Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 6. juuli 2012

Kõrgkooli sisseastumisest

Ega ma täpselt ei teagi, kellele ma selle postituse adresseerin. Järgmisest sügisest käivitub uus ja uhke kõrgharidusereform ja siis on kõik täiesti teisiti. Nagu on lubatud.
Aga ehk on kellelgi neist tähelepanekutest kasu.

Kõrgkoolide kodulehed on katastroof. Ok, Tartu Ülikooli oma on enam-vähem, aga ka mitte ideaalne.
Kui sa oled abiturient ning tahad astuda sisse, siis mis info sind huvitab? Kui palju on sellel erialal õppekohti, mida on vaja sisseastumiseks, millal toimuvad sisseastumise eksamid ning juhul, kui ei õnnestu, palju maksab tasuline õppimine. Enamikes koolides  peadki selle info saamiseks avama kuni 5 akent. Ehk siis jaotus on tehtud teemade- mitte erialapõhine.
Koolid näivad olevat arvamusel, et noore inimese aju töötab pragmaatiliselt: valin eriala, kus vastuvõtt on suurim, siis vaatan milline on odavaim, seejärel sobitan vastuvõtu aegade maatriksi...?
Minu soe ja südamlik soovitus: pea kõigis koolides õpetatakse mõnd arvutieriala. Laske mõnel rebasel leht sisseastuja pilguga üle vaadata.
(Haa, aga äkki see on hoopis arvutikasutamisoskuste test...??)

Teine tähelepanek. Teoreetiliselt võid sa astuda sisse igasse kooli kahele erialale. Praktiliselt pole see võimalik. Välja arvatud mõned erialad TÜ-s, on enamikel erialadel sisseastumiseks vaja kohale ilmuda.  Ning tõesti-tõesti- kõikide koolide sisseastumise eksamid, testid, intervjuud, katsed toimuvad perioodil  9.- 13. juuli. Ehk siis mõnel erialal pole võimalik tekitada isegi alternatiivi  variant a ülikoolis ja variant b kutsekoolis.
Ma mõistan, et ükski kool ei taha teha nö järelnoppimist ja tegelikult on see vast isegi mõneti abiks, kui noore inimese valikud kahandatakse ja piiratakse olude poolt. Aga ikkagi. Samalaadsed erialad võiks küll sisseastumise aegu klapitada.

Ja kolmas tähelepanek. Tegelikult tuleb eriala ära valida juba jaanuaris. Näiteks kunstierialadel toimuvad katsed juba kevadisel vaheajal ja teises koolis enne lõputunnistuse saamist.
TTÜ pakkus matemaatika ja eesti keele eksamite nö ümbertegemise võimalust, mis toimus samuti suht kohe peale tunnistuse saamist jne.
Iseenesest viimane asi on väga kiiduväärt. Väidetavalt kaaluvat ka TÜ uus rektor seda, et anda lõpetajale võimalus juunis teha uus või parem eksam, kui jaanuari valitu osutus  valeks või eksam lihtsalt ebaõnnestus.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!