Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 6. mai 2024

Pakkimine

Ma jumaldan reisimist aga vihkan südamest pakkimist. Mitte protsessi. Peale rulli-meetodi avastamist suudan ma ka väikesesse kohvrisse maksimumi paigutada.

aga.. mida selga panna!! Nagu eelolev. Lubatakse 14-26 kraadi. Natuke vihma. Minnes on Eestis külm. Sihtkoht on linn ja muuseumid, Aga ka matkarajad. Ning kõik peab mahtuma 8 kilo sisse. 

14 kraadi ja vihm on üks riietus. 26 kraadi ja päike hoopis teine. Olen viimaste reiside riided kirja pannud. Et oleks meeles, mis töötas, ja mis jäigi kohvrisse. Aga kõik ju muutub. Tingimused pole kunagi samad.

Suurim dilemma minu jaoks on  just pealmised asjad. Püksid-kleidi-seelikud on lihtsam valik. Aga kuidas peaks selle kõik raamistama? Mugavus vs elegants. Viimati, Londonis käies oli 13- 18 kraadi ja esimesel päeval tuli vihma. Olles taas asju ühest hunnikust teise tõstnud, lõpetasin teksade, kahe paari jalatsite ning oma mantliga. Mul oli pea kogu reisi vältel ka kapuuts peas ( müts oleks ära kulunud) ning kindad käes. Sest energiapuudus tekitab ka külmatunnet ning ühest soojast ruumist välja ja siis jälle sisse, samuti.  Hea soe ja mõnus oli. Ja siis on mu kõrval kenad daamid villaste jakkidega. Mul on need jakid täitsa olemas, aga nendega on ju.. külm? Ja kuna neil pole kapuutse, siis oleks vaja mütsi või rätikut pähe.. ja olen taas alguses.

Tulevase reisi osas jooksin taas just kinni selle elegantsema poolega. Euroopalikus linnas tahaks ikka natuke fänsim välja näha. Kampsun? Jakk? Tagi? Pintsak? Sest isegi kui on 26 kraadi, siis minul on täiesti kindlasti jahe. Eriti siseruumides. Või panna taas tuimalt mantel. Eihuvita ja dressipluus? 

Õnneks jalatsite osas pole valikut, sest mul lihtsalt pole, mille hulgast valida...

24 kommentaari :

  1. Sama siin, iial ei tea, mis ilm tuleb ja saarel on see veel eriti muutlik. Eks vist seetõttu on suurlinnu külastavad turistid mugavalt riides, kapuutside ja sportjalatsitega. Kohalikud, kes saavad endile lubada riietumist vastavalt hommuikusele ilmateatele, on fänsid ja kingakestes.

    VastaKustuta
  2. Minu reisinõks on kevadsügismantel. Minu omad on sametist ja velvetist, mõlemad saavad hakkama kaunis laia ilmagammaga (nt läksin sellise mantliga mullu teele Eestist, kus oli -13, Floridasse, ja kui seal oli jahedam ilm, nt 13 või 18 kraadi, kulus sealgi marjaks ära.

    Mantel on tänu pikkusele soojem kui jakk, aga näeb sama viisakas välja, ilma soojenedes ei ole ta jakist siiski palavam, kui hõlmad lahti teha.

    Laiad sallid/rätid on samuti asjad, millega ennast vastavalt vajadusele sisse mässida või lahti harutada (ja mahuvad palavaga vajadusel kasvõi taskusse ära).

    Mantel ei lisa pagasile kaalu, sest ta on lennukisse minnes seljas.

    notsu

    Külmema ilmaga panen sinna alla rohkem kihte, jahedamaga koorin ära.
    Elu küll õpetas, et kui matkates on rohkem roninimist, siis väga pika mantli sabaga peab ette vaatama, järelikult nii natuke üle põlve on parajam

    VastaKustuta
  3. sinu puhul oleks ka ehk meriinost soojenuskiht asjaks? läheb ükskõik kui elegantsete riiete alla.

    või üleüldse õhuke meriino või kašmiir, näevad paremad välja kui dressikad, aga soojendavad ja mahuvad kihiti igale poole vahele.

    ja kui sul on parajas soojuses mantel, siis ongi ju tglt probleem lahendatud. Mantel on ju ikka elegantne või ei?

    ja eest lahti käiv pikk kleit töötab olenevalt ilmast nii õhukese kleidi kui ka kerge suvemantlina.

    ikka notsu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oo, nii erutav teema! :) Liitun notsu stiiliklubiga - st. mul reisides enam-vähem samad põhimõtted. Aga mul täidab mantli aset heast materjalist, ühevärvilne, umbes põlvedeni ulatuv kampsun (kui kaks, siis üks neist õhem, teine paksem.) Annab vajadusel elegantsi, vajadusel sportlikkust, vajadusel saab ümber vöökoha siduda, lennukis täidab padja aset jne.

      Kampsikuga koos reisib megakerge ja -õhuke vihmamantel, aga mitte plastikust, vaid... ma ei tea, nailonist vist. Vööga, niisiis annab ka elegantelt kanda, kasvõi soojal suveõhtul kergele riietusele peale visata.

      Ja sallide-usku olen samuti, töötab kaela- ja õlasoojendajana, peakattena, rannas sarongina jne jne jne. Nii kampsik kui sall ei võta kohvris ruumi, kannan lennukis.

      Lisaks on mul reisidel alati kaasas üks kortsumatu, väheke veniv ja "sobib igal pool ja kõigega" seelik, seda kannan muide külma ilmaga ka skinny-pükste peal, tagumikusoojendajana. (Mu reisi- ja matkariietuse märksõnaks on "kihiline".)

      Ja müts (must beanie) on mul ALATI kohvris, selleta ma kodunt ei lahku :) Beaniet annab kõrvarõngastega väga elgantseks muuta muide.

      Ühesõnaga, anna siis meile kah teada, eks, milliseks su reisigarderoob kujunes :)

      Kustuta
    2. mul oli viimati korraga pika sabaga õhuke kampsun ja selle peal sametmantel. Ja tegelikult oli seal kuskil vahel (vist õhukese pika kampsuni peal) veel lühike kašmiirdžemper, sest ilm oli nii jahe. Palju riideid ühe ropsuga kaasas! Mantli voltisin lennukis kokku ja panin pagasiriiulisse oma koti otsa (mis ei võtnud kellelgi ruumi ära, sest see vahe oli nii õhuke, et teist kotti poleks otsa nagunii mahtunud). Kui tagasiteel pagasiriiulis minu koti jaoks üldse ruumi polnud, sest va ryanair müüb rohkem pagasikohti, kui tal tglt on, siis voltisin mantli samamoodi kellegi teise koti otsa.

      Ja sinna alla panin jalga väheke viisakama välimusega õhukesed dressipüksid, millega pärast Sierra Nevada eelmäestikus kahtlaseid kitseradu pidi ukerdasin. Dressipükste dreslust maskeerisin sellega, et käärisin nad põlvpüksteks ja kandsin põlvikutega, ja tõmbasin lühikese kleidikese sinna tuunikaks peale, niiviisi ei olnud ka peenel linnatänaval liiga fulgaarne käia ega aluspüksirandid näha vms jama.

      Kustuta
  4. Ooh ma tean, mida sa tunned!
    Mul oli ka palju abi riidest poolmantlist ning viisakamast parkast, mis pidas vihma, oli pikk ja kapuutsiga. Mantel on selline jaki mood pikem, mida ma enamasti soojaga kannangi eest lahti. Soliidne ja teenis komplimente reisil.
    Kuna mul on ka lademes pitssalle (meriino, peenvill), siis need on asendamatud - kaal ca alla 100g ja maht olematu, aga sooja annavad oi kui palju (kui lennujaama ei unusta :D). Aga muidu pakkimine on jah üks piin, eriti kui erinevused maades suuremad.
    Teen reklaami ka tiger poe reisimudrule- ostsin sealt platsikkotis pisikese paki topsikuid, kuhu läksid kreemid, šampoon ja palsam. Väga palju ruumi hoidis kokku. Ma pole siiani muidu viitsinud reisile minnes neid klassikalises suuruses šampoone ümber pakkida, hotelli omad mulle alati ei sobi. Siis pakenda neid ja vaata, et ei leki jne. Nüüd lõpuks kallasin 50ml topsiku täis ja sellest piisas nädalaks täiesti.
    Minu lemmikud reisil on tuub-püksid, need annavad igas suunas liikuma, ei lähe põlvest kotti ja kestavad kaua. Samas on soliidsed ja vabalt kontorisse sobivad. Esimesi kannan juba kolmandat aastat, nüüd soetasin teised lisaks. Vabaks ajaks on lisaks teksad. Ma reisil kleite ei kanna enamasti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Unustasin lisada. Eerini siidimeriino särk oli mul nt ka viimati kaasas ja kehvema ilmaga asendamatu kihina all.

      Kustuta
    2. Hmm.. tuub-püksid :) see on midagi uut. Uurin järele :)

      Kustuta
    3. üldse siid, meriino, kašmiir. Kaaluvad vähe, hingavad hästi, tähendab, ei määrdu liiga ruttu, ja on üsna suures temperatuurivahemikus talutavad kanda. Trikotaaži kujul ei kipu ka liiga palju kortsuma ja peale vaadates näevad head välja.

      Kustuta
    4. ja šampooninduse koha pealt käin reisil ainult tahke šampooniga (mida mõni turundab ka juusteseebi nime all). Väike seebike väikese karbi sees, kusjuures hea mahutamise korral sobitan samasse karpi ka pediküüriseebi tükikese ära. Ei ole vedelik, ei võta eriti ruumi.

      Kustuta
    5. Jah, neid ma kasutan ka, aga hetkel on vedel poolik ja juuksed tahavad vaheldust :)

      Kustuta
    6. ma vaheldan niiviisi, et kodus valdavalt vedel, reisi peal tahke. Ainult kui kodus juuksed vedelast väga ära tüdinevad (mis on näha sellest, et liiga kiiresti lähevad jälle mustaks), võtan ka kodus šampoonitabletikese käiku.

      Kustuta
  5. Kõige paremini õpetab ökonoomselt pakkima pikemal (nädalasel) jalgsimatkal käimine kui pead nii riideid, eluaset kui toitu seljas kandma ;) Mugavad vastupidavad jalatsid, pikad äravõetavate säärtega matkapüksid, fleece ja kapuutsiga vihmakiled. Korralike matkariietega näed päris fancy isegi linnas välja ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. oleneb linnast, vanas Euroopas kuulukse pisut rangemad standardid olevat kui Ameerikas või ka Eestis. Ja oleneb ka, mida linnas on plaan teha, kas minna teatrisse või turule või lastemängumurule.

      Kustuta
    2. Nägin netis head kildu: "Really cool are people who do not care if others think they are cool or not". Asenda cool fancy'ga.

      Kustuta
    3. ei asendu nii kergelt, cool kätkeb algusest peale seda, et ei koti, fancy mitte.

      Kustuta
    4. ja mai tea, kuidas teistel, aga mulle pakub alati õhinat väljakutse "näha välja piisavalt kohalik, et turistiks ei peetaks".

      sellel on taskuvargarikastes piirkondades ka praktiline väärtus.

      Kustuta
    5. Mul sama mis notsul. Mingil juhul ei soovi tüüpilise turisti väljanägemist. Ja taskuvarguse/röövimise point on vägagi asine muide - ma töötasin pikki aastaid Tallinna vanalinna guntsigaleriis, nägin iga jumala päev läbi suurte akende, kuidas pikanäpumehed turistlikke turiste kohtlesid.

      Indigoaalase elegantsisoovist (suur)linnareisi puhul saan suurepäraselt aru. Siinne teema polegi mu meelest niivõrd pakkimistehnikast, kuivõrd STIILIST.

      Kustuta
    6. ütleme, et Euroopas jään ma endaga siis päris rahule, kui mult kohalikus keeles teed küsitakse, rääkimata sellest, et teenindajad räägivad enesestmõistetavalt kohalikus keeles. Mõni aasta tagasi Budapestis oli jackpot, mult küsiti poole tunni jooksul kolm korda teed, esimest korda siis, kui ma polnud veel majast (sellisest suurest vanakooli linnamajast, galeriide ja sisehooviga) väljagi jõudnud.

      Kustuta
  6. Sõbranna lasi ai-l koostada vajaliku pagasi nimekirja arvestades reisi pikkust ja sihtkohta.
    Üllatavalt mõistlik nimekiri tuli :D

    VastaKustuta
  7. Tegelikult on kõige hullem lugu jalatsitega. Kuigi tänapäeval võib sporditossudega juba igale poole minna, siis tegelikult ei ole need igalpoolkäimise tossud jälle vähe nõudlikumal maastikul kuidagi sobivad. Ma ei saa aru miks keegi ei tee hea maastikutalla ja tagasihoidlike pealsetega universaalseid jalatseid. Just mõtlen nädalase reisi peale ja lõhnab nagu 4 paari jalatseid - maastikutossud, linnas käimise kinnised jalatsid (maastikutossud on koledad ja värvilised), mingid lahtised asjad a la plätud või Birkenstockid ja siis veel tahaks ka kinnise ninaga Keenid kaasa võtta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on sellised ja käin nendega nii maastikul kui linnas. Just reisil hea universaalne. Tald on korralik Vibram, aga välimus tagasihoidlik.

      https://varuste.net/et/p111913/arcteryx-norvan-ld-3-shoe-womens

      Kustuta
    2. Ma käisin aastaid komandeeringutes tumedate neutraalsete maastikutossudega, Salomon ja Keen. Kannatas koosolekutel ja konverentsidel olla, matkata ja joosta.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!