Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 11. jaanuar 2018

Aidake musta pesu pesta

Ma vaatasin järele. Samal teemal kirjutasin ma 2010. Ja vahepeal ei ole mitte midagi kahjuks muutunud.
Ma ei saa endiselt hakkama musta värvi pesuga.
Olen nende aastate jooksul teinud erinevaid katsetusi ja tulemus on ikka see, et tumedat värvi pesule jäävad peale  pesuvahendiplekid, mis vajavad eraldi loputamist.

Ning jah,
ma puhastan pesumasinat regulaarselt
jah, ma kasutan lisaloputusfunktisooni
olen jõudnud selleni, et kasutan puhastusvahendit 25% pakil soovitatust
olen läbi proovinud nii pulbrid, kui vedelikud ja erinevad margid, riigid. Üks asi siiski. Ma ei talu tugevat lõhna, seega töö käib peamiselt nn allergia/lõhnavabadega.

Mõni hea idee? Kes oskab soovitada? Mida ette võtta? Mida veel proovida?

22 kommentaari :

  1. Sama 😒. Mul mehel ainult musta värvi t-särgid ongi ja ikka kipuvad need plekid jääma. Vbla poole masinatäie kaupa pesta, et oleks rohkem ruumi loputamiseks?

    VastaKustuta
  2. Täitsa müstika! Kuulen sellisest asjast esimest korda elus. Noh, minu öko-Beko peseb ka kolm tundi, mis on sõprade-tuttavate pesumasinaid vaadates ulmeliselt pikk pesemisaeg. Mina kasutan kõige odavamat mittelõhnavat pulbrit, kas Liiliat või seda... mis see Coopi keti säästupulber on, noh, ja mingeid plekke ei teki. Pesumasinat ei puhasta ausalt öeldes üldse, nii laisk olen. Tegelikult vist peaks. Või on asi pikas loputamises, kui kaua Sinu masin peseb? Ilmselt otsiksin ma sama probleemi puhul tutvusringkonnast mõne hoopis teistsuguse hingeeluga masina ja paluks luba pesutesti teha, oma pulbriga - äkki on isegi lisaloputusfunktsioonist vähe?

    VastaKustuta
  3. Ma muidugi ei tea, mis vahendit sa kasutad, aga seni pole mustale pesule plekke jäänud. Ühe vanema masinaga aga kunagi jäid küll, seega on asi ehk lihtsalt masinas - see vana oli pealtlaetav, uuem ja noorem on eest laadimisega.

    Pesuvahendit panen ma aga hoopis vähem kui pakenditel kirjas - poolele masinale pesule läheb vähem kui topsitäis pesuvahendit (mul selline väiksema topsiga pesuvahendi pudel - a'la Mayeri, mitte Persili või Arieli)ja tervele masinale tops ja hääästi natukene peale. Muidugi, kui tegu on eriti haisva pesuga (higine või muudmoodi must), siis läheb kas rohkem vahendit või pikem ja kuumem pesu. Pesuoloputusvahendiga on mul see kogemus, et mida vedelam, seda parem - nii pea kui pesuloputusvahend läheb paksemaks lõhnab see kohe tugevamalt (ja halvemalt) ja võib jätta plekke.

    VastaKustuta
  4. Mina pole täheldanud omal seda probleemi. Pesutsükkel tõesti mul ka 2,5 tundi (et siis vist üsna pikk), aga lisaloputust ma ei kasuta ja pesumasinat regulaarselt ei puhasta (mingi Calgoni tablett käib küll alati igaks juhuks). Pesuvahendit (Persili allergiavaba geel) panen vähe.
    Ma mõtlesin hoopis, et äkki on asi vaatajas st, kui ma neid särke sügavamalt silmitseks, ehk leiaks ka mingeid valgeid laike, aga ma ei tee seda? :) Ma tean, et mu ema oli alati hüsteerias mingite minu jaoks nähtamatute plekkide pärast...

    VastaKustuta
  5. Vanasti soovitati musta värvi pesu loputamiseks ja tumedate asjade värskendamiseks kanget musta tee tõmmist. Kas see pesuvahendi plekke peaks ära võtma, ma küll ei tea. Proovida muidugi võiks, kahju ta mingil juhul teha ei tohiks (kui just valgeid triipe sees pole vmt). Tõmmis tuleb teha muidugi üpris kange, paras tökat.

    VastaKustuta
  6. No ühes "Tiius" oli katserubriigis "Räägitakse", et VALA TERVE PUDEL 30%-list ÄÄDIKAT pesumasinasse pulbri kohta ja pane kõige kuumema veega tööle.Ise mine ehk poodi(?)Olevat väga hästi toiminud!

    VastaKustuta
  7. Pesutsükli pikkus sõltub ju konkreetsest programmist?
    ehk siis see vüib olla alla tunni kuni 2,5 tundi. Ja see ei ole plekkide jäämisega võrdelises sõltuvuses.

    Pesuvahendid. Momendil on Mayeri pulber. Ja Mayeri loputusvahend. Aga ma olen, ausalt, kõike proovinud. Sealhulgas ka septs mustale pesule mõeldud, spetsiaalselt spordiriietele mõeldut.

    Öödikaga olen proovinud, mu meelest polnud vahet. Ja mulle ei emeldi see lõhn. Äädikaga puhastan ma niisama masinat st ilma pesuta max temperatuuril
    Tee on huvitav mõte. Vanasti sai sellega juukseid värvitud. Miks siis mitte pesu ? :)

    See mõte, et proovida teises masinas on hea mõte. Aga nagu ma kommentaaridest loen, siis pole testi vaja :) paljudel ju probleemi pole. Need, kel pole, võiksite igaks juhuks kirjutada pesuvahendite kaubamärgid ja kas on pulber või vedelik. Ma teeks siis veel viimase katse, enne kui masina aknast välja viskan :) :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina värvisin musta teega lõnga. Kinnitiks olid maarjajää ja vaskvitriol. Maarjajää ja äädikaga kinnitades tuli ilus helepruun värv, vasevitriol andis (eraldi lõng, mitte seesama) tumedama roheka tooni. Ja musti viigipükse, mis olid kulunud, värskendasin samuti teega ja peale seda harjasin pehme riideharjaga - võttis kenasti säravmustaks ja kõik läikivad kohad ära.

      Kustuta
  8. mul ka nagu sellist probleemi pole, et miskid laigud musta pesu peal oleks. äkki on asi vees?

    sest mina:
    -ei puhasta masinat regulaarselt
    - ei kasuta lisaloputusrežiimi
    - pesuvahenedit panen tunde järgi, ma arvaks, et pigem liiga palju
    - pesuvahend lõhnatu.

    siiski, siiski, mõned korrad aastas pesen masina äädikaga läbi.
    aga ehk on asi ka selles, mida Marca ütles, et nii hoolikalt ei uuri peale pesu. kuigi, ma ju triigin, siis peaks ometi nägema.

    et siis, vaheta elukohta:) hea soovitus, eks.

    VastaKustuta
  9. sonetti pesugeel või sama tootja pulber. kuidas tuju on :)
    aga panen ka retseptis soovitatud kogusest poole vähem.

    VastaKustuta
  10. kindlasti on üks võimalus, et asi on vees. kui palju katlakivi tekitab.

    mul on endal sama probleemi olnud, aga ma kahtlustasin pigem mõne eseme taskupõhja jäänud ebemeid. aga laias laastus on aidanud pesuvahendi koguse vähendamine (mida sa oled juba teinud) ja pesu enda koguse vähendamine. ning mõnikord sorts äädikat v sidrunhapet loputusvahendi sahtlisse, sest meil on kah ülikare vesi. kui ma sinna tervet pudelit tühjaks ei kalla, ei jää lõhna tunda (ja sidrunhape ei lõhna eniveis märgatavalt).

    ja tundub, et pesu enda koguse vähendamine on kõige tõhusam. samuti tundub, et leebemate programmidega on tulemus parem, kuigi pesu on masinast tulles siis märjem ja tahab kauem kuivada.

    VastaKustuta
  11. Enamik mu riideid on musta värvi või tumedad aga sellist triibuprobleemi ei ole. Pesugeeliks MiniRisk, doseerin umbes 1/4 korgitäis, loputusvahendi sahtlisse törts äädikat ja umbes 1,5-tunnine pesuprogramm 30 kraadiga.

    VastaKustuta
  12. Millised need plekid siis on? Tee pilt ja näita palun.

    Pesen COOP säästu-sarja sensitive geeliga, suvaliselt doseerin. Loputusvahendit pole kunagi kasutanud. Suht rauarohke vesi meil. Programm on kiire, 36min puuvillastele ja teksadele. Harva kui pika progrmmi võtan. Jälgin riietel etikette ja juhiseid. Pesen mitu korda nädalas, ma ei kanna ühte asja mitu päeva, va koduseid vabaajariideid. Teksad käibad pesus 2x nädalas ja kannan pea iga päev. Higistan palju.

    Ma olen olnud hädas deo plekkidega aga selle vastu aitab vaid uute toppide ostmine. Kangad on nii kehvad, et põhjalikku hooldust eriti ei kannata.

    VastaKustuta
  13. Aga miks üldse loputusvahendit kasutada? Kas ilma oled proovinud?

    VastaKustuta
  14. Ma arvan ka, et võiks pildid juures olla. Võib-olla on näiteks riietes tolm ja masin on vigane ning ei filtreeri seda ära, vaid kuidagi korjab selle ühte nurka ja siis toimetab selle särgi peale, et jääb plekk. Kas see plekk pärast käsitsi ülepesemisel läheb kergesti ära?

    VastaKustuta
  15. ma olen viimasel ajal ka harjumuseks võtnud eriti mustaks läinud asjad/kohad kõigepealt käsitsi üle lobistada, et kõige suurem tolm masinasse ei satuks. sokitallad näiteks (ma käin siseruumides pea igal pool sokkis).

    VastaKustuta
  16. Panen pesupulbrit pool teelusikat ja mul ei jää mingeid plekke. Loputusvahendit ei kasuta, programm 60 min. Võiks ehk vähema pesuvahendiga proovida. Pole ise elusees kuskilt pakilt soovitust lugenud, alati lusikaga mõõtnud ja poolest teelusikast on minu meelest küll :)

    VastaKustuta
  17. Ilma loputusvahendita olen proovinud, ei aita

    Käsitsi üle loputades läheb maha ja näpu all on tunda, et on nn seebine plekk- sellest ma ka järeldan, et pesuvahend

    Pilt lisatud.

    Vee kohta teen täna testi ja proovin lisahappe ja lisaaluse varianti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äkki on see sahtel, kuhu sa pesivahendit valad, niiske? Siis kipub põhja koguma pesuvahendit ja see liguneb sealt pesule nii kuidas juhtub (ehk mitte pesutsükli ajal, vaid nt loputuse ajal). Ma olen ise ka kehva masinapuhastaja aga seda sahtlit ma olen sunnitud kontrollima, eriti siis kui ma veel pulbriga pesin.

      Miskiseid pähkleid soovitatakse ka, ma ise pole kunagi proovinud. Äkki neist abi?

      Kustuta
  18. Minul jäävad ka needsamad plekid, Tartus, kus vesi vist suhteliselt kare. Kasutan Mayeri geeli, pigem vähe, loputusvahendit üldse mitte.
    Ja plekid jäävad isegi "libedatele" materjalidele peale (just nördimusega märkasin neid vanadel nn suusapükstel, seekord olid üleni heledate plekkidega ja triipudega kaetud).
    Eelmine masin (10+ aastat vana) tegi ka, arvasin, et vana masin, annan andeks, mustad teksad loputasingi käsitsi üle. Aasta tagasi ostsin uue masina, sest vanal enam kõik programmid ei töötanud, aga see uus käitub samamoodi.
    Tahaks ka väga teada, mida teha.

    VastaKustuta
  19. Meil on tavaline Mayeri puru, pesen musta pesu mingi "ekstra loputus" tsükliga, on okei.

    VastaKustuta
  20. a Tartu vesi on tõesti märkimisväärselt karedam kui nt Tallinnas.

    Tallinnas on mul vahel õnnestunud isegi pead nii pesta, et loputusvette hapet ei pane, ja juuksed on õnnestunud puhtaks loputada - nii et kammi küljes ei ole pärast paksu sadet. Tartus nii ei saa.

    Märkus: vähemalt juustel töötab Tartu vees sidrunhape paremini kui äädikas. Äkki on ka pesuga nii.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!