Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 6. juuli 2016

geenitestid.ee

Mu laps oli imikust saati tervisliku toitumise musternäide. Ma olen albumisse kirja pannud tema lemmiktoidud: kana, kapsas, tatar, supid....
Talle lihtsalt maitsesid köögiviljad, supid, kana ja kala.

Tol ajal tuli Eestisse mac, eks sai ka seal käidud ja ka kommi on meie kodus olnud, kui on poes meelde tulnud. Aga see pole kunagi olnud teema.

Millalgi kooliea alguses selgus, et " ta on paks". Õnneks on tal kuri ema. Aga situatsioonid, kus ma õhtul koju tulles uurisin, et mida sa täna sõid- ja vastuseks oli" ma ei mäleta" ja siis selgus, et ei söönudki midagi. Või siis küsimuse peale, kas sa oled juba söönud, tuli vastus, et jah, ma olen täna juba söönud: jõin hommikusöögiks vett, ja minu irvitamise peale- magustoiduks võta siis kuuma vett, täiesti siiras nõustumine, väga hea mõte.
Olid tavalised.
Ta teeb kõvasti trenni, liigub. Joob palju vett ning jälgib pakenditel olevat infot, nagu vist kõik tema põlvkonna inimesed.
Ja sellest hoolimata on ta, nagu mu tädi teda lapsena iseloomustas " prink".

Vee- ja õhudieete pole ma lubanud, aga vägisi sööma pole ka sundinud. Tsiteerides mu ema " väike taitriip võib ju vahele jääda".
Täpselt sama tüüpi on mu mees. Ehk siis, me oleme 2+1. Neile maitsevad täpselt samad toidud, meeldivad samad spordialad ja nad on välimuselt üht tüüpi. Ning neile, kes usuvad veregruppe, siis jah- neil on B ja mul on 0.
Aga erinevalt tütrest, armastab mees rammusat ja sööb kõike, mida pakutakse.
Ning kuigi üks elab veest ja teine hapukoorest, on tulemus suht sama.

Täiskasvanud lapsele ma ju ette ei kirjuta, mida ja kuidas süüa. Aga mure ikka. Kuna ta läks pikemaks ajaks välismaale, siis olin kogemustele tuginedes päris mures. Eelnevad korrad, lisaks sellele, et ta "unustas" süüa või " tal on kõht juba täis", avaldus ka mulgi veri, mis hoidis kokku just toidu pealt.
Kui oma ema ei kuula, siis äkki kuulab, kui on kirjas ametlikul paberil? Ja kuna mulle kingiti geenitest.ee, siis annetasin selle tütre testimiseks.

Tulemus.. oli pettumus.
Aga äkki ta ongi tavaline ja normaalne ja ei tohigi midagi süüa, mõtlesin (sesmõttes, et testi vastus koosneb peamiselt keeldudest). Ning tegin investeeringu  ja lasin prooviks kõrvale testida ka ennast.

Me oleme kardinaalselt erinevad. Ma olen kogu elu olnud pigem peenike ja meile maitsevad erinevad asjad, ta on pigem vastupidavusalade inimene, mina sprinter ja mul on kordades kiirem ainevahetus...

Me saime identsed tulemused.
Ma  ei julge tegijaid süüdistada haltuuras. Võimalik, et me olemegi identsed, täiesti tavalised normaalsed inimesed.
Võimalik, et geenid seda ei näitagi ja sellest testist mingite soovituste ja diagnooside ootamine polnudki adekvaatne. Kirjas oli, et nende testi põhjal jagunevadki inimesed 4 dieedi vahel. Ja sellest lähtudes on muidugi üsna ootuspärane, et sarnased geenid on ühes neljandikus. Kuigi ikkagi veider, et eestimaalased on niipalju homogeensed oma geenide poolest, et ainult neljaks annab jagada.

Mu peamine pettumus on tulemuste maht. Tulemus on 17-l leheküljel, sellest on individuaalset, ainult sinust lähtuvat infot vaid ca 3 lehekülge. 6-lehel on kirjas üldised kõige tavalisemad toitumissoovitused, mis on kirjas absoluutselt igal pool a la joo vett, söö liitsüsivesikuid, väldi rasvast, ära söö kommi jne jne. Ülejäänud osa on metoodika kirjeldus ja mõistete selgitus.

Mõeldes, milline on selle testi populaarsus, järjekord tulemuse saamiseks....

palun saatke mulle oma meiliaadress, ma teen 50% soodsamalt ja edastan teile hea meelega klassikalise tervisliku toitumise ABC.

ah jaa, üks üllatus siiski oli. Ideaalne treeninguintensiivus on 5 x 60 minutit nädalas.
Vau.


off topic endale memoks.
Ma olen novembrist alates maha võtnud 6 kilo. Mul on tõsine kahtlus, et on paeluss või midagi, sest see ei ole enam normaalne. Aga kusagilt ei valuta ja ok on olla. Geenitestile tuginedes tuleb vist rasva kogust hüppeliselt suurendada ja komme sööma hakata.

7 kommentaari :

  1. No siis on laps nagu Ene Pajula,kes "Tiius" läbi mitme ajakirja oma lugu rääkis---miski tervislik ega trennilaadne tema puhul ei toiminud kogu elu jooksul, ta oli ja jäi "pringiks".

    VastaKustuta
  2. Kas ma saan õigesti aru, et need kolm lehekülge individuaalseid erinevusi olid teil ühesugused?
    Ja miks ning milliseid toiduaineid test süüa keelab?
    Ma olen A-veregrupp ja ühe loetud raamatu järgi ei sobi mulle loomaliha, piim ja nisu, ehk siis kõik moodsad tänapäeva toitumistrendid. A neid trende on nii palju, et õiget leida püüdes võib üsna pea kaotada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ei, veregrupiga polnud seal midagi seotud, see oli mu enda poolt kommentaariks.

      aga jah, ma sain 2 identset vastust. Erinev oli ainult vastusel olev kood(nimi). Nagu oleks koopiapaberiga tehtud;)

      keeld oli tavapärane- magus, rasvane, rafineeritud jms.
      meil oli "tasakaalustatud dieet". variant oleks olnud veel vahemere või vähese rasvaga või vähe süsivesikuid dieet. Aga selleks ei pea raha maksma, selle saab kodus omal käel järele proovida.

      Kustuta
  3. Kas see ei ole see kamp, kes on seotud figuurisõpradega? Vanasti nad reklaamisid toda testi kogu aeg ja tulemused suunasid sujuvalt sinna nende õpetuste järele toituma (a la dieetjogurt ja margariin).

    VastaKustuta
  4. Kui nüüd veregrupi teemat jätkata siis see "prinkus" vist käib B grupiga kaasa (kuigi teab ka väga piitspeenikest b-gruplast). Mina olen ka alati "tugev tükk" olnud. Normaalselt toitudes õnneks kaal püsis ja trenn aitas sel tugeval kerel enamvähem vormis olla. Kehakuju on ka selline, et väga saledaks ei tahakski, proportsioon kipub säilima.
    Ma olen selle geenitesti peale mõelnud aga näib, et õnneks pole tellimiseni jõudnud.

    VastaKustuta
  5. Mul üks kolleeg käis tegemas kas veregrupi või geeni või maeitea mis testi. Igati kiiduväärne, et läks. Ta oli tugevalt ülekaaluline. Ja see test toimis. Kõigepelt maksis see mitusada eurot. Siis sundis jälgima, mida sööd. Et söö peterselli ja mitte mingil juhul tilli. Söö brokkolit, lillkapsas on aga sinu jaoks mürk. Või oli see hoopis vastupidi. Polegi tähtis. Inimene võttis ennast kokku ja jälgis, mida ta sööb, sest palju raha oli ju makstud. Ja kaal hakkas langema. Ma lubasin soovijatele veel paremad testid teha, 500€ eest.

    VastaKustuta
  6. Vahest mõtlen, isegi kahtlen hetkeks, kui
    Indi peaks murduma, ega küsiks, küsimusi.
    Kes koristab? Näiteks?
    Surnud last.
    geenitestid.ee
    ilmselt?

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!