Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 1. juuli 2015

Dinosaurused ja uus maailm

Käisin vaatamas Jurassic Parki. Väga ägedad eriefektid.

Aga rassist minus, vaatas, ja hakkas mõtlema. Kas viimastel aastatel on välja tulnud mõni Ameerika film, kus peamiste tegelaste koosseis ei oleks rassiliselt mitmekesine?
Ajal, kui valmisid Sõbrad või Beverly Hills olid eraldi ja natuke teistmoodi filmid.
Stereotüübid on endiselt alles, aga need jooksevad hoopis teistpidi ja süvendavad hoopis teisi (ma pole ausalt öeldes veendunud, et ka nii on ok) veendumusi ja uskumusi.
Kui vanasti ( a la Visa hing) oli mustanahaline parimal juhul "lõbusa semu" rollis, siis nüüd on sellele lisandunud ka väärika, targa ja usaldusväärse "tähtsa juhi" roll (Mentalist, Must nimekiri, Grey). Asiaatidest kolleegid on loomulikult targad ning usinad. Geeniused. Vahel ka " Kurjad geeniused".
Araabia ja Lähis-ida päritolu tegelased on tavaliselt tagasihoidlikud ning töökad. Pahatihti tuleb ette veel nende diskrimineerimist, see saab aga aja jooksul lahendatud ning õiglus võidutseb (Kondid).

Pahade liin jookseb pigem keeleoskuse järgi. Paha ei ole reeglina mustanahaline ning ei räägi reeglina emakeelena inglise keelt. Vaid näiteks hoopis hispaania või vene keelt.
Aasiast võib ameeriklasi siiski intelligentne oht ähvardada ning ka Lähis-Idast võib tulla probleeme. Kuniks elanikust pole saanud ameeriklane.


Põhjamaade filmides* pole nii kaugele veel jõutud. Mustanahalisi peaaegu ei esine. Moslemist tegelased, aga, võivad olla nii head kui ka pahad. Vastavalt siis kas positiivsed integreerimisnäited, keda kasutatakse poliitiliselt ära. Või vastupidi, pahad, kes tahavad midagi halba korda saata.

Nodsu on teinud väga huvitava analüüsi naisküsimuse seisukohast. Vaata seda ka.

Keegi, kui veel pole, võiks selle kohta magistritöö teha. Ja olukorra kaardistada. Oleks 50 aasta pärast hea näha, kuidas meie arusaamised, stereotüübid  ja normaalsus muutunud on.


PS. Kas Sul oli seda lugu ebamugav lugeda? Ma mõtlesin tükk aega, kas on viisakas seda avaldada või mitte. Ja ma kirjutasin ainult stereotüüpidest.
Miks see nii on. Ja kas see on normaalne.

*Annika Bengtzon, Võimu kants, Sild, Kuritegu, Lilyhammer, Lohetätoveeringu sari

6 kommentaari :

  1. Ei olnud ebamugav. Ma eile vaatasin hoopis kodumaist seriaali "Vabad mehed" ja imestasin venelasest tegelaskuju streotüüpsuse üle.

    VastaKustuta
  2. Miks ebamugav lugeda? Nii see on, aga samas on ikka sageli neis filmides ka mustanahalisi ja asiaatidest kurjategijaid, pätte ja muid getode-kujusid. Äkki see siis ongi rassism, kui keegi sildistab inimesi nahavärvi järgi, olenemata sellest, kui intelligentsed, haritud jne.jne. nad on? Aga kui juba filmidest jutt, siis minu jaoks on täiesti fantastilised Põhjamaade filmid, praegu Annika ..., varem Sild, Lohetätoveeringuga tüdruk jm. Elulised, haaravad, põnevad.

    VastaKustuta
  3. Vaatasin.
    Uskumatult halb film.

    "Eriefektid" said olla ägedad seni, kuni neid tehti efektidena. Nüüd on need lihtsalt multifilm tava-filmi sees. Kas sa ütleks "Lotte" kohta "ägedad eriefektid"?

    Ja animatsioonina oli see muserdavalt igav. Anime poolest oleks saanud ja süžee poolest oleks pidanud vähemalt põhikoll olema mingitpidi põnev. Tibukollane? Trilateraalsümmeetriline? Ikosaeedriline? Aga ei, tehti lihtsalt suur T-Rex ja pandi miskipärast lõvi kombel möirgama. (Möirgav sisalik. wtf!)

    Ma muus osas ei hakka üldse kirumagi. Lugege parem Crichtoni raamatut, see oli mõtlemapanev ja hea. Ehkki aastast 1990.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma lugesin Su blogist fimi arvustust ja nõustun kõigega:)

      Kustuta
    2. Oo! Panen kirja - on keegi, kes loeb mu blogi! Sa oled muidu ka väga tore :)

      Kustuta
  4. Rassi- ja soospetsiifika. Ei, su sissekannet ei olnud ebamugav lugeda.

    Feminismuse mõttes. Filmis oli lootustandev peategelane, karakteri loogika kohaselt väga tugev üldjuht ja kriisijuhtimise eri-spets. Esimese pisiprobleemi (jõmpsikate asukoht teadmata) peale langes ta rollist välja ja muutus tissidega vehkivaks paanikas tädiks. Aitäh. Oli küll ebamugav.

    Rassindus. Kas "Kodu" on nähtud? Vot siin on tumeda nahaga vaataja silmadele pai tehtud. Feministlik on kah.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!