Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 9. oktoober 2009

Trans-meedia-ajupesu

Tundub, et samaväärselt looduses langevate lehtedega on ka meedias kätte jõudnud "pärlite langemise aeg". Viimased ei pane enam isegi naerma, vaid sõna otses mõttes nutma. Kui anonüümsete kommentaatorite puhul võib veel andestada- ok, keemiatunnid said koolis maha magatud, siis see, kuidas ajakirjandus lollusi võimendab on lihtsalt masendav. Kuna hetkel aktuaalne piimade ja rasvade teema, siis mõned näited sellest vallast:
" 2,5% piima saamiseks lahjendatakse  seda veega "*
"Piima tehakse Eestis piimapulbrist"**
"Kohuke koosneb taimerasvast"***
ja loomulikult kuulus transrasvade surmav toime****.
Siinkohal võib igaüks seda nimekirja jätkata...:(

Eilses Eesti Päevalehes (!!!!) ilmunud tibiartikkel ületas aga kõik ja oli tõeline pomm. Lühidalt: keegi K. Esken süüdistas tuntud teadlast, et see propageerib "tervisele ohtlikku" Rama margariini. Asja muudab eriti tragikoomiliseks seik, et antud daam on väidetavalt seotud kaalujälgimisega....
Huvitav, et inimesed hetkekski ei mõtle sellele, et kõik mis kirjas see jääb. Ma võin vaid kujutleda, kui piinlik nimetatud Katrinil on mõne aasta pärast, kui ta vahepeal natuke haridustaset on tõstnud... (või loodab ta Sirje kombel "orwelli" teha?).
Naljakas, et ajakirjandus pole endalt kordki küsinud, miks Eestis, mis troonib südame- ja veresoonkonna haigustesse suremusse tipus, peetakse erinevalt ülejäänud maailmast madalama rasva- ja kolesteroolisisaldusega taimseid rasvu "mürgisteks". Nii.. mõtleme... vihjeks: vaatame Eesti põllumajanduse struktuuri.... just, just- õige vastus: rapsitootjaid on meil kümnetes kordades vähem kui piimatootjaid....
Ei ole olemas objektiivset tõde, aga rahvas usub, mis ajalehes kirjas. Seda enam on andestamatu selliste pooltõdede avaldamine.

Te ei kujuta ette kui uskumatult nõme tunne on vaadata otsa välispartnerile, kes vastavalt positsioonile kas kaastundlikult või kahjurõõmsalt keerutab käes lehte:
" kuule, isegi teie president ütleb: Eesti jäätis on sõnnik, kommid mürgised; Eestis toodetud tooted on täis säilitusaineid ja kohalikud tootjad ignoreerivad seaduseid..."
"no jaa..., aga  Jaapani peaministri proua kohtub ka marslastega..."
"aga kas teie presidendiproual polnud mitte meditsiiniharidus..?"...
just.
Needsamad ajakirjanikud, kes kirjutavad liigutavaid lugusid sellest, kuidas eurobürokraatia takistab Tädi Maalil kodus tehtud hapukapsa müüki, näivad arvavat, et niipea kui Maaliga liitub Onu Jaan  kaotavad kõik seadused, määrused ja regulatsioonid oma kehtivuse..?!
Minu kogemuste põhjal on Eestis väga vähe tegevusvaldkondi, kus ei kasutata enesekontrolli vmt kvaliteedijälgimise süsteemi. Ja toidukäitlemine on üks neist kõige (üle)reguleeritumatest valdkondadest. Ehk siit mõtteainet eurobürokraatidele- ehk oleks viimane aeg reguleerida ka ajakirjandus, et kirjutama pääseksid vaid kindlatele kvaliteedikriteeriumitele vastavad inimesed...:) Siis suudaks nad end ehk samastada ja aru saada, et seadused on Eestis täitmiseks ning lõpetaksid jamade publitseerimise ?

Ei ole olemas halbu ja häid toiduaineid- kõik sõltub eesmärgist ja tasakaalust. Ja kui ei tea, siis Eestis on väga tasemel toiduteadlased, kellega konsulteerida. Sõna on relv, millega tuleb ümber käia väga ettevaatlikult ja vastutustundega.

Et keegi ei arvaks, nagu alustuseks toodud väited on tõsi, siis igaks juhuks ka selgitused. Mine sa tea, kes seda lugema juhtub...
* Toorpiim on sõltuvalt aastaajast jm teguritest ca 6%-line. Lahjema rasvasisaldusega piima saamiseks toode normaliseeritakse. Ehk siis piltlikult öeldes- liigne rasv kooritakse ära. Rasvast tehakse hapukoort, võid, juustu... Tuleta meelde, kuidas sinu vanaema laudapiima joomiskõlbulikuks muutis !
** nimetuse "piim" kasutamine on reguleeritud seadustega https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13184311. Link on ühele esimesele, mille leidsin. Lisaks kasuta natuke loogikat. Kui palju võiks tänaste hindade juures maksta pulbrist tehtud piim
*** Nimetuse "kohuke" kasutamine on reguleeritud seadustega. Kohukese sees on kohupiim, desserdi sees taimersva ja/või kohupiimasegu. Dessert on tarbijale, kes soovib vähem kaloreid ja tahab maksta vähem.
**** Lihtsas ja ilusas eesti keeles transrasvadest prof. Mikelsaar

4 kommentaari :

  1. Aga mida siis tehakse piimapulbrist?

    Ilves võib ju valesti end väljendada või kasutada "mitteteaduslikke" termineid, kuid tal on õigus. Vanemad tapavad oma lapsi selle kräpiga, mida neile sisse söödetakse ja lastele meeldib see aeglane surm, kuna need mõnuained sisaldavad ohtralt sõltuvusttekitavaid koostisosi.

    VastaKustuta
  2. Piimapulbrist tehakse "piimajooki". Eestis pole see majanduslikult mõistlik (ja ega keegi ei ostaks ka). Aga näiteks Hiinas, põhjanabal, kõrgmäestikus- täiesti asjakohane + korrektse nimetusega

    VastaKustuta
  3. Miks on siis Tere üks suurimaid piimapulbri kokkuostjaid Eestis?

    VastaKustuta
  4. "Keegi naine" on mullegi sauna taga sosistanud, et algatuseks tehakse piimast pulber ja seejärel pulbrist piim tagasi. Samas ei ole piima valmistamise tehnoloogia olnud argumendiks lehmapidamise alustamiseks linnatingimustes.
    Avastan end seismas poeleti ees mõistmata, kas minu valitu on "juust" või "juustulaadne toode". Kas ma üldse leian kuskilt kohukesi või on kohukesepaberisse pakitud junnid kõik taimerasvaplönnid.
    Ma tahaksin elada mõõdukalt ja valida tooteid misiganes kriteeriumi alusel. Paraku peaks ma olema toiduainete tehnoloog, et käibel olevat terminitesüsteemi mõista. Eesti on ka üks pisike konnatiik ja sestap ei ole tarbijale selguse loomine tootja huvides.
    Mina annan Ilveste algatusele rohelise tule. Omakasupüüdlikule eesti suurärimehele võid jäädagi ilusti rääkima. Parimal juhul ei tehta hüüdjast häälest väljagi, sest seadus ei kohusta. Seadusetegija on aga ka sõbramees ning ega ta kiirusta kohustama. Presidendiproua väljendus küll veidi karuselt, kuid "kräpi" tähendus jõudis kõigile kohale.
    Isiklikult ootan, et ühiskonnas lahmitavad erinevad arvamused tooksid tarbijale kasu. Äkki viib see haukumine karavani edasi.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!