reede, 11. september 2020

Mida Õhtuks Süüa Teha mõned ideed

Ma panen siia kirja paar söögiideed, mida olen viimasel ajal üles korjanud ja pidevalt tegema hakanud. Mina nende autor pole, siit- sealt kuuldud retseptid.


Mannovka kook
kuulsin raadiost kui räägiti Peipsiääre söökidest.
3 muna klopi lahti
1 kl hapukoort/jogurtit sega sisse
1 kl manna sisse natuke soola ja soodat(küspetuspulbrit u 0,5 tl) ning kalla muna-kooresegusse

Natuke lase seista, kuni manna paisub. Mina panin koogi põhja ploomi-õuna ja nektariiniviile
Kallasin taigna peale ja küpsetasin. Kulus ca 40 min ja 200 C pöördõhk.

ilmselt saab koogi veel paremaks, kui pool taignast segada kakaoga. Või katta pealt kookoshelvestega

****
Linnainimese kiirkurgid
Kurgiaeg hakkab küll läbi saama. Ja sel aastal pole ka pihlakaid. Minul sügavkülmas oli. Kuna mul pole mustasõstralehti ja tilli ( st turult saab, aga seda on siis liiga palju), siis teen nüüd nii

Pese kurgid ja jäta külma vette seisma
Pane kuumaveekann järele

Pane  kurgid ja tammelehed sõelale ning kalla keeva veega üle.
0,5 liitris kuumas veel lahusta 1,5 spl soola


Pane ämbrikesesse tammelehed, pihlakad, küüslauk, till
ja kurgid
Kalla peale soolvesi ja lisa
1 spl äädikat.


****
Kana"pirukas"
ammu unustatud vana, aga Jamie tegi selle veel lihtsamaks ja ma ise korrigeerisin vastavalt oma maitsele. Inglismaa pirukas pole pirukas, taigen on vaid peal. Ja see on supernipp, kuna põhi läheb muidu alati ligaseks.

kanafilee lõika õhemaks ja patsuta ühtlaseks. eesmärk- tükid on ühepaksused. 
Jamie määris kana pestoga sisse. Mul pestot pole. Seega minu poolt eesti maitsed

Ahjuvormi pane kanafileed, maitsesta soola- pipraga
haki seened ja sibul väiksemateks tükkideks ja pane kanale.
(Pane peale veel fetajuustu ja peoga pohli. Tekib imeline kreemine kaste. Kui kardad haput, siis raputa peale ka lusikatäis pruuni suhkrut)
ja kata see kõik lehttaigna ribadega (nagu voldid, üks serv on teise peal)
taigen määri õliga, siputa peale seesamiseemneid ja küpseta 20 min 200 C

****
Laisa inimese riis Jamielt.
no muidugi ma teadsin, et ka riisi saab ahjus teha ( ma teen kõik toidud ahjus). Aga kui Jamie selle ette näitas, siis tuli uuesti meelde. Lõpp poti ääres passimisele, kurnamisele jne.

Võta pann, mille saab pista ahju.
Tükelda punane sibul ja hauta õlis pehmeks, kalla sinna
Basmati riisi - ühes kotikeses on 125 g ( 2 inimest)
tomatipastat lisa  ca 4 spl ja kuumuta läbi. Jamiel oli päikesekuivatatud tomatipasta. Minu Eesti poodides seda ei müüda.
kalla sorts viina ja lase alkoholil aurustuda
Kalla peale 2 x rohkem tulist vett vs riis. Antud näites siis 250 g kuuma vett
Viska see kõik ahju 200 C ja 15 min
Riis tuleb selline krõbe, mitte pehme. Tasub planeerida kastmed juurde.

***
MKR Pistachio and Strawberry Mousse with a Dacquoise Base - Jenna & Joanna. 
Ma ise pole veel proovinud, aga tundub super.
Nemad tegid nii.
Maasikad potti + kuumutada seni, kuni maasikad on sodid (saumiksrit ei näidatud aga kuna pärast tükke sees polnud, siis ju nad ka püreestasid).
Kuuma marjasegu sisse kallati vahukommid.
Segati seni, kuni kommid nn lahustusid. Maitsesta lõplikult
Kallata vormidesse. Pisut peab jahutama, kuna kuumalt ei saa külmikusse panna.
ja tavalisse külmikusse tahkuma
Serveeriti biskviitküpsisega ja marjadega.

***
Kuidas teha pohlamoos mahedamaks
Ma ei pane õuna- pohlamoosi sisse suhkrut.
Aga vahel on õunad hapud või pohlad toorevõitu ja isegi minu jaoks jääb hapu.
Sel aastal proovisin porgandiga.
Nb, porgand vabatahtlikult mehuks ei kee, seega lasin keedetud porgandi saumikseriga püreeks ja siis juba tavapäraselt + õunad + pohlad ja keema.
Eks näis kas ja kaua säilib.

15 kommentaari :

  1. Mu ema tegi kunagi ammu kah pohlamoosi porgandiga. Ei peenestanud, lõikas õhukesed viilud ja veel pooleks kah. Moosi sees olid nähtavad, aga pohla maitsega :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga hea teadmine. See annab lootust et seisab ja säilib :)

      Kustuta
    2. Ainult et tehnoloogist ma ei tea; ilmselt keetis need porgandiliistakad koos pohlade-õuntega.

      Kustuta
  2. ma ei saa tegelikult ahjuriisi laiskuse ivast aru - kui panna paras kogus vett ja mitte surkida, siis on ju keetes sama muretu? (Ma ei ole oma mäletamist mööda kunagi riisi kurnanud).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah tõsi.
      Ma olen lihtsalt viimasel ajal neid kotikesi kasutanud.
      Ja ahjus jääb krõbe :) hoopis teistsugune.

      Kustuta
  3. Lugesin su retseptid läbi. Kõik tunduvad ulmeliselt keerulised (peale selle vahukommide asja). Sulle ilmselt jälle ei tundu.

    On vist nii, et kõik ahjuga retseptid on minu jaoks köögiasjanduse kõrgem tase ja ma isegi ei mõtle, et ma võiks neid proovida. Pann, pott - okei. Ahjuvorm - ei, edasi ma ei loe, ammugi ei kavatse ma seda asja iial teha ega proovida. Pöördõhk on... mingi nõiasõna?

    Aga tegelikult on tore ja lõbus lugeda, mida inimesed süüa teevad. Ja kui erinevalt. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma just sp ahjus teengi et muretu ja lihtne:) viskad ahju, taimer peale ja vaba pooltund muude asjade jaoks :)
      Pöördõhk on vist eesti keeles ventilaator ?
      ( enne kasutamist lugege seadmete juhendeid :))

      Kustuta
    2. See vist eeldab kogemust, et nii võib teha. Ma ise kardaks, et hooletusse jäetud asi plahvatab, sulab üles või ma ei tea mis, ja kügeleks ikka ahju kõrval.

      Kustuta
  4. Ma olen üldiselt nõus, et ahjus on paljusid asju kergem teha kui pannil (nt kooki on lihtsam teha kui pannkooki, sest temaga ei pea pärast ahju lükkamist kogu aeg TEGELEMA ja võib küpsemise ajal nt blogida), aga minu jaoks tunduvad automaatselt rasked need retseptid, mida peab tegema kõigepealt pliidil ja seejärel ahjus - nagu see riisiõpetus oli. Ma tahan ikka nii, et kui ahjus siis ahjus.

    OK, vähemalt ei teeks see riisiretsept mitut panni mustaks nagu muist selliseid pliidi+ahju retseptid teevad, seda peab Jamie kiituseks ütlema.

    VastaKustuta
  5. Eat Pray Love ;)
    Ega siin muud üle jäägi
    kui eneseabi raamatud läbi loetud.

    VastaKustuta
  6. Vahukommid + moos feilis täiega. Võtsin värskelt pliidilt tulnud ploomi-pohla moosi (hästi vähe keedetud ja püreestatud) ja segasin vahukommidega ja jahutasin. Tulemus - nagu moosi poti äärest riisutud moosivaht. Mitte keegi ei tahtnud, ma ise ka mitte. Üks laps leebelt kommenteeris, et kui seda vähe süüa, siis ehk oleks maitsev.

    Mis läks valesti? Ma ei tea. Vbl on see moos liiga hapu? Aga suhkruta maasikamoos on ju ka hapu. Ma ei suuda ette kujutada maasikamoos + vahukommid maitset.

    Kui lihtsalt moosi vahukommi peale panna (või vahukomm moosi sisse kasta), peaks sama tulemuse saama? Proovisin. Väga halb on, sest vahukommi maitse on tugevalt tunda. Ei tea, ei saa must asja vist :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan et proovisid!
      Huvitav tõesti, üks variant, et nende Austraalia kommid on teise koostuisega. Eks ma pean ikka ka ise läbi tegema.

      Tänan!!! :)

      Kustuta
    2. Pole tänu väärt. Niikuinii toimunud moositeo kõrval ei võtnud see ka mingit aega, sest kuum püree oli niikuinii olemas. Õhtuks lähen ostan küpsiseid, küll me nendega kõik ära sööme :)

      Kustuta
  7. Mul pani vanaema pohlamoosi sisse suts söögisoodat, see tekitab korraliku vahu. Kurnas vahu ära ja õunad sisse. Keetis siis moosiks. Hapult seisma ning enne söömist siis segasime suhkrut sisse. Sai kasutada hapult salatiks ja magusalt pannkookidele või saiale.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!