Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 13. aprill 2012

Kolmeraudne

Mingis hullus meeltesegaduse hoos jäin kogemata vaatama Kolmeraudses Rõivase ja Mikseri esinemist.
Debatiks ei oska mina seda nimetada. Mitte inimesed ei räägi seal, isegi mitte poliitikud, vaid PR-kommunikatsiooniõpiku peatüki "Demagoogia ja kuidas alandada inimest, kes mõtleb sinust erinevalt" väga õnnestunud tooted.

Leia endale plaat, mida korrutada ja korrutada. Hea, kui see hirmutaks ning veel parem kui on konkreetne ja selge. Rõivas "Nad tahavad võtta sult ära igal aastal 2000 eurot". Mikser - plaadi pealkiri natuke laialivalguvam, häbi, kehvalt tehtud kodutöö- "Nad on kogu aeg ju makse tõstnud, aga nad ei räägi sellest".

Räägi nonstop, hingamata. Äkki muidu keegi saab midagi vahele öelda.
Kindlasti ära kuula, mida vastane ütleb.
Maailm on must-valge. Pooltoone, alternatiive pole olemas. On ainult SINU tõde.
Asu kohe rünnakule, siis peab vastane asuma kaitsesse ning tal pole võimalik selgitada oma jutu pointi ja mõtet.
Aeg-ajalt ole suuremeelne. Kasuta väljendeid- on suurepärane, et me räägime neil teemadel; diskussioon on hea jne, see jätab sinust loodetavasti positiivse(ma) mulje.
Süüdista ja naeruväärista. Kohe ikka julgelt. Midagi ikka leiad.
Ära lase keskenduda vastasel eesmärgile, selleks MIKS, vaid sunni teda rääkima ikka ja jälle KUIDAS- et kaoks fookus ning idee asemel nähtaks ja kuuldaks ohvreid, mida ükskõik milline muudatus võiks kaasa tuua.
Ja Nii Edasi.
Õudne. Ja piinlik.

Meie arvamusliidrid on muretsenud, et Eesti ongi väga konkurentsile suunatud riik ja rohkem peaks olema koostööd.
Öelge mulle, kas neis kultuurides, kus kollektiivsus on esikohal- näiteks Jaapanis, on asi teisiti? Kas seal võetakse opositsiooni seadusemuudatuse ettepanekuid kaalumiseks ja mõni isegi vastu. Kas seal ei seista arukatele mõtetele vastu põhjendusel, et "valija on andnud mandaadi meile".  Kas seal diskuteeritakse ja väideldakse sõna otseses mõttes, mitte ei võistelda- "kes karjub kõvemini, sellel on õigus". Või on võim igal pool nii magus. Võim on võim.

Ja mulle tundub, et asi polegi meie konkreetses koalitsoonis ja opositsioonis. Kui tänane opositsioon oleks koalitsioonis või hoopis mõni kolmas või viies variant- kas siis oleks meie väitluskultuur  teine?
Ma olen tänaseks jõudnud seisu, et ma ei usu. Ma ei usu ka sellesse, et kui tuleks mõni uus partei-erakond, siis nemad oleksid teistsugused, kuulaksid koostööpartnereid ja spetsialiste ja äkki vahelduseks ka rahvast, teeksid koostööd...

Hommikul avan FB lehe, ja näen, et Taavi sõbrad on teda tunnustanud- "sina võitsid". No tubli. Palju õnne, see oligi ju võistlus, eks.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!