Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 19. august 2020

tomatilugu

ma jumaldan tomateid. Nad on maasikate järel napilt teisel, nende viljade kohal, mille söömisest ei saa tekkida tüdimust.
Või vähemalt on empiirilised katsed tõestanud, et 20 liitrit korraga on vähe :)
Ja me räägime päris mullal kasvatatud lõhnavatest tomatitest. Eks.

Ma armastan tomateid ja maasikaid sarnasel põhjusel. Et nad on magus-hapud. Ja tomatite puhul on see järjekord hapukas-magus. Mul on tuttavaid, kes riputavad tomatileivale suhkrut. Mina nii ekstreemseid asju ei harrasta. Aga kui salatis või söögis on tomat, siis ma ei tuleks selle pealegi, et lisada veel hapet. Tomat ongi hapustaja.

Ja nüüd ma vaatan välismaa kokasaateid, kus kordub üks muster.
Jamie või Gordon või keegi teine viskab kaussi tomatid ja kallab neile peale (punase veini) äädikat??

Kas välismaal on teised sordid ning lisaks piimajõgedele ja pudrumägedele ka magusad tomatid?
Kas ma olen liiga tundlik? (Sensoorikatest näitas, et jah, ma olen väga tundliku maitsemeelega) ja ei saa aru, et hapu on magus?

Õelge mulle, tomat on ju happeline mari??? Onju???




Ma loodan, et seda postitust juhtuvad lugema aianduses tugevad tegijad, sest mul on veel üks mure.
Minu kodus ei kasva basiilik ja till. Ma olen proovinud erinevaid kohti, varju, päikest, erinevat mulda, vähem kasta ja rohkelt kasta. Panna seemnest, panna taimest. Ei midagi.
Hiljuti andis ema mulle terve poti umbes 10 cm kõrguste tillidega. Arva, mis juhtus. Nad muutusid kollaseks ja surid ära.

Ehk siis. Ma pean basiilikut ja tilli ostma poest.
Ja kus iganes ma neid ei hoiaks, surevad nad ikka ära. Ma tean nüüd, et basiilik tahab toatemperatuuri. Aga ikkagi algab kiirelt närbumine, lehed kukuvad maha. Juhul, kui lõikan oksakesed ja panen need vaasi, siis vist üks on õnnestunud kasvama saada. Teised muutuvad ikka mustaks ja ligaseks.
Tilliga sama teema. Ainus  till, mis säilib, on mustal plasttaldrikul lõigatud ja kokkumurtud till. Mis samas on jabur, nagu salatilehemixide ostminegi, kuna see on puhas muru ning see, miks seda ürti osta- aroomained ja vitamiinid on kadunud.


ehk sis. Kas keegi oskab anda mulle juhtnöörid kuidas ja kus säilitada poest ostetud potibasiilikut ja - tilli? ( ja ärge andke linki grüne fee lehele, vaadatud, ei aita)
Ja kui juba nõuküsimiseks läks, siis küüslaugu säilitamise osas ootan ka ettepanekuid.

19 kommentaari :

  1. Ma ei tea, kuidas mu ema tegi, aga üks aasta kasvasid tal basiilikud õues aiamaal peenral.
    mina tegelen sel aastal esimest korda täiesti ise üksinda aiamaaga. see till kasvas sinna ise igale poole. kuid ega ta liiga kaua ise seal ka ei püsinud. eelmisel nädalal polnud sealt enam mingit tilli võtta ja kuu aega tagasi veel mõned oksad sain. ta läkski juuli lõpuks kollaseks. ma käin maal iga kahe nädala takka ja jumal kui annab vihmakest, siis annab. rukkola on hullumeelne taim. ma emalt paar aastat tagasi tellisin, et kasvata mulle ja nüüd on seda kõik kohad täis. kasvuhoone on servast servani ja seda kasvuhoonet ma pole kastnud ka, ma ei tea, kuidas ta kasvatud saab, nagu ka salat, kes külvas end sinna ise. lisaks on see rukkola levinud ka õue suvalistele peenardele ja kasvab mis mühiseb.

    kui ma vanasti ema käest tilli ja rohelist sibulat tõin, siis ma panin nad vaasi, ehk vähese veega topsi ja topsi külmkappi. paar nädalat umbes seisab, kui otsa ei saa. poe omadega pole nii proovinud.

    VastaKustuta
  2. Basiilik armastab väga sooja keskkonda, meil ka kidub maal. Ema tegi kastid ja katab, siis natukene nagu midagi tuleks. Toas ei seisa kaua, kuigi siin on nii päikest kui varju. Ma ei tea, millest see tuleb. Sõbrannal on keset söögilauda suur kast roheliste söögitaimedega ja kõik lihtsalt vohab!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mis seal kastis on st kas taimed on mullas või vees?

      Kustuta
    2. Mullas, aia nurgas ja soojas kohas.

      Kustuta
  3. Kas sul on blogil mingi lisavidin peal? Ketrab nii kaua enne kui akna avab. Ma kaks korda kirjutasin postituse valmis ja see kadus ära :D
    Tomatitest siis kolmandat korda - mulle on sel nädalal toodud kolmest erinevast kohast nn perejääke söömiseks. Ja osad on olnud väga magusad. Neid sorte on ikka palju tänapäeval. Mulle omale meeldivad pisikesed viinamarjatomatid, mis on sellise klassikalise tomati maitsega. Viljalihaga suured südamed on ka head. Osad neist aga tsipa magusapoolsed. Leiva ja võiga head :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ei tohiks midagi muutunud olla?
      koroona :)

      Kustuta
    2. tomatitest ja äädikast - oleneb vast ka salati muudest proportsioonidest, ma oletan, et neis salatites oli kõvasti muudki kraami kui tomat. Ja kui see muu kraam juhtub palju haput tahtma, siis võib magusamatest tomatitest väheks jääda. Suuresti maitse asi muidugi, ja harjumuste. Mu lapsepõlves tehti lehtsalatile kastet rõõsast koorest ja suhkrust ja ma ei teadnudki, et teoorias saab sellele teha ka happelist kastet.

      Kui rääkida palsamiäädikast, siis ei ole see ka nii hapu kui suvaline veiniäädikas. St happesus on, aga sellele lisaks on ka selge magusus.

      Kustuta
    3. Paremat sorti (tomati)salatile panen mina palsamiäädikat või Kühne Weinwürziger äädikat. Viimast müüakse mõnikord Maksimarketites. Teised äädikad ei sobi. Tavaliselt panen natuke suhkrut ka, sest kodutomatite aeg on üürika ja poetomat vajab taganttorkimist.

      Kustuta
    4. Meil pannakse lehesalatile siiani äädikat sorts, koort ja suhkrut.

      Kustuta
    5. Ei. Need välismaa salatid ongi ainult tomat + punase veini äädikas+ õli + maitseained.

      Aga ilmelgelt on see maitseasi. Mu kodus tehti samuti ainult koirekastmega salatid. Ma teen ikka vinegretti peale va puhas tomat, millele piisab ürdist ja maitseainest mu meelest. Vahel nostalgia mõttes kurk või lehtsalat hapukoorega.

      Kustuta
  4. ja siia alla vastuseks, mitte eraldi kommentaariks sattus see, sest tegelikult tahtsin ma samuti märkida, et mõnikord lihtsalt jääbki kerima ja kommentaari kirjutamise akent ei avanegi. Just siin blogis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just, mul sama, aga siis kui arvutist käin. Telos norm.

      Kustuta
  5. Minu absoluutselt ainus võimalus basiilikut kasvatada on osta poest potibasiilik, aga kindlasti see, mis on suremas potis, mitte Grüne Fee. Siis istutan selle õues tavalise Biolani aiamaa musta mullaga suuremasse keraamilisse potti. Ja panen suht päikese kätte. Ükski muu lahendus ei tööta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei tea. Mul sureb ära.
      Aga ma pole kaubamąrki vaadanud. Järgmine kird proovin sihilikult mitte gf.

      Kustuta
  6. Tomatid lapsest saati lemmikud. Rukkileivale või, paks tomativiil, hapukoort, soola ja pipart ja külma piimaga mugida!!! Torontos kasvavad need pisikesed ise nagu umbrohi aga suured meeldivad rohkem.

    Till kasvab aias ise tomatite vahel eelmise aasta seemnetest, kah nagu umbrohi. Kuumaga muidugi kisub kollaseks kui ei kasta piisavalt.

    Maasikatest on meil aias vaid metsmaasikad, mida püüan muru niites hoida. Samasuguse maitsega nagu Eestis.

    Mustsõstrad siiski absoluutsed lemmikud. Paljalt päikesekuumad põõsalt või purustatult EHTSA vanillijäätisega😋

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma lähen nüüd kööki ema tomatitest võileiba tegema :)

      Kustuta
  7. Küüslauk pane paberkotti ja tee mõned augud sisse. Säilib kuni 6 kuud

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!