Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 30. aprill 2018

Kuhu minna mida näha

esimese maailma probleemid.
Leidsin delfist sellise nimekirja Mitmes neist paikadest oled käinud ja neid põnevaid asju teinud? Poolsada kohta Euroopas, mida peaksid elu jooksul nägema

Ausalt tunnistades, on need soovitused pisut imelikud. Aga umbes pooled neist tehtud. Noppisin välja need, millega ma olen hakkama saanud.

Kuhu siis veel edasi, ma küsin :) :)
Ma väga tahaks minna Inglismaale- kogu saar on läbi käimata. Ma pole käinud Norras ja Islandil. Eriti see viimane kõlab väga ahvatlevalt. Taanis olen ma käinud pigem nime poolest- komandeeringutel ja läbisõidul ja korduvalt lennujaamas :).
Horvaatias pole käinud, aga tahaks kindlasti minna. Mu blogisõprade hulgas on mitu Rumeeniast ja Horvaatiast pärit kirjutajat, nende köögid ja riigid  näivad võrratud.


Tee laevareis Amsterdami kanalitel. Vänta jalgrattaga Amsterdamis — see linn on rattasõiduks loodud
Esimene pool on tehtud, ja tõeliselt kiidan. Kuigi ekskursiooni kvaliteet sõltub giidist. Võib olla nii, aga võib olla ka naa. Samas, see teine soovitus. Jah, teoreetiliselt on Amsterdam rattasõiduks loodud linn. Aga mulle peaks ikka väga kõvasti maksma, et ma seda seal prooviks. Kuna ratturite tempo ja nahaalsus on lihtsalt.. kohutav. Minu jaoks. Aga kui oled prof rattur, siis muidugi proovi.
Amsterdam on mu lemmiklinn!! Ja ma soovitan kõigil kord elus minna. Imeline klišeelik nukulinnake. Minu Amserdami- mida teha, soovitus, on hoopis: Osta kaasa süüa ja  pea mõnes neist imelistest parkides piknikku.
Loe rohkem siit.


Mine ostureisile Grand Bazaari turule Istanbulis.
Istanbulis pole käinud (st lennujaamas ja hotellis olen olnud) Musta merd olen siiski näinud:)
Ja Türgi turul kaubelnud, Istanbuli tahaks ka kindlasti minna, kui olukord turvalisemaks muutub. Ning turust rohkem huvitaks mind Yerebatan Sarayi.
Aga ma jätsin Türgi siia nimekirja põhjusel, et paketireis Bodrumis oli mu ilmselt kõigi aegade parim, huvitavaim reis üldse. Kuidas iganes see ka kõlab (paketireis ja tore).
Loe sellest reisist siin.

Võta ette alastiujumine mõnes Stockholmi privaatses rannas valgete ööde ajal. Mine Stockholmis sõjalaevale — Vasa muuseumis saab vaadata vana sõjalaeva sisemusse
Kas Eesti rannad sobivad? Või peab seda kindlasti tegema Rootsis?
Aga Stockholm on ka riietatuna väga kena linn. Ning sõjalaev on uhke, aga mulle jättis viimati parima elamuse hoopis Abba muuseum. Ning kui oled pruudieas naisterahvas, kes soovib mehele saada. Siis sõida Stockholmi hoopis Paldiskist, DFDS laevadega ...:)

Uudista Taaveti kuju Firenzes. Osta Firenzest nahktagi — turul on aus kaup ja paindlikud müüjad. Osta Roomas head itaalia jäätist ning jaluta Vana Rooma aegsete varemete juures
Taavet on vaadatud. Oli pisem, kui arvasin. Nahktagi ei ostnud. Aga Firenzesse tahaks uuesti tagasi.
Naljakal kombel ei seostu mul Itaaliaga mitte Taavet, vaid hoopis erinevad äpardused: kuidas me rongist maha jäime, kuidas meid peaaegu paljaks varastati, kuidas meile Comos mikrouunis soojendatud makarone pakuti...
Itaalia oli lapsepõlves üks mu unistuste riikidest, Tänaseks on Hispaania ja Portugal Itaalia sära ületanud.
Aga Itaalias on veel palju palju minu jaoks avastamata paiku, kuhu tahaks minna. Lõunapoolne ots on täiesti avastamata ja usutavasti lähiaastate sihtkohaks.
Minu senine lemmiklinn Itaalias on Milano, kuhu ma olen juhuse tahtel mitu korda sattunud ja endiselt vaimustuses. Mulle meeldib kompaktne kesklinn ja seal on ka palju muud vaadata nign imetleda.
Minu Itaaliast olen kirjutanud siin. ja Roomast siin

Osale flamenco-etendusel Andaluusias — näiteks Sevillas.  Heida pilk lakke Barcelonas Sagrada Familia katedraalis. Vaata Picasso “Guernicat” Hispaanias Reina Sofias
Jah, Hispaania meeldib mulle. Rohkem kui Itaalia. Ma olen Hispaanias käinud mitmel korral ning usutavasti lähen veel. Picassot vaatasin ühes teises muuseumis, huvitav, kas see loeb ja nii võib?
Ühest reisist kirjutasin siin ja Barcelonast siin. Teised hispaaniareisid jäid blogieelsesse aega.

Sõida uhke hobuvankriga läbi Krakowi, peale mine turuplatsilt.
Krakowis olen käinud üsna mitu aega tagasi, hobuvankreid ei mäleta. Krakowi eredaim mälestus on pettumus, et Krakowi tänavatel krakowi vorste ei müüda. Aga müüdi hoopis mingeid väga maitsvaid saiu.

Külasta Euroopa üht veidraimat atraktsiooni — Atomiumi Brüsselis
Külastasin, aga ma ei ütleks, et see oleks midagi eriti veidrat. Brüsselisse sattusime ringreisil läbi viie riigi. See oli imeline reis ja seal oli kordades põnevamaid ja huvitavamaid kohti, kui delfi soovitustes mainitu. Sellest reisist kirjutasin ma siin.

Vaata maailma parimat kunsti Pariisis Louvre´i muuseumis. Tee üks kokteil Pariisis mõne baari terrassil vaatega Eiffelile. Hôtel Raphaeli kokteilibaar sobib näiteks hästi. Tee hommikujooks Pariisi Luxembourgi aedades
No vot. Pariis. Pariisis olen käinud mitu korda Viimastel aegadel pigem tööga seotult, aga ka turistina. Pariis on minu jaoks kõige kehvema toiduga linn.
Ainsad toiduelamused Pariisis olid kohvikustes Lipp ja Le Procope. Meid viis sinna üks kohalik võõrustaja. Sellised kohad, kuhu me ilmselt omal käel iialgi poleks jõudnud. Ainult valgenahalised ja üle keskea härrasmeestest teenindajad. Kes andsid mõista, et inglise keelest nad aru ei saa...:)
Ja arve polnud ka eriti pisike.
Ju mul pole vedanud, või on lihtsalt ootused tänu " prantsuse superköögile" liiga kõrgel. Aga sest hoolimata Pariis ja Prantsusmaa meeldivad mulle.
Viimane kogemus Pariisis oli aga kurb ja õõvastav. Pariisist oli saanud polisteilinn. Ja Louvressse oli ehitatatud kaubamaja.  Muuseum on endiselt alles, aga selle ülesleidmine maa alt osutus üsna keeruliseks.
Kas maailm muutub veel kunagi tagasi endiseks?

Sõida rongiga üle Oresundi silla, mis ühendab Malmöt ja Kopenhagenit
Olen sõitnud üle selle silla autoga, nii et ma ei tea, kas see loeb. Aga see emotsioon on meeles, kuna
me hakkasime kiljuma.... aaa see on ju See Sild. Ja kõik said aru, Mis Sild :)
Kunst ühendab rahvaid Ja seebikad ka.

Vaata balletietendust Moskva Suures Teatris
Kuna mu isa õppis omal ajal Moskvas ja ma ise õppisin omal ajal vene keele eriklassis, siis olen Moskvas mitu mitu korda käinud. Viimati sai käidud 1998-1999, enne Vene kriisi. See ei olnud kena kogemus ja erines väga sellest, mida lapsepõlvest mäletasin. Kontrast ülirikkuse ja ülivaesuse vahel oli ... kurvastav.
Moskvas peaks oma elus kindlasti korra ära käima, aga Venemaa avastamist soovitan alustada hoopis Peterburist.

Vaata enda jalge ette Lissabonis mosaiikidega kaetud tänavatel ja väljakutel. Seisa Euroopa äärel — Sagres on tuuline Euroopa mandriosa lõpp-punkt Portugali lõunatipus
Jah. Portugal oli megalahe ja sinna tahaks veel. Nendest Euroopa riikidest, mida mina olen külastanud, kõige ehedam. Külm ookean on, erinevalt Hispaaniast, hoidnud Portugalist eemal turistide hordid. Nende toit oli naljakas, kliima kuum, vesi külm ja see, et inglise keelega ei saanudki igal pool hakkama, oli väga värskendav.
Portugalireisit olen kirjutanud siin.

Koht, millest ei saa mööda jalutada — Ateena Akropol. Seila ümber Kreeka saarte — võta piiramisrõngasse Mykonos, Santorini, Patmos või mõni vähemtuntud: Antiparos, Paros, Pano Koufonisi
No tegelikult. Rooma Colosseum avaldas mulle kordades rohkem muljet. Kreekaga on mul üldse kummalised mälestused. Esimene Kreeka külastus oli peale Türgit. Ning kuna Türgi on turismiriik, siis jäi Kreeka täiega alla. Oli nagu okei, aga eelmise suve mälestus oli tugevalt eredam ja kvaliteetsem.
Viimatine Ateena lähedale reis oli aga sürr kuubis. Ma sattusin inimtühja linna ja lisaks olid Kreekal rasked ajad ning kõige tipuks veel ka transporditöötajate streik.
Aga Kreeka kööki ma armastan, päikest jumaldan ja ajalugu on ju muljetavaldav. Ma arvan, et ma peaksin andma Kreekale veel võimalusi.
Minu kreeka reisidest saab lugeda siit ning siit,

Osale Formula 1 Grand Prix´l Monacos
No peaaegu :) Vormelisõit oli olnud päev varem, kõik dekoratsioonid olid alles üleval ja mu kodune arvuti on täis jäädvustusi iga selle raja igast meetrist :)
Monaco oli üks kohtadest, kus me käisime Riviera reisi ajal. No mida öelda. Imeline. Päike. Toit. Kultuur. Antagu mulle raha ja ma võiksin seal elada igavesti.
Selle reisi kiri on siin.

Võta üks õlu (või mitu) Prahas, kus õlu on odavam kui vesi
Ma käsisin Prahas väga ammu, mistõttu linnuke on küll kirjas ja ju ma ka õlut jõin. Aga soovitusi ma anda ei julge, sest ju on ikka ka ka seal elu edasi läinud.


Miks ma reisin?  Mul on väga konkreetsed põhjused. Ma tahan vaheldust ja rutiinist välja ja see kokku ongi puhkus. Puhkus on see, kui ma ei pea mõtlema - midaõhtukssüüateha. Puhkus on see, kui ma ei pea mõtlema- kas võtta õhtul kaasa jope või kampsun või mõlemad. Tõsi, talvereisidel see ei tööta :)
Mul on hästi lihtsad soovid. Ma tahan, et söök tuleks ise lauale, tuba koristaks end ise ja ma saaksin kilomeetrite kaupa merevees ja promenaadil jalutada. Et päike paistaks, aga ei tapaks.
Rutiinist välja viib kõik, alates reisiplaneerimise esimesest hetkest kuni kohal olles võõras keeles, võõras linnas hakkamasaamine. Oma kohtade leidmine.

Kui ma aga nüüd mõtlen oma " mida sa peaksid nägema" kohtadele?
Mul on ilmselgelt küllastus varemetest ja kirikutest. Kui ma mõtlen eredamatele hetkedele, siis tegelikult pole need seotud konkreetsete linnade või paikadega, vaid võiksid olla ja juhtuda suvalises paigas. Lõhnad, maitsed, seiklused, imelised õnnestumised ja äpardused. See on tegelikult, mis meelde jääb.

Minu viimaste reiside programmis on alati kohaliku muusika kontsert ja veel parem, kui pidu. Türgis muutus see piinavaks :) Küprosel, Kreetal ja Hispaanias oli äge, sest sai ka kaasa tantsida ning tuttavaid laule kaasa laulda! :)
Üks soov on realiseerimata-osaleda kohaliku toidu valmistamise kursusel kohaliku inimese kodus. Need on alati kallid ja alati olnud väljamüüdud. Aga küll ma jõuan :)

Aga üritades filtreerida soovitusi?
  1. parimad ja meeldejäävaimad hetked on olnud ekskursioonid- külastused kohalike juurde. Bodrumis, Hispaanias ja Maltal. Loomulikult ma saan aru, et need on nn näidispered, aga selleks, et tõesti päris kohalike juurde koju sattuda peaksid ses riigis olema pikemat aega või omama seal tuttavaid (nii nagu meil õnnestus Maltal). Mistõttu on sellised ekskursioonid väga head.
    Kodus soolatud oliivid, otse põllult võetud arbuus, igapäevane tavaline perenaise keedetud lõuna... ehe ja mõnus.
  2. Malta tulefestival. Midagi sellist pole ma mitte kunagi näinud ega kogenud. 
  3. Rooma Colosseum. Mind tõepoolest vapustas.
  4. Milano. Mu üks täitmata unistus on minna La Scalasse kuulama Verdit. Aga täidetud unistus on "Püha õhtusöömaaeg". See oli tõeliselt imeline
  5. Ja viiendaks .
    Tead, Kui sa ärkad suvehommikul üles seepeale, et linnud röögivad laulda. Kaste on maas, raba kohal on kerge udu. Päike särab, aga see kuumus ei tapa sind. Sinu kõige suurem vaenlane on puuk. Kui sul pole süüa ja juua, jääd ikkagi ellu, kui tunned piisavalt taimi.
    Ei ole vaja minna mitte kuhugi ja üldse mitte kaugele. Matka Eestis. 




9 kommentaari :

  1. Sa oled palju reisinud!
    Kõik "kuhu minna, mida teha" sissekanded sinult (ja teistelt sinu moodi blogijatelt) on alati mõnusad lugeda. Ükskõik kas räägitakse Antarktikast või Keilast. Isiklik kogemus on hoopis teistsugune ja parem kui reisiraamatute nimekirjad.
    Käi aga veel ja kirjuta meile ka :)

    VastaKustuta
  2. Mulle ka see ülevaade väga meeldis! Ise olen tollest nimekrijast mõnes paigas käinud küll, aga Louvre'i pilte on mõttekam vaadata hea kvaliteediga kunstiraamatutest ja Zugspitze otsas jõin teed, ma pole kunagi aru saanud, mis mõte õllejoomisel on. Amsterdami asjus loen Su sissekannet suvel uuesti, meil on hull plaan mõneks päevaks sinna põigata (sest mul elab seal üks sugulane, ma muidu kolme lapse ja autoga suurlinna ei trügiks).

    Mulle tundub, et mina reisin umbes samadel põhjustel mis Sina, ainult et väiksema eelarvega ja pirtsakamalt - minu jaoks on väga raske tulla toime asjaoluga, et ma ei saa kohalikust keelest midagi aru. Kohalike juurde satub Couchsurfingu kaudu ka, aga see on muidugi paras loterii, me oleme paaril korral ka väga isemoodi inimestega kokku sattunud. Sealtkaudu saab aga ka leida inimesi, kes on valmis niisama linna näitama või lõunat pakkuma, kui ööbimiskohta tarvis ei ole. Või ainult juhatama, kuhukanti võiks veel minna, saksa keeles on selle asja nimi Geheimtipp, ma eesti keeles ei teagi, igatahes alati on paiku, kuhu turist iseenesest ei taipa vaadata, aga mis on tegelikult ekstra põnevad.

    Ja ma arvan ka, et käi veel ja muudkui kirjuta!

    VastaKustuta
  3. Muide, Riia - Reikjavik - Riia piletid on maikuus umbes 110-130 eurot.

    VastaKustuta
  4. Kui sa järgmine kord Pariisi lähed hüüa siin välja, ma annan mõned super söögikoha aadressi. Kohalike kohad, linnas. Täiesti vapustavad

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sügisel lähen. Üritan meeles hoida, oleks abiks küll :) :)

      Kustuta
  5. Reykjavik, näpukas.
    Islandile tasub minna kuuks ajaks aga kallis on! Lihtsalt mainin möödaminnes. Ja suur tegelikult, arvestades et otse alati ei saa ja ilmastik teeb tõsiseid tempe.See on lihtne ja praktiline maa, kus ma kudusin omale esimesel nädalal lopivillast kampsuni. Külm oli kogu aeg! :) Teistmoodi, sõbralik. Praegu on seal vist ilgelt palju eestlasi. Mina elasin Islandil 1998.aastal ja siis veel ei kolinud kõik muusikainimesed sinna elama. Ma tundsin end seal nagu kodus, ainult söök ajas hulluks. See lõputu kala! Keedetud, soolatud, marineeritud, uus kala ja vana kala, haisev ja veel hullemini haisev. Kui sööklas oli pasta, oli pidu :) Ma tahaks kunagi tagasi ja tuttav ikka utsitab, et tulgu ma aga.

    Üldiselt mulle meeldivad paigad, kus saab kohalikega suhelda (ja ma olen introvert eksole!) ning klassikalistest turistilõksudest eemale hoida. Neid fotosid stammpaikadest on tuttavatelt netis oksendamiseni. Nii igav! Massid, üks ja sama marsruut... Tahaks ikka midagi muud, kohalikku essentsi ja sisu! Ses mõttes pakub mu töö ikka väga ägedaid (paraku küll teoreetilisi) võimalusi. Alati on mõni kolleeg kuskil ees ja juhendab need parimad ja ägedamad paigad kätte. Kui ainult eelarve laseks ning koer kuidagi hoitud saaks. Ma ju ei raatsi oma lemmiklooma pikaks ajaks koju hoidjale jätta :)

    Unistuste siht on mul Shotimaa, Uus-Meremaa ning veelkord tagasi Islandile, kudumismatkale nt vms.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ajasid veel suurema isu peale...:) elaks vist isegi kala selle nimel üle :)

      Kustuta
  6. Mulle väga meeldivad sellised „peab tegema ja peab nägema“ nimekirjad, kuigi ise ma neid väga eriti ei ole täitnud. Või noh, enamikes nimekirjas toodud riikides on käidud küll aga hoopis kuskil mujal või midagi muud tegemas, kui see, mis seal ülimalt olulisena on mainitud.
    Saksamaal sai näiteks käidud kuumaõhupalliga lendamas! Unustamatu elamus ja nüüd panin paika, et tahan Eestis ka minna. Hetkel tundub see https://www.kingitus.ee/kingitused-kategoorias/lend-kuumaohupalliga-kingituseks kõige mõistlikum valik. Minu jaoks oli see niivõrd vinge elamus aga samas pole see kindlasti midagi, mida teised sellisesse „peab kogema“ nimekirja lisaksid.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!