Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

teisipäev, 25. jaanuar 2011

Valijakompass

Ma olen kodanikuühiskonna häbiplekk. Selline inimene, keda loodetavasti ühiskonnaõpetuse tunnis näitena tuuakse, et kuidas EI tohi valikuid teha.

On ainult üks erakond-IRL, kelle poolt ma ei saa hääletada maailmavaatelistel põhjustel. Ma lihtsalt ei saa anda häält erakonnale, mis tahab kehtestada usuõpetust, usub et õppimine algab alles gümnaasiumis ning taunib samasooliste partnerlust.
Ülejäänute osas on juba keerulisem.  Iga partei programmis on head ja halba, sellist, millega ma kahel käel nõus olen ja sellist, mis ei lähe kohe mitte. Seega, olen siiani lähtunud ühest vähesest veendumusest, mis mul on, (aga võimalik, et see on ka ettekääne)- ma pooldan poliitilist mitmekesisust. Ja seega ma isegi ei kaalu hääletamist kahe suurema, antud hetkel siis Keski ja Reformi poolt- nad saavad omadega niigi hakkama. Jäävad siis järele sotsid, rohelised ning üksikkandidaadid.

Järgmine vähene põhimõte mis mul on- ma annan oma hääle ALATI naisele. Niimoodi siis kõik need aastad, alates valimisõiguse saamisest, on minu hääle saanud väiksemate erakondade sümpaatseim naine.

Ja nüüd tegin ma siis valimiskompassi testi. Tõsi- nagu ikka ei saa ma suuremale osale küsimustest vastata pooldan-ei poolda. No näiteks- jah, ma olen tuumajaama ehitamise poolt, aga mul on tingimused, mis peaks olema enne täidetud. Jah, töötute toetuste tõstmine iseenesest on hea mõte- aga kui palju on palju ning milline periood jne jne jne.

Ja uskumatu, aga tõsi- ma olen testi st siis oma maailmavaate ning põhimõtete põhjal korralik Keskerakonna toetaja?!?
Mis ma nüüd siis teen? Unustan sundparteistamise, mis mu lähedaste elu põhjalikult muutis; unustan Tallinnas lokkava lauspopulismi, unustan Venemaaga flirtimise, unustan mu postkasti ummistavad maksumaksja raha eest tehtud linnaosalehed, unustan Vassiljevi kohutavad plakatid ja valin põhimõtted?!
Kui see poleks nii traagiline oleks koomiline, kuivõrd me (ma) lähtume oma valikutes konkreetsetest persoonidest ja nende mainest. Testi koostajad on ka ise maininud, et meie erakonnad on oma programmidelt väga sarnased. On Eestis üldse maailmavaateid ning inimesi, kes selle põhjal valiksid?
juurdlust toimetavad asjatundjad...:(

Loe ka Tavainimese väga head kokkuvõtet valimisprogrammidest.

8 kommentaari :

  1. Kah mul tragöödia. Mul tuli ka kompassi põhjal lähimaks kesk, tglt. valin ikka sotse:)

    VastaKustuta
  2. No rohelised juba näitasid oma nägu. SDE ja üksikud on täitsa OK.

    VastaKustuta
  3. Aga ehk on siis valijakompass halvasti tehtud?

    VastaKustuta
  4. Tegin samuti selle testi ja tulemused üllatasid mindki - samadel põhjustel mis sind. Foori välja lülitades jõudsin kurvale tõdemusele, et olen potentsiaalne keski valija, kuigi tegelikkuses nemad ja irl pigem meeldivusskaala negatiivses otsas on.
    Aga eks lohutada võib end sellega, et statistika ongi kõige suurem vale :)

    VastaKustuta
  5. Öeldakse tõesti, et statistika on puha vale, aga iga olukorra jaoks leidub kindlasti eraldi ütlus (:
    Kujutan ette küll, missugune hämmastus võib tekkida, kui kompass võtab suuna Keskerakonna poole, aga nagu mõnigi eespool kommenteerija, arvan ka mina, et see pole nüüd küll suurem traagika. Samas on kahju, et Eestis tuntakse häbi või viha Keskiga samu vaateid jagades, kuid tõepoolest, on ka see nö põhjendatud, sest "venelased ja madalapalgalised ju valivad Keski, ja mina küll ei taha olla ei venelane, madalapalgaline ega väiklane". Siia otsa peaks tulema igavene heietamine sellest, kuidas ükski teine erakond ju ei pööra tähelepanu venelastele jne, ja siis vastuheietused teemadel, et sellepärast ongi Kesk alati "igavene teine" ja veel kord jne.
    Aga,
    minu jaoks on valijakompass igati vahva seadeldis ja kõige lihtsam viis, kuidas esialgne ülevaade saada erinevate platvormide ideedega ühtimisest.
    (endal esikolmik Reform, IRL ja võrdselt Rohelised/SDE/EKD, kusjuures viimane tekitas minus imestust; muidu enam-vähem sellist tulemust eeldasingi)

    VastaKustuta
  6. Jah, Alice. Mu tegelik mõte (mis väga hästi välja ei tulnud...:)) oligi see, mis Sa ütlesid- ääretult kurb, et ühe maailmavaate/erakonna peab välistama tänu selle halvale mainele.

    VastaKustuta
  7. öh, kui nendest valimislubadustest veeranditki uskuda oled uhkelt kolmveerandiga rämeda tünni saanud eniveis.

    VastaKustuta
  8. Alice'ile: Ma ei tunne häbi ega viha keskiga (selle kompassi alusel) vaateid jagades, kuna ma võiks vabalt olla venelane (millal rahvus enne inimese on teinud), olen olnud kaua madalapalgaline, ka oma õppelaenu pean ma paraku ise tagasi maksma. Ma lihtsalt näen, et nende lubadused on õhk, sest loomulikult võiks kõigile jagada nende vajaduste kohaselt ja võimete järgi, aga see lihtsalt ei tööta, sest kuskilt peab see jagatav ju ka tulema! Jah, mind häirib, et Eestis on sotsiaalmajanduslik olukord kordades kehvem kui arenenumas Euroopas, kuid usun (võib-olla sinisilmselt), et oma majanduspoliitikaga (mille juures üsnagi pooldan oravaid) jõuame me ka talutavamale tasemele. Keski poliitikaga jõuame paraku ainult raha juurdetrükkimise või Venemaa koosseisu naasmiseni.

    Lugege seda kah:
    Valijakompassi head ja vead

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!