Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 10. juuni 2022

Viimase aja parimad ostud eakatele

Kas pildil on vares või jänes?
ma tean, te loete ja mõtlete või kommmenteerite . Hissand, ma olen sama vana kui sina või vanem, ja mina küll ..... .

Vanadus ei ole au ja uhkuse asi. Mingil põhjusel me ei uhkelda, kellel on rohkem kortse või halllimad juuksed.

Aga kui vanasti sai niisama suusoojaks ja naljatades öeldud, et ma olen ju juba vana, siis nüüd on sellest saamas reaalsus. 
Kui vanasti sai retooriliselt küsitud, et kes ometi helistab voxpopuli saadetesse. Siis  ma olen selle aasta jooksul juba mitu korda saatnud täiesti võõrastele inimestele ja asutustele kirju. Varsti olen ka mina Vello Raplamaalt, kes raadiosse helistab ja kirub..

(Aga ( vähemalt esialgu) ma ainult ei vingu ja kritiseeri. Eile saatsin kiituse ja tänu ürituse korraldajale, vene koolile ilusa aia eest ning koostööpartnerile. Ja kõik ka vastasid :) Ma võin olla pealetükkiv, aga vähemalt on inimesed piisavalt viisakad, et väita, nagu neid rõõmustaks see...:)  eriti hea oli vastus "Rõõmu valmistab, et meid ei märka ainult venekeelne kogukond, vaid ka kohalikud".) Nii ehk naa on selle nimi teiste inimeste ellu sekkumine. Ja jääb vaid loota, et nii nagu kirjutas Mmurca, olen ma vaid hääl. Millesse suhtutakse mõistvalt. Vanal inimesel on palju aega...


Lähiajal pean tegema otsuse, kas käia iga paari kuu tagant juuksejuuri värvimas  või võtab uus Ekre valitsus Türkmenistani eeskujul vastu seaduse, et juukseid ei tohi värvida anda alla ja muutuda hallipäiseks.

Mu jalad on täiesti pekkis. Kõik jala osad, mida ma oskan ja ei oska nimetada, kuni reiteni, on reaalselt kas valusad või katki või valutavad. Reied on veel okei. Kui tselluliit välja jätta.

Läksin Skechersisse. Oli nii, et rahvast polnud ja saime müüjaga jutule. Räägin, et ma ei saa enam mitte ühtegi kodusolevat jalatsit kanda. Ma olen sealt ka varem ostnud, aga pole kunagi (pidanud) mõelnud jalatsi eesmärgile. Ja nüüd soovitab müüja, et temal on need, ta seisab nendega poes 12 tundi järjest.
Parim ost. Ma olen nagu õhkpatjadel. Isegi plaasterdama ei pea jalgu. Aga isegi need pole olukorda parandanud.

Ja teine suur hüpe halvemuse suunas on juhtunud nägemisega. 
Kuna läksin käsipagasiga, siis tahtsin reisile kaasa osta meigieemalduslappe. Haarasin poeriiulilt mingi paki. Hotellis hakkasin vaatama ja .. need olid mõeldud intiimpiirkonna puhastamiseks ..:)

Ühel messil on sissepääsuks vaja visiitkaarte. Ma isegi ei kontrollinud, sest teadsin, et mul alati ühe riiuli ääre peal seisab terve pakk. Muidu ma visiitkaarte kusagil ei kasuta ( ja ei võta ka teistelt vastu).
Ja messile eelneval päeval, võtan kaardid ja .. need on mu eelmise töökoha omad...
Õnneks sai kiirkorras uued, õiged tellida. Ja püänt on muidugi selles,et sel korral kaarti ei küsitudki..

Et siis teine viimase aja parim ost on optilised päikeseprillid. Vihje sain selle postituse kommentaaridest . Tellisin internetist, näen lähedale, kaugele ja silmad on päikese eest kaitstud. Maksin ca 70 eurot. Ma ei jõua soovitajaid ära tänada.

See selleks. Ma ei saa õhtul enam isegi telekat vaadta. Silmad on väsinud ja sügelevad.  Nüüd oleks vaja lahendus leida ka tavaprillidele.

Tegelikult on mul reaalselt hirm. Mis siis ikkagi saab, kui kaks kõige olulisemat- jalad ja silmad alla annavad. Kui on lõpp jalutuskäikudel, metsadel, raamatutel.. Mida ma siis tegema hakkan? 

Ma panen kirja ja tõotan. Et kui suurem kiire üle läheb, siis lähen silmaarsti ja ortopeedi juurde. Või peab alustama perearstist? ( Niipalju, kui ma kliinik ee sama teema vastustest aru sain, on variandiks veel ka neuroloog ja reumatoloog. Loodan, et tänapäeva kooliprogrammis on ka õppeaine- enesediagnostika) Ja sõeluuringule ja sünnimärke skanneerima. Elu on näidanud, et ettevaatus on tarkuse ema.

Kuigi. Tegelikult hakkab mul homme puhkus ning äkki läheb ikkagi ise üle...:) Onjut? Ikkagist?

 

24 kommentaari :

  1. Tere! Minu soovitus sulle oleks uuesti see, et palun mine ja vaata https://mugavik.ee poodi ja seal proovi erifirmade jalatseid. Päriselt!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, ma tookord vaatasin- tänud meelde tuletamast, Aga mul on tunne, et asi pole ainult jalatsites ja/või koormuses. Eks ma pean ikka arstiga konsulteerima ja siis vajadusel kogu jalatsipargi välja vahetama. Õnneks on suvi :) :)
      Tänan veelkord! :)

      Kustuta
    2. Minu soovitus on kanda sokke.
      Tervitustega, kellakagu

      Kustuta
  2. Hea point ... ostukeskused vanemaealistele (õppinud inimene, kukub kohe parandama). Tegelikult on jutus point...sel kevadel avastasin, et mis jama toimub, kõik kingad on ootamatult väikeseks jäänud!!! Pean kogu jalatsipargi välja vahetama...ja kogus on muljet avaldav, üks lasteaia rühm saaks vabalt sobivad jalanõud endale mu kapist. Midagi pole parata, ohkan ja käin mööda jalatsipoode...kahjuks sobivaid isendeid tuleb tikutulega taga otsida. Vaatlus põhineb 2 nädalasel väljakutsel.
    Enne pikemat jalutuskäiku soovitan teha süvalihastele soojenduse - aitab. Kui mure põlvedes (kõhred, menisk), siis esimese vastu saab leevendava süsti (iga-aastane kordus) ja teise puhul aitab kirurginuga.
    Mõnusat puhkust!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loodetavasti nii hull vast ikka pole. Laman kuumal liival ja kõnnin merevees. Ehk saab ikka korda :)

      Kustuta
    2. Mul ema saab neid süste juba neljandat aastat ja toimivad kenasti.

      Ma ei näe enam lähedale, ostsin aasta tagasi prillid.

      Kustuta
    3. Meniskiopp ei ole väga hull, järjekord on pikk, aga operatsioonilt saaks pmst omal jalal ära kõndida, kui narkoosist segase peaga patsienti lubataks ise kõndima.

      Kustuta
  3. Pildil on hakk ja küülik. Küülik on täiesti teine loom kui jänes :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. eksole :) vat mis juhtub, kui inimene on pime (ja rumal :) :)). Jälle targem :) Sellel jänkul oli kaks halli sõpra ka. Elasid täiesti vabalt Amsterdami linnas :)

      Kustuta
  4. Silmadele oleks hea kasutada silmatilku, soovitan Thealoz Duo. Ja kui nägemine on järsult halvenenud, siis võib tegemist olla hallkaega. Selle puhul aitab operatsioon, kus ITK-s järjekorda praktiliselt ei ole. Operatsioon ise kestab ca 15 minutit, esmalt ühele silmale, 4 nädala pärast teisele. Valus ei ole, taastumine lihtne, vaja ainult 5 nädalat ravimit silma tilgutada. Ainus raskus on siin silmaarstile pääsemine.

    VastaKustuta
  5. Räägime ikka tugisukkadest, tablettidest, karkudest, rulaatoritest ning lõppude lõpuks ka tuhaurnikestest ka!
    Rohkem optimismi, prouased!:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõigil üks teekond, kel veab see kukub jalapealt ilma abivahenditeta, kes on visa kasutab kõiki õlekõrsi. :)

      Kustuta
  6. Toetavad sisetallad ei aita? Ma tellisin korra need, mida jalalt võetava vormi järgi tehakse, aga ei meeldinud, liiga kõvad olid ja kasutan praegu pöiavõlvi kõrgendusega taldu, mida tervisepoodides müüakse. Massöörid ütlevad, et jalatallast hakkavad kõik muud jala - ja seljavaevused pihta.
    Kingadest- vaata ka ortopeediliste jalatsite poodidesse.

    VastaKustuta
  7. Silmade kohta kehitas mu arst õlgu. (Olen ta juures käinud paarkümmend aastat.) Silmalääts hakkab 40. eluaastast jäigemaks muutuma, mõnel 45. või eriti heal juhul 50. aastast. Pead valima, kas näed optika abil lähedale või kaugele, mõlemat lihtsalt ei saa. Kallis optika aitab natukene, aga ealiste muutuste eest pääsu pole.

    Kui on tahtejõudu, siis elustiili muutused aitavad. Sul vist ei ole probleeme une või alkoholi või istuva elustiili või sarnaste harjumuslike hädadega - kel on, neil kiirendab see sisulist vananemist.

    Mina vaatan, et ma tahan aina rohkem elada pisiasjades rutiinis. Ei näe poes silte lugeda? Valin endale välja ühe topsiku (või saia või kempsupaberi või..) ja siis kasutan ainult seda. Käin ainult ühes poes, ainult ühes sööklas, jne jne. Aga seda siis igapäevaselt, energia ja tähelepanu säästmiseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    2. Kaur, miks optikaga ei saa? Prille on ju võimalik tellida

      Kustuta
  8. Kategooriast "ostud eakatele":
    Tellisin endale just KÄSIVIKATI.

    Notsu soovitusel muide. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miks käsivikat eakatele, niiduk pigem vanurite tööriist? Ma niidan ikka veel vabariigi ajal ostetud Rootsi päritolu vikatiga, mille isa uhkelt mulle kasutada andis. Isegi tütar on edukalt niitnud - pärandan kunagi temale.

      Kustuta
    2. Keegi teine lihtsalt ei oska tavalise vikatiga niita?

      Kustuta
    3. Sama siin, ostsin käsivikati. Kõik oli ilus nõndakaua kuni mu vasakukäeline poeag selle endale kohandas. Nüüd pean ostma teise käsivikati veel, sest mina olen paremakäeline.
      Poeg ei ole (veel) van...eakas. Oskab küll. Noored enamasti ei viitsi lihtsalt, sest meie oleme neile leiutanud murutraktori, muruniiduki, trimmerid. Nende lapsed ei viitsi, sest nendel on robotniidukid.

      Kustuta
  9. Jalgadega kõik korras seni, ainult olen hakanud numbri võrra suuremaid papusid kandma kui noorest peast. Silmad on tõepoolest nõrgemaks jäänud, hämaras pisikest kirja enam selgelt ei näe. Otsustades oma vanemate põhjal ei tohiks enne 90't eluaastat suuremat muret tekkida.

    VastaKustuta
  10. Tänan !!! Lisaks oleks oodanud tegelikult nõuandeid a la, kui jalad on vaevas, siis tuleb lasta end kätel kanda või vastupidi, mõõdukat koormust pakkuda ?:) :) Ja alustama peaks arstist X.. :)
    Aga jookseb läbi, et eaga jalgade suurenemine on tavapärane. see rahustab :) :)

    VastaKustuta
  11. Igasuguse vanuselise vaevuse puhul olen abi saanud mõõdukast võimlemisest ja venitamisest. Kohe palju noorem oled peale lõunast rühmvõimlemise tundi (nagu BodyBalance jt). Nüüd ongi kaks nädalat vahele jäänud, pidustuste, väljasõitude ja alkoholi nahka kõik läinud ja tunnen end eakohaselt. Jalatsitest Rieker - laiem liist

    VastaKustuta
  12. Mina soovitan sisetaldu, kas selliseid, mida rämeda hinnaga vastavalt inimese jalgadele valmistatakse, või siis vähem rämeda, aga siiski rämeda hinnaga võlvitoega valmistaldu. Minu jalad on täielikud vingatsid, mitte miski ei sobi. Peab olema korralik sisetald. Need muuseas maksavad sageli rohkem, kui jalatsid ise. Ja paljudesse jalatsitesse ei mahu tallad. Sellest, kas sobivad, saab aru alles kunagi hiljem, niiet siin on kõva potentsiaal 50-70 euro suuruseid õppetunde saada. Barefoot jalatsid sobivad hästi, kui jalad on heas korras, minul hakkavad nii madala talla peal konkreetselt jalad valutama.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!