Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

laupäev, 18. juuli 2020

Euroopa rannikurada 2

Tere tulemast ehk võõrastele sissepääs keelatud
kui mitu korda on universum üritanud mulle vihjata, et "ära kasuta ühistransporti, sõida autoga?" Sada vist.
Aga mida mina teen. Lolli järjekindlusega üritan bussiga sõita.
Harju maakonna ranniku matkateest on mul veel käimata neli jupikest. Nõva, Vihterpalu jäävadki käimata, kuna bussiajad ei klapi.

Seekord valisin kodule lähedase raja Vääna-Jõesuu, seal kus viimati pooleli jäi kuni Tabasaluni. Naiivse inimesena eeldad, et randa ikka inimesi viiakse.
Esimesest bussist jäin... maha. 3 minutit või nii, igatahes nägin, kuidas saba kaugusesse kadus. Pole miskit. Järgmine pidi tulema 40 minuti pärast. Eks tuleb oodata. ootasingi.
Koos minuga veel mitu inimest.
ja saad aru, see buss sõitis peatusest peatumata lihtsalt mööda!!!
Ega midagi kui veel 20 minutit oodata.
No tõesti. Ega mul polegi kenal laupäevahommikul muud tarka teha,. kui elava liiklusega maantee ääres tund aega bussi oodata, et seejärel sõita metsa, et 20 kilomeetrit, seljakott seljas vantsida.
hea on olla normaalne inimene :)


Sedapidi on väga hea minna. Päike oli kogu aeg nn selja tagant.

Kogu see raja lõik Vääna- Jõesuust kuni Tabasaluni on suurepäraselt märgistatud. Vaid kord, üle kraavi minnes, tekkis kõhklusmoment. Vaatasin otsivalt ringi, mispeale üks ujumast tulnud proua küsis- kas otsite rada, see on seal...:)
Kuuldes, et suundun Tabasallu vangutas murelikult pead. Seal on ju mere ääres sellised  häärberid.. sealt te küll läbi ei saa..

Aga, kuigi eramaa silte oli ka selles piirkonnas piisavalt, siis läbipääsemisega polnud kusagil raskusi.
Raja esimene pool on kõrges rohus, ehk siis soovitav on kanda pikki sääri. Sest, kuigi ma hiljuti kuulsin just uudist, et maailmas on nõgesed muutunud defitsiidiks, siis meil jagub neid veel kenasti. Ja siis inimsööja parmud. Ja usutavasti on seal ka puuke.
Samas peab arvestama, et enne lõunat on varjulistes kohtades kaste maas ja rohi märg. Aga ilus ja mõnus, nagu päriselt matkakski puutumata looduses :)

Muraste kandis keeras rada sisemaale ja jäi seda kuni lõpuni. Kuni Tabasaluni oli see igav rajalõik. Kohati maanteeäärt mööda, kohati majade vahel. Kuigi, tuleb tunnistada, eks seegi ole omamoodi meelelahutus juurelda inimeste erineva arusaamise osas esteetikast ja kurvastada,  et ise pole osanud niimoodi palgast kõrvale panna....:)
My friends all drive Porsches, I must make amends
Worked hard all my lifetime, no help from my friends
So Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?

Üks kummaline asi. ca 95% inimestest, keda kohtasin rääkisid vene keeles. Ma olin ausalt öeldes hämmingus,  kuna millegipärast arvasin, et see on pigem eestikeelsete kant. Mis vahet? Vahe selles, et meie kaasmaalased armastavad väga valju muusikat ja vabas looduses grillida. See õige pisut häirib..:)

Tabasalu lõik kulgeb Tabasalu looduspargis. Sildid, pildid ja grillimiskohad.

Seekord võtsin väga rahulikult 20 kilomeetrit ja ca 5 tundi. Vahepeal pidasin isegi mereääres pikniku. Vesi oli soe. Ja vahetusjalatsid on endiselt hea mõte.

Ja selle aasta metsmaasikad ja mustikad on väga hapud :(

6 kommentaari :

  1. Murastest Tabasaluni on võimalik edukalt ka mere ääres kaldarada pidi minna. Veidi pikem ehk aga päris põnev, eriti Tiskre pangaalune osa. Tean seal iga nurgatagust, suviti sai vanaema juures mere ääres oldud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehhee. Ma Tilgu kandis, seal kus koopad on, üritasin... supsti. Sai tee otsa ja kuna ma mööda seina üles ronida ei suuda, pidin KOGU tee tagasi minema!!! :) rohkem ei riskinud, kuigi kaardi (guugle, mitte selle raja) järgi tundus võimalik.
      Seal oleks kindlasti vaja kohalikku abiks kaasa :)

      Kustuta
  2. See on kõige ägedam Tallinna lähedane matkarada üldseeee!!!! Käisin seal mõni nädal tagasi ja huvitavat oli nii palju, et blogida lihtsalt ei suutnud sellest.

    Kaardil läheb Muraste - Rannamõisa lõik küll mere lähedalt. Pärast Tilgu sadama kandis, seal kus jääd ronitakse, läheb ta küll kindlusraudtee tammi pidi üles ja veidi merest eemale, aga kindlasti mitte maantee äärde.

    Kas see on see rada, mida sa käisid?
    https://coastalhiking.eu/et/route/day/59
    https://coastalhiking.eu/g/Route/r001/Publ/ByDay/et/BCH_Day_59_et.pdf

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, seesama ;)
      No ma ei tea. Ma jälgisin märke ( mitte kaarti )
      Paar kõrvalepõiget tegin, aga seda juba oma initsiatiivil. Pärast safamat oli reaalselt mäest üles sõidutee serv ?

      Kustuta
  3. Aga kõige põnevamad asjad on otse matkaraja kõrval, mitte päriselt selle peal. Näiteks too torn, mis on esimese foto plakatil - kas sa selle leisid üles? Ja külaseltsi välja puhastatud Peeter Suure merekindluse käikude süsteemi (parkimisplatsi kõrval)? Seal on mets igasugu tohutud objekte tihedalt täis, aga veel 30 meetri pealt ei näe mitte midagi, sest selline võsa.

    Kogu selle piirkonna määras omal ajal ära sõjandus. Juba merekindluse raudtee harusid oli seal tont teab kui palj. Mitte et need ise huvitavad oleks, aga iga raudtee otsas oli midagi põnevat, ilma põhjuseta neid ju ei ehitatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah. Sellega nõustun, et vaadata oli nii mõndagi ;)

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!