Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 1. mai 2017

Tahan oma raha tagasi

Ma olen nüüd tõsiselt ette võtnud tööturult väljumise kava. Mingeid lubadusi ma täna anda ei julge, sest ma pole kindel, et ma sügisel, viimasel hetkel, ikkagi põnnama ei löö.

Aga sellega seoses võtsin ja lugesin läbi töölepinguseaduse ja kõik muu seda teemat puudutava.
Mu eelmisel töökohal. kus iga hommik võis üllatada struktuuri- või juhtkonna- või omanikemuutusega, suutsin ma seda seadust tsiteerida üsna peast. Et suvalisel hetkel, kui kutsutaks kabinetti ja öeldaks...
.. meil on väga hea meel, oled andnud tubli panuse ja me hindame sind väga, aga nüüd on nii, et kas jätkad koristajana või kirjutad ise avalduse...
siis teaksin, millised on mu õigused ja mida saan enda kaisteks ette võtta.

Selgub, et elu on läinud palju kergemaks. Pikast seadusest on saanud lühike, mis õieti midagi ei luba ega keela. Ainult kommentaare lugedes selguvad nüansid.
Selge on see, et oma rahale, Sellele rahale, mida ma ise olen aastakümneid riigile maksnud,  on mul õigus ainult siis, kui mind koondatatakse ( või noh, jään haigeks või muud üsna vähetõenäolised variandid).
Tähtajalise lepingu sõlmimiseks on natuke liiga hilja, sest siis katkeks staaz, mille põhjalt seda hüvitist arvestatakse. Ja nii ongi.
Mul pole nii palju kujutlusvõimet, et veenda oma tööandjat mind koondama,. See oleks nii otsitud ja läbinähtav, et. see ei tule kõne alla.

Eesti vabariigis puudub variant, et ma ei tööta. Kes ei tööta, see ei söö ja nii edasi.
Need, kes siin räuskavad iibe üle ja et lasteaiakohti ei jaksa riik pakkuda ja et mingi regionaalpoliitikaga peab tegelema ja transporti pakkuma ja et töötus on kõrge jne. võiksid selle üle mõelda. Meil ei olegi nii lihtne ilma tööta olla. Oleks võimalik olla turvaliselt töötamata, küll sünniks ka lapsed, lasteaiakohti poleks vaja ja metsakülasse ei pea bussiliine vedama.

Kui sa ükskõik millisel põhjusel enam ei jaksa ja tuled ära ise või kokku leppides tööandjaga. Siis oled üksi. Mida teevad need, kel palk oli väike ja sääste pole?
Mul oleks õigus vaid töötutoetusele  ja ka see on seotud tingimustega, et ma otsin tööd. Aga ma ju ei taha tööd. selle pärast ma ju töölt ära tulengi?!

On ju olemas inimesed, kes paaniliselt otsivad tööd. Ja siis minusugused, kes ei taha  tööd teha. Miks siis mitte teha minusugustel tööturult väljumine lihtsamaks, et need teised saaksid minu asemel tööle minna.

Mida solidaarsus, ma ütlen. Sama ju ka muude ajadega. Alkoholi- ja tubakaaktsiis suunatakse kultuuri, mitte tervishoidu.  Kütuseaktsiisist makstakse pensioneid või midagi, aga ei lapita teid. Ja nüüd siis võetakse mu raha ja see makstakse  ainult Ida viru kaevuritele.

see tundub mulle nii ebaõiglasena.
Ma olen andnud oma nooruse, tervise, närvid, teadmised, oskused, energia ja iga kuu palgast mingi summa sellele riigile.
Ja nüüd, kui ma olen kui tühjakspigistatud sidrun ja tahaks natuke hinge tõmmata, ei saa ma oma sissemakstud raha endale.
Ebaõiglus, ma ütlen.


12 kommentaari :

  1. Ja tänu sellele seadusele olengi ma nüüd Iirimaal. Kuna palkade maksmiseks raha enam ettevõttel polnud, siis üritas tööandja töötajatega kokkuleppele jõuda. Mina valisin oma tähtajatu lepingu muutmise tähtajaliseks lepinguks, et kiire lõpp teha piinadele. Ootamatult muutis aga riik toetuste süsteemi ja senise 90 protsenti palgast toetuse asemel hakkasin saama hoopis pool palgast, mis jättis mu väga kehva olukorda töötu üksikemana, kel pangalaenud kaelas olid (korterilaen, õppelaen ja korteri omaosa jaoks võetud väikelaen). Ettevõtte loomiseks antavale toetusele ma ei kvalifitseerunud, sest õppisin täisajaga magistriõppes sellel ajal. Sotsiaaltoetustele ei kvalifitseerunud, sest mul ju ometi oli oma korter ja alimendid laste töötult isalt ametlikult välja nõudmata. Olid toredad ajad, kui iga viies inimene Eestis oli töötu ning aasta hiljem see töötutoetuste vähendamisest alles hoitud raha investeeriti kuskile taga-Kaukaasiasse või taolisse kohta... 15 aastat töötamist ja sotsiaalmaksu maksmist, kuid kui mul endal seda lõpuks korraks vaja oleks läinud, siis irvitati näkku. Peaminister soovitas meedias inimestel välismaale tööd otsima minna või ennast harida, et tööturul paremini läbi lööks... Ja siin ma nüüd siis olen.

    VastaKustuta
  2. Üks asi veel tuli meelde tollest ajast - kuidas valitsus mõnitas Keskerakonna loodud bussisaatjate töökohti, mis tegelikult oli õlekõrs sotsiaaltoetuste juurde neile, kes pidid nö omal soovil lahkuma töölt või otsitud vabandustega vallandati jne. Ühesõnaga mõeldud inimestele, kes mingil põhjusel ei saanud töötuskindlustustoetust. Neil oli õigus sellele toetusele jälle, kui kuus kuud tähtajalise töölepinguga töötamist jälle selja taga oli, nagu neil bussisaatjatel see lepingu pikkus täpselt oligi. See bussisaatja töökoht oli linna poolt leitud võimalus aidata oma vaeseid ellu jääda.

    VastaKustuta
  3. Tee tööd, siis tuleb ka armastus. See on eestlaste mantra. Tegelikult teen mina oma (poole koha tagajärjel, täitsa vabatahtlikult) kodustel äripäevadel ka tööd - kantseldan lapsi, valmistan süüa, korraldan pesuasjandust, kaevan aias maad jne, aga see ei ole Töö. Sest Töö on ainult maksustatav osa. Et ma sellega tagan viie kodaniku enam-vähem aastase maheaedvilja vajaduse ja tänu sellele jaksan oma riigitööl olla efektiivsem ja kasulikum, ei huvita kedagi.

    VastaKustuta
  4. Mnjahh. Välismaale ei tahaks (vähemalt praegu) siiski minna. Aga eks näis, mis elu toob...:)

    VastaKustuta
  5. Sotsiaalmaksu maksab siiski ju tööandja, mitte töötaja. Lihtsalt täpsustuseks.
    Miks sa töökohta ei vaheta kui sulle vanas ei meeldi? Mugav eks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kas see "maksab tööandja" ei ole tehniline küsimus? pmst arvestatakse ju töötajat otsides, et tema töölesaamise hind on nii-ja-nii palju raha. See, et osa sellest rahast läheb otse maksuametile, mitte kõigepealt töötaja kätte ja tema kaudu sinna edasi, on juba vormistamise vahe. Milleks seda raha mitme ülekande vahet solgutada, kui saab kohe otse maksuametile üle kanda.

      ses mõttes, et ma olen FIE ja esitan arved kogu summa peale, sh kõik maksud, ja maksan need siis ise maksuametile ära. Aga ma ei näe, et väga suurt sisulist vahet oleks. Ikkagi teen mina töö ja see keegi, kellele ma seda teen, peab selle saamiseks iks summa maksma, ja sellest iks summast läheb lõpuks ligikaudu kaks viiendikku maksuameti kontole.

      Kustuta
    2. Jah, ma loen seda ikkagi nn oma rahaks, nagu ka ka hagekassasse ja pensionifondi laekuvat, kuna see on ju % palgast. saaksin vähem, laekuks ka vähem ja vastupidi.

      Ei vaheta töökohta, sest ma ei taha tööd teha :) Selles just point ongi.

      Kustuta
    3. Ma ikka mõtlen, et siis pole see õige töö kui ei taha. Vale koormus, vale töö, vale seltskond, just name it.
      Töö tegelikult annab elule teatud rütmi.

      Maksude osas. Mina mõtlen nii, et minu pealt makstud maksudest saavad samal ajal pensionärid oma pensioni, emmed-issid oma vanemapalga ja töötud oma abiraha. Lisaks mina oma ravikulud ehk ka, juhul kui mul peaks arsti vaja minema (siiani teoorias).
      Riigieelarve on ju eelarveaastapõhine ja midagi "tulevikuks" koguda ei saa, peale pensionifondide muidugi. Ma pole vist eales mõelnud, et ma makse makstes midagi ette kogun, see ei ole ju maksusüsteemi loogika üldse. Ehk et muuda loogikat ja vaatenurka :)

      Kustuta
    4. Sotsiaalmaksuga olgu peale, solidaarsus, aga tollest kohustuslikust töötuskindlustusest oleks (mälu järgi) nagu halvema maiguga lugusid kuulnud.

      St ühest küljest peaks see kõik minema töötukassale, aga inimesi, kes seda reaalselt näevad, on imevähe. Nii et ei saa ennast eriti lohutada sellega, et "sellega aidatakse neid, kellel on rohkem vaja". No ja lisaks arusaadav, et inimesed, kes alustasid selle maksmist soodsama seaduse järgi, ei ole väga õnnelikud, kui seadust töötaja kahjuks muudeti.

      (ei räägi enda huvidest, sest ma ei ole palgatöötaja ja seega ei maksa ka töötukindlustust.)

      Kustuta
  6. Ei ole välismaa mitte igal pool marjamaa. Näiteks ÜKs on tööseaduses, et omal soovil töölt lahkumisel ekstra raha või kompsensatsiooni küll ei maksta (va muidugi töölepingus sätestatud juhtudel) ja kohe enda töötuks registreerimine abiraha saamise eesmärgil pole ka kindel. Koondamistasu makstakse seaduse järgi.

    VastaKustuta
  7. Jäin mõtlema, et see postitus on suures osas nagu kodanikupalga apoloogia. mitu head argumenti selle kasuks.

    VastaKustuta
  8. Mõned teemakohased lingid:

    ("Liberty 101: An Introduction to Freedom")
    https://www.youtube.com/watch?v=ZpYUAucm1ZI

    ("Noam Chomsky - Anarchism")
    https://www.youtube.com/watch?v=7_Bv2MKY7uI

    ("Anarcho-Capitalism")
    http://eng.anarchopedia.org/anarcho-capitalism

    (Sarnaseid lehekülgi on üle 10.)
    https://www.freelance.com/

    Onlain-müügi abivahendeid:
    https://openbazaar.org/
    https://dashpay.atlassian.net/wiki/display/DOC/Crypto+Exchange+Listing
    https://stripe.com/
    https://www.payoneer.com/

    Kodulehe ise loomise vahendeid:
    http://www.wix.com/
    http://www.ucoz.com/
    http://www.voog.com/
    https://www.weld.io/


    Surfimisel aga kindlasti kasutada TorBrowser'it:
    https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en


    Loodan, et suutsin abiks olla. :-)

    P.S. Teie soovite vaid "oma raha" tagasi,
    aga on huvitav vaadata, kuidas lapsevanemad
    ei hooli üldse sellest, et nende endi lapsi selle sama
    Toompea
    jaoks orjadeks, peenema nimetusega "kutsealusteks", "ajateenijateks",
    inimröövitakse. (Kui ei tööta orjana, siis on alternatiiv vangla,
    vanasti ka kohene hukkamine.) Ja seda isegi siis, kui nende lapsi
    orjade paraadil, "militaar-paraad", propaganda-atribuudi, Vabadussammas,
    ees näidatakse, KUULIKINDLATE VESTIDETA, sest noortele kuulikindlate vestide
    ostmisest tähtsam oli ju vabadussammas ehitada. Propaganda
    on ju tähtsam kui noorte haavad ja elud. Keegi ei märkagi,
    rääkimata siis veel sellest rääkimisest. Vaid üks sini-must-valge
    ahhetamine, et oi kui ilus ja tore. NATO trummid muudkui põristavad
    ja toimuvad "suured ettevalmistused", aga kui on vaja valida
    kas noorte haavu ja kannatusi vähendavad kuulikindlad vestid
    või sammas, mille ees Toompea pidulikult ette
    rivistada, et "militaar-paraadi" vaadata/näidata, siis
    on inimelu ja füüsiliste kannatuste kogus tühine. Aga vähemalt
    lollikari on õnnelik ja õhkab patriotismist....

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!