Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 7. juuni 2019

R. Ludlum Bancrofti strateegia

See raamat ei vääri tegelikult postitust. Tavaline ladusalt loetav põnevik.
Aga. Seal oli kaks teemat, mis mind intrigeerisid ja vajavad jäädvustamist.

Ma ei tea, kas Mart varastas idee Robertilt või oli see vastupidi.. Igatahes, see, et Eesti on süvariik, on jäädvustatud ka maailmakirjandusse. Ning juturaamatud, teatavasti, peegeldavad ju tegelikku elu, onju.
niisiis. Kogu maailma kurja juur. Kogu maailma juhtmine toimub osati ka Eestist. Põhjuseks meie geopoliitiline asukoht, mille üle me ise õigustatult uhked oleme.
Ma loodan, et turismifirmad on juba moodustanud tuuri kohtadesse, kus raamatu tegevus toimus .. :)

Samas on selles ka paradoks. Kui Genesis upitab õigeid valitsusi pukki, siis ongi ju Mart õige ehk siis milleks süvariiki kiruda?


Teine teema on mõtteharjutus.
Tegelane saab kõigepealt endale kasutamiseks 18 miljonit ja seejärel heategevuseks 20 miljonit.

Esimese raha jagamine tundus alguses lihtne. Ma annaksin kõikidele lähisugulaste lastele 500 tuhat, kohendaksin natuke oma elutingimusi. Mingi raha paigutaks tuleviku kindlustamiseks- ostaks kulda ja kinnisvara ja väärtpabereid. Mittemateriaalse investeeringuna ma tahaks raieõiguseta metsa, et teha eksperiment  ja lasta sel kasvada põlismetsana.
Ja järele jääks pluss-miinus 10 miljonit. Selle jagaks pooleks. Pool mulle ja pool mehele. Riskide hajutamiseks ja mõttetute vaidluste vältimiseks.
Ja siis jooksis mu mõte kinni.
Ma ei oska selle rahaga mitte midagi teha!! Mul on kõik vajalik olemas, 5 ja isegi 10 miljonit on liiga vähe, et täita mu unistusi a la rajada Rail Baltic läbi Tartu või ehitada Uus Ameerika põgenikeriik kuhugi Aafrikasse.

Veelgi keerulisemaks osutus heategevussumma planeerimine. Jah, ma võiks selle jagada naiste- ja loomade varjupaikadele, toetaks puudega lapsi ja raha olekski otsas.
Aga heategevus, mis poleks annetamine vaid millegi uue loomine, investeering ?

Raamatus on üheks läbivaks teemaks, et igal teol on tagajärg. Samuti heateol. Et tehes head, me võime sellega tahtmatult teha halba ja/või käivitada ahelreaktsiooni nähtustest, mida me ei osanud arvatagi.
Annetades lastehaiglale saadame riigile signaali, et tänane tervishoiueelarve ja selle prioriteedid on okei. Annetades loomade varjupaigale saadame sõnumi neile vastutustundetutele, kes igal kevadel kiisukese võtavad ja ta sügisel hülgavad, kes leiavad, et iga loom peaks korra poegima..??
Moodustades fondi, mis õpetab lapsukestele ITd või keeli... ja siis nad lähevad ära, kuna Eesti jääb kitsaks jne jne jne

Ühesõnaga. Mitu päeva nuputasin õige vastuse üle.
Nädalavahetusel sõitsin Saaremaale.
Istun laeva kempsus ja loen ukse pealt:
Vastus: laeva nina

Vahel on vastused lihtsamad, kui me arvame :) :) :)

8 kommentaari :

  1. "Uus Ameerika põgenikeriik kuhugi Aafrikasse" - st Libeeria 2.0?

    Aafrikast ähvardab suur osa kliimamuutusega elamiskõlbmatuks muutuda (nagu üldse ekvaatoril ja selle ümbruses).

    "Annetades loomade varjupaigale saadame sõnumi neile vastutustundetutele, kes igal kevadel kiisukese võtavad ja ta sügisel hülgavad, kes leiavad, et iga loom peaks korra poegima" - kahtlen. Hülgajad ei vii tavaliselt loomi ise varjupaika (sinna jõuavad loomad kodust tavaliselt omaniku surma või perele lisandunud lapse allergia tõttu), vaid jätavad lihtsalt suvilasse maha. Kaldun arvama, et sellist käitumist oli varem (mil oli vähem varjupaiku) pigem rohkem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No võimalik, et siis on mingi muu mõju. Ma pole eriline ökoloog, aga ilmselt kui kassid euroopasse kolisid, siis mitte inimese mänguasjaks. Kui me kogu populatsiooni steriliseerime.. kas loodus ja ökosüsteem vajab kasse?
      Või võtame lihtsama näite. Kui keegi tõesti oleks olemas, kes otsustaks, et Eesti vajab uut valitsust. Kas see oleks ikka hea? Äkki me vajamegi šokki. Äkki me arenesime liiga kiiresti jne.
      Raamatule tuginedes destabiliseeriks see keegi Ida Virumaa, et panna siseminister raskesse olukOrda..

      Kustuta
    2. Kassid tulid Euroopasse just nimelt inimese lemmikloomana ja suuremas koguses suht hiljuti. Leonardol on pilt "Daam hermeliiniga", mitte "Daam kiisuga", eks ole.

      Varjupaigas minu teada steriliseeritakse nad enne uuele omanikule andmist ära, nii et see peaks populatsiooni pigem vähendama.

      Ida-Virumaa võib destabiliseerumisega ka täitsa ise hakkama saada.

      Kustuta
    3. (ok, lemmiku staatusele aitas kaasa ka hiiretõrjuja funktsioon, aga seda ilmsem, et kass liikus koos põlluharijatega. Euroopas on põlluharimine suhteliselt hiline nähtus, v.a Vahemere ääres.)

      Kustuta
    4. Ühesõnaga. Mõttetu loom ja parasiit... :(

      ( aga väga armas)

      Kustuta
    5. einoh, põlluharijatele oli ta vägagi mõttekas, hiired tegid vilja hoidmise väga keeruliseks. Seal tekkis neil sümbiootiline suhe - kassid tulid närilisi jahtima, inimesed pakkusid lisatoitu ja ulualust ja seltsi - Aafrika metskass on väga seltsiv. Lemmikloomapidamine tuli hiljem, inimesel on kalduvus mis iganes loomi lemmikloomaks võtta.

      Kustuta
  2. heategevusraha võib samuti n.ö metsa vabaksostmiseks kasutada, arvan ma.

    VastaKustuta
  3. Ida-Virumaast:
    https://www.err.ee/948993/eesti-energia-teatas-kuni-1300-tootaja-sundpuhkusele-saatmisest
    eks ole.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!