Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 3. jaanuar 2018

Näärid ja hümn

See aasta tuli teisiti.

Oleme mitu viimast aastat võtnud uut aastat vastu koos ühe seltskonnaga.
Tavaliselt on viktoriin ja mängud ja söök. Nagu ikka.
Kui kell hakkab saama, siis kuulame telekast, mida president räägib. Seejärel pakime end riidesse, lööme õues klaase kokku ja aitame lastel raha õhku lasta.

Sel aastal sai klaasid kokku löödud. Ning tekkis korraga tunne, et peaksime laulma Eesti hümni. Lihtsalt. Tuli tunne. Laulsime ka. Korraliku segakoorina.
Kuigi meil kipub segi minema millal on kallis ja millal armas sünni- või kodumaa. Aga väga eesti tunne tuli peale :)

Ja hommikul kuulen uudistest, et ametlikult polevatki sel aastal hümni lastud.
Me pole mitte kunagi varem niimoodi hümni koos aastavahetusel laulnud.
Ju me siis tundsime, et on vaja.... :)

Kallid kodanikud. Ärge küsige, mida riik saab sinu heaks teha. Vaid küsi, mida sina saad riigile teha. Laula ise :)


Olgu siis ajaloo huvides see kirja pandud...:)

7 kommentaari :

  1. Sul on õigus!

    Ma ise pole viimasel mitmel aastal uusaastat telekat vaadanud. Isegi teleka lähedal pole olnud :) Hümni pole ka laulnud, aga see oleks tegelikult hea idee.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. õnneks on ju järelvaatamine :) Ma pole samuti aastaid vaadanud, aga samas on võimalus olla kursis, kui tahta :)

      Kustuta
  2. Vot kui külas on sõbrad, oled pingutanud natuke, et oleks huvitav pidulaud jne, siis muidugi televisioon lihtsalt ununeb ja ei tunne sellest mingit puudust. Just nii meie tares läkski ja väga hea, et läks. Tähelepanu köidavad aga need abitud "argumendid", millega hümni esitamata jätmist püütakse põhjendada (?!). Alustades sealt, et nii-nii-nii PÜHA on hümn, et seda ei kõlbagi peomeeleolus rahvale ESITADA, või et sihuke läbu oli seal väljakul, et hümni ei tohtinud sinna lähedalegi tuua, või et see hümni mängimine on kole nõukogude komme vmt. Oskan teha ainult ühe järelduse - nõunikud, spetsialistid, programmikordinaatorid jne on nii küündimatud, et isegi kõige lihtsama ülesande puhul suudavad kõige hullemasse ämbrisse astuda. See on juba natuke hirmutav.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nõus.
      aga see pole ainult aastavahetus. Ma olen ilmselt sesamas blogiski teinud mitu postitust sellest, kuidas meie vabariigi tähtpäevad on kui peied.
      Me ei peaks nii palju muretsema ja eeldama ja oletama.

      Kustuta
  3. Ja ongi nii, et see, mis hingest on palju suurem kui see, mis ette dikteeritud... Mind huvitab, kui paljud tegelikult aastavahetusel hümni kaasa laulavad/jorisevad, kui nad üldse telepilti jälgivad?
    Head uut aastat!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Head uut aastat!!!

      jah, see on hea küsimus. Kui uskuda meediat, siis oli terve Eesti pettunud :) samas, ma julgen oletada et suurem osa ei märganudki, et midagi on teisiti...

      Kustuta
  4. Täiesti austalt, mulle tuli see üllatusena, et aastavahetusel hümni üldse mängitakse! Ma kas olen juba pool tundi enne väljas või siis istun koeraga vetsus, sest ta kardab kohutavalt saluuti.
    Paanika on meedias selline nagu oleks EV aastapäeval hümn laulmata jäänud. Mis need argumendid omal ajal üldse olid, et see sinna kavasse sai? oleks huvitav lugeda.

    Aga! Lätlastel on palju hullem probleem, vabalt interpreteerida enam ei tohi ja pead laulma kindlas helistikus. Hoidku jumal selle eest :)
    http://eng.lsm.lv/article/culture/culture/a-flat-major-or-d-major-experts-issue-anthemic-proclamation.a263216/

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!