Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

teisipäev, 20. mai 2014

Kolm küsimust ideaalsele arstile

Ma tunnen reaalselt inimesi, kes lähevad arsti juurde kui "sõrm on natuke paks" või " jalg viimasel ajal valutab",
Mina ei lähe. Sest rohkem kui sageli on mu diagnoosiks "simulant" ( loe: psühhosomaatilised vaevused) ning mul on lihtsalt piinlik riigi raha ja arsti aega raisata.
Mul on tegelikult väga hea ja tunnustatud perearst, aga ta ravib mu pärishaiguseid ja sellise jama kohta ei oska ta midagi kosta.
Ma ootan mingeid vastuseid ja ma ei saa neid mitte kunagi.
Hetkel, näiteks, on mul kolm küsimust.
1. Miks mul ikkagi kogu aeg hambad valutavad? Röntgen on tehtud, augud kinni topitud. Ma olen terve kui purikas ( huvitav, miks just purikas on terve?).
Kas võib olla näiteks nii, et turja pinge(valu) kiirgab ka hammastele?
Kas võib olla nii, et see on seotud hoopis nohuga?
2. Punkt kaks ongi mu nohu. Mu nohu kestab tavaliselt septembrist maini. Mul kulub nädalas 2-3 pakki taskurätikuid. Jah, sudafed aitab, aga et mitte sõltuvust tekitada, tarbin ma seda vaid pidupäevadel. Ja ei, allergiavastased asjad ei aita ja ma ei suuda välja mõelda ka, mis allergia mind talveperioodil vaevata võikski.
Ja nii on mu diagnoos hoopis see, et universum kaitseb mind sedasi. Ka oma pideva nohuga olen ma räme lõhnafriik. Helisid suudan ma blokeerida. Aga lõhnad ajavad mind hulluks ja neid on kogu aeg ja igal pool.
3. Ja kolmas küsimus on, et miks ja kes mul joostes ja kiiresti kõndides peas tiksub. Ma sain alles mõni aasta tagasi teada, et teistel inimestel ei tiksugi. Ja nii sai normaalsusest anomaalia ja see ajab mind närvi.
Miks mul on peas pomm?

12 kommentaari :

  1. ma lugesin sellisest ülimalt tõsiseltvõetavast teadusväljaandest nagu Cracked.com millalgi, et enamik nohusid (no siuksed hooajalised viirusnohud) on üliaktiivse immuunsüsteemi süü. Nii et kaudselt nagu allergia, aga ei ole päris allergia, sest tüütu immunreaktsiooni äratab viirus. Ainult et viirusekene ise võib olla süütu ega tekitaks oma tegevusega kaugeltki nii palju jama kui see immuunreaktsioon, mis tuleb ära kannatada.

    Vähemalt mu enda nohud on vist tõesti selle mehhanismiga, sest füüsilise stressi suurenedes (nt kuskil reisi peal vihma käes magamine...) kaovad nad reeglina ära ja stress on teadagi immunosupressant. ja vastupidi, stressi lõppedes on platsis nagu viis kopikat. Ja kui on mingi tõsisem viirushaigus, siis sellega saab organism üks-kaks-kolm toime, korralik 38-39 kraadi palavik ja ühe-kahe päevaga valmis.

    kui ka sul peaks nii olema, siis saab selle vastu ainult pidevat mõõdukat stressi soovitada - et ikka külmeta ja ära und kunagi päris täis maga jne. ainult et päris ohtlike haigusetekitajate puhul ei ole see hea taktika ja kahjuks on ka neid aeg-ajalt liikvel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma valin siis parem nohu:) sest uni see on puutumatu ja püha ja rahu on Kõige Olulisem Asi:)

      Kustuta
  2. Nohu on üks imeline häda. Mul oli ka aastaringselt, selle vahega, et ei tundnud lõhnu ega ka maitseid. Allergiat ei olnud. Arst väitis, et polüübid ninas, sellepärast. Lõigati ära ja kõrvetati nina laseriga, sest limaskest oli liiga paks. Ei paranenud miskit. Kolisin. Uus omanik avastas hiljem magamistoast hallituse. Uues korteris jamad lõppesid. St. uued jamad algasid - alkoholi joomine (isegi väga väikestes kogustes) paneb mu aevastama ja tatistama. Hommikuti on lõhna- ja maitsetaju ikka paigast ära. Kui päeva ajal lõhnu ja maitseid tunda tahan, ei tasu ka lõunauinakut teha, sest peale seda jälle ei tunne. Tundub, et nina on ülitundlik vms - väiksemgi veresoonte laienemine (alkohol peaks seda tegema, ma ei tea, kuidas magamisega on) ajab ta hulluks.
    Aga jah, selliste "pisimuredega" arste tüüdata on piinlik. Ega haigustel ju alati vaid ühte kindlat põhjust polegi ja siis arst ka pmst pakub erinevaid variante. Üks, mida viimasel ajal kõigile räägitakse, on vitamiinivaegus, see on meie laiuskraadil enam-vähem igaühel ja sellel on sadu kõrvaltoimeid. Näiteks olevat sellest põhjustatud silmanurkade tõmblemine (mu meelest esineb seda vahepeal kõigil, aga tean inimest, kes sellega arsti juurde läks ja sai vastuseks vitamiinipuuduse).

    VastaKustuta
  3. Hambavalust: https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090328083429AAQ4YkQ

    VastaKustuta
  4. Mul ka mingid hädad, mis aeg-ajalt lihtsalt tulevad ja millele ei leia ei põhjust, ei ravi. Ealised iseärasused....
    Või nagu üks sõber kunagi ütles - "kui oled üle 35 ja kroonilisi tõbesid ei ole, siis oled järelikult juba surnud".

    VastaKustuta
  5. Adreka ülespeksmine, nt langevarjuhüpped ei aitakse ve?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No just. Ealised iseärasused, liiga rahulik elu... :)
      Ei, see diagnoos mulle kahjuks ei sobi:):)

      Kustuta
  6. Hambad - ilmselt närvivalu, pool pead viitab kolmiknärvile.
    Nohu - kõige tavalisem variant on vasomotoorne riniit st ninas asuvad veresiioned reageerivad temperatuuri vahetumisele, nina hakkab jooksma. Kesküttega korterites on tavaline ka kuivast õhust tekkinud limaskesta kahjustus. Sudafed parem unusta, loputa humeriga iga päev.
    Pea tiksumisest ei saanud aru - kas naksumine või nagu pulsseerimine?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peas tiksuks nagu kell, kui kiiresti liigun.
      Humer on huvitav mõte, seda polegi veel proovinud, Tänan!

      Kustuta
  7. Ma tean seda tiksumist, aga siiski suht-koht harva. Aga vahel tiksub mul ka.

    VastaKustuta
  8. Mul on üks tuttav, kel tiksub samamoodi peas, kui ta jookseb vms. Talle öeldi, et miskisugune sisekõrva osa (mõni luuke?) olevat lahti ja n-ö loksub käies. Äkki kõrvaarst oskaks veel midagi lisada sellele ülipädevale diagnoosile, mis ma siin kommentaaris praegu panin?

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!