Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 10. juuli 2023

Retro

Ajal, mil maailm tegeleb tähtsate küsimustega, nt kas Ukraina või Rootsi on Natosse pääsemiseks piisavalt demokraatliku(mad kui Türgi)d, on minu elus maalähedased eelmise sajandi teemad. Nagu elekter või siis paberajalehtede kojukanne.

Nii delfimeedia, ku ka õhtulehe kirjastusega oleme saanud lähedasteks kirjasõpradeks. 
Teine pakkus mulle kompensatsiooniks augustikuud tasuta, esimene juurdepääsu digilehtedele- ajakirjadele. Aktiveerisin konto. Ja sain aru, et minust pole digilehtede lugejat. Ma ei suuda ekraanilt lugeda. Mõte läheb uitama, ülevaade puudub jne. Raamat on teistmoodi. Konkreetne lehekülg, seejärel järgmine. Ja ma ei loe ekraanilt, vaid lugerist. 
Kui mul nüüd kannatus katkeb, siis digilehte ma paberi alternatiivina tellima ja lugema ei hakka. Saabki olema rahulikum elu. Piisab raadiost, telest, sotsiaalmeediast. 

Ma tegelikult tunnen neile siiralt kaasa. Sa oled maksnud ajakirjanikele, trükkinud, kujundanud.. ja see kõik lõpetab prügimäel. Lisaks Omnivale esitaks ma kahjunõude ka konkurentsiametile. Sellele viimasele saaks ilmselt ka teisi valdkondi kaasates suurema ühishagi kokku. Loodetavasti mitte keegi kunagi ei arvuta kokku kui suurt kahju on see amet oma tegevuse ja tegevusetusega Eesti riigile aastate jooksul põhjustanud.

Omniva üritab. Reedel juhtus tragikoomiline lugu. Nagu ikka, terve nädal on lehed tulemata. Reedel- voilaa- postkastis lausa kaks lehte. Reedeti tuleb LP, ja lisaks siis eelnevast perioodist Päevaleht. Kuna mul oli kiire, siis viskasin lehed lauale, et nädalavahetusel aega vaadata.
Mees lahendab mul hommikuti lehest sudokusid.
Mingil hetkel küsib- kas need toodi täna?
Jah, vastan mina. Näed, isegi nimi peal ja aadress kirjas.
Kuupäeva vaatasid?

Selgus, et 7. juulil jõudsid  meile 22. juuni ja 29. juuni lehed...
Sõbranna, kes elab kõrvalmajas ( Tallinnas) kommenteeris, et tal läks veel paremini. Pool nädalat hiljem saadeti leht järele, kenasti tema nimi ja aadress peal. Tema tütrele. Kes elab Tartus.

Selle kõige kontekstis on heameel tõdeda, et reklaamlehed jõuavad postkasti varahommikul ja muljetavaldavates kogustes.

Elektri osas vahetasime Alexela Elektrumi vastu. Lähen hansapanka alexela püsikorraldust tühistama ja elektrumit avama. Täidan vajalikud lahtrid ja pank teatab mulle... selle tunnusega otsekorraldus on juba olemas. Lappan oma nimekirja läbi, no pole ju?! Proovin veel, sama tulemus. 
Siis lõi lambike põlema. Enne maksis arveid mees, ju tal siis oli otsekorraldus. Ühest küljest väga hea meel- näe, ei saanud topelt, Teisest küljest päris õudne. Ja huvitav, kui mehel oleks see olnud nt koobis või muus pangas? Kas ka siis teab suur vend, kellele ma oma arveid maksan?

 

17 kommentaari :

  1. Kas seal Elektrumis on mingi konkreetne pakett, mille vastu vahetasid?

    VastaKustuta
  2. Ma olen ka see tüüp, kes armastab hommukusöögi kõrvale paberlehte lugeda. Ja kui nüüd Omniva seda mulle ei võimaldanud, lõpetasin tellimuse. Loen teleost, aga no see pole see...

    Loodan, et septembrist on mõtet taas lehetellimus uuendada.

    Minu meelest see Konkurentsiameti käkk, et nad ei lubanud Express Postil ja Omnival ühineda, on ajakirjandusele palju suurem pauk kui see paljuräägitud käibemaksutõus (varem kehtinud 9%-.ni).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Asi, millest ma aru ei saa- kuidas polnud võimalik Expresspostilt infot nn ära osta. Tänapäeval ja suures linnas. Vaevalt, et Tallinna lehevajadused on kirjas ruudulises kaustikus või perfokaartidel. Pigem vast jäi ikka saamatuse taha.

      Kustuta
    2. Tartus põhjendati kahe asjaga: võõrad ringid, mistõttu läheb rohkem aega. Teine ja hullem põhjus olevat lihtlabane tööjõupuudus - loodeti Expresspostilt töötajad üle võtta, aga neist märkimisväärne enamus eelistas oma suve töötukassa abiga mööda saata ja ilmselt postiljoni rammusa palgaga ametisse ülearu suurt tungi pole.

      Kustuta
    3. Loodame siis ,et sügisel saab korda :)

      Kustuta
    4. See on küll huvitav info, et enamus eelistas töötukassa abi. Siin meie piirkonnas postiljonile ei pakutud muud varianti kui koondamine. Kuulmispuudega üle keskea naine oli, rattaga vedas lehed laiali, post toodi varahommikul alevisse ja sealt vedas siis edasi. Nüüd tuleb tutikas Omniva auto kella 4 paiku, kolistab terve maja üles (öörahu ja nad tulevad trepikotta ju sisse, fonolukk piiksub). Kui see on kulude kokkuhoid, siis ma ei tea. Mul oli sellest naisest nii kahju. Autoga ta ei sõida ja siit ei saa Omniva keskusesse poole 3ks kui sul autot ei ole. See oleks tema tasemele just selline sobilik töö olnud, aga ju siis on parem investeering uus auto :P Ja ilmselt nende logistikaprotsessi ei kuulu enam lehtede kohalevedu, iga piirkonna postiljon peab oma pakikesed ise keskusest kohale vedama.

      Kustuta
  3. Paberlehti ei telli, aga ootamatult olid postkasti ilmunud reklaamlehed, kuigi kleps postkastil ning varasema 2 aastaga ei ole sellesse postkasti reklaame eksinud. Õnneks hetkel oli ühekordne segadus vast, sest seda janti, et ei ma ei taha reklaame postkasti saada, ei viitsi ma uues kohas korrata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui ma omale kleepsu tellisin (seda sai siis teha Omniva lehelt avalduse alusel), ütles mulle Omniva kohalik postitöötaja, et see kleeps kehtib vaid Omniva postiljonidele. Et kui keegi teine teie piirkonnas veel reklaami veab, siis nemad ei pea sellest keelust kinni pidama, sh puudatas see valimisreklaami valmiseelsel perioodil, mida siin kohalikud parteijüngrid kipuvad ise kasti toppima. Hästi tüütu oli! Ainus hea asi oli meil siis see, et ainult kohalik postiljon pääses trepikotta, nii et miskine filter ikka toimis :)

      Kustuta
  4. Elektriga läksin paar kuud tagasi Alexelasse, ilusti kirjas lepingut sõlmides, et ühisarve ja puha. Rõõmustasin, et vaat kui tore, ei pea 2 eraldi arvet tasuma (mis sest, et püsikorraldusega) aga seda ühisarvet veel minu silmad näinud ei ole ja võrguteenuse eest pean jätkuvalt eraldi Elektrilevile /Eesti Energiale tasuma. Lõpetasin püsikorralduse, üritasin kuskiltki leida koha, äkki peab miski linnukese tegema vms aga ei miskit.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tol hetkel st kuu tagasi, kui ma uut pakkujat otsisin, oli Elektrum ainus, kus oli puhas börs, ilma kuutasudeta jne. Ja võrgutasu saadetakse samuti ühe arvega.
      Ma kahtlustan, et sul ikka mingi linnuke kusagil tegemata ( ega firma ju süüdi saa olla :) :)) sest mu Alexela kogemus oli iseenest positiivne, arved saadeti nagu kokkulepe oli.

      Kustuta
  5. Mul on paberlehega täpselt sama lugu kui sul digilehega. Aeg-ajalt lähen pakkumiste õnge ning siis esimesed loen hoolega läbi. Varsti jääb leht avamata lauanurgale, kuniks ma paki maale emale lappamiseks ja ahjukütteks vean :) Täiesti lootusetu!

    Digipakkumise ma sain mingil hetkel kui olin ühe olulise artikli tõttu ajutise juurdepääsu soetanud EPL-ile. Nüüd on kogu delfi pakett (vist alla 10 Euro kuus, mis tuleb koos telefoniarvega) ja arvutis ikka skrollin vahel kui meelde tuleb. Ukraina sõjaga seoses tekkis harjumus, enne pigem ei viitsinud. Kui keegi jagas feissis, siis klikkisin, aga muidu ähvardasin kogu aeg katkestada.
    Samas ma Maalehte ja EPLi ikka lappan, kuigi mulle meeldis eelmine veebijuurdepääsu versioon rohkem (avasid nagu pärislehe ja nägid nn koopiat, natuke nagu pdfi moodi oli). Nüüd vahel ajab see sisukorra lingipuu leidmine segadusse, igal väljaandel oma struktuur.

    Mis mulle delfi paketis meeldis (ma ei tea, kas neil on see veel), ma sain lisada tasuta oma paketi juurde fikseeritud arvu lisakasutajaid. Pole kursis, kaua nad lasevad neil lugeda, aga siiani ei ole keegi nagu kurtunud, et oleks maksulisele suunatud. Kui ma mõttes selle kuus makstava kulu jagan kolmeks (mul on kaks kasutajat kutsetega hetkel), siis arvestades letihindu, on see ikka väga soodne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma täitsa usun, et see on harjutamise asi. Minu komp paketis on ka ajakirjad sees, kogu aeg võtan hoogu. tasuks ju juhust kasutada, kui juba muidu käes on :)
      Jah, huvitav. Kui praegused põlvkonnad nn ära surevad, kas siis keegi üldse viitsib pikki tekste lugeda. Pealkirjast saad info kätte. Raadio korrutab sama info veel sada korda üle.
      ja kui tahad midagi süvitsi, siis küsid Ailt :) :)?

      Kustuta
    2. Raadio... misasi??? Küsi kümnelt teismeliselt, millal nad viimati raadiot kuulasid rohkem kui kaubanduskeskuste tümakas.

      Meil on delfi ja postimehe pakettides sees üks venemaal elav sõber, kes ei saaks neid ise osta (vist), aga kes tahab eestikeelset lehte lugeda.

      Kustuta
    3. Eeldame siiski, et sellel noorel või vanemal on huvi jooksvate uudiste osas :) Ja usu mind, on päris mitu inimest, kel pole aega (või töö on selline) neid jälgida visuaalselt :) Seega audioversioon jääb alles. Podcastid on juba pikem, süvaanalüüs.
      Kui vaadata meediatarbimist, siis raadio ei ole langenud, sama mis tele- muutunud on kanalid ( voog/internet jne) st neid võibolla kutsutakse kuidagi teisiti ja tohutult on killustunud ( palju erinevaid kanaleid). Paberleht, seevastu, sureb silmnähtavalt.

      Kustuta
    4. Eks aeg näitab.

      Ma pean tunnistama, et mõttekäik "inimesed kuulavad raadiost uudised" on mulle nii üllatav, et ma arvasin, et sa teed sellega nalja. Kus nad neid kuulavad? Kodus vaevalt kellelgi raadio mängib, tööl - sama? (Kaubanduskeskuste tümakas ei ole ju see.) Autos? Panevad klapid joostes pähe ja vikerraadio mängima?

      Kustuta
    5. Autos, arvutis veebiraadiod nt. Mina küll kuulan ja mul paar tuttavat ka.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!