Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 7. jaanuar 2022

Elu pole kunagi olnud nii hea 2021

Viimaste postituste valguses tundub mulle, et kunagi nalja pärast pandud slogan- "ma olen teiselt planeedilt", ongi päriselt tõsi. 
Ma loen (sotsiaal)meediast inimeste, keda ma päriselt tunnen, kurtmisi, et kulud soojuse ja valguse eest on 300- 1000 eurot ja ma ei tea mida tunda. Ühelt poolt tunnen end tõelise läbikukkujana, mul on olnud teised prioriteedid ja nende hulka pole kuulunud fänsi kinnisvara. Teiselt poolt on ju hea meel ka. 

Vaatasin, et olen viimati kuludest kirjutanud 2015. Kahjuks pole mul toonaseid graafikuid alles, seega teen võrdluse 2013 aastaga.  

Kütteklulud on väga segane asi, kui vaadata arveid, siis see kõigub kuude lõikes ( tariif) päris kõvasti. Sama on prügiveoga. Jumal teab, millest see sõltub. Meil on nii jagatud, et mina maksan toidu ja mees kogu muu kommunaali eest, seega väga ei viitsi süveneda.  Külmematel kuudel on küte olnud natuke peale 30 eurot. 
Vee- ja kanalisatsiooni tariif on jäänud vs 2020 samaks, aga tõusnud on vee soojendamine 4,8%.
vs 2013 on vee ja soojendamise hind aga hoopis  ca -25% odavamaks muutunud

Elektrist rääkides on positiivne, et 2021 elektri kulu on olnud normaalne. 2020 suutsime me jaanuaris 167,63 kWh kulutada ja 2019 detsembris 173,7 kWh. 2021 maksimum on  olnud 149,3 kWh kuus. Seega, me maksime varasemalt odava elektriga aasta keskmisena kokku sama palju kui täna kalli elektriga. Nii et pioneerina õpitud Operatsioonist Säästuretk on tänaseni kasu :)

Ja elektri hind ühiku eest on  tänu börsipaketile kõikunud ja muutunud küll
2020 nov 0,0499 eur, sama oli ka 2013
2021 juuli 0,0869 euri,
2021 okt 0,1116 euri ja
2021 november 0,1331 euri.
Nagu öeldud, siis tarbimine on väiksem, aga arve kokku vs november 2020 on 28% kasvanud. Aga kuna üldsumma on alla 30 euro, siis ausalt öeldes suva. Ma maksan digiteenuste eest poole rohkem. Selle postituse käigus lappasin arveid ja pidin pikali kukkuma- mees mul tegeleb, aga et mu tele- ja netipilt nii palju maksab, oli küll üllatus. 
Detsembri elektriarve pole veel tulnud. Kui see jalust lööb, eks ma siis tulen siia kurtma :)

Söök.
Hansapanga eelarve põhjal on kuu keskmine  448 eurot ( siin ja edaspidi, sisaldab toidupoes tehtud kulud sh esmatarve, majapidamistarbed, kodukeemia, hügieen jne+ väljas söömine), mis on üsna samapalju kui aastal 2013, sellise vahega, et kui toona jagunes see summa kolme inimese vahel, siis nüüd kahe vahel.
Ehk siis, kas on toiduainete hind kallinenud kolmandiku võrra, või ostame me lihtsalt kallimat toitu.
Ostukorvi artiklite lõikes ma kahjuks enam võrrelda ei saa, kuna mu ostukorvi sisu on niipalju muutunud ( st saaks, aga pole mõtet). Me ostamegi kallimat, teistsugust toitu. Need, mis on jäänud samaks, on tõepoolest kallinenud 26 % ( vs 2020 november) ja 2022  jaanuari algusega võrreldes  30%!
Pange tähele hindade muutust 2021 november vs 2022 jaanuar piimatoodetel!  Vau!
Ma ei viitsinud kõiki eelmise aasta arveid ( e-pood :)) läbi lapata, seega võtsin puuduvad e-coopi lehelt (sealt on võetud 2013 analoogtooted) + kontrollisin juba kirjapandud. Ning toimunud muutus lausa nõudis kirjapanekut.
2022 saab lõbus olema.

Kütus
Kuna ma sõidan gaasiga, siis selle hinnatõus on olnud küll muljetavaldav. 225%. Bensiin, mida ma aegajalt võtan, oli augusti seisuga vs 2013 kallim 9% (1,34 eur vs 1,46 eur)

Kõik see eelnev oleks äärmiselt kurb, kui hansapank ei tuletaks mulle meelde, et mu sissetulek on vs 2013 kasvanud 173%. Ma ise ka ei uskunud ja kontrollisin mitu korda üle.

Seega. Virisemine oleks tänamatu ja silmakirjalik. Elu pole kunagi olnud parem kui praegu. 




33 kommentaari :

  1. Just uurisin pojalt eramu elektrikulusid - november 300+, detsember 798...Oleksin pidanud üheksakümnendate algul maja ehitades pikema pilguga vaatama ehituskuludele (elektriküte, kolm põrandakütet) vs ekspluatatsiooni kulud. Majas on nii radikaid küttev pliit kui kamin, a poiss väidab, et unustab kütta. Oi kurja küll!:-(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mnjah, sellisel puhul ei aita ka säästunipid :( Eks häda teeb leidlikuks, kuniks raha jagub, seni see ka põleb...

      Kustuta
  2. Jummel, sul on 2013 andmed käepärast! Muljetavaldav korrastatus.
    Mu elektriarved viimasel ajal on olnud 11 Euro ringis. Ma hakkasin kulude kohta excelit pidama 2019, aga ma ei hoia seal toidule kuluvaid summasid, sest "ajaloolisel" on nii, et toidule läheb kõik see, mis jooksva kuu arvetest üle jääb. Nüüd paar aastat see enam nii hull pole, aga vajaks põhjalikku analüüsi. Täna oli ERRi uudistes just statameti uudis sellest palju kulud on aastaga muutunud. Kütus 17% ja eluasemega seotud kulud 43%.
    Ma lähen nüüd oma faile analüüsima :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaatasin kiirelt. 2020 märtsist detsembrini maksin elektri eest kokku 606 Eurot, jaan-veeb 2021 289.- ja 2021 märtsist detsembrini 254.40, kaks viimast kuud on arve olnud 11 Eurot, sest meil on nüüd kaugküte (pelletikatlamaja).
      KÜ kulud on segased, neid peaks rida realt siis analüüsima, kuna meil on viimase aasta jooksul olnud tarvis koguda 1) projekti jaoks 2) reservfondi jaoks 3) ehitusjärelvalve jaoks ja nüüd maksime parkimiskohtade ehitamise eest ka veel. Need lisasummad viivad aasta keskmise nihkesse, muidu koos laenuga oleks tsipa kõrgem kui eelmistel aastatel. Täpse pildi ilmselt saab siis kui ehitaja annab maja lõplikult üle.

      Kustuta
    2. Sarikommeneerija lisab :D - mul on kõige suuremad kulud hetkel 11a vanale koerale (swedi rakendus paneb need kodukulude alla, ic) ja tõesti, telco on üks suuremaid kuluartikleid koos ema telefonide ja TVga.

      Kustuta
    3. swedis saad kululiiki muuta. Ma enam excelit ei pea, ma swedist eelmsie aasta info võtsingi :)

      Kustuta
    4. Saab aga lemmikloom läheb kodu alla ikkagi,alamgrupina

      Kustuta
  3. Mul on gaasikatel ja möödunud aastaga võrreldes oli kogus sama aga arve vastavalt 67 ja 176. Üllatuslikult külmema detsembri arve mahtus ja nibin-nabin alla 200. Kasv on, aga mis parata, energia on kallinenud kogu maailmas.

    Mind ajab täiega närvi see hala, mida levitatakse nii meedias kui sotsiaalmeedias. A`la see on röövimine ja miks valitsus midagi ei tee ja kuidas vaesed inimesed jäävad veel vaesemaks. Vaese inimese ehk korteris elava pere arved ei tõuse sugugi nii märkimisväärselt. Ja valitsus ju algatas toetuste süsteemi. Lihtsalt paanika müüb, ja valitsuse kritiseerimine on alati klikke ja poolehoidjaid koguv.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah nõus. Aga ilmselt võimendub see veel seetõttu, et sellist jauramist on viimasel ajal liiga palju. Miks ei ole /on piirangud, miks sunnitakse/ei sunnita vaktsineerima, miks ei jagata/jagatakse raha laiali, miks kompenseeritakse/ei kompenseerita.
      Tervet mõistust ja rahu tahaks rohkem :)

      Kustuta
  4. Küttele ainult 30.- kuus? Kui suur korter on, kui see saladus pole?
    Tegelikult ei tea ma kaugküttest midagi. Ainult see mälestus on jäänud ammustest aegadest, et tsentraalküte on kallis ja 30 aastat tagasi oli ka väga ebausaldusväärne. Sel ajal lõhkus mu õde oma tollasest korterist ühiskütte radikad välja ja pani tavalised elektriradikad seina. Siis olla olnud see odavam.
    Praegu leidsin sellise võrdluse:
    https://www.konkurentsiamet.ee/et/vesi-soojus/soojus/kooskolastatud-soojuse-piirhinnad
    Kalleima ja odavaima soojuse megavatt on rohkem kui neljakordse hinnavahega!

    Meil siin maal omas majas on isklik keskküte. Ise loobime puid ahju vastavalt vajadusele. Puid teeb mees ise oma metsast. Elektrit kulub küttesüsteemi ventilaatorile ja pumpadele, toiduvalmistamisele (induktsioonpliit ja el. ahi), loomulikult valgustusele, telerile-arvutile jt pisikulud, vahel ka mõnele tööristale (näiteks taldfrees võtab 1,6 kW, aga sellega ei töötata järjest ülearu pikalt). Detsembri elektriarve oli midagi 70.- kandis, muidu on meil siin tavaline (talviti) olnud 50 ümber. Börsielekter.

    Meie ka elame rikkalt, paremini kui kunagi varem. Päriselt ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 67,8.
      aga meil on kuidagi soe, mul on aastaringselt magamistoa aken irvakil ja ainult ühes toas on radikas järel 1- peal. Kraade ei oska öelda.
      Tõsi on muidugi see, et ühistus on taas tõstatunud teema, kuidas jagada proportsioone üld- ja korteri kütte vahel.
      Sest meiesuguseid on ilmselt palju ja neile, kel torude soojusest ei piisa on paha, sest seinad ei küta nn kaasa, kui kõrvalolevad on külmad.

      Kustuta
    2. Kaugkütte puhul oleneb, kas maja on renoveeritud või ei. Meil paar aastat tagasi need, kes olid kaugküttel, maksid ainult kütte eest 300 euro kandis (70 ruutu korter). Mul on see hästi meeles, sest me võrdlesime kulusid majakoosolekul. Mina sel ajal kütsin elektriga ja suurim arve võis olla max 170 talvel (kolm radikat ja põrandaküte vannitoas + boiler).
      Nüüd on kõik kaugküttel (pelletiküte), küte reguleerib end vastavalt välistemperatuurile, ja lisaks on meil soojustagastusega vent, kolmekordsed aknad, soojustatud maja (seinad, pööning, vundament). Kui laenu, reservfondi ja kindlustust ei oleks, siis me maksaks "kopikaid".

      Kustuta
    3. Küsisin sõbrannalt, palju tal küttekulud on. Pisike kahetoaline renoveerimata hruštšovka. Natuke alla saja pidid olema, see siis kaugkütte hind. Ja mul on alati külm, kui ma talle külla juhtun...

      Kustuta
    4. Mõõtsin ära. Mul on toas 21 kraadi.

      Kustuta
  5. Hämmastavalt vähe kulub autoril elektrit! Uurisin emandalt (korteriomanikult) - november 50 €, detsember 160 € ja ma tõesti ei saa aru:( Tulesid põlema ei jäta, pesu topin masinasse kord-paar nädalas, sama harva kasutan ahju söögi vaaritamiseks, põhiliselt ikka pliit. Nõudepesumasin seisab jõude, sest kahe inimese nõud on mõistlikum "käsitsi" pesta. Ainus liigne luksus on taas kolm põrandakütet plaatpõrandate all - esik, köök ja vannituba. Peaks esiku ja köögi välja lükkama, vaataks palju kokku hoiab. Müstika, ma ütlen - eriti muidugi blogi omaniku kuluga võrreldes. Ahjaa, korter on pisut suurem - neli tuba ja 78 m2

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ju see siis põrandaküte on, mis elektrit kahe suupoolega sööb. Aga vaata, kui küte taga, voolumõõtjalt, mis näiteks ööpäevane elektrikulu kokku on ja siis lükka mõni põrand mõneks tunniks tagant ja võrdle. Arvutada peaksid sa ju mõistma :)

      Kustuta
    2. Põrandaküte on paras röövel, eriti kui kehvalt soojustatud põrandale ehitatud. Mul olid suvekuudel (vihmane jahe vs leitsak) märgatavad erinevused vanasti. Kui küte väljas (pisike vannituba), siis andis paarkümmend eurot võitu. Kwh-des enam ei meenu, sest maist alates ei kasuta. Nüüd on vannitoas kaugkütteradikas.

      Kustuta
  6. Corpse Reviver No. 47. jaanuar 2022, kell 16:08

    Hea on ainult nendel kes saab oma kulud edasi kellelegi teisele lükata ja kõik tõstavad oma töö väärtust. Nii saab ka Indigoaalane oma 170% lahti kiiremini kui taarvata oskab.
    2019 oli enavähem sama külm detsember siis oli börsihind keskmine hind 6s/kWh nüüd kuni 30s/kWh ja veel selle kuu augustis jäi see hind alla 12s/kWh suvel ju ei köeta ja kulu pole märkimisväärne. Ehk võrreldes aasta algusega sai maksta ühe kuuga 4 kuu eest, kas see jätkub või ongi see meie uus normaalsus? :)

    VastaKustuta
  7. Ilma fäänsit kinnisvara omamata võib elektriarve kasv jalad alt ära võtta küll. Kui eelmise kuu 63 asemel kirjutati seekord arvele 132 siis ikka võtab mõtlema... Aga paraku kokku väga kusagilt ei pigista, puitmajas vannitoa põrandakütet välja lükata ei ole eriti tark, valgustitega suurt ei võida, pesuvee puupliidil potis soojendamine vb tooks paar senti võitu... ?

    VastaKustuta
  8. Seni kui tulud ületavad kulusid pole ju häda midagi. Lugedes eilset pealkirja teemal miks kinnisvarahinnad ka edaspidi tõusevad: "Rahval on palju raha käes" kostab elektrihinna hädakisa populismina. Mu EKRE koolivend postitas valitsust kirudes oma üle 1500 eurose elektriarve unustades lisada mitmekorruseline ja kui suure põrandapinnaga ta häärber on :P

    VastaKustuta
  9. Mul on 2-toaline korter (45 ruutu). Kui 2020. a veebruari eest (kõige külmem kuu) oli gaasi ja elektri eest arve kokku 110 eurot, siis detsembri eest küsiti 265 eurot (riik võttis omakorda 17 eurot enda kanda, muidu oleks minu arve üle 280 olnud). Palk mul selle ajaga 2,4 korda ei kasvanud :)

    Ma väga tahaks loota, et see on ühekordne anomaalia, mitte meie uus reaalsus. Ma jõuan selle raha muidugi maksta, aga ma teen seda väga pika hambaga. Kuidagi nonsenss tundub järsku nii palju rohkem maksta.

    Arvest siis gaas moodustab u 200 eurot ja ülejäänu on elekter. Suurest hirmust ei julgenud detsembris ahjus midagi tehagi. Paistab, et see hirm ei olnudki alusetu :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Müstika. Mis sul kulu kW on?
      Ma oletan, et on sul on põrandaküte?
      Tundub, et see on üks peamisi raharöövleid.

      Kustuta
    2. Kusjuures ei ole põrandakütet taga. Ehitusmehed lõhkusid suvel termostaadi ära (et põrandaküte küll töötab, kui käima paned, aga hakkab maksimumiga huugama ja reguleerida enam ei lase) ja nüüd ma enam ei kasuta. Pealegi on see põrandaküte ainult vannitoas ja mingi riba esikus.

      Võrdluses tõin välja eelmise aasta veebruari, siis mul oli põrandaküte taga. Nii et elektri tarbimine on nüüd isegi vähenenud. Kokku oli detsembris 175 kWh. Ma ei teagi, miks nii palju kulub. Võib-olla siis gaasikatel võtab...

      Kustuta
    3. Ma jõudsin juba FB-s lugeda teooriat, et EE manipuleerib näitudega :)
      Hakka või uskuma :)

      Kustuta
  10. Meil oli novembri eest elektriarve 80 ringis, nüüd detsembri eest 150 millegagi, põhiline elektrisöödik on vannitoa radikas, kusjuures olukorras, kus me keerasime ta suht maha, noh, et kui parajasti pesus ei käi, siis hoiaks midagi 15 kraadi ringis sees või vähem, peaasi, et plussis. Nii juhtub, kui osta korter vanas majas, kus alguses ei olnudki vannituba, ja see vannituba kunagisse esikusse ehitada - seinad on küll soojustatud, aga ahjusoe sinna ei ulata, see esik oli ise juurdeehitus vanemale hoonele, tähendab, toasoojast eraldab seda korralik palksein.

    a noh, ka ilmad on siin Lõunas kontinentaalsemad, Tallinnas vist ei olnud detsembris ka 24-kraadiseid külmi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ja võib-olla loeb ka kodukontor. Rahalisest küljest tähendab see, et ma saan pool arvet ettevõtluskuludesse kanda. Praktilisest küljest küllap võtabki mõnevõrra rohkem elektrit, kui mul töötamise ajal siin arvuti ja valgustus huugab.

      Kustuta
    2. See vahe ei ole suur, ma esimesel kodukontori aastal tegin analüüsi elektritarbimisele, sest arvasin ka, et pidev söögitegu, elektripliidil päeval, arvuti ja ka kõrgemal temp radikad (vanasti jätsin päevaks vaid ühe sisse kui kontoris olin, va talvel külmaga). Vahe oli, aga marginaalne.

      Kustuta
    3. No mina olen ju ka kodukontoris. Arvuti, vetsu on tuli, lõunaks mikrolaineahi,pimedal ajal lamp ja kuumal ventilaator.
      Sel aastal avastasin ( varem polnud teema), et jõulutuled (LED) valgustavad väga hästi, jätan kevadeni :) :)

      Kustuta
    4. Meil on pidevas kasutuses ruume ehk rohkem, sest ka A. on suurem osa päevast kodus ja meil on mõlemal isolatsioonivajadus, kui me millessegi süveneme.

      Kustuta
  11. Arve üksi ei näita eriti nidagi. Vaadake paketti ja kwh hinda. Börsipaketi puhul tuleks pigem teha paari aasta lõikes analüüs ja leida keskmine. Mul on olnud aegu, kus ma maksan vbla kwh eest rohkem kui börsipaketi omanik, aga vähemalt ma tean, mida oodata. Mul on alati olnud fikseeeitud hinnaga kolmeaastased lepingud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. St mitte võibolla vaid kindlasti. Vanasti kolleegid pidevalt norisid mu kallal, miks ma konservatiivselt fix hinnaga ostan, et see tuleb kokkuvõttes kallim.

      Kustuta
  12. Corpse Reviver No. 49. jaanuar 2022, kell 20:09

    Paistab et aina paremaks see elu meil läheb. Tulevik ongi selline romantiline, et iga üks istub kodus ja põrgatab elektrone, mängib ringmänge, euroliit maksab maksud ja NATO on vihmavarjuhoidja.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!