Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 24. märts 2017

Mida ma vahepeal õppisin

Selg
kui me istume, kõnnime, jookseme, siis on meie selg paigal.

õpi kassilt, vaata kuidas ta ringutab. Meie, inimesed, oleme selle elementaarse tarkuse unustanud,

Venita selga neljas suunas. Ülesse (siruta end pikaks), küljele (nii et puusad on paigal), nn diagonaalselt st kerepöörded, puusad paigal ja ette-taha.

Kuna mul on probleem- turja tekivad pinged = üritan võimelda= peavalud, siis uurisin, et kas tappa end valuvaigistitega või anda alla ja leppida. Soovitus: ei ole hea teha tunniseid treeninguid, vaid pigem vähe ja tihti, Ehk siis paar korda tunnis nt teha peakallutusi ja muud, mis turja lõõgastaks.

Kui muud ei viitsi teha, siis vähemalt üks harjutus. Käpuli. Puusad paigal, nn nabaringid.

kuna hiljuti oli Kristallkuuli juures juttu madratsitest, siis üks vana viide. Ma ei mäleta, kas see 600 eurot maksis, aga kallis oli. Järeldus. Seljavalusid madrats ei ravi. Võimlema peab.      


Kohv
piimavahu maksimaalne kuumutustemperatuur on 65 C, ideaalne ca 62 C. Kui asjaga pidevalt tegeleda, siis saab õigest temperatuurist aru juba heli järgi, kui kohin muutub.

Vahule annab püsivuse teatavasti valk. Aga rasv on oluline, et valk seisaks pikemat aega. Ja loomulikult annab rasv maitse. Itaalias on järjest enam moes pigem rasvase piima kasutamine.

Cappucinole peakski kasutama pigem rasvast piima, mis juhib maitseid paremini,
Samas, heleda rösti puhul eelista väherasvast piima, et ka kohvi maitse jääks tunda.

Kohv ei tohi serveerides olla liiga kuum.

Tänu piimarasvale imendub kofeiin aeglasemalt ja nn pisteliselt, mistõttu õhtuti ei ole piimaga kohv hea mõte.

Espresso ei ole kõrgema kofeiinisisaldusega. Samuti pole näitaja kohvi "kangus", Kofeiinisisalduse paneb paika vee ja kohvipulbri kokkupuuteaeg. Mida kauem võtab protsess aega, seda suurema tõenäosusega on seal ka kofeiini rohkem.


9 kommentaari :

  1. Massaažis käid oma seljaga? Minul on täpselt sama asi, turjas pinged, õlgades ka (ma ei tea, kas sul on). Ja ma käin juba viimased 5+ nädalat igal reedel massaažis. Tondi tänaval Pimemassööride Ühingus. Massöör Janari on see, kes suudab leida üles täpselt need punktid, mis valu teevad. Ühe korra on ta mind juba paar aastat tagasi terveks masseerinud ja nüüd loodan sama. Soojad soovitused, mine proovi ära.

    VastaKustuta
  2. Mulle soovitas tuttav füsioterapeut seda harjutuste seeriat - https://www.youtube.com/watch?v=ppToA1N0CgE
    Alguses on väga raske aga mõjub küll. Mul on kaelas pinged ja vasemas käes, enamasti peale pikemat kudumismaratoni või kui kodukontoris tööd tehes ei kontrolli kehahoiakut. Mul ei ole head töökohta kodus, mis toetaks.
    Lisaks proovin õhtuti pisut 1,5kg hantlitega natukene kätele harjutusi teha. Väga hästi aitab.

    VastaKustuta
  3. Ma olen ohtralt taastusravis ja ortopeedias käinud. (Kukkusin suusaliftilt pea ees alla, selgroo vigastus, miskipärast jäin ellu ja ei ole halvatud.) Mind on muditud ja pandud võimlema ja mis kõik veel. Ning jah, võimlemine töötab.

    See kassi harjutus on super. Võtad käpuli, ajad küüru selga, siis sirgu, kordad. Aga üldiselt töötab _mistahes_ võimlemine, mis keha korsetile koormuse annab.

    VastaKustuta
  4. Tänan ideede ja soovituste eest :)

    VastaKustuta
  5. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  7. Alaseljavalude vastu on jube hea ka see harjutus, kus oled selili maas, põlved kõverdatud, ja tõstad tasapisi, lülihaaval sabakondist alustades selga maast lahti (kõhu- ja tagumikulihaste abil), kuni toetud ainult jalgadele ja turjale. Pärast samamoodi lülihaaval tagasi. Juba ühe korraga on tunne, et selg tohutult puhkab nüüd. Aga ilmselt oleks hea, kui enne seda oleks turi soe, nii et jah, õlaringid ja värk.

    Natuke rahulikum harjutus (vist jälle alaseljale) - põlved krõnksu vastu keha, teed ennast justkui munaks, ja veerled küljelt küljele.

    Ja kogu seljale "kuldkala" - ise oled selili, põlved paned kõverasse, tõstad jalad enam-vähem täisnurga all üles (noh, et reis on vertikaalis ja säär horisontaalis) ja siis aeled selja peal - st liigutad puusi õlgade suhtes vasakule ja paremale (aga ei pööra neid üles ega alla, st selgroole ei tule vinti peale, vaid ta lihtsalt kõverdub vasakule ja paremale).

    VastaKustuta
  8. Bodybalance ja/või pilatese trennid äkki sobivad sulle?

    VastaKustuta
  9. k.
    kui vähegi viitsimist on , soovitan ujumist...

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!