Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

teisipäev, 18. jaanuar 2022

Kas teil on ka nii?

Ma olen viimasel ajal märganud kaht veidrat asja.

Ma olen tubli magaja. Mõnel hommikul olen ärgates ärgas ja reibas, teisel mitte.  Mõnikord magan järjest hommikuni, mõni kord mitte. Normaalne, eks. Nüüd olen ma tähele pannud, et kui terve öö magades on vahel nii ja vahel naa, siis neil kordadel, kui ma öösel kolme ajal üles ärkan ja vetsus käin ja uuesti magama lähen, on mul hommikul kerge tõusta ja ka hiljem ei ole unine. Kus on loogika?

Ja teine kummaline asi. Aegade algusest on mul kell 18-20/ 19-21 külm. Sel ajavahemikul on mul seljas pluus, pusa, kampsun ja villane pleed ( suvel üks kiht vähem) ning niipea kui kell kukub, hakkan ükshaaval kihte maha koorima, sest palav. Raamat kirjutas, et see on okei. Teadlased ei tea, miks, aga on tähele pandud, et paljudel inimestel tõuseb sel ajal keha temperatuur. 

Teistmoodi on viimasel ajal see, (või siis pole ma seda varem lihtsalt tähele pannud), et kui teki või kampsuni vms alt paljastatud nahk külma õhuga kokku puutub, siis see on kui elektrilöök. Mitte niimoodi valus nahk, kui palaviku puhul. Teistmoodi. Reaalne füüsiline valu murdosa sekundi jooksul.

Kas teil on ka nii, või peaksin konsulteerima googlega arstiga?

 

 

22 kommentaari :

  1. Re: nahk+õhk teki alt. Ma olen reaalselt viimasel ajal hakanud voodis külge keerama nii, et panen kõigepealt pea teki alla ja siis nihverdan teisele küljele, et jumala eest õhku ligi ei pääseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul jälle vastupidi:) Mul on jalad nt kogu aeg teki alt väljas. Haiglas ajasin õdesid sellega närvi, et ise tilgutite ja uinutite all, aga jalad peavad väljas olema :) :)

      Kustuta
  2. Magamise osas on sama. Et vahel magan öösel ainult 4 tundi ja ei saa üldse aru, et vähe. Teinekord jälle ilusad 8 tundi järjest ja selline tunne, nagu oleks kolm ööd üleval passinud. Mingit loogikat pole. Püüan küll iga päev samal ajal magama minna ja tõusta, ka nädalavahetustel, aga ei aita see ei uinumisele kaasa ega näe ka seda, et hommikuti seetõttu kergem ärgata oleks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle magamisraamatu ( Miks me magame) peamine sõnum minu jaoks oli see, et ei tasu muretseda ( kui just kuude kaupa ei maga). Et erinevas vanuses on unetsüklid erinevad ja suurim viga on seee, et nt teismelisi või eakaid üritatakse 23- 7 tsüklisse sobitada. Et üldjuhul keha teab, mida talle vaja on.

      Aga nõus, et loogika puudub. Ju ikka midagi mõjutab veel.

      Kustuta
  3. Magamisest. Mul oleneb päevatööst. Kui on olnud üleelamised ja sellised emotsionaalsed päevad, siis ma magan pahasti. Parem on siis kui vahetult enne voodisse minemist teen koeraga pika ringi, käin kuuma duši all ja siis kohe magama, telefoni ei näpi. Siis nagu magaks paremini. Ja Mg ning B-grupi vitamiine võtan ka õhtuti.
    Mul on see külmetamiseperiood pisut hiljem. Hakkab kuskil 20 paiku ja vahel ei saa sooja kuni voodisse minemiseni. Kipun keerama radikal sooja juurde ning siis on öösel jube palav. Arvasin, et meie ventsüsteem reageerib välistemperatuuridele viibega, aga nüüd loen, et see võib siis olla inimeses kinni hoopis. Ei tea. Mul on see just nüüd peale maja renoveerimist tekkinud. Meil on selline küttesüsteem, mis peaks end reguleerima välistemperatuuri järgi ja sama ka ventilatsiooniga, et see soe õhk selles süsteemis kuidagi kohandub vastavalt temperatuurile.

    Tekk peab jah olema peal, ma ärkan üles kui kuskilt külmetab :)
    Vetsuskäigud on nii ja naa, vahel aitab aga vahel ei jää magama, läheb mitu tundi enne kui jään. Eriti hull kui peab koeraga õue minema, siis lööb külm õhk klaariks ja paar tundi voodis nihelemist on garanteeritud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sa käid koeraga öösel õues?! ( küll on hea, et mul on kass :) :))

      Mina reageerin küttesüsteemidele küll väga. Olen nüüd paaril korral käinud kontoris koosolekul ja no täiesti koroona. Nina kinni ja pea paks. Tulen koju. Kõik on tip-top. Niiskus, temperatuur, sundventilatsioon... kõik mõjutab.
      Aga inimene on kohanemisvõimeline olend :)

      Kustuta
    2. Jah, mul on muti, kes logiseb vahel. 11aastani pidas vastu ja magas nagu karu, kauem kui mina. Nüüd on hakanud logisema, varuosadega vist ka kehvasti :P

      Kustuta
  4. ma ärkan vahel kell 3 külmavärinatega, vist see aeg, kus kehatemperatuur kõige madalamale langeb

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, nii väidetakse. Kuigi ärkamise kvaliteet peaks olema seotud sellega, millises unetsüklis üles ärkad.

      Kustuta
  5. See on vaktsiinist see võimendab igasugu vigasid. Peale 3 doosi on kuidagi eritirõve. Üldiselt vabas maailmas raamatud on ilukirjandus neid kirjutavad need kes ka horoskoope kirjutavad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvasin, et ainult mu öine helendamine on vaktsiinist, aga siis naha tundlikkus ka. Hea teada.

      Kustuta
    2. Kui ikka päris jubedalt indigovärvi helendab, siis tuleb mahakeeramiseks kasutada retseptiravimeid. Kuidas see nagu ühes multikas oligi, et "Saba nagu polekski". Sinul on seesma, aga et saba on kuum ja külm korraga. :)

      Kustuta
  6. Mul mõõdavad momendil une pikkust, eri vorme ja "kvaliteeti" lausa 2 pulsikella (huvitav neid võrrelda). Une pikkuse enam-vähem panevad paika, aga kui ikka väga vaikselt lebotan arvavad et tudin. Kuidas sügava, kerge ja REM und pulsikellaga mõõta on müstika, kvaliteedist rääkimata. Üldiselt siiski mõningane korrelatsioon hommikuse enesetunde ja une "kvaliteedi numbri" vahel.

    Temperatuurile pole spetsiaalselt mõelnud. Kui külm, liigutan rohkem või panen riideid juurde kui palav võtan ära. Mingit kella-ajalist seost pole täheldanud. Hommikul ärgates jahedam.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja ma olen praktiliselt 4 korda vaktsineeritud (2 pfizer pluss täisdoos Janssen) ei oma mingit mõju üht ega teistpidi. Veebriaris järgmine sutsakas, kokteili mõttes Moderna🤪

      Kustuta
    2. Julge mees ) :) Ma olen ennegi arvamnud, et sind oleks saanud reklaamides ära kasutada ( oleksid praegu miljonär).

      Jah, kui oleks kontrollitud mõõtja, siis oleks hea teada küll, kui kvaliteetne uni on. Nagu öeldud, siis ma magan palju ja reeglina hästi, aga kas ka nn produktiivselt ? Ei tea.

      Kustuta
    3. See kõlab pigem nii, et ma joon 4l viina ja olen näed täitsa kaine, väga normaalne, eks kekutamine ole ka nagu mõnuaine. Üllatu üllatus suremus on anomaaliliselt tõusnud.Inimene vananeb ka läbi haiguste, TT pole lihtsalt veel haigeks jäänud. :)

      Kustuta
    4. Selles küll ei saa süüdistada, et üritanud poleks. Kolleegid ümberringi positiivse testiga kodus pead ja kurku valutamas aga näe mulle külge ei hakka. Hakka või vaktsiinidesse uskuma🤪

      Kustuta
  7. Mul on "külma"tundega sama teema õhtuti, kella 8 paiku hakkab jahe, kerin end fliisi sisse. Olen seda muidugi seostanud istuva asendiga (loen raamatut), muul juhul ei ole osanud tähelepanna.

    Magamisega on lood kehvad, lähen üldjuhul magama 22 paiku (väsinud päeva pingest) ja uinun kiiresti. Samas kella 3 ja 4 vahel öösel ärkan ning siis on uuesti magama jäämine keeruline protsess, tavaliselt läheb 1-2 tundi enne kui uuesti uni tuleb. Loen lambaid ;), hoian silmi kinni jms. Uni aga ei tule ega tule. Ärkan hommikul 6st, mõnikord olen kohe virge ja tõusen, teinekord aga ei saa mitte voodist välja, tahaks veel 10-20 minutit magada.

    Sinu kirjutist lugedes tekkis mõte jälgida kuufaase vms, ehk ka see mõjutab. Esmaspäev vastu teisipäeva oli täiskuu ja see oli esimene kord sel aastal kui magasin nagu nott ja ärkasin täiesti virgena. Sellise järelduse tegemine nõuaks muidugi järjepidevat ülestähendamist ja analüüsi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuufaasid on hea mõte. Kuigi ma natuke pelgan, et kui liigset tähelepanu pöörad, siis hakkab nn isetäituma. St tulemus ei ole enam objektiivne.

      Kustuta
  8. Mul oli kah mingi aeg õhtuti jahe. Siis avastasin, et katla kell oli vale ja arvas et öine periood on alanud :-D
    Varem läksin ma magama kell 21-22, magasin kehvasti (ärkamine pool 7).
    Nüüd lähen 23-24, magan paremini (ärkan kell 7).
    Võta kinni, kas see on nüüd magamamineku aja muutmisest, teistsugusest tööst võu wanadusest vms ...

    VastaKustuta
  9. Jahe õhk on hea, liiga kauaks ei tasu oma jäsemeid selle kätte jätta. Kui kuumahood tulevad, siis sorkan meelega jala teki alt välja.
    Magamise edukus on täiesti suvaline, aga mingil juhul ei tohi ma uinudes endale kõrget ja paksu lugemispatja kukla alla unustada, kui unustan, siis on hommikuks peavalu garanteeritud. Magamiseks olgu padi õhuke nagu lestakala! Ja und võiks alati rohkem olla.
    Tuba ei tohi liiga palav olla, 16 kraadi on ideaalne, alla selle läheb juba veidi jahedaks ja tahaks mütsi pähe.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. vanasti sellepärast olidki öömütsid. ja ega voodi ümber olevad baldahiinid ka ainult toreduse pärast ei olnud. Nii sai endale voodi ümber mikrotoa tekitada, kus on natuke soojem.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!