Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 15. oktoober 2012

Rahapuu leidmise juhend

Kui raha on vähe, siis on üldjuhul kolm varianti: ignoreerida probleemi ning elada üle võimete (ma ootan tõepoolest huviga, mis saab kreekadest. Ja minu prognoos on: mitte midagi. Aga, ok, see pole eetiline tegevus) . Variant b on kärpida kulusid ning katsuda olemasolevaga hakkama saada. See on õige ja hea ning just niimoodi on meie riik ka toiminud. Väga tubli. Kolmas variant on panna pea tööle, tulla välja mugavustsoonist ning mõelda sellele, kuidas suurendada tulusid.

"Raha ei kasva puu otsas", armastad Sa, hea Andrus, öelda. Jah, tõsi- seda teab ju lapski. Aga laps teab ka seda, et raha kasvab inimeste ja ettevõtete taskutes. Ning teatavasti on nad valmis üllatavalt kergesti ning lihtsalt selle raha  välja andma, kui saavad vastu midagi enda jaoks olulist ning vajalikku. Carlos Slim Helú varanduseks olevat 74 miljardit dollarit, ehk siis ta võiks lõdva randmega rohkem kui ühe valimisperioodi Eestit üleval pidada. Aga miks ta peaks, eks? Mis on Eesti riigil pakkuda oma elanikele, turistidele, naabritele sellist, et nad ise tahaksid oma raha meie riigi ülalpidamiseks anda.
On vist selge, et kui ma teaksin õiget vastust, ei kirjutaks ma siin seda tobedat blogi, vaid pikutaksin Havail või juhiksin Eesti riiki.

Riigi suurim tuluallikas on maksud. Maks on aga, nagu Sa Andrus tead vaid % mingist väärtusest, Mida suurem on maksustav väärtus, seda suurem on summa, mis eelarvesse laekub. Ma olen kuulnud väga palju arutelusid sellest, et milline peaks % olema ja kui kõrge on kõrge ja kas astmeliselt või mitte jne jne. Aga väga vähe sel teemal, et mida ning kuidas teha  et summad, millest see õnnetu % võetakse, kasvaksid.


Siinkohal, hea Andrus, luba soovitada sama, mida Ott: KUULA! Sinu ümber on nõunikud, Eesti parimad teadlased, helgemad ajud. Ma loen-kuulen iga päev meediast tarkade inimeste ideid ja mõtteid, kuidas riigi tulusid suurendada. Ja ma väga palun, et Sa ei filtreeriks välja vaid neid, mis on tavapärased- "müü ja tarbi rohkem". Mulle tundub, et muutuv  aeg nõuab mõtlemist raamist väljas- on see siis vissarioonlaste naturaalmajandus või eelmistel valimistel roheliste poolt väljahõigatud ideed.
Nii nagu Hvostov oma lastele hääle andmise projekti puhul rõhutas. Õige vastus ei ole " nii ei saa". Õige vastus on "aga kuidas siis saaks". Kui alati on olnud nii, siis täna on käes aeg, kus "alati on olnud" enam ei kehti. Sa ju näed ja tunnetad seda ise samuti, eks?
Jah, võimalik, et tuleb kaaluda tavapäraseid vahendeid: immigratsiooni või maksude tõstmist. Sellega jõuame me aga järgmise teemani. Millised on meie riigi eesmärgid.

Halbadest otsustest veel halvem on munemine. Ma ei kiida heaks kõike, mida Sinu kolleeg hr Aaviksoo teeb, aga ma väga austan teda selle eest, et ta tegutseb. Tal on visioon, et tehes ära selle, selle ja selle- on tulemuseks see ja too. Võimalik,  et läheb viltu ja ei tule kõik välja nii nagu mõeldud. Aga ta saab vähemalt öelda: ma proovisin, riskisin, tegutsesin.

Nagu Sa hästi tead, on olemas kaks erinevat mõistet: investeering ja kulu. Kas näiteks Haljala liiklussõlme ehitus on investeering või kulu? Kas teedeehitusega seotud töökohad, paranenud liiklusohutus kaaluvad üles tee-viaduktide, sildade ja valgustusega seotud püsikulud, Haljala, Rakvere ning Viitna vähenenud tulubaasi?
Võimalik, et jah, aga me ei tea seda, sest Sa ei räägi meiega.  See kui minu kodumaa rahandusminister ütleb pressikal "Ah, ma ei viitsi sellest rääkida", või kui inimesi, kel on arvamus nimetatakse "seemnesöödikuteks" või väidetakse, et "neil on meditsiiniline probleem", ei ole okei.

Sa oled meiega, oma rahvaga kuri, et me ei saa aru lisaks eelpool nimetatule elektrijaamadest, estonian airidest, KOV tegevuse ja tegevusetusega jne jne jne. seotust.
Me oleme kurjad, sest Sa ei RÄÄGI ning et Sa ei KAASA. Ning me ei tea. Meile tundub, et te järgite kinnisilmi koalitsioonileppesse kirjapandut. Jah, mõistame, et see võis olla raske kompromiss. Aga elu läheb ju edasi ning muutub iga päevaga. Me tahame teada milline on Sinu nägemus Eesti lõuna- ja idapiiri osas- peaks seal säilima elu, milline on Su visioon juhtimisstruktuuride, hariduse, tervishoiu ning kaitse osas. Kas Eesti peaks iga hinna eest säilitama iseseisvuse ning riskima isolatsiooniga või on EL integratsioon ok, kas eesti keele säilimine iga hinna eest on oluline või võib inglise keel varsti olla teine riigikeel jne jne. Räägi meile mida Sa arvad ning mis veel olulisem, kuidas Sa kavatsed selle ellu viia.

Ehk siis, hea Andrus- Sa leiad rahapuu, kui KUULAD, RÄÄGID ja KAASAD.
Siis jõuab Kalev koju eesti rahvale õnne tooma:)

4 kommentaari :

  1. Kas teod mitte ei räägi iseenese eest?

    VastaKustuta
  2. Sinu kirjutis on asjalik ja arutlev. Nagu kõne Riigikogus eriti tähtsa asja arutamisel - tühjale saalile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Njah, mina olen küll saalis ja kuulan (st kiidan heaks)...
      Aga Andrus?

      Kustuta
  3. Eesti rahva enamus on hetkel pensionärid ja ülekeskealised isikud. Enamusel on valmisõigus. Enamus ei taha mugavustsoonist väljuda. Ansip esitab selle enamuse lihtsamaid ühisarvamusi.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!