Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

laupäev, 24. juuni 2023

Jaanid ja muud asjad, mis mulle meeldivad

2ss.2ss.2ss
Ma veetsin jaanid ainsas kohas Tallinnas, kus muru on roheline.  Rocca al Mare vabaõhumuuseumis. Lausa uskumatu. Tundub, et ütlemine, et vanasti oli muru rohelisem, pole vaid sõnakõlks.. ongi nii. Väheusutav, et nad suudavad kogu seda territooriumi kasta. Õiged taimed? Õige niitmine? Imeline, igatahes

Sel aastal oli jaanipäev pühendatud saunadele. Mis mind hämmastas, ma ei tea, kas nad kasutavad päris näitlejaid või, aga rolli sisse elamine ja improvisatsioon oli hämmastav. Super!

Astume ühte majja sisse- proua annab teada, et president kuulutas just välja puhtusenädala... Hmm, polegi kuulnud, et Karis oleks midagi sellist öelnud.. selgus, et oleme hoopis 30 aastates... ja jutt käib Pätsist. Mingis talus oli just mees surnud ja saunas peeti surnuvalvet. Kurvastasime koos ja kui saunanaine arvas, et nüüd peaks tütre kiirelt mehele panema, lubasime peigmehe suhtes silmad lahti hoida. Teises tegi perenaine saunapuid ja peremees nuias kõrtsi minekuks 5 kopikat...

Mis veel väga tore oli- tõeline rahvaste ja keelte paabel. Ma ei teadnudki, et Tallinnas on nii palju turiste. Ja et kõik nad otsustasid jaanipäevaks tulla RAM vabaõhumuuseumisse.
See viis mind mõtteni, et Lõuna- Ameerika koloniseerisid peamiselt hispaanlased ja portugallased, kes tapsid põlisrahva sisuliselt maha.  Miks on siis nii, et Lõuna- Ameerikas me nimetame neid latiinodeks, aga Euroopa hispaanlased ja portugallased on eurooplased. See viimane oli retooriline küsimus. 


Tagasiteel nägime rõõmuga, et Tallinn on juurde saanud veel ühe areena. Ja kui korvpallurid on oma areenale saanud sponsoriks Unibeti. jalgpallurite areenat toetab A Le Coq, siis Bauhausi sponsoriks on " Drive-In".

Mu playlisti on jõudnud Beyonce 2009 aasta laul Crazy In Love, mis on ülimalt sarnane Liis Lemsalu lauludega ( mida ma praegu üles ei leia, aga kui te  seda kuulate, siis saate aru, milliseid ma mõtlen. Huvitav, kas Liis kopeeris Beyoncet või vastupidi? Nii tore, et eesti lauljad suudavad luua trende, mida maailm üle võtab.

Venemaal toimuva osas on vist natuke vara rõõmustada ja segadust on veel palju, aga loota võib.. ju?



5 kommentaari :

  1. Mina otsustasin sel aastal tähistada (või siis mitte tähistada) jaanipäeva külastades Tallinna vanalinna. Ettekujutus oli, et see on jaanilaupäeva õhtul inimtühi. Tegelikkuses seal elu kees, kõik kohad olid muukeelseid turiste või kohalikke täis. Ja mina imestasin, et kuidas neid nii palju jagub. Tuleb välja, et jagus veel ka mujale.

    VastaKustuta
  2. Seal on jah tore, kui seltskond on tore.
    Mul on nii depressiivsed pühad seekord, et ma kohe ei jõua tööpäeva ära oodata. Eile juba tegin tööd natukene, et joonel olla.

    VastaKustuta
  3. Lõuna-Ameerikaga - oleneb, kus ju. Argentiinas ei jäänud jah eriti kohalikke alles, aga Peruus ja Boliivias on suurem osa inimesi põliselanike ja valgete segu ning puhtaverelistest on põliselanikke rohkem kui valgeid. Mehhikos on vbla sama lugu, aga segasem, sest 20. sajandil eelistati ideed, et "me oleme kõik mestiitsid" (st põliselaniku-valge segud) ja pärast, kui jälle kaugema päritoluga seotud identiteedi järele huvi tekkis, käis enesemääratlus pigem inimeste enda eelistuse kui sugupuu-uurimise või geeniuuringute põhjal.

    mitmes Ladina-Ameerika riigis on mõni põliskeel ka riigikeelte hulgas. Ketšua ja aimaraa näiteks.

    Nii et Ladina-Ameerikas on riike, kus on põliselanikke või vähemalt osaliselt seda päritolu inimesi tunduvalt rohkem alles kui Põhja-Ameerikas, nii protsentuaalselt kui ka absoluutarvult.


    Mis nimetusse puutub, sii smulle tundub, et USA mõistes latiino või "Spanish" tähendab tüüpiliselt just nimelt kas hispaania keele kõnelejast põlisameeriklast või mestiitsi (vahel on ka mõni mustanahaline esivanem) ja argentiinlase kohta nad seda niisama kergesti ei ütleks, kuigi teoreetiliselt peaks ka nemad sinna alla kuuluma. st see mõiste on USAs kuidagi rassistunud. Epp võib mõistagi parandada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ep. jagas kunagi ka anecdotal evidence'i ühest tuttavast hispaanlasest - ikka Hispaania hispaanlasest, kes pidi mingi USA blanketi, vist viisataotluse jaoks ka oma rassi märkima ja tal läks tõsiselt juhe kokku, kui pidi valima, kas panna Spanish või Caucasian. Kui ma õigesti mäletan, siis ta valinud Spanish ja pärast tulnud pahandus, et tema välimusega peaks ikka Caucasian panema, ja tema jälle õiendas vastu, et mis mõttes ma ei ole Spanish, kes siis üldse veel peaks olema. (Omaette teema on see, et mis mõttes üldse mingis ankeedis rassi peab märkima.)

      Kustuta
  4. See turistiderohkus oli vist jaaniõhtu teema. Käisin mina ühel "külajaanikul" Pärnus (Kukerpillid, köievedu ja muud murumängud jne) ning kohal oli nii asiaate kui vähem eksootilisi turiste. Aga eks see "pimedal keskööl jaanipäeva paiku" teema on suure osa jaoks maailmast veits arusaamatu ja nõuab selgitamist.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!