Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 26. aprill 2018

Narva-Jõesuu SPA ja Sanatoorium

Ma  olen lõunaeestlane, mistõttu Virumaast palju ei tea. Umbes 15 aastat tagasi saabus mu ellu Virumaa. Läbi töö.
Mu toonased juhid Portugalist ja Rootsist, kes niigi ei suutnud ära imestada, miks küll vajab üks tilluke Baltikum kolme erinevat keelt, said veel suurema väljakutse. Kuidas hääldada Virumaa linnade nimetusi:Jõhvi, Sillamäe, Kiviõli, Järve ja Jõesuu... jne.
Mingil põhjusel lähtusid nad inglise keelest ja Jõhvi on minu jaoks siiani Dzõuvi. Tänaseks võin öelda, et käin Virumaal väga tihti. Tallinn- Narva maantee on peas. 
Aga näinud.
Olen ma Virumaad endiselt väga vähe.

Mehele kingiti Narva Jõesuu kinkekaart ja kuna ta oli nii armas, et võttis ka minu kaasa, siis läksin rõõmuga.

Mu viimatine Narva Jõesuu kogemus pärineb umbes 10 aasta tagusest ajast, einestasime baaris Yes. Noo, see oli ikka yessss... Ma mäletan seda kogemust siiani....Täiesti tagasi 80-dates. 

Vahepeal on linnake natuke, et mitte öelda palju, raha saanud. Aga  erinevalt näiteks Jurmalast, on pilt endiselt äärmiselt eklektiline.  Vanad kokkuvajumisäärel datšad kõrvuti uusrikaste tornikeste-kaarekestega villadega. Nende kõrval täitsa maitsekad lossid ja samas 9 kordsed mahajäetud kortermajad.

seniks reegliteta. Kuldne liivarand
Õhtusöök Spaas oli selline.. kodune. Kõik oli okei. Söödav, maitsev, toitev. Mingis mõttes meenutas mulle Värskat.
Õhtu pettumus oli tee. Tee oli valmistehtuna termoses. Leige ja lahja.
No mis mõttes, jauran mina. See on ju umbes nii, et saad Ameerikas kehva burksi. Mul paraku on teatud rahvaste suhtes teatud ootused. Ja tee peaks siin olema perfektne. Ning süüa peaks ka venelased tegema maailmatasemel.
Oot, oot.... hämmeldub mees. Mis rahvad? Minu andmetel on see endiselt Eesti riigi all. Kui just hommikul viisat ei küsita, siis me oleme ju Eestis.
Mnjah. Seda on üsna kerge ära unustada.

Ilm oli kahjuks külm, kõle, tuuline ja vihmane. Aga ilus oli ikka. Ilus on Narva Jõesuus imeline kuldne liivarand. Halloo!! Kõik kes te elate Türgis ja Lõuna. Euroopas. Tulge ja vaadake, mida nimetatakse " liivarand" :)
Kenasti kordatehtud park. Armsad "tsaariaegsed" paviljonid.  Nõukakuurortlinnadele omane promenaad.  Vaiksed tänavad ja lootustandev rannapaviljon- kuursaal. Loodetavasti leitakse vahendid, et see restaureerida.

ei pea minema Lätti. Metsaall on piisavalt ...
See linnake on nüüd täpselt see koht., milles ma oma kõikides lõunamaareisides jauran. Põhjarannikul pole kunagi väga soe. Aga siin saaks müüa jahedust, vaikust, meremüha, metsa ja nelja muutuvat aastaaega.

See linn ei ole väga Eesti. Aga see teebki ta omapäraseks, teistsuguseks.
Nagu siin varasemalt on nalja visatud, et milleks sõita välismaale- tule Narva-Jõesuusse, Piisavalt seiklusi ja ka Eesti ei ole kaugel :)

Näha oli, et teede laiendamiseks on plaanis metsa maha võtta. Ma väga loodan, et moderniseerimisega väga hoogu ei minda. Narva Jõesuu ei oleks enam Narva Jõesuu, kui ta näeb välja euroopalik, kaasaegsete hoonetega ja tugeva linnaarhitekti poolt standardiseeritud.

Ma tahaksin igaks juhuks üle kinnitada. Et kuigi mahajäetud maju, pudeleid metsaall jne oli. Siis üldmulje on tegelikult positiivne. Narva Jõesuusse tasub tulla. Mulle tundus see linn turvaline ja heas mõttes kolkalik.

Spaasid on selles linnas juba üsna mitu. Mõned olid renoveerimisjärgus. Mõned kinni- ju ootavad suve. Ma ei viitsi seda fakti kontrollida, aga silma järgi tundus, et Narva Jõesuu SPA ja sanatoorium, kus me olime, oli üks vanematest olijatest. Kenasti mere ääres. Nii et suvel on seal ilmselt väga äge olla.

Praegu, varakevadel polnud ka viga. Kas teadsite, et sinna on külastajad oodatud koos lemmikloomadega! :)

Nii armas mu meelest. Ja ka lapsed olid ilmselgelt oodatud. Pea pool koridori oli mänguasjade all, ja lapsed lustisid täiega. Samuti jäi linnas jalutades pea igal nurgal mõni mänguväljak silma.
Sanatooriumis oli ka laat, kus sai osta klaasvitraaze. 

Saunad olid ehtsad, julgematele oli mõeldud ka õues asuv suplustünn ja suviti on avatud välibassein.
Sisebassein on mõeldud pigem sulistamiseks.

Ruumid olid puhtad ja korralikud. Ning meie tuba oli hiiglasuur. See oli ilmselt juhus, sest tuletõrjekaardilt uurides tundus, et ülejäänud toad on natuke väiksemad.

Naljakal kombel tegi mulle massaazi Vitali ja mehele Olga. Vitali tegi head massaazi, aga meelde jäi hoopis teisel põhjusel: kui tavaliselt on massaazikabinettides rahustav lifti-zenmuusika. No et sa lõõgastuks, rahuneks, vajuksid unne ja unustusse. Siis Vitali kabinetis võttis mind vastu Muse.
Ehk siis, massaz hoopis teise nurga alt: jõud, valu, ekstaas. Mulle sobis :)

Õhtul lõbustas meid ansambel Revenge.  Kaks taati ja üks natuke noorem trummar mängisid vene- ja ingliskeelseid lembelaule. Kitarrist oli väga hea. Vokaal läks natuke lappama.

Meil oli lühike pakett. Aga pikemalt seal olles, erinevalt Värskast või Toilast, kus ma kurtsin igavust, siis igav ei hakka.
Esiteks on linn omaette vaatamisväärsus. Metsa on samuti palju ja mereäär on jalutamiseks lõputu. Teiseks olid seinad tihedalt täis ürituste reklaame. Majas oli lisaks tavapärasele raamatukogu, piljardilaud.
Seintel olid üleskutsed ekskursioonidele. Sillamäe ja Sinimäed on kiviga visata. Narva pole ka kaugel.

Hommikusöök oli samuti okei. Igav ja tavaline ja pigem vähenõudlikumale kliendile. Ma igaks juhuks ütlen, et minult saab maksimumpunktid hommikusöök, mis kas üllatab, on kohalikest toiduainetest (ja sellest antakse mulle teada) või isetehtud. Ja isetehtu all ei pea ma silmas omletti ja putru. Ma annan pakendite avamise andeks pisikeses hostelis, kus on vaja toita paar klienti. Aga kui sööjaid on sadu, siis pean ma seda mõttelaiskuseks.

Hommikusöök sai tegelikult päästetud. Sest üllatus oli. Positiivne üllatus. Pakuti hirsiputru. Imemaitsev.
Millal sõid sina viimati hirsiputru?




33 kommentaari :

  1. Kasulik postitus - lähen augustis "Kremli ööbikut" vaatama ja võtsin Nooruse paketi:)
    Aga hirsiputru pakub kord nädalas mu hommikusöögi-kohvik - Veski!

    VastaKustuta
  2. Hirsiputru - mingil matkal - väga okei oli.

    Burks. Oma kõige kõige õudsama burksi sain Ameerikas. Williams, AZ, route 66 peal. Big Mac tilkus magusast rasvast ja oli jäle. Autotäis mehi, kes oli tulnud hommikusöögita välja, sõitnud 4 tundi autos ja kes teadsid, et päeval rohkem süüa ei saa, jätsid kõik toidu söömata. USA odav toit on tõeliselt, tõeliselt halb.

    VastaKustuta
  3. Aga N-J tutvustuse eest aitäh; äkki lähen suve ise ka. Siseturism elagu!!!

    VastaKustuta
  4. Ühe mu kunagise sõbra ema oli Ida-Virust pärit ja me käisime seal ikka mitu korda suve jooksul. Toila, Narva, Narva-Jõesuu. Imeilusad ja omamoodi kohad. Eriti see pankrannik, sakiline aga sinna peab oskama minna. Vokast pisut edasi mööda külavaheteid sõitsime ja siis ka manitseti, et kuna heina pole ammu niidetud, peab saki sisemise sevra juures olema paduettevaatlik, alt tühi ja võid alla lennata.

    Nüüd hiljuti käisin ka Sillamäel ja Narvas uuesti, tagasiteel Toilast läbi, ehh, mõnus mitmekesisus :)

    Eelmisel aastal saatsin oma ameerika tuttavad vanausuliste küladesse ning sealt üles kuni Narvani välja. Rentisid auto ja tiirutasid. Enne olid näinud Tallinnat, Tartut, Haapsalu. Võite ette kujutada, mis shokk see oli aga neile lõppkokkuvõttes siiski meeldis :)

    Saka on ka huvitav spa koht, ma usun, et nad ikka on veel avatud. Neil oli vanasti süsteem, et tuli Tallinnast peen kokk ning õpetas kohalikud välja. Ma olin ikka täielikus hämmingus kui restoranis õhtusööki maitsesin. Täiesti kesklinna hea restorani tase (minu maitse skaalal, mitte et ma midagi asjast teaks aga töölt vahel viiakse).

    Praegu ongi vist seal kõige mõnusam, suvel tulevad Venemaalt turistid ja siis on massid. Eriti Narva-Jõesuus.

    VastaKustuta
  5. Oot, mis mõttes, tee oli termoses valmis? Kas ikka vähemalt viie erineva sordi vahel valida sai? Võõrustaja poolt äravalitud ja ette valmis tehtud tee on üks kõige hullemaid võõrustatavate ahistamisi, arvan mina.

    Tegelikult aitäh selle kirjelduse eest. Kuna mina olen nõus põhjarannikule minema ainult paariks tunniks väga palaval suvepäeval, siis tõenäosus ise Narva-Jõesusse satuda on väike, seda toredam on kaudselt teada saada, mis ja kuidas seal on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No just :9 ma arvan samuti :) hüva, valikut pole. Aga leige??? Ja ma ei saa ise doseerida???

      Sa hiljuti arutlesid oma blogis, kuhu reisida. Kui Su poisid pole käinud, siis kindlasti soovitan. Kaevandusmuuseum, Narva, tuhamäed ja ka Virumaa ilusam pool oma mõisate ning peipsi ja Lahemaaga. See kõik väärib vaatamist. Sest see on ka Eesti.

      Kustuta
    2. Mu ema šokeerus Inglismaale minnes - oleks nagu kah teemaa, aga tee tuli nööri otsas nartsukesena, mida Graham Greene on surnud rotiga võrrelnud (Greene kirjeldas niiviisi põlglikult mandri teekombeid).

      Kustuta
    3. Põhjarannik on pikk, siin on palju head! Nõva rand, Pakri poolsaar, kõik Peeter Suure merekindluse objektid (elus ajalugu!!), pangad, saared. Me käisime just laste ja välismaa külalistega Tabasalu matkarajal, see käib panga all ja peal. Kõik olid täies vaimustuses.

      Mul on ida-virumaa mererannal suvila. Ma võin lihtsalt rannas istuda ja kive vette pilduda... mitu tundi järjest.

      Tulge põhjarannikule!!!

      Kustuta
    4. re: tee. Ma arvan, et kõikides suurtes riikides on kõikide teenuste kvaliteedi jaotus palju laiem kui meil. NYC või Moskva tipprestoran on parem kui Tartu tipp, aga NYC / Moskva odavtoit on palju, palju sitem kui Tartu odavtoit.

      Kustuta
    5. Tartus on mumst häda hoopis selles, et ei olegi odavtoitu, v.a toidupoe kulinaarialeti oma ehk.

      Kustuta
    6. Siinkohal meenutaks heldimusega benelux maid, kus 1-3 euro eest saab suppi, vahvlit ja falafeli. On kuhu areneda :)

      Kustuta
    7. ot kõik kolm mahuvad kohe selle summa sisse või?

      Kustuta
    8. Belgia ja Holland. LUxemburgi osas ma tegelikult ei tea, kuna vajadust polnud. Aga ma kahtlustan, et need ketid- see mis pakub pastat; see mis pakub suppe on ju ilmselt ikka seal ka.

      Kustuta
    9. Ma ei ole iial beneluxi maades odavalt süüa saanud. Kindlasti on see võimalik, aga kui tavalisi turisti-marsruute pidi käia või Brüsselis hängida, siis küll mitte. Luxemburg on üldse mingi imelik koht, kõikidest Euroopa maadest kõige väikekodanlikum, lisaks jube väike. Aga mäe otsas ja jõe ääres ja suure ajalooga.

      Brüsselis käisin viimati mingis tõmmunahaliste rajoonis ringi ja söömas. Oli odav ja hea, aga 1-3 eurost siiski väga kaugel. Kesklinnas on lõunati ajutised toidu-autod (nagu ka mujal lääne-euroopas), aga needki pole odavad.

      Kustuta
    10. "Areneda" viitab sellele, et meil võiks või peaks ka odav toidumajandus tekkima. Miks sa arvad, et see juhtub? Ma kardan küll, et areng on vastupidine. Majandusel läheb hästi (majandusinimeste definitsiooni järgi), miks peaks hinnad alla minema?

      Kustuta
    11. Soovitan Tekosse sööma minna kui Tallinna kesklinna piires liigute. Neil on söökla ja restoran, viimase menüü leiab siit https://uus.teeninduskool.ee/?p=5695 Söökla on veel odavam :)

      Aga muidu jah, naljalt alla 3-4 Euro lõunasöögiga hakkama ei saa eriti. Ma vahel käin Lidos, seal on supid head ja alati 3 valikut. Pole üüratult kallis, üsna sööklakvaliteet kah. Mingeid nukataguseid võibolla on veel aga neid peab teadma ilmselt.

      Kustuta
    12. kui ma nüüd mai lõpus lähen, üritan meeles pidada ja aadressi üles kirjutada.

      Ilmselt see on nüüd koht, kus defineerida "lõunasöök".

      Need mida mina kirjeldan on sellised poed, kus saad kaasa osta topsitäie pastat või suppi või buffee salatit või falafele või heeringa/angerjasuupiste salati ja leivaga. Loomulikult pakutakse ka friikaid ja loomulikult ka vahvleid ja külmutatud jogurtit.
      Loomulikult pole see praad, seal pole laudu- toole. Vaid on 2go. Ehk sii skiirsöök meie mõistes.

      Kuna ma käin töö asjus igal aastal, siis mulle sobib. Istuda ilusa ilmaga pargis, süüa oma ports ära. A ju ma olen siis väikse söömaga :)

      Kas Eestis oleks sellele turgu? Ma arvan et jah. Eriti Tartus, kus on tudengid. Kuna meil on aga rendihinnad väga kallid, siis meil on alternatiivina tekkinud toiduautod (mis on ka mujal maailmas olemas, aga mina räägin hetkel kesklinnas/ käigu teedel asuvatest hoones sees olevatest kohtadest)

      Ma Eesti osas väga asjatundja pole, kuna ma pole sihtgrupp. Aga mul on jäänud mulje, et meie kiirtoiduvalikus on peamiselt burksid, mehhiko jms. Hinnataset ma töesti ei tea. Aga oleks üsna jõhker, kui hind oleks üle 3 euro?

      Kustuta
    13. Hmm, millega ja mis alusel sa Tartu rendihindu võrdled? Kõik "meil on..." tekitavad minus küsimusi - kas see on subjektiivne hinnang (mulle tundub, et meil on...) või objektiivne (ma tean hindu Tartus, Uppsalas ja Bolognes ja muudes euroopa ülikoolilinnades ja meie omad on...)?

      Kustuta
    14. mis toitu puutub, siis mina võrdlen Tartut eelkõige teiste Eesti linnadega ja minu arust on siin väljas söömisega kuidagi lahjem kui mujal. Ok, mina vbla ei leia oma harva väljaskäimisega õigeid kohti lihtsalt üles, aga need, kes rohkem käivad, väidavad, et ennem saab odavalt kõhu täis Tallinnas. Hoolimata sellest, et Tallinna palgad on keskelt läbi kõrgemad.

      Teiseks võrdlen oma tudengipõlvega, kus justkui sai isegi üliõpilase kasinate ressursside peal väljas käia. mitte kõrtsis, vaid kohvikus pirukat söömas. praegu on peahoone Sohpokles juba ammu kinni, füüsikahoone söökla selle hoone ümberehitusest saadik samuti, nime poolest ülikooli kohvikust on saanud mingi kallis koht, Postimehe ega Vanemuise töötajate kohvikusse enam ei pääse jne. ainus erand on Draakoni kõrval olev saiapood, mis mingi ime läbi ikka veel alles on.

      Kustuta
    15. Kuule Kaur, see on mu blogi, mitte magistritöö :) Loomulikult on kõik kirjapandu subjektiivne :)
      Jah, mul ei ole viimast uuringut Tallinna ja Tartu toitlustuseks sobivate pindade rendihindade kohta.
      Mõni aastat tagasi oli mõte, et võiks, siis uurisin. Kiire arvutus näppudel näitas, et kasumisse jäämiseks peab ikka väga mitu suppi suutma maha müüa.

      Kustuta
    16. Mhmh. Aga me ei tohi endale liiga teha. "Meil on toit nii kallis." "Meil on üür nii kõrge." "Meil on nii lollid poliitikud, nii ülbed ametnikud, nii ohtlik liiklus, nii halb ilm."

      Ei ole!!!
      Meie toit, üür, liiklus jne on kõik täiesti okei. Aga see "meil on ... nii halb" on muutunud kõnekujundiks, igapäevaseks. Sisuliselt me kinnitame iseendale iga mingit negatiivset maailma- ja mina-pilti.

      (Ilmselgelt olen ma siin millegi suhtes allergiline ja reageerin üle...)

      Kustuta
    17. üürid ei pea tglt isegi objektiivselt kõrged olema, et söögikoha pidamine ära ei tasuks. piisab sellest, kui nad on kõrged, võrreldes kohalike inimeste suutlikkusega väljas söömise peale raha kulutada.

      (kuigi siin on ka mingi kahtlane nõiaring mängus - "üür tuleb ära maksta, paneme toidule kallimad hinnad" - mistõttu tuleb vähem kliente - mistõttu on raskem ots otsaga kokku tulla.)

      Aga mis üleüldse toidu hinda puutub, siis näiteks Poolas oli minu mäletamist mööda küll odavam kui siin. Igatahes mäletan, et mul tuli seal jõuka sajalisiluhvtitava turisti tunne, sest kõik oli nii odav! kogu aeg sai väljas söömas käimist endale lubada! (mis oli muidugi väga hea, sest võõrsil on ise teha keeruline.)

      Kustuta
    18. Kui ärimudel ei tööta, sest kulud > tulud, siis ta lihtsalt ei tööta.

      Ja muidugi on suurtes lõunamaades toit odavam kui meil.
      Odavam ja efektiivsem tootmine + massiefekt.

      Kas keegi on uurinud Tartu vs (näiteks) Tallinna tudengite jaotust vanemate sissetuleku järgi?

      Kustuta
    19. ei leia nagu. Leidsin Praxise uuringu tudengitest üldiselt, aga nad ei võrrelnud seal Tartu ja Tallinna omi.
      https://www.hm.ee/sites/default/files/uuringud/eurostudent_vi_eesti_aruanne_2017.pdf
      Leidsin sealt küll fakti, et TÜ-s on endiselt kõige suurem protsent Eesti üliõpilastest. selle põhjal pakuks ma ise, et TÜ-s on kõige laiapõhjalisem seltskond.

      Aga Tartus tervikuna peaks mediaanpalk väiksem olema kui Tallinnas tervikuna (stat. amet räägib seda vähemalt Harjumaa ja Tartumaa kohta). tõsi, tudengid ei ole alati sisse kirjutatud ja Tartus võib olla jõukate Tln vanemate tudengeid - aga samamoodi on Tartu tõmbekeskus vaesemate Lõuna-Eesti maakondade tudengitele (st mu anecdotal evidence ütleb, et nemad tulevad pigem Tartu kui Tallinna õppima, Tallinn on kuskil kaugel, peaaegu nagu välismaa).

      Kustuta
  6. Vastused
    1. Mnjah. 4 aastaga pole midagi õnneks? kahjuks? muutunud :) :)

      Kustuta
  7. Käisime perega Narva-Jõesuus, mida tsaariajal Hungerburgiks nimetati, umbes 10 aastat tagasi. Marsruut oli Kalvi mõis, miskit veel vahepeal, Narva, Narva-Jõesuu, Sinimäed. Jõesuus käisime meres ka, kuigi ilm oli suht jahedamapoolne. Väga mõnus oli, puhas vesi, puhas liiv, vähe rahvast, ilus metsaalune.
    Hiljem olen GoogleMaps'iga hulkunud linna läbi ning samuti on mulje positiivne. Väga roheline ja mõnus väikelinn, seal tahaks elada, aga kui, siis juba pigem merele ligemal. Saaks ka rohkem vene keelt praktiseerida, muidu unustan päris ära :) Praegu neid suuri tornelamuid ja teisigi korterelamuid tehakse tasapisi korda ja on ka uusi moodsaid korterelamuid. Aga ka vana puitasum on huvitav. Ja ikka see meri ja lõputud rannad ja lõputud seenemetsad :)
    Tegelikult ma olen mõtelnud, et sinnakanti võiks pigem rohkem eestlasi kolida, muidu jääb mulje, et me nagu ise anname osa oma territooriumist käest ära, kui sealt nende teiste pärast eemale tõmbume.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See "rohkem eestlasi virumaale" on väga hea mõte, aga kuidas seda teha? (nagu ka mujal ääremaal) napib nõudlikumaid töökohti, kinnisvaraturg on kitsuke ja su kodu ei tarvitse hiljem olla likviidne, ühistranspordiga on nagu on jne.
      Tallinn Narva mnt on üsna hea. Rakverest käiaksegi Tallinna tööle. Ja Jõhvi Rakverest ja Tartust. (Kaur nüüd kindlasti pahandab, sest ma ei räägin ainult paari ettevõtte statistikat üldistades :) :) :))

      Ma ise olen mõelnud, et vägisi ei saa, aga riigil on tegelikult olemas võim vähemalt ühes liinis. Tellida riiklikult sinna piirkonda praktikohti. Ja kui noor inimene on 3 kuud tööd teinud, äkki leiab kohapealt kaasa ja äkki.. äkki jäävad sinna.

      Narvas on kolledz, aga erialasid napilt- või vähemalt, pole ta toonud linna sellist elu nagu on nt Viljandis kultuurikool toonud.
      Mida on reaalselt tunda ja näha- tulevased politseinikud, teevad usinalt praktikat, aga kas nad sinnakanti elama ja tööle jäävad... vist siis ikka ei...

      Kustuta
    2. Ei pahanda! Mu norimine oli nõme, palun vabandust. Tahtmine kõik hinnangulised omadused (kallis/ohtlik/rumal/aeglane..) konteksti või statistilisse võrdlusesse panna on minust ebamõistlik. Selle nõudmine kõigilt teistelt - lihtsalt.. rumal. :)

      Narva linnale võlgneme oma riigi ja rahvuse. Kui Peeter I oleks esimese Narva lahingu võitnud, poleks meil siin mingit Eestit ega eestlasi.

      Kustuta
    3. mõtlesin ennist Cax Murka jutu peale, et kas sellepärast, et Narva-Jõesuus on vähe eestlasi, saab kohe öelda, et me "nende teiste pärast" eemale tõmbume. Igalt poolt äärealadelt ju pigem kaob inimesi.

      Kustuta
    4. See, et sealt praegu kaob, on viimase aja tendents, kuid Ida-Virumaalt on ammu juba eestlasi ära kolinud ja nö tandre teistele jätnud. Ainult Talnasse tuleb rahvast juurde, mujal kõikjal väheneb.

      Kustuta
  8. Nojah, ega ma oskagi öelda, nagu Panso nõudis, et "kuidas seda lavastada". Lihtsalt selline mõte oli, et kuidagi niimoodi kukub välja, et see oleks lahendus. Aga kuidas, vat ei oska öelda retsepti. Rohkem missioonitunnet ehk - kuigi ma annan endale täitsa aru, et see praeguses poliitilises ja majanduslikus situatsioonis ja valitsevate sotsiaalsete trendide taustal on rohkem kui irreaalne. Aga no loota ju võib :)

    VastaKustuta
  9. Muide sama GMPS-iga käisin ka üle lahe Komarovos ja sealkandis. Teate seda laulu: Ja ujedu v Komarovo, na ndelku i vtorogo... Lenskast ehk praeguse nimega St Peterburgist ainult umbes 35 km loode suunas. Imeilusad puhtad rannad, selge vesi, palju ilusat metsa - ja suhteline tühjus. Nüüd küll arendatakse sinna ka villasid, hotelle, elamukomplekse, aga asi on siiski üpriski algusjärgus alles. Selle koha peal mõtlen küll, et nagu muinasjutus "Imelik Peegel" - vehid vitsaga - saagu linn kalda peale, vehid kääridega, saagu riided linnarahvale selga, vehid viljakotiga, saagu toit linnarahvale. No et kuluks kangesti ära arendust. Ja meie rannik on umbes sama. Tohutu kasutamata potentsiaal. Oleks tsaar, siis asustaks rahva ümber ja ütleks, et vot nüüd turismitage ja kuurorditage, et Madis teid võtku ;P

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!