Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 24. august 2022

Rindeteated

Täna on ajalooline päev. Perekonnanõukogu võttis vastu otsuse  ja ma sõlmisin just fikseeritud hinnaga elektrilepingu. Nii et oktoobrist kustutan ära energiaäpi, hakkan puskarit ajama, iga päev ahjus pirukaid küpsetama. Jätan kõik tuled põlema, pesen mitu masinatäit pesu ja triigin korralikult iga tüki...
Võitjaks osutus Alexela 22,3/18,3., sest minu üllatuseks on meil päevase osakaal vaid 52% ja seda peamiselt talvise tarbimise arvelt. Aprillis oli näiteks öine elekter 56%.
Mulle endale veel statistikat. 12 kuu jooksul tarbisime kokku 1437 kW, keskmine aasta hind oli 24. Üle selle keskmise olid dets21 (34) ja mai- juuli 2022(27,30,37)
Loodetavasti sai siis õige otsus.

ja nüüd ma loodan, et juhtub ime. Ning valitsus ütleb- kallid kodanikud, sõlmige fix lepingud- ka täna on teil see võimalus olemas ning kõik toetused suuname me ettevõtjatele, et meie teenused oleksid ekspordikonkurentsis ning teie töökohad säiliksid. ( jah, teil on lubatud naerda).

Mis muidugi ei tähenda, et elektribörs ei vajaks rohkem läbipaistvust ja tugevamat kontrolli.


Aga hädad ei lõppe. Hommikul kuulsin uudist, et kuna loomatoidu tootmine on energiamahukas ja see pole prioriteet, siis tõmmatakse sealt esimesena juhe välja.  Nüüd siis vaja minna poodi RoyalCaninit kokku ostma....


Vaadates Sanna Marini saagat, tuleb mul millegipärast kohe meede Matti Nykanen. Kas ongi nii, et soomlased ei oska sõpru valida? Et iga tugeva inimese kõrvale satub keegi, kes on kade?rumal?  Hullult kahju on.  
Epu blogisabas võite vaielda, sest minu maailmavaate järgi pole Sanna mitte midagi, peale halva sõprade valiku, valesti teinud. Mulle meeldis ka Kersti just sel põhjusel, miks osa elanikkonnast teda vihkas. Mulle meeldis ta vahetus, vabadus, iseolemine. See, et ta oli normaalne inimene.
Tõsi, juba vanad eestlased arvasid, et ütle mulle, kes on su sõbrad .. Võib olla siis polegi kõik nagu paistab.

Ja veel, kui kellelgi on reisisoovitusi Andorra ja Kataloonia osas, (ma pean silmas selliseid, mida pole võimalik guugeldada) andke lahkelt teada. Andorral on väga hea koduleht, aga Kataloonia on katastroof. 

augustipeo raames kuulsime taas emotsionaalset hoiatust, et õpetajaid pole. Meil pole ka õdesid, arste, hooldajaid, ITspetse, rekajuhte jne jne jne. Eesti ongi väike. Meil ei jagugi igale poole spetsialiste. Ka nendesse sektoritesse, kus on head palgad.
Ma soovitaksin vaadata lõpuks ometi kastist välja. Näiteks jaekette, kes saades aru, et kassapidajid ei tule ega ole, automatiseerisid protsessid. Kõikides sektorites pole see võimalik, aga hariduses, nagu näitasid 2 koroonaaastat, on täiesti teostatav variant õpetajate jagamine läbi veebi. Inim-õpetajad saaksid jääda haavatavatele gruppidele ja probleem kasvõi osaliselt lahendatud.
Sest ka peale palgatõusu, meil õpetajaid ei jagu ega hakka mitte kunagi jaguma.


14 kommentaari :

  1. Kataloonia:

    Loe läbi "Minu Barcelona" - see on Barcelona linna koha pealt väga hea reisijuht.

    Mida sa Kataloonialt ootad? Ma lähen ja küsin. Meil on osa ettevõtet Barcelonas, mu ülemus just veetis seal paar nädalat puhates, lisaks on meil pidevalt Tallinna ja Barca vahet sibavaid hispaanlasi. Ma võin kõike küsida neilt, aga veidi täpsem siht võiks olla - loodus, kultuur, miski muu?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mu meest huvitavad mündid, autod, sport- need on mul juba listis. Ilmselt suudan ta ka väiksemat sorti matkama panna ( vean kihla, et jooksutossud on kohvris :)) ja mina ise ilma Dalita minema ei sõida :)

      Kustuta
    2. OK, aga mida ma siis küsin? Looduses matkaradu või...?

      Kustuta
    3. mul oli mõttes midagi sellist, mida internetis ei reklaamita, aga kohalikud teavad või on keegi juhuslikult sattunud.
      Ma ennist mainisin, et visit Hispaania koduleht on halb, aga muuseas, matkamise osa on väga hea ( st selleks vist oli mingi teine leht). Ma täitsa mõtlen, et oma järgmise reisi teen just sel eesmärgil- minna mägedesse. Marju blogis oli ka megahäid ideid, aga paraku allpool piirkonnas.

      Kustuta
    4. Otsin oma Kataloonia reisi märkmed üles (käisime rallil) ja leidsime põnevad kohad, kuhu turistid ei satu ja kohalikud inglist ei räägi. Suhtlus toimus ettenäitamise ja žestikuleerimise teel. Hispaania keelest ei olnud kasu (google translate), sest katalaani keel sel ajal valikus puudus (kontrollisin - nüüd on).

      Kustuta
    5. Vaata, kui leiad midagi, oleks väga hea !

      Kustuta
  2. Õpetajate "puudust" ja olemasolevate koormust tuleks vähendada selle läbi, et kärpida kõikide ainete õppekavu umbes veerandi võrra.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. jah see on üks võimalus. Teadmised saab tänapäeval mujalt. Kool on pigem vajalik sotsiaalsete oskuste arendamiseks.

      Kustuta
    2. Sirvi koolide õpikuid, ainekavasid ja defineeritud õpiväljundeid. Ja vaata (eriti keskkooli) laste tunniplaane.

      Minu järeldused:
      - Lapsed on rämedalt üle koormatud. 8-9 kontakttundi päevas, lisaks kodutööd, lisaks kõik "normaalsed ootused" (trenn keeltekool pillimäng kultuur töökasvatus jne). Keskkooli laste puhas akadeemiline koormus (kool + kodutööd) on 10-12 tundi päevas. Täiskasvanute puhul me ei pea seda nornaalseks, miks me sunnime lapsi end laibaks töötama?
      - Õpikud ja ainekavad on kunstlikult suureks paisutatud ja täis pahna, mida sinna lihtsalt pole vaja. Paljude teemadega minnakse jaburalt sügavaks. Üks teine blogija ütles "ainekavad peegeldavad ainekomisjoni liikmete ego suurust, mitte ühiskonna vajadusi ega laste suutlikkust".
      - Õpiväljundid on aga pigem mõistlikud.

      Head õpetajad on head ametliku kooliprogrammi kiuste, mitte selle tõttu. Aga see kulutab nad kiiresti läbi ka.

      Kustuta
  3. Sanna on lahe ja lõbutseda võib iga inimene (kaasa arvatud president, peaminister, kodutu, ...). Põhjamaade ja ka Eesti riigi ja valitsuse juhtide võlu seisnebki selles, et tegu silmnähtavalt inimestega "rahva hulgast" mitte mingite pooljumalustega nagu paljudes suuremates ja vanema traditsiooniga riikides.

    VastaKustuta
  4. Ei hakkaks muidu Marini teemat (uuesti) üles võtmagi, aga kuna sa ta sõpru nimetasid... :) https://www.dailymail.co.uk/news/article-11140905/Model-posed-TOPLESS-kissing-friend-Finnish-PM-Sanna-Marins-residence-apologises.html
    "The model who posed topless while kissing her semi-naked friend in Finnish prime minister Sanna Marin's official residence has apologised for her 'inappropriate behaviour'. Sabina Särkkä, 33, a social media influencer, said she was 'deeply sorry' for causing further embarrassment to the under-fire party-loving leader."
    Jaa, TT'l ilmselt õigus, põhjamaade valitsusstiil kogub tõenäoliselt kogu maailmas populaarsust. Riigijuhtide kenad noored topless naissõbrad valitsuse kõnetoolis on ju ilmselgelt apetiitsemad kui mõni eakas, ülekaaluline, tüütuid käibetõdesid mõmisev poliitik. :)

    VastaKustuta
  5. Mais sai Eesti Energiast 15.7 hinnaga fikseeritud lepingu, mu ema sai isegi 13 midagi, aga ta kasutab ka vähe elektrit. Päris palju tõusnud, kui 18-22 ringis on soodsaim.

    Ja Sanna koha pealt ütleks, et midagi ju ei juhtunud samal ajal, et nüüd näppu viibutada, et aga äkki oleks midagi juhtunud ja mis kõik oioi. Ei juhtunud ju midagi, võis pidutseda. Elu ei saa elada, kui kogu aeg mõelda, mis koledat võib kohe juhtuda, siis saad ärevushäire.

    VastaKustuta
  6. Tahtsin küsida, et kas Eesti Energiast Alexelale üleminek on keeruline? EE pakub praegu mingit hullu hinda mulle, pmst 6x suuremat kui enne. Alexela tundub ahvatlev nüüd...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul oli Elektrum.Aga ei ole keeruline. Kõik tegin netis. Annad volituse ja nad ise lõpetavad su vana lepingu.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!