Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 30. jaanuar 2014

Kogu tõde kassitoidust

Võtad kassi, naiivselt arvates, et kass vajab süüa-juua- pissile ja mängida.
Kassid söövad ju hiiri ja limpsivad piima peale?
Haa.
Reaalne elu toob kiiresti maa peale: steriliseerimine, kõrvade puhastamine, küünte lõikamine...
Üllatuslikult kujuneb aga kõige keerulisemaks küsimuseks- mida anda kassile süüa.

Kui mu mälu mind ei peta, siis spets loomatoidud ilmusid müügile u 20 aastat tagasi. Kuidas eelnenud tuhandete aastate jooksul kassid- koerad toidetud said, nii et karv läikis ja tuju oli hea, jääbki vist saladuseks.
Hüva, ma olen ka  piisavalt laisk, et mitte ise kokata-keeta  ja ma peaaegu ka usun, et kartuli-kastme peal kasvanu  elu võib olla mõned aastad lühem kui tasakaalustatud spetsiaalselt disainitud roogade manustajal.
Aga ikkagi mugavus. Läheks poodi ja ostaks...


Valik on meeletu...
Internet muudab valiku veelgi keerulisemaks.
Üldine levinud meelsus netis ütleb, et supermarketi toit ei kõlba kuhugi: kelle kass on saanud Whiskasist neerukivid ja kelle oma hoopis ära surnud.
Lemmikloomakauplused (LLK) suurendavad segadust veelgi. Iga lemmikoomatoitude kett promob enda poolt maaletoodavat- mis paratamatult suurendab skepsist.
See on emotsioon ja tunne, mitte süüdistus.
Loomulikult tahad ju oma kallikesele parimat.

Miks- olen ma nüüd küsinud juba päris mitme kaupluseketi müüjalt, loomaarstilt, "ei kõlba supermarketi toit kuhugi".
Väide 1: Supermarketi toit on tehtud jääkidest,  LLK valikus olev aga fileest.
Teise käega soovitatakse teha ise konserve: kana pugud, maksad ja muud subproduktid.
Miks ja kas peaks looma toitma fileega? Millal ma ise sõin küülikut, parti ja tuunikala? Kuna enamik müügiolevatest kassitoitudest on globaalsete korporatsioonide toodetud, siis ma väga-väga kahtlen, kas nad saavad lubada endale kõlbmatut ja tervisehäireid põhjustavaid tooteid. Tekkiv (PR) kahju oleks ju meeletu.
Väide 2: Supermarketi toitudes on sool, mis muudab toidu maitsvamaks. Ok, selle argumendi ostan ma ära: nagu inimeste puhul, tõstab sool vererõhku ja mõjub neerudele koormavalt.

Aga, mina ju ei usu. Ma tahan veenduda. Kuna see maailm on tõepoolest hiiglasuur, siis keskendusin esimeses järjekorras mind huvitavale: kiisueine ( kass alla aasta) ja nn märg toit. Millegipärast, mu kiisu jumaldab sellist sülti. Ja mul pole nagu ka põhjust seda keelata:)

Paljukirutud Whiskasi ja paljukiidetud LLK lemmikut Royal Caninit toodab sama korporatsioon: Mars. Royal Caninil on isegi eestikeelne leht- mis on häbiväärne hunnik õnnetust.
Whiskasil on seevastu väga uhke (ingliskeelne leht). Millel üllatus-üllatus- sellist brändi nagu Whiskas Junior ei eksisteerigi. Eraldi brändi otsing viib idaeuroopa slaavikeelsetele lehtedele. Mida ma kahjuks ei valda. Ingliskeelsel lehel on küll kenasti toodete koostised kirjas, aga, kahjuks ei müüda neid kenasid pakikesi meie poodides.

Nestle on seevastu oma reklaamitööd edukalt teinud,  Pea kõik tema brändid: kuuluvad ka LLK valikusse ja neid soovitatakse.
Gourmet, Purina ja Pro Plan

Sheba- teate küll, see reklaam kus imearmas Eva Longoria oma nunnut kiisut toidab- no, kuidas saaks see söök olla mittesobiv...? küsib kodulehele sisenedes, et kust sa pärit oled.
Eesti päritolu, mu kallid, ei sobi. Valetades end näiteks  britiks, ei anna ka see midagi juurde. Kodulehel puudub taas info  toitude koostise kohta.

LLK pakub lisaks Hill's Pet Nutrition Ltd poolt toodetud Hill's Science Plan toitu.

Lemmikloomatoitude pakenditel olevat infot reguleerib Söödaseadus. 2009 aastal kurdab Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus 767/2009, et märgistus on puudulik ja karmistab pisut nõudeid. Kuid endiselt puudub toitude tootjatel kohustus märkida pakendile, kui palju siis tootes seda halba soola on või millise koostisega on pakis olev liha.


Niisiis, minu tulemused:
NB! Gourmet ja Perla on mõeldud täiskasvanud kassidele. Kahjuks nende brändide all kiisueinet müügil polnud.
LLK kauplused müüvad Gourmet ja Hill`s toodet. Ülejäänud on pärit supermarketist (Selveri hinnad).

Lihasisalduse avaldavad ainult Whiskas ja Purina. Hills jätab saladuseks isegi kanasisalduse, toodete koostist pole ka kodulehel.
Kõige valgusem on Gourmet. Whiskasis on palju rasva ja tuhka.
Hill`s hakkab silma suure mineraalainete ja vitamiinide sisaldusega.
Whiskas seevastu hiilgab väga kõrge lisatoitainete sisaldusega. (Mul on häiriv tunne, et äkki on ühikud valesti? aga pakendil on niimoodi kirjas. Ju siis on ca 5 korda rohkem kui teistel?)
Na (looduslik? oleks loogiline) on koostises välja toodud ainult Hill`sil. Soola pole koostises kirjas mitte kellelgi.

Järeldus?

Mitte midagi ei oska järeldada. Seda, et tootes on puhas liha ja seda on palju, pead uskuma ainult müüja ütluse põhjal. Koostist varjab isegi tootja.
Soola, kui seda ka on, kirjas pole.
Valiku võib teha vastavalt maitsele: kas rohkem mineraalaineid ja vitamiine või siis eelistada kõrgemat valgusisaldust.
Lootes, et tegemist on loomse valguga.

PS. Vabandan eksitava ja provokatiivse pealkirja pärast. Aga ma ei saanud kiusatusest võitu....



20 kommentaari :

  1. Kui su kiisu sööb kodutoitu, pole hullu midagi kui sa teda sellega toidad. Minu oma ei joonud piima ega söönud kala. Sünnist saadik oli saanud krõbusid ja ma olin sunnitud talle ka neid edaspidi ostma. Vett ikka jõi õnneks... Mulle oli see ikka pikalt hämmingut tekitav asi, et kass ei söö kala! Isegi mu koerad söövad ja ma ise ka, pika hambaga, vahel.

    Aga söögiga läks nii, et kui raha oli, sai paremat (lemmikloomapoest) ja kui polnud, siis vahelduseks kehvemat (supermarketist). Õudselt armastas neid pehmeid kiisueineid aga regulaarselt neid osta on tsipa kulukas.

    Nende sama tootja toitudega pidi nii olema, et tehaksegi erinevas hinnaklassis. Et on neid, mis on supermarketides ja soodsamad ning siis kallim nn premium toit. Ja siis veel eritoitud, mis müügil vaid kliinikus ja spets teemade puhul soovitatud (allergiad, dieet jne).
    Ühele koerale ma ostan tuttava kenneli kaudu süüa otse maaletoojalt. Kenneliomanikel on enamusel maaletoojatega nn kennellepingud ja nad võimaldavad oma kasvandike omanikele toitu tellida selle alusel. Hinnad erinevad lemmikloomapoodidest palju ning kokkuhoid on märgatav. Osta tuleb muidugi suur kott, sest seal on omad koguselised miinimumpiirid aga siiski, kg hind loeb. Teine on mul diagnoosiga vanur ja saab kliinikutoitu.

    Lemmikutele ikka kulub jah :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mnjah, siin on veel üks teema. Kui uskuda internetti, siis loom saab erinevatest toitudest stressi st peaks toitma ühega. Seni, kuni ta on väike, saab katsetada.
      Ja siin ongi ilmselt trikk. Kui suudad pisikese maitseelistuse endale võita, siis on ta nö lõpuni su lojaalne tarbija, Ses osas teevad Whiskasid jms väga head tööd ja sellest ilmselt ka üks osa vastuseisust.
      Selle testi kõige kurvastavam tulemus on see, et ma pean pimesi usaldama lemmikloomakaupluse müüjat. Infot lihtsalt pole.
      Miks ma pean uskuma? sest reklaam valetab? Ja kel on raha, et teha reklaami, valetab veel eriti?

      Kustuta
  2. minu oma oksendab kitekati lihtsalt kohe välja, nii et isegi kassi enda isu ei saa uskuda - sööb meeleldi, aga kõht ei kanna.

    loomaarst ütles, et enamik poekrõbinaid sisaldab lihtsalt liiga vähe liha, kassi seedimisega ei sobi köögiviljad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Krõpsud tahaks ma ka ära võrrelda. Praegu on loomakliiniku Purina, aga see pole tal kindlalt esimene eelistus.

      Kustuta
    2. mnjah, märgtoitu annan ma enamasti sellist, mis ei tule purgist.

      loomaarsti-krõbinatega on see kogemus, et need on küll kallimad, aga loom ei õgi neid endale nii palju sisse ka.

      Kustuta
  3. Meie "seda kassid ostaksid" katsetuskogemused erinevate toitudega on viinud Royali krõbinate (pikakarvalistele toakassidele) ja Gourmet pasteetide (just pasteedid, mitte tükkidega konservid) juurde. Nüüd oleme juba aastaid neid kasutanud, paraku pole enam mõelnudki nende sisalduste peale.

    VastaKustuta
  4. Minu kass hakkas mind vaeseks sööma nende profitoitude peal ja loomaarst väitis kõikide kõikide viimsetegi hädade põhjuseks supermarketi kassitoidud. Seega läksin üle toortoidule ja kass toitub värskest räimest ja kanapugudest. Toon turult, maksavad umbes euro kilo. Vahel annan süüa tehes talle riba kanafileed või tüki sealiha. Elajas on rõõmus ja läikiv.

    VastaKustuta
  5. Minul on kolm üpris tervet kassi, vanuseks 12, 5 ja 5 aastat. Söövad Whiskase krõbuskeid, suvalisi märgtoite, kanakarkasse (kui keedan ja midagi üle jääb) ja hiirtoitu - elame maal, kõik käivad õues. Karv läigib ja nurr käib. Purinat ja muid taolisi toite ei võeta suu sissegi, need oleme külahulgustele tarbimiseks ukse taha pannud. Samas üks täiesti toakass sai küll Whiskase krõbinatest põiekivid, võta siis kinni, mis kassile parem on.

    VastaKustuta
  6. Oo, kassitoit :) Internetis on selle teema kohta lõputuid arutelusid. Ma pehme toidu analüüsini pole jõudnudki, see on niikuinii rohkem maius. Aga krõbinatest ostan neid, milles kõige rohkem proteiini. Kass, erinevalt koerast, on lihasööja, seega viimasel ajal olen vaadanud, et oleks ka võimalikult vähem teravilja. Teisest küljest jällegi - ja seda ütles mulle üks loomaarst - kui kass saab õues käia ja seal endale ise hiiri jm püüab, siis pole suurt vahet, mille muuga sa teda toidad.

    VastaKustuta
  7. milleks see tuhk? kas lihtsalt odav täide või on asjal mingi kassile kasulik point ka?

    VastaKustuta
  8. Leidsin mingist foorumist selgituse tuha kohta ja kopeerin selle julmalt siia:

    Toortuhk ei ole lisatud toitu vaid on nn. põlemise jääk, mis teostatakse teatavatel tingimustel teatud ahjudes ja mida suurem on jääkaine, tuha, protsent ses toidus, seda suurem on teravilja osakaal (ärge uskuge libekeelseid müüjaid, kes väidavad vastupoidist - vaadake kotilt toortuha protsenti. Kui kotil oleva toortuha protsent on üle 6, võite kindel olla et üle poole selles toidus olevate komponentide toorkaalust moodustab teravili)

    Ehk siis tuhka ei lisata, vaid see number näitab jääkainete protsenti. Umbes nii, nagu ei lisata koogile kaloreid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Leidsin ka sellise info, et kassile ei ole soovitatav toit, mille toortuha protsent on üle 5 (ehk siis sellist, milles on küllalt liha ja vähe teravilja). Meie poodidest on sellist raske leida...

      Segase koostisega odavad poekrõbinad kipuvad loomakestel (eriti isastel ja kastreeritutel) tekitama põiekive.

      Kustuta
    2. Internet on ammendamatu...
      mina sain asjast aru hoopis niimoodi,

      Toidu koostise määramiseks tehakse põlemistest. Orgaanilised ained: rasv- valk-süsivesik põlevad ära. järele jääb anorgaaniline osa ( vitamiinid, mineraalid, põlematud jäägid jne), mida nimetatakse üldnimetusega :toortuhk.
      Seega nn tuhk on vajalik. Aga samas, kui seda on liiga palju, siis on ka halvasti.

      Neeruhädasid põhjustavat mineraalainetest peamiselt magneesium ja paha on lisatud suhkur ja lisatud sool.
      Ehk siis ülalolevast valikust Gourmet (mineraalid ja erinevad suhkrud on koostise tabelis peitu jäänud) ja Purina ei sobiks suhkru pärast. Hill`s magneesiumi pärast ja Whiskas liiga kõrge tuhasisalduse pärast.

      Alguses tagasi....)

      Kustuta
  9. Vaata siia ka, neil on osad toidud teraviljavabad http://caramira.ee/

    VastaKustuta
  10. Vanasti elasid kassid peamiselt õues ja püüdsid ise endale tasakaalustatud toitu.
    Toakasse poputati peente fileede ja mu naljaga. See, muide, ei olnudki mugav.
    Tänapäevased kassitoidud on justnimelt mugavustooted. Kui sa just ei eelista ise hiirte püüdmist ja nende kassile serveerimist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pagan, hakka nüüd veel kusagilt hiiri hankima..:)
      Kalliks läheb see kullakallis kass:)

      Kustuta
    2. ehh. kliinikust ostetud toidud ja loomapoe toidud samas hinnaklassis.
      ostan kliinikust kuivtoidud, mis pole ravitoitud. siis kindel, et tooraine on kvaliteetne.
      firmad Virbac ja Specific peaks olema "naturaalsemad", kui teised..

      Kustuta
  11. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  12. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  13. Kuna me siin juba kassidest rääkisime ja pakkus sarnase teema välja, siis võtan ka sõna. Avastasin, et minu kiskadele maitsevad neerud. Keegi poes ees ostis ja ostsin ka prooviks. Sina jeerum, panevad või läbi seinte, et seda saada! Siiani vist kõige odavam ka - 1.09. Süda ja maks võrdluseks on 1.99. Kolme kassi peale annan hommikul kaks neeru, vahel ka kolm (need on eri suuruses), lõigun tükkideks. Õhtul olen ka samamoodi andnud. Vahel meie poodi neere ei tule (kuigi tellin), siis olen võtnud südameid, neid annan ühe korraga (lõigun ka peenemaks). Puhas hea tailiha - kesse jaksab neile kanafileesid osta, ja kas peakski! Kahest vanurist üks on kiitsakas ja joob palju, teine läks neerude peal ilusaks paksuks ja kohevaks, kuigi nii palju ei söö kui see esimene. Tema oli muidu ka suht niru krõbinasööja (ongi seetõttu eluaeg konservide peal olnud). No nüüd olen näinud, et ta ikka natuke vett ka vahel joob, muidu saab vahel piima ja seda armastab. Kolmas, nooruk, on kiitsakas, aga see tal vist alles nö kasvuraskused. Vett ikka joob ka.
    Siis olen konserve tellinud e-poodidest, mingid saksa omad, kas Mac's või mis nende nimi oli, 400 ja isegi 800 gr, pasteedina. Need on ka puhas liha, söö või ise. Ja kui sööd, siis tunned, et mingit soola seal nüüd küll ei ole, jumalast magedad on. Aga sorte on palju - loomaliha, sealiha, kanasüdamed, loomasüdamed, maks, kalkun, küülik, jõhvikad, mustikad, porgand (vat porgandit võid ise süüa, see ei meeldi). Suurest purgist jagub kolmele kaheks korraks. Valin ka alati siis, kui aled on ja tellin suure kasti korraga. No ja kui liha praen, siis sealt lõikan ka natuke, ja vahel annan hakkliha ka. Laias laastus ja üldistavalt - kala sisaldavad konservid ja krõbinad ei meeldi eriti kellelegi (ja seda räägivad teised ka), kana ja lind on üldiselt kindel valik. Metsloomaliha ka ei meeldi. Ühed mingid peenemad e-poe krõbinad on, st nii sordi kui suuruse poolest peened, neid on suur 15-kilone kotitäis ja neid söövad kõik. Aga eelistavad ikkagi neeru (südant natuke vähem). See pehme toidu sööja saab vahel natuke kana ka, kui ma ise söön ning kanakondid saavad rottidele :) Dr Sterni krõbinad ja konserv sobisid ka, aga mingid itaalia konservikuubikud polnud ka suuremad asjad (lõhngi oli juba ebameeldiv).
    Whiskasi ja eriti Kitekati oksendavad kõik üksmeelselt välja. Ühesõnaga, täielik kaka.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!