Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 14. juuli 2016

Mida Õhtuks Süüa Teha 21 lihtsat õhtusööki

Mulle endale memo päevadeks, kui ma ahastuses taeva poole karjun: midamasüüateen!!

Need on toidud mida ma teen pidevalt nö kinnisilmi ja automaatselt. Enamik mu toite valmib ahjus ja selles nimekirjas  toitude tegemiseks kulub maksimaalselt tund aega koos ettevalmistusega.

Hoiatus! Tegemist on 20. sajandi vanakooli roogadega, mille valmistamisel on kasutatud liha, piima, mune, jahu, suhkrut, soola, rasva ja kõike muud, mis tapab.


  1. kanawok. 
    pruunistan kergelt kanafilee, lisan peeneks hakitud köögiviljad- porgand, porru, sibul jne. Kui need on poolpehmed, siis lisan sutike kuuma vett, mille sisse pudistan wokinuudlid. Lõpuks lisan külmutatud oad- herned. Ja maitsestan.
  2. Suvine toit. Grillitud juust. Võib süüa salatiga, aga hea mõte sinna kõrvale on ka frittata, mis on eesti keeles omlett köögiviljadega.
  3. Pasta erinevates variatsioonides. Lihtsalt makaronid millegagi. Canneloni või lasanje. 
    Lasen hakkliha pannil pruuniks, lisan peeneks hakitud köögiviljad - sibul, küüslauk, porgand, tomat. Hautan pehmeks ja lisan tomatikastme. Samal ajal teises paksu põhjaga potis sulatan suure lusikatäie võid, segan sisse lusikatäie jahu. Segan ühtlaseks ning sortsu  haaval hakkan lisama piima. Määritud vormi panen kihiti lasanjeplaadid, tomatikastme, bešamellikastme ja riivjuustu. 
  4. Kartulisalat. Ses mõttes kehv valik, et nõuab spets komponente, mida mul tavaliselt külmikus pole, peab eraldi ostma. Ja munade, kartuli jahutamine võtab aega.
  5. Falafelid. Või mõnest muust köögiviljast kotletid.
  6. Täidetud paprikad ja muud viljad. Selleks, et paprika oleks minu jaoks piisavalt pehme, kulub mul ahjus ca tund. Seega, selleks peab aega olema. 
  7. Quiche. Kuna ma teen põhja-taigna ise, siis nõuab natuke ettemõtlemist: tainas tahab olla vähemalt pool tunnikest külmas. Kuni põhi eelküpseb, hautan pannil köögiviljad poolpehmeks. Siis need poolküpsenud põhjale. Peale muna- piima (või vahukoore a la Gerard Depardieu) segu ja juust. Hea jääkide realiseerimiseks.
  8. Heeringas või muu konservkala. Rocco kulinaaria marineeritud räimed on imehead. Kõrvale sobib mu meelest klassika: kartul, hapukoorekaste, salat.
  9. Borš või mõni muu lihtne supp. Frikadelli, värskekapsa. Talvel hapukapsa.
  10. Kõige tavalisem õhtusöök. Mingi kanafilee või pardi filee või toorvorstid ahjus küpseks. Ja kõrvale suvel salat. Talvel tatar või kuskuss või midaiganes.
  11. Ahjus kala. Kalaga on Eestis raske. Aga vahel on Maximas värske huntahven või Prismas forell või Selveris lausa kohafilee soodukas. Kuna mul on väike pere, siis mahuvad ühele pannile fooliumist pesadesse kala ja teise kergelt eelhautatud köögiviljad, mis siis ahjus viimase lihvi saavad.
  12. fish and chips. Müüakse külmutatud kalapalasid ja külmutatud friikaid. Mõlemad ahju ja inglisepärane õhtusöök rohke õllega on olemas.
  13. Kotletid. Või siis vormida sama segu pikkpoisiks või lihapallideks. 
  14. Köögiviljapüreesupid. Mulle meeldib hernes ja kõrvits. Köögivilja hautad pehmeks, saumikseriga pudiks. Toorjuustu ja koorega vedelamaks. Ning serveerid röstitud seemnete ja/või leivakuubikute ja/või peekoniribade ja/või palsamiäädikaga ja/või parmesaniga.
  15. Lillkapsavorm. Keedad poolpehmeks, kallad peale muna-piima-juustu segu, natuke küüslauku sisse ja riputad üle riivleivaga. Ahjus pruuniks. Sama ka brokkoliga või millega iganes. nt, Makaroni- suitsukala vorm on väga hea. Pelmeeni oma kannatab süüa. Kartul- juust-küüslauk vormina.
  16. Risotto. Spetsiaalselt peab ostma valget veini. 200 ml spets riisi kuumutad lusikatäies võis, lisad klaasikese veini ja lased aurustuda. Seejärel lisad vähehaaval, kuni eelmine ports on aurustunud, pidevalt segades kokku ca 800 ml kuuma kanapuljongit. Ilmselgelt ei keeda ma seda kanast, vaid kallan keeva vee sisse kanafondi. Lõpus maitsestad tüümiani ja parmesani ja pipraga.
    või siis mingi tomatiga riis. a la Pilaff
  17. Külmutatud kukeseened. No kõik alates risottost ja pastast kuni tavaliseni kartul kukeseenekastmega.
  18. Sült.  Selle panin eraldi, kuna peab poes meeles olema, et osta. Vahel viitsib isa sülditeo ette võtta. Siis saab eriti hea.
  19. Tavaline šnitsel. Minutipihvi leotad lahtiklopitud munas ja paneerid riivleivas. Kergelt pannil praed mõlemad pooled ja viskad seniks ahju järelküpsema, kuni lisandid valmis saavad. Peenema tulemuse nimel võib serveerida sidruniviilu, kapparite ja anšoovisefileega....
  20. Ühepajatoit. 
  21. Ja tegelikult eelmise modifitseeritud versioon. Kapsahautis. Mulle meeldib, kui sinna on lisatud koort, nii et tekib nn kapsakaste. Ja sinna kõrvale on kohustuslik hapukurk.

Ja kuigi neid on 21, tundub ikkagi, et ma söön kogu aeg üht ja sama toitu. Ideid?


Jamie Oliveri retseptid:
Pasta primavera 

22. tükelda suvikõrvits "spagettideks, hauta kergelt läbi, lisa mündilehed.
Lisa keedetud pasta. Maitsesta münt sidrun parmesan: Vegan versioon seedermänniseemeed

23. Lambakarree sulata rasv välja. Lisa porgand tūümian kyyslauk, riivitudapelsini koor
ja lüpuks  porgandile apelsinimahl

24. Lõhe hakkida sidrunilehe ja koriandri ja ingveriga
Vormi kotlet prae mõlemalt poolt ilma rasvata
Glasuur tšillimoosiga

25. Ahju kartulikook
Riivi kartul ja sibul, pigista vesi välja. Prae pannil mõlemalt poolt. Löö munad peale ja pane ahju küpsema

26. Vanillisoolale õhukesed ananassiviilud ja granaatõunaseemned ja münt

27. Kartulipudrule peale riivjuustu. Keskele eelkupsetatud sea sisefilee (ilma juustuta)
Ahjus krõbedaks ca 10 min grilli all. Salveilehed krõpsuks peale

28. Suvikõrvitsakotlet
Riivi suvikõrvits ja porgand. Pigista vesi välja
Riivitud juust muna riivsai
Pooleks tunniks külma; Praadida pannil

29. Maitsest kanafilee (pestoga) kata lehttaigna ribadega pealt pintselda õliga. Ahjus 20 min 220c
Samas ahjus maitsest (sool pipar õli ) kirsstomatid
Keedetud oad veereta mõlema küpsetise mahlades.

30. Ahjuvormi tomatid oad ja saiatükid. Maitsesta nsgu salatit. Peale vorstid. 180 c ja ca 45 min
Vorstid pigista keskelt väiksemaks

Pastale
Tomatikastmele viina juurde.
Peale praetud riivsai peterselliga

31. Rösti pannil seesamiseemned. Kalla ära. Pruunista kanakoivad + tsilliribad lisa 4 spl teryaki kastet ja vett, et kana oleks kaetud
Keeda ilma kaaneta ca 30 min. Puista üle seesami ja roh sibulaga

Baklazaan kaussi. Kata köögikilega. Mikros 10 min

32. Pruunista koivad pannil lisa küüslauk. Lisa viinamarjad ja punane vermut
Ahjus 40 min 180 c. Estragoni lehed kergelt kuumutada

33. Pruunista (veise) koodiliha ja eraldi kont ilam rasvata. 
Kuumuta porgand, sibul õlis ja lisa liha. Lisa Worchesteri kastet ja sinepit. Ning kuuma vett nii, et kataks kondi. Ahjus 160C ca 4 tundi

34. Punane sibul õlis pehmeks + 4 spl päikesekuivatatud tomatipastat + 300 g basmati riisi + 600 ml kuuma vett. Maitsesta safraniga.
Ahjus 200C ca 15 min. Serveeri jogurtiga

35. Lõhe kuivale pannile liha allpool. Seejärel naha pool.

36. Gratääni jaoks vähese veega fooliumi all pehmeks. Siis segada koor ja juust sisse + peale pisut juustu, pruunista.

37. Pruunista lambakoodid, lisa porru + 200 g otra. Kuumuta läbi. Maitsesta umamipastaga. Lisa 1,5 l vett + 0,5 l õlut. Ahjus 170 C 2,5 tundi

38. Kintsult eralda nahk ja kondid. Prae pannil kondid ja nahk krõbedaks. Tüsta kõrvale. Kints tükelda väiksemateks tükkideks. Prae.
Riisinuudlid paisuta ja loputa külma veega üle.
Lisa kanale worchesteri kaste ja chillimoos. Lisa riisinuudel, herned ja krõbe nahk.

praetud tofu maapähkimarinaadis ( võie, laim, ingver, küüslauk, sojakaste, tšilli) ning salati: riisinuudlid, apelsin, granaatõun, porgand, punane kapsas, pähklid. Ja mangokaste: külmutatud mango, india pähkel, sidrun, sool

14 kommentaari :

  1. Palju erinevaid suppe, mulgikapsad, mulgipuder, magushapud kapsad. odrakruubipuder... need esimesed, mis pähe tulevad...

    VastaKustuta
  2. Minu lemmikud on Jamie suvikõrvitsa-riisivorm http://www.nami-nami.ee/retsept/10461/jamie_riisi_suvikorvitsavorm, eggplant (vist baklazaan eesti keeles) rollatini https://www.facebook.com/Decorhomeideas/videos/586484701508745/, green curry, mida purgis valmistehtult müüakse ja ainult kanatükid juurde vaja praadida on. Siis meeldivad veel suvikõrvitsa pannkoogid http://toidutare.ee/argitoidud/19DB4/, porgandi-ingveri püreesupp http://toidutare.ee/eelroad/F79D/

    VastaKustuta
  3. Kui Tallinna inimene, siis kalaga on hästi laupäeva hommikuti Kalaturul (linnahallist veidi edasi, kohvik Klaus vastas). Kõike on ja värsket!

    VastaKustuta
  4. 22. Ribollito

    Ma tean, et see itaalia mammade superretsept ei ununenud sul,
    lihtsalt see on nii iseenesestmõistetav igas rahvusköögis:
    Kõik see 1.-21. retseptides mainitu ülejääk soojendatakse
    ja serveeritakse hommikusele seltskonnale külma kõhuga :D
    Ribollito = reboiling ehk ülessoojendatud supp.

    VastaKustuta
  5. kartulipuder, kotlet, marineeritud kõrvits
    praekartulid, kurgi-kodujuustusalat
    ahjukartulid, porgandi-küüslaugusalat
    kartuli-porgandipuder, praetud sibul
    keedetud ja üle praetud kaalikaviilud sinepiga
    praetud peet fetajuustu ja suitsuse bbq kastmega
    ahjuaedviljad (kartul, porgand, peet, sibul, paprika, suvikõrvits, õli, pitsamaitseaine)
    külmutatud wokisegu kiirnuudlite ja hiina kastmega
    spagetid tuunikala-tomatikastmega
    täisterapasta suitsukana-koorekastmega
    oa-riisiroog terava tomatikastmega
    seenepüreesupp
    lõhepüreesupp
    kuumad võileivad tuunikala, majoneesi ja riivjuustuga
    kuumad pitsavõileivad
    värske kartul munakastme ja suitsuheeringaga

    VastaKustuta
  6. Aitäh! Ma sain kohe kaks head ideed, mida proovida lähitulevikus ja kui laps heaks kiidab, siis võiks lisada "Tehtagu!" nimekirja :) Lillkapsavorm ja külmutatud wokisegu kiirnuudlitega.

    VastaKustuta
  7. Täidetud paprikad, mina viskan paprikad kolmeks kuni viieks minutiks enne keeva vette, siis täidan ja ahju. maksimaalselt pool tundi läheb ahjus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle soovituse, aga, proovin ma küll järgmisel korral järele

      Kustuta
    2. st, et ikka keedan kolm kuni viis minutit enne, mitte lihtsalt ei leota keevas vees:)

      Kustuta
  8. Muuseas risotto tegemise muudab lihtsamaks (ja tervislikumaks) see kui panna valget veini sobivates kogustes sügavkülma. Siis ei jää risotto tegemata kui veini ei ole ja samuti ei ole vajadust lahtine pudel kiirelt toidu kõrvale ära lõpetada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on üks väga hea soovitus, aga ma pole kindel, kas seda on tark rakendada....:) :D

      Kustuta
    2. hihii, ma mõtlesin ennist (istudes vales arvutis, millega kommenteerides siia blogisse jäetud kommentaarid pahatihti õhku haihtuvad), et soovitaks soetada mõne viisakama kvantiteetveini, sellise kraaniga kolmeliitrise, pmst peaks see kraan hoidma õhku veinile ligi pääsemast ja veini riknemast ja järelikult ei pea paaniliselt kohe kõike ära jooma, kui pakk lahti tehtud. Aga sellel on muidugi samuti omad riskid.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!