Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 4. september 2017

Juubeliaasta

Lõpuks läbi.
Märtsis alanud "pea igal nädalavahetusel pidu" periood. Mitu 50-et, mõned 25-dad pulmaaastapäevad, 40 ja 45 ja 20 ja 25 ja 70 ning 15. Ja siis veel peoga peale natuke vähema tähendusega numbreid.
Ma tänan teid kõiki, kes te viitsisite selle vaeva ette võtta,  korraldada ja organiseerida . Külalisena on väga mõnus käia :) Ja ma saan tegelikult aru ka teist, kes pidasid oma juubelit Balil või Mehhikos või Itaalias.
See on nii armas, kuidas iga pidu või tähistamine on peoperemehe nägu :)

Pidu, kus sünnipäevalaps laenas sõbralt hoovi, peokülalised võtsid ise kaasa söögid, alkoholi ei joodud. Juubilar korraldas ise mänge ja võistlusi ning tema aktiivne ema õpetas meile möödaminnes mõned rahvatantsud :) Ma ei ole ikka aastaid. Ikka väga palju aastaid nii palju laulnud kui sellel peol.

Ja siis pidu Tallinna vanalinnas, A klassi bänd, käsitööjäätis. Eesti tippkokk ja sommeljee tutvustamas oma spetsiaalselt valitud menüüd. Golf ja tennis jututeemadeks.

Ning täpselt nädal hiljem Eesti teises otsas. Gunnar, naabrimees, tuli süntekaga mängima. Tiiu küpsetas mu tädi kanade munadest suussulava tordi. Kuna peremees teadis, et Tallinna preilid tahavad veini, siis ostis paar pudelit Gruusia magusat... jäime seega demokraatlikult viina ja džinni peale... Tutvusin kahe KOV poliitikuga, üks kandideerib Keskerakonna ja teine EKRE nimekirjas.
Ja ümber sai lükatud statistiline vale, et vaid 1/3 eestimaalasi on Lätist alkot ostnud. Selles valimis olid kõik täiskasvanud teinud seda vähemalt korra.


Õhtusöök, mida pakkus Eesti tipprestoran. Mahe ja öko.. aga,... pasteet oli värvitud mustaks ning lihtsana kõlav heeringas kartuliga tähendas sibula sisse topitud heeringakreemi... Teenindaja seisis kogu aeg kõrval ja jagas seletusi, millise toiduga on tegemist.
Ja siis Eesti piiri ääres, samuti mahe ja öko. Lätipärane sünnipäev, mis algas supiga. Peaaegu nagu eesti, aga kõik väikese vimkaga. Palju peeti ja köömneid. Arusaadav, värske, maitsev ja samuti väga huvitav.

Meil endil õnnestus luua ka uus trend. Pildistamine. Peale meid oli pea igal peol fotosein, mida minu suureks hämminguks väga aktiivselt kasutati. Ning tegelikult oli see hea. Lõpuks on mul olemas kõikidest sõpradest kenad paraadfotod.

Ühel peol jäid silma noored. Mitte teismelised, vaid ikka kesk- ja ülikooliealised. Nad istusid eraldi. Ei söö, ei joo, ei laula ei tantsi... Ignoreerivad kõike toimuvat. Mõtlesin siis tagasi ja sain aru, et nii ongi olnud igal peol- vaid mõned erandid, mu õe ja mu mehe vennalapsed (hästi kasvatatud :)), aga ülejäänud... igavlesid oma vanemate pidudel. Miks ometi? Kas mina olin ka selline? Me ju polnud? Ilmselt tundus ka meile toona õhtujuht nõme ja valged roosid ajast ja arust, aga nii ükskõiksed, me küll ju polnud?!

Kaks saja külalisega pidu, kus peoperemeest tsiteerides "juhtis pidu end ise" ning väga head ja väga halvad õhtujuhid. Ja taas tõdemus. Ei ole vahet. See, kas pidu õnnestub, sõltub hoopis muust. Tähtede seisust, X- faktorist... inimestest?  Aga on planeerimatu ja ettearvamatu.

Väikseid lapsi on pidudel järjest vähem. Aga ühel peol oli kohal lausa kolm koera :) :)

Minu lemmikpeol on tantsimine, laulmine, viktoriin ja mõistlikult tegevusi, et üle ei sööks aga jääks aega ka juttu ajada.

Suurimad üllatused:

  • mul õnnestus üllatada oma ema ning korraldada pidu, mis talle meeldis!! Ajasin tädilapsed kokku ja esitasime hirmraske kaanoni. Tegelikult polnud muidugi kaanon raske, vaid meie pole lihtsalt enam vormis :)
    Tõsi. peale paari nädalat seedimist, helistas ema ja andis tulevikuks siiski mõned olulised ja tungivad näpunäited...:) :) :)
  • parim kontseptsioon. Sünnipäev peeti tööpäeva õhtul. Bussid korjasid külalised kokku ja viisid pärast koju. Pidu toimus restoranis, pakuti neljakäigulist fänsit õhtusööki ja söögipausidel andis sünnipäevalapse lemmikansambel kontserdi. Oli aega ka niisama rääkida, Üllatavalt tore oli ja väga hästi töötas.
  • parim õhtujuht.  Jaan Kirss. Mitmerahvuseline seltskond liideti selliseks tervikuks, et... nii äge oli.
  • parim ansambel Onud. Mitmehäälne supervokaal; tuttavad, aga mitte äraleierdatud laulud; megaseaded; imeline pillikäsitlus; Ja kirsiks tordil huumor.
  • kui pead sünnipäeva Lõuna-Eestis, siis soovitan uurida sellist  kohta: www.konudzirnavas.lv


Mulle meeldivad kontrastid. See, et ma tunnen nii erineva taustaga inimesi. Need lood, mida räägitakse ja need erinevad väärtushinnangud, mida usutakse ja õigeks peetakse.

 Palju õnne kõigile, kel täna tähtpäev :) :)



12 kommentaari :

  1. Läti toidust: mul on juba ammu tunne, et kui keegi tahab head vana kooli Eesti toitu saada ("vana kooli" tähendab "see, mis ma lapsepõlvest mäletan"), tuleb ta Lätti saata.

    Seal saab niiii paljudes kohvikutes head kartulisalatit, rosoljet, saiakesi, heeringat...

    Mul oli kunagi õnne anda meistriklassi Tukumsi rajoonis, mis olevat Läti kõige kõvem mahetootmispiirkond ja seal sai kogu aeg tavalisest koolisööklast imelist süüa: täiesti tavalised toidud, aga väga heast toorainest ja väga korralikult tehtud.

    VastaKustuta
  2. Ansambel Onude puhul nõustun kahe käega, väga hea juba väga ammu.

    VastaKustuta
  3. Kas nad kommenteerisid ka seda alkoholi ostmist? Et toodi just hinna tõttu Lätist või oleks nagunii toodud? Ma ostan alati kindlat toodet, kuna siin müüakse seda 0,3 pudelis ainult ja harva, kuna spetsiifiline lahja jook, millel vähe tarbijaid. Tõin seda enne aktsiisimöllu ja toon ka nüüd paar pudelit kui käin. Nagu ka teatavaid kohukesi, mida siin ei müüda ja komme Leedust :) Suveniirid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. hind kindlasti. aga kuna see oli Lõuna-Eesti seltskond, siis nende pealinn on Riia :) nagu nad ise väitsid ;)

      Kustuta
    2. Seda on Riia alati olnud tegelikult.
      Lugesin kuskilt, et nt Riias said naised varem kõrgharidust omandada kui Tartus :)

      Kustuta
  4. ma ostsin küll viimati Lätist alkoholi, aga pmst samamoodi, nagu ma olen seda sealt varemgi ostnud: Läti enda õlusid, mida siin ei müüda (v.a Valmiermuiža, aga seda müüakse siin ogaralt suure juurdehindlusega). Ja nagu alati, ostsin ka head Läti toitu koju kaasa, ses mõttes oli see kõik üks söödavate suveniiride ostmine ja aktsiisist täiesti sõltumatu. Teagi nüüd kohe, kas see, kui ma ostsin toidupoest leiba, nelja eri juustu ja nelja eri õlut, kvalifitseerub "Lätist alkoholi ostmiseks". ja Lätti oli mul üleüldse muud asja kui ostureis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kvantitatiivuuring st statistika ei mõõda motiive vaid fakte. seega, jah, Sa kuulud samuti nende eestimaalaste hulka :)

      PS. ja Läti toit on tõesti väga hea. Sarnane, aga ikkagi pisut teistmoodi :)

      Kustuta
    2. Mul ka see Valmierasmuiźa teema :) COOP hakkas müüma aga piiratud sortimenti ning friśs on pisikestes pudelites.

      Samas ma enda puhul teen küll vahet. Kui mul on tööreis (kontor-hotell-kontor) ja tagasiteel ostan rimist kommi ja Friśsi, siis ma ei pea end nende eestlaste hulka kuuluvaks, kes käivad suure autoga nädalavahetustel Depost ehitusmaterjali, lilletaimi ja alkoholi tervele külale ostmas. Statilistiliselt ehk jah aga põhimõtteliselt on see ikka suur vahe. Iial ei viitsiks sellist retke ette võtta, isegi kui midagi poolmuidu saaks :D

      Kustuta
    3. Ma avastasin, et mulle meeldib kõige rohkem hoopis Mežpilsi hele ja seda pole küll Eestis kuskil näha. vbla tähendab see igavat maitset, ma ei tea, aga selline mõnus karge laager on, mitte liiga kange.

      apropoo: kui poes müüdaks rohkem lahjasid õlusid ja häid alkoholivabu õlusid, siis oleks lihtsalt õllearmastajatel võimalik oma mõnud palju vähema alkoholitarbimisega kätte saada. ja kas te teate, et taaraautomaat ei võta filtreerimata Clausthaleri pudeleid vastu? ometi küsib pood selle pudelikese eest 10 senti. nutan ja ostan, sest see on kõige parema maitsega alkovaba õlu. aga inetu kuidagi raha võtta pakendi eest, mis osutub mitte-pandipakendiks.

      Teemaväliselt: Indigoaalane, ma nägin unes, et sa olid blogis arvustanud mingit filmi või raamatut, mis oli ka mulle tuttav, ja ma tahtsin kohe suure huviga lugeda, mis mulje sulle jäi. Kahjuks ärkasin enne üles, kui lugeda jõudsin; proovisin tagasi magama jääda, aga ei õnnestunud.

      Kustuta
    4. No tänan :) :) selle unenäo eest. Mul on praegu väga vaja, et keegi mu peale mõtleks ja soovitavalt häid mõtteid.

      Mul on praegu pooleli" Ameerika jumalad". Nii et, järgmine kord saad unes edasi vaadata :) :)

      Aga pudeli osas. Aktiivne keskkonnateadlik tarbija teeks muidugi vihje tarbijakaitsele :) :)

      Kustuta
  5. Läti maksumärgid ei kehti ka siin, vean niisama klaaspakendikasti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mis Läti? filtreerimata Clausthalerit müüakse SIIN poodides. Konsumis ja Maksimarketis ja.

      Kaalun küll võimalust, et järsku saabki selle pudeleid ära anda ainult seda müüvate poodide taaraautomaatides, kuigi ühegi teise haruldasema pudeliga pole seda juhtunud. Proovin millalgi Konsumi automaadis, kuigi sinna on kaugemal vedada. Kui ei õnnestu, proovin sinna infokassasse ära anda.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!