Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 1. september 2014

Tarkus tarviline vara

Kas olete vahel mõelnud, kuidas te teate mingeid  asju.
No näiteks, et Hollandis osatakse teha juustu või et Tiffany on midagi eksklusiivset.

Seda, et Hollandis on tulbid ja puukingad, sain ma näiteks teada. ... Miki -Hiire raamatust.
Šnitsel ja struudel lõõritas Julie Andrews.
Läbi kilekottide jõudsid meie isetehtud Monopoli mängu Martini ja Marlboro. Ja need olid ju ägedad.
Ja pealegi, ütles Pipi, olen ma isaga Lissabonis käinud....
seda rida võiks jätkata lõputult.
Nimetage neid stereotüüpideks või siis teadmisteks.
Vahet pole. See töötab.

Ning see eelnev pole mingi revolutsiooniline avastus.
Seda enam, ei saa ma aru, kui kuulen, et näiteks riik on taas kulutanud raha enda tutvustamiseks mõeldud voldikutele.
Voldikud, mida mitte keegi mitte kunagi ei loe.
Ja mitte ainult Eesti riigi tutvustamine. Lennujaamas on kempsuustel moeajaloo killud. Miks pole meie koolikempsude ustel konna vereringe või Phytagorase teoreem?
Iga lugupidava kirjandus-, laulmise-, ajaloo- ja kunstiõpetaja klassi seintele peaks olema maalitud tähtsaimad faktid. Kui ikka 100 korda päevas vaadata, et 1343 oli Jüriöö ülestõus, küll siis jääb ka kõige puupäisemale see lõpuks meelde.

Eesti riigil ei ole ja ei saa mitte iialgi olema ka raha, et konkureerida näiteks globaalbrändidega võrreldavas mahus reklaamklippide esitamisega mõnel sihtturul.
Selle olemasoleva raha võiks suunata pigem selleks, et maksta mõnele loovisikule.
Riik ei saa loojale ette kirjutada, mida ja kuidas. Kui ikka Arvo Pärt tahab kirjutada oopuse maksuametist, mis pole e, vaid megaaeglane ja töömahukas. siis pole midagi teha.
Aga saab natuke mõjutada väärtushinnanguid ja normaalsust ning  premeerida "õiget" väärtust.

Preemia igal aastal loovisikule, kes on jõudnud õige sõnumiga kõige laiema sihtgrupini.

Nuudlid ja hapupiim..:)

5 kommentaari :

  1. Mul oli eile oma lastega (11 & 7) vestlus bioloogiast. Nende teadmiste allikas - "Plants vs Zombies". No see: http://www.popcap.com/games/plants-vs-zombies/online.
    Täna sirvisin värske 1. klassi õpilase loodusõpetuse õpikut.

    Mõtlesin, KUI kergesti õpivad lapsed asju mängulises vormis... ja KUI püüdlikult meie haridus ennast eraldab kõigest lõbusast, põnevast või mängulaadsest... kurb kurb kurb.

    VastaKustuta
  2. Indigoaalane, kas sul tuli see mõttesuund selle peale pähe, et teadmised portugallaste kohta pärinevad Jules Verne'ilt?

    Õpetlik-mängulisest meenus mulle selline vähetuntud koomiks Eesti varase ajaloo ja eelajaloo kohta nagu "Munakollane kuldajastu". Keegi peaks selle uuesti välja andma. See mõjub hästi nagu "Asterix".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Asterixist" olen mina palju teadmisi saanud :D Ma kahtlustan, et ainsad kinnistunud ladinakeelsed laused pärinevad sealt, kuigi ma olen ladina keelt korduvalt hilisemas elus õppinud.

      Kustuta
    2. Tegelikult mitte, aga see andis impulsi see ka kirja panna. Nii et tänud ikka:)

      Kustuta
    3. noh, eks sa ise alustasid selle Verne'i jutuga.

      "Asterixi" kõrval on prantslastel kõva americana-koomiks "Lucky Luke", kahjuks ilmus seda eesti keeles palju vähem. Seal figureerib samuti ajaloolisi tegelasi ajaloolistes kohtades. Erilist lootust, et see uuesti ilmuma hakkaks, vist ei ole, rääkisin ühe kirjastajaga kunagi ühe teise koomiksi tõlkimisest ja ta väitis, et Eestis koomiks ei müü (ja muidugi ei müü, porisen mina, kui see poes kuhugi tagariiuli tagumisse nurka ära peidetakse - ühe mu tuttava tütar kinkis klassivennale "Tintini" albumi ja klassivend oli sillas ega olnud seda kuskil ise näinud ega teadnudki, et selline asi olemas on. siuksed asjad peaks ikka toidupoe ajaleheletis olema.)

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!