Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

laupäev, 1. mai 2010

Esimese Eesti leib

Hiljuti ajas Evelin taaskord suurema osa auditooriumist tagajalgadele väites, et poeleib ei kõlba kuhugi.
Kui jätta kõrvale ajafaktor, kas on siis omaküpsetatud leib pigem esimese või teise Eesti lõbu?
Tegin arvutuse näppudel.

juuretise saame sõbrannalt
1,5 kg rukkijahu maksab 14,90
0,35 g kaerakliisid 7,95 kr
2 pakki päevalilleseemneid 21,80
ja 2 pakki köömneid 10 krooni
vett, suhkrut, soola- ei viitsi täpseid numbreid otsida- ütleme, et max umbes 1 kroon
tund aega elektrit läheb maksma 0,76 krooni
ehk siis tavalise koduleiva ühe kilogrammi hind tuleb 28,21

Loomulikult, kui kasutada ökojahu (29,90 kr/kg) tuleb hinnaks ca 43 krooni. Samas, kui ära jätta seemned, mis tundub olevat kalleim komponent leiva juures, on võimalik saada ca 27 kroonine päts.

Poeleib maksab 26- 35 kr/kg. Analoogne (seemnesisalduselt) Jassi leib on 30,65 kr/kg. Käsitsitehtud ja juuretisega Vändra leib on mõni kroon kallim.

Järeldus:
Hinna osas vahet pole. Küsimus taandub pigem ajale- paljud meist käivad siiski tööl ja nädalavahetusel tahaks midagi muud teha kui pliidi ees mässata.
Lisaks on üsna tavaline trend, et pered on väiksed- kui ahjusoe kaob kiiresti, siis ülejäänuga, mis... säilib väga hästi... Selgub kiiresti, et variant, ...säilib hästi, muutub üsna kiiresti igavaks. Tahaks värsket ja erinevat.

Et siis küpsetama:)

4 kommentaari :

  1. Ma siin lihtsalt möödaminnes mainiks, et leib teeb ennast suures osas ise - rämedat pliidi ees seismist on nädalavahetusel perele 3x päevas süüa tehes nagunii.
    Või enamasti.

    VastaKustuta
  2. Tegelikult see pilt oleks nii vahva, et kui tööpäev lõppeb, siis sõidavad kõik inimesed Eestimaa ringile. Et kust siis kokku osta liha, kust kala, juurikad, seejärel koju leiba küpsetama ja muidu toitu valmistama. No hommikuks ehk saab perele ühtteist ette anda, unetunnid jäävad ära.. Aga see eest ei ühtegi senti töötlejale, vahendajale ja kaupmehele! Mis neile nüüd maksta! Liigkasuvõtjad, nöörijad sellised! Jaa läheb natuke aega enne kui aru saadakse, et ei ole mõtet, et Peipsi ääres käib iga päev 100 000 autot kaupa toomas, inimesed hakkavad koonduma, saadavad kamba peale ühe ja jagavad kulusid.. Siis rendib keegi veoauto jne. Kuni ühel hetkel avastatakse, et tark oleks see kaup sealt ka teistele müügiks tuua ja tehakse pood.. No ja siis olemegi jälle tagasi ringiga tänases seisus. Aga noh vähemalt üritasime naturaalmajanduse poole sammu tagasi teha..

    VastaKustuta
  3. Minu sügavalt isiklik arvamus on, et see leivaküpsetamine on lihtsalt jälle üks moevärk. Ja miskipärast on nii, et mida vanemaks ma jään, seda vähem viitsin ma omaenese allesjäänud ajast söögitegemisele kulutada.

    VastaKustuta
  4. Raha kokkuhoiust on raske rääkida - minu retsepti kuuluvad ka näiteks mitte tavaline vaid pruun või fariinsuhkur. Linnasejahu või maltoosa. Leivategemine on tore küll, aga vahelduseks tahaks ka teise maitsega leiba.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!