbeloomadest said lemmikud. Järelikult peavad nad suutma ellu jääda ka ilma paideta.

Ja kui see on nö boonus ja omandatav vajadus. Kas võiks siis oletada, et kui rästik või ilves või kobras suudaks inimest usaldada, võiks ka neile hakata meeldima silitamine ja hellitused?

6 kommentaari :

  1. Inimesed peaksid ka silituste ja paitusteta ellu jääma. Aga mis elu see on :)
    Samas, ma tean küll inimesi, kes ei armasta füüsilisi hellitusi.

    VastaKustuta
  2. See paneb mind mõtlema, et koertele õmmeldakse juba kleite ja kasukaid ka selga. Tekitatud vajadus. Aga inimne sureks talvel ilma riietea kindlasti külma kätte ära.
    Sureks ka ilma paideta. Või siis hävitaks end ise. Erineval moel.

    VastaKustuta
  3. Just lugesin sellist arvamust, et selle pika kodustamisprotsessi käigus soosis evolutsioon neid koera eellasi, kes sõbralikud olid ja julgesid inimesi usaldada. Inimene ei kodustanud koera, koer kodustas ennast ise ja ainult kõige sõbralikumad (ja paialtimad) jäid inimese juures ellu.

    VastaKustuta
  4. Paivajadus on kõigil kaslastel, kui loomasaateid vaatad, siis kõik tiigrid jms nühivad üksteist. Tundub, et koerlastel ka, hundid küll nunnutavad üksteist. Ahvidest ja inimestest ei hakka rääkimagi. :D Tegu ju karjaloomadega, kui lihtsalt normaalseid karjaliikmeid kuskilt võtta pole, ajab inimene ka hädaga asja ära.

    VastaKustuta
  5. njah, ja selline omavaheline paivajadus osutus hiljem, inimesega kokku puutudes hoopis uues mõttes evolutsiooniliseks eeliseks.

    muide, lemmikloomade võtmise komme on inimesel õudselt levinud ja võib käia tarbeloomaks võtmise eel. koera kodustamisegagi võib olla nii, et alguses oli lihtsalt lahe ja nunnu, kui sabas käib, ja siis tuli välja, et hoiatab ligihiiliva vaenlase eest. kassidega sama lugu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kasside kohta käiv mutatis mutandis muidugi.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!