Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 25. jaanuar 2018

Pilvede all. Neljas õde

Võid rahulikult lugeda, ma ei spoilerda sisu.

Ma armastan Pilvede all seriaali. Koos ülejäänud ligi 200 tuhande eestimaalasega istun ma kolmapäeviti teleka ees ja elan kaasa Piretile, Marile ja Kertule.

See on üks huvitav fenomen. Sest, kui ma küsin endalt, miks, Siis on raske vastata, Kergem on vastata, mis mulle ei meeldi.

Mulle ei meeldi, et kuigi peaosalised ja stsenarist on naised, on see seriaal masendavalt šovinistlik.
Ja ebaloogiline.
Kuidas saab nii enesekindel, egoistlik ja tugev kehtestaja kui Mari, elada koos nii kontrolliva ja patroneeriva mehega kui Indrek?
Kuidas saab nii mitmest muudatusest, ehk siis avatud ja paindlik, leebe ja rahulik naine nagu Kertu elada koos nii väiklase ja armukadeda mehega kui Andres?
Kuidas on võimalik, et aastaid ja aastaid hiljem ei anta andeks Eerikule ja täiesti tõsimeeli arutatakse varianti, et laps ei peaks oma isaga kohtuma.
Kui meid huvitaks küsimus, kes on Eestis need inimesed, kes vahetavad igal kuul autot, Siis seriaal annab vastuse: väikefirmaomanikud....
ja loomulikult käivad inimesed oma kodus täismeigis, sukkade ja peokleitidega ..:)
Järgnevalt ma vabandan, sest ma lähen inetult isiklikuks.
Aga mind ajab närvi Inga Lunge flegmaatilisus. Sest ma ise olen lihtsalt niipalju koleerilisem inimene.
"Jah. Kertu teadis, et Eerikus on peidus ka midagi head"... Kui sa oled seda seriaali näinud, siis sa kujutad väga täpselt ette, kuidas see eelnev lause kõlab :)
Täpselt, nagu Katrin Lusti Kuuuurija kaadritagune koll, nii on ka selle seriaali närviajav omapära, mis annab tegelikult näo. Kaadritagune Inga mõtisklev järjejutt...:)

Esimeste hooaegade ajal karjusin ma ahastusest, mis nõmedad riided talle selga on pandud ( ja ma pole mingi moeguru). Nüüd, paar hooaega on saadud rõivastesponsoriks natuke fänsimaid kleite pakkuv firma. Ja ma pole ikka rahul. Inga on jälle jäetud tähelepanuta. Ta seljas on alati kleidid, mis kisuvad rinnust ja mille pikkus teeb jalad paksemaks. Ja sellest on väga kahju, Sest Inga on väga ilus naine ja tal on vapustavad jalad.
Kuidas ma seda tean? Sellepärast tean, et filmis oli talle lõpuks ometi selga leitud korralik õige pikkusega kleit....

Ja miks ma seda siis vaatan.
Just sellesama pärast. Sest ärritab. Ja mulle meeldivad muinasjutud.
Leila Säälik ja Indrek Sammul, Rita Rätsep ja Elisabet Reinsalu on lihtsalt vapustavad.
Ma tõin esile oma lemmikud ja see on üks osa vastusest, miks meeldib, Värvikad karakterid, draamad, huumor ja emotsioonid.
Ning nendele hulludele vastukaaluks on seriaalil teine pool. Selle seriaali omapära on headus. Võimalik et ma eksin, aga mulle millegipärast tundub, et seal seriaalis paistab alati päike. Ja ükskõik mis jama või ebaloogilisus või draama ei juhtuks. Lõpuks läheb ikkagi hästi.
Ja väike armas Haapsalu. Ja rikkad ja ilusad eestlased. Nii armas muinasjutt, mis aitab unustada argipäeva.

Mistõttu mul olid ka filmi suhtes ebarealistlikult kõrged ootused.
Kirss ütles filmi tutvustades, et ta üritas teha ebatraditsioonilist eesti filmi. Et mitte keegi ei ole paljas, keegi ei seksi, puudub äng ja depressioon ja on olemas tempo.

Kõik, peale tempo, peab paika.
Lugu st tegevusliin, on väga hea. Ootamatud pöörded. Mis samas, on ehk ka puuduseks. Sest ma ei kujuta ette, et viitsiks seda vaadata teist või kolmandat korda, kuna ma nüüd ju juba tean, kuidas asi lõppeb.
Ehk siis, see film on seriaalilik, Põnev, aga pealiskaudne. Puudub laiem, sügavam põhjendus ja sisu.
Näiteks, filmi 1+1 olen ma samuti näinud oma 5 korda vähemalt. Ma tean mis juhtub, Aga kõnetab endiselt. Sest naljadest kõrgemal seisab lugu, Inimlikkus, hoolimine, võrdsus, töötus ja sotsiaalabi.
Neljanda õe puhul, ma kardan, et on asi natuke liiga hõre. Samuti hoolimine ja inimlikkus ja kuulsus vs inimeseks jäämine. Aga, nagu ma ütlesin. Nagu seriaalis. Asjad jäi pooleli ja oleksid tahtnud veel sügavamat lahtirääkimist ja põhjendatust.

Mõned aastad tagasi oli eetris seriaal Klass. Ja toona jõudsin ma enda jaoks ootamatu avastuseni. Klassi stsenarist oli sama, aga iga osa lavastas erinev rezissöör. Ja iga osa oli erinev. Ehk siis, kui palju sõltub lavastajast, Nii et. Ma julgeks produtsendile soovitada, Anna nüüd uueks hooajaks võimalus kellelegi teisele. Proovi. Kuna lugu on väga tugev, äkki saame ka poole parema seriaali/filmi?

Mida ma filmi puhul kiidan, on taas. Indrek Sammul, Kui ta ei saa selle rolli eest aasta parima meesosatäitja preemiat. Siis ma ei tea, kes selle veel üldse saama peaks.

Ühe osalise tahaksin veel esile tõsta. Mammu.
Tegevus toimub seriaaliga võrreldes mitu aastat hiljem, ja lapsed on juba suuremad. Mammu rolli on leitud vapustavalt sarnane tüdruk. Ma kahjuks ei suuda praegu internetist leida ta nime. Aga ta näeb välja just selline, nagu see tüdruk peaks nägema mõned aastad hiljem. Ja mängib samuti väga hästi.


Minu kõrval istusid kinos naised. Film lõppes ja üks küsis teiselt, et kuidas oli.
Ahh, oli kah. Vastab daam. Astub saalist välja ja reporter pistab talle mikrofoni nina alla. " Kuidas oli`?"
"Super", vastab naine..:)

Tegelikult oli okei. Oodake ära, kui telekasse jõuab.

10 kommentaari :

  1. Selle seriaali olemasolust muidugi tean, kuid ühtegi osa pole vaadanud. Lootsin siit leida vastust, kes siis on see neljas õde, kuid tuhkagi. Ütle vähemalt, kes seda neljandat mängib. Tüpaaži järgi konstrueerin ülejäänud ise, millest filmis jutt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Karin Tammaru :) Aga see lugu on oluliselt keerulisem :) :) ei ole lihtsalt neljas õde.

      Kustuta
    2. Kas:

      - kahe jalaga maa peal, enesega hästi hakkama saav, tegelase enesekindlus filmi edenedes pisut mureneb, et jõuda ilusa finaalini - maailm ei ole must-valge
      - on oma õdede olemasolust olnud teadlik ja salaja jälginud kõigi käekäiku
      - pooleteist-kahe tunni jooksul keritakse lahti, miks ema salgas ülejäänud tütarde eest õe olemasolu
      - neljas õde mõistab ja andestab mineviku
      - jne.

      Midagi sinnapoole?

      Kustuta
    3. Ma ei saa Sulle kahjuks vastata :) muidu ma räägin kõige olulisema püändi ära neile, kes veel näinud pole.

      Nagu ma kirjutasin, siis lugu on väga hästi välja mõeldud, päris mitme ootamatu pöördega. Ja lõppeb ka ootamatult. Nagu KAti Murutar kusagil kirjutas- et nendest õhkujäänud liinidest saab oma 10 aastat veel seda seriaali edasi teha :)

      Seda ma võin vist öelda, miks Sirje salgas. Ta ei pidanud seda oluliseks, kuna andis 16 aastaselt lapse ära ja läks eluga edasi, Kõlas loogiliselt. Kui keegi ei küsi, siis miks sellest rääkida.

      Kustuta
  2. Ma vaatasin esimest hooaega tükati ja mõtlesin, et kas tõesti sellised inimesed tegelikult ka eksisteerivad. Ei saanudki selgust. Üldiselt üritan seriaale vältida, mitte niiivõrd sisu poolest alati, vaid klammerdumisefekti pärast. Sa istud siis nagu idioot igal nädalal samal ajal ja oled pahur kui osa vahele jääb. Mina olen st selline ja ma ei taha seda.
    Palju mõnusamad on filmid, millel on ots ja algus ja kesta terve igaviku :)
    Aga noh, ma võitlen juba pikemat aega sinise pildi sõltuvusega heas mõttes. Teleka osas on seis v hea, telefonis mitte nii väga aga muretsemiseks pole vist ka põhjust :)

    VastaKustuta
  3. Mina ei fänna seriaali absoluutselt, aga fännan Karin Tammaru ja tema pärast oleksin nõus isegi filmi ära vaatama.
    Miks Marimelli blogis Meelis ütles, et neljas õde oli paks?? Karin on suurepärases vormis või vähemalt oli viimati, kui teda laval nägin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõesti?!
      ei oska kommenteerida, kuna ma lihtsalt ei näe seliseid asju (kas keegi on paks või mitte) KT tegi väga hea rolli ja sobis sinna suurepäraselt, ja näeb üldse super välja :)

      Kustuta
  4. Mulle hullult meeldib, kuidas Sa astud n.ö. meinstriimi vastu, mis ütleb, et see film on nõme ja intelligentne inimene seda ei vaata. Mul tekkis täitsa huvi, Sinu soovitus on kvaliteedimärk!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äkki inimene ei astu meinstriimi vastu, vaid lihtsalt ei tea seda? Mina pole sellest filmist näiteks varem kuulnudki - mitte ühesti allikast. Kusjuures ma sirvin kinokavu, aga eesti (? Eesti) filmidest libisen lihtsalt neid nägemata üle...

      Seda kirjutist siin ei suuda ma ka kuidagi soovitusena võtta.

      Kustuta
  5. Nii kummaline, kuidas inimesed loevad üht ja sama teksti ning saavad täiesti erinevalt aru. Mina lugesin: "Põnev, aga pealiskaudne. Puudub laiem, sügavam põhjendus ja sisu." Ja tegin järelduse, et intelligentne inimene ootab ära, kuni filmi telekas näidatakse, sest oma raha eest ei tasu küll keskpärast filmi kinno vaatama minna :)

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!