Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

teisipäev, 13. juuni 2023

Malaga ja Sevilla monodanid

hea meel on teatada, et OÜ BlogijateReisibüroo esimene edukas esmareis on toimunud. Nii et, kes soovib tulevikus liituda tempoka kultuuri- ja matkareisiga, siis oldagu lahked. Cranberry, Mar ja mina oleme avatud ja olete teretulnud liituma :)

Ma seekord teen pisut teistmoodi reisipostituse. Kuna puhkuseraamatust sain hea idee. Kasutame Sei Shõnagon nimekirjastiili.

Uued maitsed, mida peab proovima 

Lupiiniseemned. Miks mulle varem pole öeldud, et maailmas on midagi nii head

Caldoso. Kui lähed õppima,. kuidas teha paellat. Ja enne paellani jõudmist valmib risotto ja siis veel caldoso, mis osutub neist kolmest kõige maitsvamaks. Eesti keeles on tegemist lihtsalt natuke paksema riisisupiga puljongi ja kaladega.

Sangria Blanca. Mis Sevillas on kerge, värskendav sidruni ja apelsinitükkidega kerge jook. I-me-li-ne!!! Malagas on jook saanud rohkem maitseid. Tundub, nagu oleks lisatud vermutit, või igatahes on kraade ja maitset kõvasti rohkem.. või paneb Malaga linnaõhk lihtsalt kiiremini laulma. Hiljem guugeldad, et tegelikult on joogi retsepti piiriks vaid fantaasia.

Tellid söögiks sardiinid, ja et kõht tühjaks ei jääks, siis ka pisut tomatisalatit ning kartuleid. Sulle tuuakse valmis, hästi maitsestatud suus sulavad tomatid.  Ja krõbedaid, kerge päevalille mekiga, imelisi kartuleid. Mõlemat umbes kilo.  Siis vaatad kõrvallauda, kus paarike on tellinud heauskselt eelroaks salatit. Mõlemale tuuakse salatit umbes....ämbritäis. Hispaania hinnad on samad mis Eestis, aga portsjonid.. 10 korda suuremad.

Muusika, mis jääb meelde 

Sa vaatad  Hispaanias Itaalia klassikalist ooperit Tosca, mille lavakujundus ei määratle ajastut, riided on pigem kaasaegsed. Ja ühe vaheaja järel lastakse ette eesriie, millel pilt alasti kaunist noorest naisest, kes üritab tappa vanemat meest. Noogutad enesekindlalt,  Othello ja Juudit. Kultuursed inimesed teavad. Järgmisel pildil, aga, on kirjeldus Pasolinist, kes tapeti tema noore armukese poolt. Ning uus vaatus algab viitega 1970-date Roomale. Scarpia õukonnas on kolm täiesti alasti meest. Ja väike (riides)laps. Kodus oled sunnitud guugeldama, et kes see fkng Pasolini on ja saad aru, et sa pole pooltki nii kultuurne, kui arvasid.  Ning lavastaja kontseptsioon ja kunstiline taotlus käib sul kõrgelt üle pea.  Aga muusika on imeline.

Taksojuhi spotify playlistis on Cha-cha-cha

Istud järjekordse mäe tipus, rüüpad punast veini ning siis selgub, et Mari mees pole mitte ainult maailma kõige romantilisem, vaid võtab kitarri ning hakkab täiesti muuseas "harjutama". Eestis kutsume me sellist esitust täiemõõduliseks professionaalseks kontserdiks.

Kontrastid, mis hämmastavad

Flamenco- ja härjavõitlusmuuseumis imestad, kuidas ühe rahva sisse on küll paigutatud nii palju emotsioone, kirge, pühendumist ... ja siis lähed kokakursusele, kus kokkamise võtavad sujuvalt üle kaks eesti naist, segavad, hakivad, küpsetavad. Mingil hetkel hakkab piinlik, et äkki, me lihtsalt sõidame üle... pakud hispaanlastele nn kulpi, ei-ei-ei...kõlab vastus. Me tahame lihtsalt olla ja vaadata.

Suveniiripoodides müüdavad lehvikud osutuvad täiesti igapäevasteks vahenditeks. Näiteks teatris, kus iga teine proua kasutab lehvikut enese jahutamiseks.

Jalgumurdev metsik matkarada San Antonio mäe tippu ja ilmselt maailma turvatuim Caminito del Rey. Kunagi hüdroelektrijaama varustamiseks ehitatud transporditeed, mis Alfonso XIII  põgusa külastuse tagajärjel said kuningliku nimetuse. Kiivrid. käsipuud, kontrollitud sisenemine, instruktsioon. 
Ja hingematvad vaated mõlema mäe otsas.

Tänava külge keevitatud toolid. Väidetavalt kogukonnaelu harrastavatele hispaanlastele igaühele individuaalne tool. Ei pea kannatama small talki ega higist või haisevat kodutut, kes võibolla otsustab otse sinu kõrvale istuda.

Asjad mis mulle ei meeldi.

Sääsed. sääsed. sääsed... kas ma juba mainisin sääski. Ma näen välja, kui tuulerõugetes lapsuke. Ime, et mind lennukisse lasti.

öine prügikoristus. Lisaks kolisevatele masinatele, tunnevad prügivedajad end vabalt, visates nalja, vaieldes ja rääkides kõva häälega.

Seinad, mis on nii õhukesed, et tundub kui naabrite elu või baarimelu toimub otse sinu toas. 

trellid akende ees. Isegi, kui Hispaania pole turvaline? siis maailmas on leiutatud sootuks moodsamad ning nähtamatumad turvaelemendid.

tõenäosusest, mis ei saa olla, aga on

Kolm võõrast naist istuvad Hispaanias kõrge mäe otsas kivil, jalge ees kuristik ning ümber tühjus. Ning selgub, et kõikidel on Mulgimaa juured

Et Picasso on joonistanud ühe maali sinu reisikaaslase sündimise päeval.

Kui  seisad promenaadil ning vaatad uskumatult neid mägesid, mille otsa oled eelnevalt, tõsi, siiski teatava pingutusega, aga üleüldse, roninud.

Tellid enda meelest menüüst põneva roa- Ines Rosalese salati. Tuuakse poeküpsis, millel on peal poe-tulimagus maasikamoos ja selle peal just pakendist lahti harutatud kitsejuustutükk ja selle peal röstitud sibulapuru. 

Kui üks tuleb Hispaaniasse sooviga süüa grillitud kaheksajalga, palju mereande ning teine maasikaid ja mureleid. Aga pead need soovid rahuldama ikkagi Eestis.

Asjad, kui elu on selline nagu ta on

Naised valmistuvad ronima üles üsna järsust ning metsikust mäest ca 500 meetri kõrgusele. Enne käivad sipsti läbi El Palo kaltsukatest. Kolmest kaks ostavad kotitäie stiilseid kleite.

Lauda tuuakse arve. Üsna karm ettekandja-senjoora võtab täiesti mõistvalt maksmises tekkivat pausi, kuna momendil mööduvad kaks seksikat ratsapolitseinikku, kellest on vaja pilt teha.

Giidid Sophie ja Bianca, kes energiliselt ja täiesti avatult ning häbenematult selgitavad, mis on vaatamisväärsuste proosaline taust ja millise turunduse abil on saanud kuulsatest kohtadest kuulsad kohad

Ilmselt kajaka poolt vigastatud roheline papagoi, kes hakkab meeltesegaduses tänava suunas, autode vahele komberdama. Pea kohal pikeerivad kajakad. Ja sa saad aru, et ei saa mitte midagi teha. see on loodus. Ja ei teagi, kumb on humaansem, surm auto rataste all või kajakate läbi

Üllatus, et guugle lens tõlgib sinu soovil ka fotodel olevad tekstid.

Arusaamine, et Picasso oli kindlasti geenius ja oma ajast ees jne. Aga eelkõige super-müügimees.

Maailmad, mille sees on väiksemad maailmad

Uksed, mis avanevad kui kapiuksed. Keskelt pooleks,. kitsad. Astudes järgmisse ruumi, on, kui astuksid järgmisse maailma

Kui sa kindlasti tead, et just sellel tänaval oli Skechersi pood. Sest sa ju nägid. Aga ometi seda pole. Ja ka teises linnas pole. Kuigi sa oled seda 100% näinud.

Arusaamine, et ei Sevilla ega ka Malaga tänavad ei jookse paralleelsete sirgetena. Et iga kord, kui otsustad, et läheks seekord seda väikest põnevat tänavat mööda, jõuad hoopis ettenägematusse ja uude paika. 

Ning tunned end pisut eksinuna

11 kommentaari :

  1. Huvitav ja värvikas kirjeldus Andaluusiast. Ei ole sinna suvel sattunud, mistõttu on üllatav kuulda, et seal sääski on. Nüüd siis tean. Malagas on vapustavalt hea keskturg, kuhu lõuna ajal tulevad kohalikud ja teadjad turistid värskeid grillitud mereande sööma. Sealt leiad kindlasti 8jalga ja muud head. Mõnes baaris pakutakse ka meresiili, väga huvitava maitsega. Malaga on väga huvitav linn ja ümbruskonnas imekenad valged külakesed, kõik omamoodi erilised.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, ma olen Kreekas lapsed rõugearmiliseks saanud sääskede pärast. Kesksuvi Halkidiki poolsaarel.

      Kustuta
  2. Väga äge kirjeldus, ma kohe ahmisin selle endasse ühe hingetõmbega :) ja nüüd ootan sügisest Andaluusia reisi (loodetavasti sääsed on sügiseks otsad andnud, need lõunamaa sääsed on salakavalad- ple teisi näha, aga laiguline ja sügelev oled mõne hetkega).

    VastaKustuta
  3. Eksimine on inimlik :D

    Kolm mulki, see oli äge avastus jaa, kes oleks arvanud!
    Oot, aga kuhu jäi ratsapolitseinike pilt?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on minu telefonis, kuid sain ainult tagantvaatest, see silmapilgutamine ja lehvitus jäi kaadrist välja - ainult mällu.

      Kustuta
  4. Kellele tuleb reisiklubiga liitumiseks avaldus saata?
    Väga meeleolukad pildid ja kirjeldused!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Avaldus, koos motivatsioonikirja ja esseega tuleks saata meie ettevõtte (ei mingeid kõnejärjekordi) kõnerobotile. 😄🙃😄
      Aga tõsiselt. Loodame, et maailm on järgmisel aastal alles. CB on imeline reisikaaslane ja meie suurepärasesse seltskonda mahub ägedaid inimesi veel ❤️

      Kustuta
  5. Lehvikuid on kodus palju. Et kui vaja läheb, saab kohe haarata. Mis teha, vanus selline... :)

    VastaKustuta
  6. Guugeldasin Ines Rosalest, see ongi keegi kuulus kohalik küpsisetädi. Aga maru hea ülevaade!

    VastaKustuta
  7. Enne sääskedega kohtumist sisse võtta Zyrtek või Claritin. Kui enne ei jõua, siis võta esimesel võimalusel

    VastaKustuta
    Vastused
    1. seda proovin kindlasti! Tänan! Ma ise elan täiesti sääsevabas keskkonnas, seega tuleb iga loom mulle alati ootamatult ja üllatusena :)

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!