Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

pühapäev, 20. veebruar 2022

Tarkuseteri


Vabandust, ma ei suuda viimasel ajal kirjutada postitusi, millel on algus ja lõpp. 

Kas kellelgi on aimu, kuidas eemaldada metallist purgikaantelt hapukapsa lõhn? Sooda, äädikas, sidrun, kohv, nõudepesuvahend, Sanytol, keetmine. Ei ole õiged vastused. 

Kuna kuller tõi mulle Salvesti asemel Põltsamaa purgid, millel on kergesti avatavad kaaned, siis ei raatsi ära visata ka. 

Ja kui metall kannatab keeta, siis mida teha plastikust säilituskarpidega? Mul on kilekotis keedupeet, mis on omakorda kinnises kilekotis. Ja karp haiseb, kui... Peet. 

Kas peaks karbid, nagu lõikelauad, märgistama? See peedile, see tomatiga toidule jne. 

Mu lõhnataju on viimastel aastatel veel teravamaks muutunud. Väsitav.


Mängides nüüd iga päev sõnamänge, olen aru saanud, et eesti keeles on enamik sõnu kas 4 või 6+ tähelised. Ja need, kus on 5 tähte, neis on sageli korduvad tähed ( mis muudab mängimise keerulisemaks). Inglise keeles töötab 5 tähte väga hästi. 


Ja mind ajab närvi, kui räägitakse sõja ALGUSEST Ukrainas. Krimm, Lugansk, Donetski on olnud mitu aastat okupeeritud. Seal saab rääkida sõja jätkumisest, lahingute hoogustumisest. Sest sõda algas mitu aastat tagasi. 

Kuna venelased hokis kaotasid, küll siis elatakse see ka nõrgemate peal välja. Õudne.

Saksamaa lubas, et sissetungi korral on Nordstrean 2 ajalugu. Tahaks näha

Ja kas õige on pehmelt, a la Astrid Kannel Ukraina(kerge rõhk N-l) Või nagu vanasti UkraIna. Tugeva I-ga? Või on see vene mõju? ukraiina?

20 kommentaari :

  1. Vastused
    1. Koroona. Kui sa õige versiooni saad.
      Häda on selles, et kui see töötab poolikult, siis tunned sa lõhnu edaspidi osaliselt, mingid komponendid on puudu ja mingid võimenduvad.

      Kustuta
  2. Ma olen samuti tolle tervadatud lõhnatajuga jubedas hädas. Mu enda kodukeemia on seepärast samuti kõik lõhnatu.
    Kui midagi muud ei aita, siis mina viskan lõhnavad asjad kuudeks rõdule. Lõpuks teeb niiskus ja värske õhk ja külm ja päike oma töö ja lõnh kaob.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma panin need praegu purki, kus on vanillisuhkru pakk. Näis, kumb võidab.
      Õu on hea mõte, aga mul on kogemus ühe vööga, mis vedeles mingi pool aastat õues ja lõpuks pidin ikka ära viskama, sest hais ei läinud ära

      Kustuta
  3. Purgikaaned - mina viskan rahus minema. Purgikaasi on niikuinii lakkamatult üle, mingit põhjust pole neid kõiki alles hoida ja loogiline on hävitada need, mida moosi peale panna nkn ei saa. Keemiaga pesemine on kindlasti loodus-reostavam kui prükki panemine.

    Neid wordle kloone on miljon. Vaata siit (minu kirjutatud Wiki artikkel muide!) : https://et.wikipedia.org/wiki/Wordle
    Mulle meeldib Absurdle (challenge moodis, või siis eesmärgiga viie korraga sõnani jõuda) ja matemaatika versioonid.

    VastaKustuta
  4. Meil oli küll pea aasta ukrainlane kantooras, aga ei meenu, kuidas hääldas. Tema tulekuga hakkasid kõik vene keelt purssima ja see ajas marru, sest töökeel on inglise ja mina ei pea kui ma ei oska. Slava UkraIn! Ütlevad nad küll, siis rõhk lõpus. Ma ise vist pigem hääldan “kr” keskel tugevamalt koos sellele jàrgneva i-ga.

    VastaKustuta
  5. Eile autos sõites vandusin kõva häälega kui kuulsin Itaalia peaministri sõnavõttu teemal "Ukraina ründamise puhul tuleks Venemaale väga kitsalt piiritletud ja sihitud sanktsioone rakendada ja kindlasti mitte energiasektorit puudutada". Kurtis, et maailm jääb pizzast ilma, sest pizzataigna ahjusid köetakse gaasiga - ok, see oli nali aga kostis küll nii.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miks? Aus on ta.

      Aga ründamine on pigem Venemaa sisepoliitiline otsus. Ma ei usu, et julgeolekunõukogus kedagi mingi Itaalia arvamus väga morjendab. Putin peab olukorrast ilma võimu ja nägu kaotamata välja tulema, ideaalis neid juurdegi võitma.

      Lääne poliitikute arvamused, ähvardused või lubadused on kogu selle teema jaoks kanapiss, neid ei ole mõtet ei lugeda ega arvesse võtta. Ja no muidugi mõtleb ka itaallane oma sisepoliitika peale.

      "All politics is local" või kuidas see ütlemine oligi. Välispoliitika on sisepoliitika instrument, ei rohkemat.

      Kustuta
    2. ... vähemalt suurriikidel

      Väikeriigid ei saa endale sama suurt ükskõiksust lubada.

      Kustuta
    3. Probleem on selles, et otsused sanktsioonide kohta peavad olema ühel häälel vastu võetud, ehk siis käiku läheb kõige väiksema ühisnimetajaga variant (Itaalia-Ungari-Saksa)😒 Kreml muidugi teab seda ja pigistab või määrib just kõige nõrgemaid lülisid. Kes oleks oodanud, et Brexitist kasu sünnib: Britid ei pea oma sanktsioone kellegagi kooskõlastama, võivad anda täie rauaga nii kuidas ise õigeks peavad. Iseasi kas majandussanktsioonidest mingit abi üldse on. Ma kardan, et ainult NATO lennukid ja tankid oleks piisavaks tõkendiks.

      Kustuta
    4. Ma ka ei usu, et sanktsioonidest abi oleks. Venemaa on hetkel nii ülbes meeleolus, et saadab kõik pikalt.

      Notsu, ükskõiksust lubavad endale üksikud poliitikud või parteid. Ja neil on riigi üldisest saatusest ükskama. Las laev upub, peaasi et mina korraks kaptenisillale saan!!!

      Kustuta
    5. jah, aga välisministri positsioon on meil ikkagi suhteliselt kaalukas ministrikoht ja võib olla hüppelaud veel kõrgemale.

      Kustuta
    6. Kas pole mitte nii, et pitsapõhju tehakse jätkuvalt nisust ja Ukraina on üks peamisi nisukasvatajaid euroopas või olen ma millestki valesti aru saanud?

      Kustuta
  6. Kõige ratsionaalsem artikkel, mida ma teema kohta lugenud olen:
    https://maailm.postimees.ee/7460568/venemaa-uuringute-professor-venemaa-tunneb-praegu-et-votab-ara-midagi-mis-tegelikult-kuulubki-talle

    Kirjeldab olukokorda Vene poolt vaadates.
    Ütleb, et Putinile ongi kasulik jätta otsad lahti: see on talle abiks nii välispoliitiliselt (Läänega kemplemisel, küllap ka Hiinaga suhtlemisel) kui sisepoliitiliselt.
    Aga sõjalise operatsioonid, kui need ka üldse tulevad, on piiratud ikkagi Ida- ja kagu-Ukrainaga.

    Keegi ei kujuta ette näiteks reaalset Harkovi okupeerimist või lahinguid selle pärast.

    VastaKustuta
  7. Sanktsioonid panevad kaubad teist kaudu liikuma kaasneb ainult defitsiit hinnatõus inflatsioon. Alles nägime kuidas kovidi piirangud mõjusid ju siis oli vähe. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma jälgin huviga USA-Hiina kaubandussanktsioonide teemat. Üldine arvamus on, et Hiina teadusinvesteeringutele ja kõrgtehnoloogilisele tööstusele on see korraliku tõuke andnud. Ja pigem kiirendab kui pidurdab Hiina arengut.

      Kustuta
  8. 1938-39. aastal euroopa, usa ja vene poliitikute lehmakauplemise fragmente on ilmunud palju ja tundub, et inimloomus ja poliitika töövõtted ei ole muutunud. Itaalia peaminni kohta teatasingi ma tolle aja valguses. Kuna aga tulistamine juba algas, siis on naaberriikide poliitikud õige varsti nagu peata kanad, sest igayks esitab omaenda valijatele mõeldud maagilist šõud. Ja siis tuleb karu.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!