Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 26. september 2012

Valmis tapma

Eilse "Vabariigi kodanikud" jätkuks...
Kas on midagi, mis tooks eestlase tänavale protestima ja võitlema? Kas on midagi, mis on meile nii- nii püha, et selle solvamist ei saaks andestada?
Ja olgu, kui lepime kokku, et autode põletamine pole meie kultuuri osa, siis vähemalt niipalju, et hakkaksime taas laulma? Kui ei hooli, siis ei tee see ka haiget. Me ei hooli millesti ja kellestki piisavalt, et solvuda

Mis ka saates välja toodi- üks meile püha asi on ilmselt meile sobiv tõlgendus ajaloost. Pean silmas just vabaduse, iseseisvumisega seotud osa.  Samas tundub mulle, et see on pigem oluline riiklikul tasandil. Ma ei kujutaks ette eestlast tänaval, kui mõnitataks Jakobsoni või Lembitut või väidetakse, et okupatsioon polnud okupatsioon. Seda viimast on ju tegelikult korduvalt juhtunud. Me ise ju teame, mis TEGELIKULT oli, milleks tänavale minna...?

Eesti keel, rahvus ja kultuur?  Eestlase identiteet? Me oleksime marus, kui keegi väidaks, et oleme laisad laristajad? Ega oska keeli ning IT-s oleme võhikud?
.Samas on leedukad teinud eestlaste aeglusest ja juhmusest lausa reklaamklippe. Ning selleks, et teada, mida arvab meie arukusest ning kultuurist vähemusrahvus, piisab vaid lugeda delfi või postimehe venekeelset kommentaariumit, Nad ei armasta meid. Ja rahu nendega...

Meil oli kunagi ettevõtte juhtkonnas üks portugaallane, kes vihkas varjamatult Eestit ja eestlasi. Iga koosviibimist alustas ta sarjamisega, kui laisad, uimased, põikpäised ja ülbed me oleme. Ja tõepoolest, mis riik see on, kus on külm ja pime ning ei saa mööda rannikut lahtise dziibiga sõita?!
Ei julge kõigi nimel rääkida, aga minu suhtlusringkonnas ei tekitanud see mitte solvumist, viha vaid pigem hämmingut ning kaastunnet. Meile omistatav arvamus, et nagu me usuks " Portugal on seal kusagil Aafrika lähedal- mida seal teatakse ärist ja elust", muutus lõpuks veendumuseks...

Mõned aastad tagasi tõestas üks soomlane, et suurele osale eesti meestest läheb väga korda mida arvatakse nende hügieenist ja seksuaalsusest. Kuid mulle tundub, et seda ei saa laiendada rahvale. Mulle näib, et naised võtavad sellist rünnakut stoilisemalt.

Solvata saab see, kes on tähtis ning seda, mis on tähtis. On oluline kes ütleb ning kuidas ütleb.
Oma mätta otsast arvan, et minu jaoks on oluline  mu pere ja lähedased. Samas tean inimesi, kes mõnuga aitavad teistel kritiseerida oma vanemaid, meest ja lapsi...

Kas ongi nii, et meile pole mitte miski püha.
Solvumine sõltub teatavasti sellest, kui eneseteadlik ja enesekindel sa oled. Kui su enesepilt on paigas, on väga raske haiget teha.  Et siis pigem on meie ignorantsus positiivne?
Lapsest saadik on meile öeldud: kes teisele ütleb, see ise on. Ja seda me usumegi- solvajal on endal midagi puudu või probleemiks, ja las ta siis olla. Sellistele tuleb kaasa tunda.

Mis moslemitesse puutub, siis minu diagnoos on igavus. Olen varemgi öelnud, et minu veendumuse kohaselt saab töö varsti otsa. Inimestel pole rakendust, tegevust ja elementaarsed vajadused on rahuldamata. Mis siis ikka muud tarka teha, kui vaateaknaid lõhkuda ning vandaalitseda.  Neil oleks sinna vaja üht Breznevit või Lõssenkot, kes suunaks nad ehitama  BAM-i või  jõgesid ümber pöörama.
Oleks rahu maa peal...

13 kommentaari :

  1. Seni kui tavaline eestlane jaksab alkoholi osta/teha võib talle tähtsana näivat solvata ja alandada nagu jaksu on.
    Kui aga keegi julgeks püha ja puutumatut õigust ennast igal ajahetkel silmini täis juua piirama hakata, võtaks isegi eesti mees rusika taskust välja.
    Eesti naistele tuleb alles jätta propagandamaiguline võimalus põgeneda. Seni kui on kellelgi võimalus öelda "ise süüdi" tõmbab eesti nainegi kõvad lidusse ning kannatab alandamist ja solvamist edasi, sest see on nö tema enese valik, tal on ju "võimalus ära minna".

    Meie rahvus on nii palju taltsaks evolutsioneerunud, et ükskõik mid tehes ei hakka keegi vastu, vaid pigem juuakse end täis ja puuakse üles.

    VastaKustuta
  2. Ei ole ilus oma rahvust niimoodi maha teha. Kas tõesti oleks see parem, kui tänavale lõhkuma mindaks? Üks pronksiöö meil juba oli!

    VastaKustuta
  3. Tubli helle!

    Kõige parem ja eestlaslikum on ära kannatamine:) See on üllas, see on ilus!
    Töölepinguseadusega tehakse töötav inimene orjaks - kannatame ära.
    Palka vähendatakse - kannatame ära.
    Hindu tõstetakse - kannatame ära.
    Maksuraha kingitakse palju rikkamatele riikidele ja edaspidi tuleb kõige eest ise oma olematust palgast maksta - kannatame ära.
    Surume hambad risti ja oma alandatuse tunde maha, kannatame ära ja kui enam ei jõua end maha suruda, siis müüme end kasvõi varuosadeks, peaasi on mitte alluda provokatsioonile, mitte vaadata tõele näkku ja ikka alandlikult mõisa poole edasi koogutada.
    On ilus pigem oma naabrit niimoodi maha teha, ise süüdi olevaks tunnistada, et ennast ikka paremana tunda saaks. Tõesti oleks parem kõik ilusti ära kannatada, sest orjameelsus on siin maakamaral alati au sees olnud?

    Mis on siis ilus oma rahvuse kohta öelda, kui ümberringi seisavad vaid naabrist paremad individualistid, kes kaklevad kartulikoorte pärast ajal kui riik&pirukas laiali tassitakse?

    P.S. Kuidas iseseisvust sai taastada lõhkumisteta? Või on 20 aastaga paljude kaasmaalaste aju juba nii siledaks joodud, et ainukest võimalikku väljapääsu nähakse (kodu)vägivallas?

    VastaKustuta
  4. Anonüümne, räägi iseenda nimel! Kes on need "meie"? Mina küll ei kavatse samastuda Sinuga, kes on nii kibestunud, tige, õel nagu herilane!
    Ma pole öelnudki, et siinmail kõik hästi ja õiglaselt on korraldatud, aga kus õieti on. Soomes?! Muidugi on meist rikkamaid riike, aga on ka palju vaesemaid.
    Ja see orjajutt ajab mind öökima.
    Varsti tuleb maailmalõpp, siis on juba ükskõik, kus see meid tabab.

    VastaKustuta
  5. Blogi autorina paluks mitte tülitseda:) Igal on oma arvamus ja selleks täielik õigus!
    mul on natuke kahju, et mu sissekande põhiline mõte- leida see, mis või kes on eestlaste jaoks ülimalt püha- kaduma läks ja tähelepanu sai hoopis antud kontekstis ebaoluline ja tegelikult ebameeldiv nähtus: vägivald.

    VastaKustuta
  6. nuh, ACTA suutis igatahes tänavale tuua...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õigus.
      Üks asi, mis mobiliseerib leitud ja tõestatud- internetivabadus + tarkuse kahtluse alla seadmine.

      Kustuta
  7. Eestlase jaoks on kannatamine püha, seda ei tohi ära võtta :)

    Ja helle, meiet saab hinnata selle järgi, kellel palk hindadest kiiremini tõusnud on :)

    VastaKustuta
  8. Ega ma peaks seda nüüd ütlema, aga ütlen ikka:) Olen tähele pannud, et need, kes oma rahvuskaaslasi kõige vihasemalt kiruvad ja surmapattudes süüdistavad, on ise kõige tigedamad, õelamad, mornimad, kadedamad. Ehk nad siis heidavad teistele ette seda, millest ise puhtad pole. Ja ütlevad ikka "meie".
    Anonüümne, Sa ei pea nüüd vastama, sest see ei puuduta üksnes Sind.

    VastaKustuta
  9. Helle kommentaaridest ongi ilusti välja koorunud, mis on eestlaste jaoks püha. Tänavale muidugi Helle\d ei lähe, aga näha on, et teema puudutas valustalt hella kohta.
    Seda saadet vaadates aga liikusid mõtted selles suunas, et eestlaste peamine probleem seisneb selles, et kuidagi ei saavutata kriitilist massi. Osalt kindlasti ka suure muulaste arvu tõttu, kuid siiski.
    Ei ole ühtegi tõsiselt võetavat jõudu, mis suudaks korrakski vaadata otsa sellele, mis meie riigis tegelikult toimub. Korraks kogu kupatusele, ilma AGA'deta.
    Kui kellegil hakkabki midagi taolist ilmnema, siis tambitakse see ikkagi kohe maha lipu, ajaloo ja kurat teab mille nimel veel.
    Tulevad need kuulsad arvamused, et JAH, meil on kõik pahasti, AGA...ega ei saagi parem olla, sest vaata kuidas läheb Lätil, Kreekal...ja siis oleme me veel 50 aastat ikkes olnud, pole naftat, pole midagi.
    Ja taolise jauramisega ollakse kenasti taaskord andestatud kõik tehtud vead ja kõigile ning uus kannatamise viisaastak võib hoogsalt alata. Irooniline ongi selle kõige juures see, et kõige selle suure rahvusluse juures, ei ole meil grammigi kokkuhoidmist. Muidugi v.a. need paar korda aastas. Pisara poetamise hetk talgutel v lauluväljakul, mis on nii võlts kui olla annab.
    Ahjaa ja siis muidugi alati ka valimistel, kus ka kõige suurem vinguja paneb oma bemmile lipu kylge ja uhkeldab, kuidas ta hoolib ja on truu kodanik.
    Kedagi ei koti, et antud loosungi trykkimiseks on kaotatud paar lasteaiakohta v jäänud lappimata maantee auk. Kuidas lausa riigitelevisioonis kogutakse kõik tuntumad tegelased kokku ning pannakse koos koputama sydameile, et mine nyyd ikka valima...Valima mida? Kolmandat aastakymmet samu jorsse? Jep. Ja nii aastakymnest aastakymnesse. Ysna valus on seda vaadata.
    Ja just, isegi rohujuuretasandil leidub Helle'sid, kes tulevad hurjutama, kui kale ja kole on inimene, kes ei usu seda poliitikute poolt myydavat myyti.
    Kullakesed, kui me endi vahelgi ei suuda olla lainel, siis no wonder, et ladvik meie kukil mõnusat sõitu teeb.
    Ja miks ACTA tõi tänavale? Sest see oli osa poliitikute loodud kuvandist - nimelt oleme me maailma parim eeeriik. Seetõttu oli rahvas tänaval. Mitte sellepärast, et nad oleks sisuliselt midagi aru saanud v arvanud. Lihtsalt see oli popp. Samamoodi nagu need teemeärad, mida ysna ekslikult peetakse eestlaste ideeks. Siin ongi valupunkt, me ehime end sellega, mida me pole ja vaatame mooda sellest, mis me tegelikult oleme.
    Valmisolek paremaks eluks ei ole kannatuse vili, see on pea perssest välja tõmbamise vili :)
    Meil pole vaja leida naftat, et saada edukaks ja normaalseks yhiskonnaks. Ka ei ole vaja meil 700 aastat.

    See siin on lihtsalt minu arvamus.
    Selge on, et Eesti on täis Helle'sid ja Anonyymseid ja osalt seetõttu kriitilist massi ei tekigi, sest eelpoolnimetatud tasakaalustavad kenasti kõik ning poliitikutel ei jää muud yle kui lypsimassin tihkemalt nisa otsa suruda ja imeda ka viimne ihumahl lihtinimesest :)

    VastaKustuta
  10. "mis meie riigis tegelikult toimub."
    Ja mis siis meie riigis tegelikult toimub? Selle suhtes ei ole ühist seisukohta.

    VastaKustuta
  11. Oooo, ma vaatan, et jälle üks anonüümne on pikalt kommenteerinud ja minust on saanud lausa sümbol, umbes nagu tädi Maali. Aga eks minulgi või ju olla oma arvamus, mis kõiges ei ühti blogija ja anonüümsete arvamusega.
    Kriitist massi isegi mõjutan, nii tähtis isik.
    Võib-olla on see sellest, et ma olen nii kaua ilmas elanud (mitte just 700 aastat) ja olen aru saanud, et õelus, tigedus on destruktiivne jõud? Midagi peab ju enda kaitseks ütlema.
    Ja küllap ma läheks ka tänavale, kui näeks, et see aitab.
    Eelmisel aastal ma streikisin.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!