Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 8. juuni 2022

Raadiohääled


jee, Taavi Libe on jälle raadios!
Mul on nii hea meel. 

See on veider, kuidas mõned inimesed sobivad pigem raadiosse, kui telesse. Näiteks Ove Petersell, Märt Treier ( viimane on ka jutu poolest mu lemmik. Ja prantsuse muusika :)) on raadios sada korda paremad, kui teles.

Kõige huvitavam oli Vahur Kersna.. Ükskord asendas kedagi hommikuprogrammis. Ja kui teles ma mõistan teda, siis raadios läks täiesti kaduma. Nii et mõned inimesed sobivad telesse.

Priit Kuusk on samas selline, kes sobib mõlemale poole. Raadios teeb selliseid vana kooli saateid. Majast väljas " mina olen puuseppade brigadir Paaberits..."


Vikerraadios on veel üks naine, kes loeb alati uudiseid morbiidse häälega. See on õige väljend, sest tõesti kuulad ja saad aru, et inimesel on masendus, depressioon, kogu maailm on hukas. Ja siis üks uudistemees, kelle hääl on nii kumisev, et ma lihtsalt ei saa mitte ühestki sõnast aru, ükskõik kui kõvaks ma raadio keeran.

Ei saa ka öelda, et raadiosse sobib madal hääl.  Kui võtta legendaarsed naised- Erilaid, Mälberg, Karu, Taim, Kärner.. siis nii mõnigi neist on heledama häälega, aga sa saad sõnadest aru.

 Vist siis ikkagi artikulatsioon, diktsioon ja pigem helitu hääl?

Vabandust, ma ei oska näiteid tuua kommertsjaamadest. Pole ammu kuulanud.

Ja oli asjalik postitus .... :)

11 kommentaari :

  1. Mul oli samuti hea meel, et Taavi tagasi on! Raadio on ikka ta õige koht.

    Hea raadiohääle saladus on häälekool. Praegu seda enam ei tehta, aga varem ei lastud ühtegi diktorit eetrisse, enne kui ta häälekooli saanud oli.

    VastaKustuta
  2. Ma lisaksin väljaõppesse ka eesti keele :) välted, rõhud.. võõrsõnade hääldus jne. Vikerraadios on seda vähem, aga mujal on " situ atsioon" Sümppto Maatiline :)

    VastaKustuta
  3. Mul ka hea meel Taavit jälle raadios kohata. Kuigi kõik saatejuhtide paarid Vikerhommikus on sümpaatsed. Priit mu meelest on raadios hoopis teine inimene kui teles. St uudistes peab ju väga raamides ja vaoshoitud olema, aga raadios saab ta oma temperamendi välja elada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah nõus :) kuigi ka teles on näha, et tahaks rohkem ja veel ja väidetavalt on ta ju ka poliitikutega üle piiri läinud ( minu meelest mitte)

      Kustuta
  4. Priit Kuusk on AKs nii kohmakas. Ma saan aru, et see on riigiteles päeva olulisem saade ja ülikond on kohustuslik, aga minu meelest ei kanna ta ülikonda välja. Kujutan alati ette, kuidas ta viskab selle seljast ülihelikiirusel ja hüppab ratta selga, et koju kimada :) Hääle poolest ok muidugi, kuigi Saar ja Kannel on üle prahi.

    Meil oli ülikooli ajal eraldi loeng "Kõneoskus", mida andis Tanel Lään. Ma lausa otsisin matrikli üles, et aine nimetust meenutada :)
    See koosneski kõneharjutustest. Kuidas erinevaid häälikuid selgelt hääldada ja kõnet ette valmistada. Nii Lään kui Trikkel olid muidugi ise legendaarsed kõnelejad, selge diktsiooni ja hea tehnikaga ning rõhutasid seda alati. Vanakooli raadiomehed!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mind häirivad diktsioonist rohkem isegi valed välted. Mingi personaalne kiiks :) :)

      Kustuta
    2. Aga see ongi vist piirkondik, vähemalt vanasti ju oli :)
      Mul taas meenub esimene aasta ülikoolis, kus eesti keele õppejõud lausa lasi eri maakondadest tulnud üliõpilastel erinevaid sõnu hääldada. Päris tuliseks vaidluseks läks :)

      Kustuta
    3. Ma pole nii mõelnudki. Just guugeldasin., Strandberg on sündinud Tlns. Ehk siis ongi see Põhja-Eesti murre ja mina lõunaeestlasena ei saa lihtsalt aru :) :) :)

      Kustuta
  5. Sulatõsi, lugesin huvitavat analüüsi kuulmis ja nägemistaju erinevuste kohta. Kuulmismeel palju ürgsem sealjuures. Väidetavalt poleks Hitler kunagi võimule saanud kui televisioon oleks põhiliseks massimeedia kanaliks olnud, samas raadiohäälena oli tal lummav mõju. Putini puhul telepilt põhiline massimeediakanal, ega ta ilmaasjata kurgedega lennanud ja tiigriga maadelnud. Samas mängib ilmselt rolli ka rahvuslik omapära, sest keskmisele eestlasele tundusid mõlemad naeruväärsed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah täitsa usun. Kuigi. Mäletad, mida Lenin ütles kinokunsti kohta. Pilt siiski lummab ja mõjutab. Ning saab rääkida lugu.
      Kuid usaldusväärsuse seisukohast Levitan vs mõni ( ma ei taha negatiivseid näiteid tuua). Nii ehk naa,. poliitikud peavad oskama esineda. Ja Eestis on väga häid esinejaid/oraatoreid väga vähe. Ma ise arvan, et ühe äärmuspartei edu saladus ongi veenev kõnelemisoskus ( ja palju kanaleid, kus seda esitada)

      Kustuta
    2. Selle äärmuspartei puhul on mul kahjuks eelsoodumus provokatiivset jampsi oodata. Samas vahel harva tuleb ka neilt sisukat juttu, paraku jääb see enamasti karjuva populismi varju.

      Esinemisoskusega poliitikuid tõepoolest Eestis vähe - peaksid lavakas järelaitamistunde võtma😉 Viimasel ajal on mulle esinemisoskuse poolest sügavaima mulje jätnud Nevzorov - milline hääl ja milline sisendamisvõime!

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!