Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 9. juuli 2010

Tahaks puhas olla...

Ma olen pesu pesnud no nii umbes mitukümmend aastat. Praegune masin ja garderoob on ka olnud piisavalt kaua, et omada kogemusi.
Ja nii mõni aasta tagasi avastasin järsku, et ma ei oska pesu pesta! Kõigepealt tekkis probleem valgete laikudega musta värvi pesul. Õnneks lahenes see teema kiiresti- selgus, et musta värvi riiete puhul ei tohi kasutada pesuloputusvahendit... ok. Peseme ilma.
Siis ühel päeval särke triikides avastasin, et värskeltpestud särk lõhnab lisaks osoonile veel higi järele. Nagu poleks pestud. (Mäletate: kuigi mu mees töötab kesklinnas on tema särke vaadates tunne, nagu töötaks ta põllul...:))

Korduspesemine ei endnud tulemusi. Kokkukutsutud perekonnanõukogu otsustas tõhustada hügieeniharjumusi, parendada deodoka kasutamist ning suurendada pesuvahendi kogust. Ei aidanud. Kusagilt foorumist noppisin üles tarkusetera, et alla 60 kraadi ei toimugi midagi. Süda tilkus küll verd udupeeneid spordiriideid, mil isegi loputusvahendi kasutamine keelatud ning reziimiks märgitud delikaatne 30, kuuekümnekraadisesse vette pannes. Aga, mis teha, või? Natuke aitas, aga tegelikult pole probleem lahenenud. Ma ei viitsi jälgida kuu seisu, pesu eelleotada, soodaga töödelda ja pesta karmima temperatuuriga, kui siltidel kirjas. Tahaks nii nagu enne- viskad masinasse ja võtad puhta pesu välja.

Ja nüüd tekkis plekiprobleem. No kes ei teaks, et verepleki saab välja külma vett peale kallates. No kes ei teaks, et ketsupi saab välja nõudepesuvahendiga. Vale vastus. Ei saa.
Appi tuli "imeline" Vanish ja pesu 40 kraadi (nagu ette nähtud). Ei midagi. Seejärel tunnine leotus vanishivannis ja 60 kraadi pesu. Tulemus puudub. Siis viietunnine leotus kontsentreeritud vanishis ja uus pesu. Null.
Plekid ikka alles. Tulemust andis alles ööpäevane leotus pesupulbrilahuses.

Ja siis vaatan ma telekast õnnelikku Ülo ja ei saa enam millestki aru. Miks minu pesuvahendid ei pese pesu puhtaks?? Ma ei oska isegi öelda, millist ma kasutan- ma olen läbi katsetanud kõik müügilolevad kallid ja odavad. Eesti ja Soome ja Poola omad. Vahet pole. Mingi jama on. Foorumites mure kaevates jõuab varem või hiljem kohale keegi, kes soovitab gndl võimisiganesfirmaseeoli tooteid. Ma ausalt ei viitsi müügiesindajatega jahmerdada. Tahaks minna poodi ja osta kvaliteetset kaupa.
Tahaks puhas olla!

5 kommentaari :

  1. Milles siis probleem? Pesumasin teeb oma tööd lohakalt?

    VastaKustuta
  2. ma ei tea, milles probleem. Sellepärast kurvastangi:(

    VastaKustuta
  3. Ma tean lahendust ainult plekiprobleemile. Mine mõnda ökopoodi ja küsi sapiseepi, see aitab ka kõige vanemate ja vastikumate plekkide vastu. Hõõrud märja seebiga pleki kokku ja lased paar minutit seista, siis masinasse. Ainuke asi, et peab vaatama, et seep ei jõuaks ära kuivada, siis jätab ta ise selliseid plekke, et enam kunagi välja ei saa. Aga muidu - asendamatu. Võtab isegi värviplekid riietelt ära, kunagi Saksamaal elades avastasin sellise imevahendi ;)

    VastaKustuta
  4. Sapiseebiga - jah, plekke saab yldjuhul välja, aga suuremaid pindu... naah.
    Proovi mingit nõudepesuvahendit sorts peale, sain sellise asjaga osa asju puhtaks, kus sapiseebi jaoks oleks pind liiga palju aega nõudnud. Tegin särgi märjaks, natuke nõudepesuvahendit peale, korraks nühkisin ja siis pesumasinasse 40 kraadi peale. Normaalne!

    P.s. osadel asjadel aitab ka päikse käes pleegitamine peale pesemist, kuivatamise ajal. Vereplekkide vastu soovitaks ka sapiseepi.

    Eduelamusi=)

    VastaKustuta
  5. õues kuivatamine on ka hea igasugu lõhna kaotamiseks
    ja kui valged asjad hästi puhtaks ei saa mingi nipiga, unusta nad päikse kätte;)))
    eriti kui veel vihm vahepeal loputab, läheb pesu puhtamaks kui pestes sai;)
    mina olen kraed ja kätised määrinud kokku nõudepesuvahendiga
    või nühkinud neid enne masinasse panekut seebiga
    see ka aitab
    üks kaltsukast saadud kleit oli eelmise omaniku lõhnaga korduvale läbipesemisela vaatamata
    kui õue vihma kätte jäi, kadus see võõras lõhn ära

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!