Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 11. september 2013

Toitumisuuring Viimane

Ma olen TAI tulevaste uuringutulemuste pärast natuke mures. Kuna on ju teada kui palju midagi toodetakse- müüakse, siis saavad ilmselt vaesed soomlased lisaks süüdistusele meie alkoholi ärajoomise eest  ka patu meie maiustuste ja snäkkide nahkapistmise eest. Ning ilmselt kaua uuritakse müsteeriumit kust on jõudnud Eestisse kõik see väärtuslik roheline, mida eestlane oma sõnade põhjal sisse kühveldab.

Tõsiselt huvitab, kuidas ikkagi saadakse õiged andmed. Ma pean tunnistama, et kuigi ma olin päriselt ka aus, siis sügaval südames ma tean, et selle eksperimendi käigus jäi nii mõnigi jäätis, mida ma muidu oleks söönud, söömata. Ja ma sõin ilmselt midagi rohkem-vähem kui muidu. Kui ikka oli juba kaalutud, siis tuli süüa. Söögist saab su kinnisidee ja planeeritud tegevus.

Ilmselt oleks võimalik mõnevõrra õigemad numbrid saada, kui paluda inimestel jälgida mõne lähedase- mehe, naise, lapse söömist..
Esimeste päevade numbrid võtsid õhku ahmima. Ma ausalt ei mõtle oma igapäevasele toidule. Ehk peaks?
Pole minu asi ekspertide tööd kahtluse alla seada. Aga minu tagasihoidliku arvamuse järgi on seal proportsioonid pisut paigast ära. Ma tarbin üsna vähe piimatooteid (ei maitse), aga kui menüüs oleks klaas piima, hommikul jogurt, kastmesse ja salatisse törts hapukoort ning lisaks 2 korda päevas liha-kala, siis tuleks kindlalt valgu error. Rasva error nagunii. Ometi, on eelnev mu meelest täiesti normaalne söök.
Ning minu error tuleb ka programmide loogikast. Mis mõõdab kokku grammid (rasv jne) ja seejärel arvutab ettenähtud üldkogusest osakaalu. Ehk siis, rasva ei tarvitse üldkogusena olla palju, vaid süsivesikut on liiga vähe.  Minu toidu üldkogus on liiga väike: ma peaks sööma ära selle, mida söön täna ( ja jooma rohkem. Lisaks mu tark ema. Ja tal on õigus) ja lisaks sellele veel täiendavalt  riis, tatar, makaronid, täisterasai, rukkileib, kartul, puuvili (viimane kopeeritud TAI portaalist).
Mnjah, mul on kõht täis ja tuju hea ja ma tõepoolest ei näe oma päevas seda hetke, kus täiendavalt veel eesmärgi nimel herkulot süüa...

Oma lugejate soovil tegin võrdluse kolme portaali vahel.
Mingi viga on sisse programmeeritud, kuna sisendid on erinevad. Suurim viga tekib ise tehtud toitudega, kuna sisestades "borš" mõtleb iga inimene midagi erinevat. Mu lapsepõlvekodus algas iga toidu valmistamine poole paki searasva sulatamisega. Täna ei kasuta ei mina, ega mu vanemad rasvainet rohkem, kui maitse nõuab. Aga hakklihakaste on endiselt hakklihakaste.
Seda oleks võimalik vältida, kui sisestada 100% oma retseptid (see pole võimalik ainult Ampseris). Ja ilmselt on see ka põhjus, miks Kaaluabi päevane kaloraaz teistest madalam tuleb. Oletan, et tänu portaali eesmärgile on sealsed valmistoidud ka igas mõttes lahjemad, kui mujal portaalides.

Teine viga tekib valmistoodetega-  neis on kõige täpsem TAI, kus on konkreetsete tootjate konkreetsed tooted. Teistes portaalides on tooted üldisemalt- näiteks "suitsusink" annab samuti väga laia interpreteeringuvõimaluse. Skeptiliselt suhtuks ma ka mikro-makroelementide ja mineraalainete arvestusse, kuna see eeldaks väga täpset infot toidu tehnoloogia kohta. Ja seda reeglina nendes andmebaasides kajastatud pole.

Minu vanuse, KMI ja füüsilise aktiivsuse põhjal

Kaaluabi.ee leidis mu ideaalseks energiavajaduseks, oma portaali nimest tulenevalt  1490 kcal. Ideaal on rasvu 30%, valke 15%, süsivesikuid 55%
TAI ideaal: Toitumissoovitus: Süsivesikud 55-60%, Rasvad 25-30%, Valgud 10-15% ja mul oleks vaja saada 2056 kcal.
Ampser- nimetades end koolinoorte toitumisportaaliks, arvas, et vajan 2000 kcal.
Ehk siis proportsioonid on samad, vahe tekib ilmselt sellest, et üldkogus, millest osakaal võetakse on erinev. Kui ülalmainitud sisendivead eemaldada, siis üldistatult võib öelda, et tegelikult on tulemused kolmes portaalis samad.

Pühapäev.
ampser.ee kokku 1623 kcal, puudu süsivesikuid. Antud on ka mineraalained ja vitamiinid - ei hakka neid kõiki ette lugema, aga see konkreetne päev jäi puudu D, C, B vitamiinidest, Ca ja Fe.
Kaaluabi 1233 kcal,, liiga palju valku. Puudu jäi süsivesikuid,
TAI:  1740 kcal, liiga palju rasva. Juurde oleks vaja süsivesikuid ja kaltsiumi


Esmaspäev
light toorjuustu, salati ja kurgiga leib, koorega kohv
praetud keedetud kartulid ja seafilee praetuna, ketsup ( 250/100/20) ja eilne kohupiimavorm kisselliga ( 125/200)
hakkliha-kapsa hautis 250 g, küpsis 25 g, juust 50g, finn crisp 3 tk, pirni ja õuna kumbagi 150 g

TAI: kaloreid 1710 kcal, rasva ja valku liiga palju. Puudu süsivesikud, D-vitamiin ja kaltsium.
Kaaluabi: 1900 kcal st normist rohkem! Nõustub eelmisega valku-rasva liiga palju. Ja süsivesikuid liiga vähe
Ampser: 1923 kcal;  liiga  vähe A ja B2 vitamiini, liiga palju rasva ja valku, liiga vähe süsivesikuid


Pudru mõte, kuigi ma seda jälestan, tekkis mul endal ka (nagu Notsu soovitas). Seega teisipäeva hommikul ma ohverdasin end ühiskonna nimel. Tulemus.

Teisipäev:
täisterakaerapuder veega 200 g, kohv koorega
eilne hakklihahautis 250 g küpsis 25 g, õuna-pirni kumbagi 150 g, piparmünditee
kana-riisi hautis 250 g, 4 finn crispi, salat-kurk-tomat 150 g

TAI: 1780 kcal, liiga palju valku ja arvake: liiga vähe süsivesikuid (!). Tõsi, nibin-nabin, On 52% Alammäär on 55%. Samuti puudu Ca ja D-vitamiin.
Kaaluabi: 1292 kcal, Liiga palju valku, liiga vähe süsivesikuid ja rasva (82/77 % päevasest vajadusest)
Ampser.  1822 kcal. Liiga vähe A vitamiin, B1 ja Ca. Kõik muu jääb normi piiridesse.


Aga see selleks. Mina-minu-mulle:)
On nagu on. Mina söön ikka nii nagu meeldib ja maitseb, Miks ma plõksin on hoopis see, et nende tulemuste põhjal tehakse järeldused. Eraldatakse raha ja suunatakse ressursse,

Tagasi alguse juurde.

Järeldused:
isegi kui valim saab olema esinduslik jään tulemuste osas väga skeptiliseks: kaalumise, oh-ma-toitun -nii tervislikult-kommi ei söö ja õlut ei joo, inimliku mälu  ja valmistamise tehnoloogia vea-faktor jääb ikkagi sisse. Kui just inimesel terve päev kõrval ei seista.
Ning ok  rasv ja valk. Aga suhkur? Aga sool? Aga see, kuidas sa porgandi kõhuni toimetad?
M.O:T.T:

Ja mulle endale järeldus?
Purunes mu illusioon, et ma toitun tervislikult. Et kui ma uskusin, et need teised, teate küll- kes söövad burgerit, krõpsu ja viinerit, toimivad valesti, siis tegelikult pole endal samuti midagi hõisata. Rohkem leiba ja otra...:)

PS. te proovige ise see katse läbi teha. Ning kui kellelgi õnnestub saada taldrikul ideaalproportsioonid- siis jagatagu seda, palun, lahkelt ka teistega:)


2 kommentaari :

  1. Tänud kogemust jagamast!

    1) "Aga hakklihakaste on endiselt hakklihakaste." - absoluutselt mittenõus. Mu ema tehtud vana kooli kaste ja mu naise tehtud "moodne" on täiesti erinevad, "moodsas" on suurem osa toidust köögiviljad, lisaks on ka hakkliha enda valikul erinevus (säästumarketi rasvane vs turult saadud taine)

    2) Kui eri portaalid annavad sama sisendi pealt 30% erinevust (1300 vs 1800 kCal), siis see ütleb üht-teist kogu selle tegevuse ja uuringute täpsuse kohta.

    Ma luban, et võtan sust eeskuju ja sisestan vähemalt paar enda päeva ka... kuhugi... :=)

    VastaKustuta
  2. Need portaalid võiks eraldi välja tuua suhkru ja kiudained või siis kiired ja aeglased süsivesikud.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!