Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 29. november 2021

#jutujaht Kuidas suhelda keeruliste inimestega

Inspiratsioon. Kaisa Ling Bluusikal palgalõhest

Jüri oli surmani väsinud. Et see pagana koroona juba läbi ei saa. Kõik mida ta tegi, mõisteti hukka. Küll liiga hilja, liiga vara, liiga karm, liiga vaba. Õiget vastust nagu polekski. Ja siis veel see, et " mehed ongi liiga autoritaarsed ja kõva käega ja esinevad liiga enesekindlalt, nagu teaks kogu maailma tõde". Samas üks arvamusliider oli, vastupidi, arvanud, et "minu meelest Jüri on ikkagi osutunud küllaltki otsustamatuks. Minu meelest rahvas on ettevaatlikum järgmine kord meespeaministrit tahtes". 

Koorem, mida kanda, polnud ka kerge. Ta oli Eesti Vabariigi esimene meespeaminister. Üldse, oli esimesi palju.  Esimest korda oli Eestil ka meessoost president. Jüri oli esimesena valitsusse toonud terve hulga meesministreid. Tõsi, kõrgharidusega mehi oli päris raske leida. Oli vana ütlemine " kolm on koolipoisi hinne" ja see kehtis millegipärast siiani.  Lisaks pidid nad ju pingele ja kriitikale vastu pidama. Isegi riigikogus oli  ainult 26 meest, seda oli liiga vähe. Aga rahvas ei valinud mehi. Vist ei usalda. 
Ta oli ammu loobunud internetikommentaaride lugemisest. See viha, mis sealt vastu vaatas, oli õudne.

Kukk millest peale kiremise pole mingit tolku; mingu koju, tehku lapsi ja raiugu puid. Jõudu on, aga mõistust pole. Mees roolis, auto kraavis.; mõtleme veelgi positiivsemalt ning surume ja pressime veelgi rohkem mehi naiste kohtadele ja siis muudkui imestame ja ahh-etame, et kuidas see elu küll niisuguseks on muutunud.
Meespoliitikuid peeti liiga emotsionaalseteks, kurjadeks ning autoritaarseteks. Sul võis kasvõi doktorikraad olla, aga seda ei võetud tõsiselt. Nojah. Naised said mänglevalt hakkama kodu ja töö ühendamisega, naistel oli parem haridus, jõid vähem ja elasid kauem. Lisaks maksti naistele sama töö eest kõrgemat palka, sest neil olid lapsed kasvatada ja vanemad hooldada. Palgalõhest oli küll pikalt räägitud, sest kuigi mehed ei olnud nii head multitaaskijad ja vast ka mitte nii hoolsad, töökad ja püüdlikud, kui naised, oli neil ikkagi rohkem füüsilist jõudu. Lõppude lõpuks ei olnud õige kedagi diskrimineerida omaduste eest, mida loodus oli kas jaganud või mitte. Mehed võisid olla täpselt sama head keevitajad ja ettevõtete juhid, kui naised. Ja meestel olid ka lapsed ja vanemad.

Tee peaministriks polnud kerge, talle oli korduvalt soovitatud  vähem maskuliinne välja näha. Et näida usaldusväärsem, siis mitte kanda lipsu ja ülikondi ja üritada natuke kõrgema häälega rääkida. Jumal tänatud, loodus on andnud mulle hea rääkimis- ja kompromisside tegemise oskuse ning empaatiavõime, mõtles Jüri. Neid peetakse üldiselt naiselikeks joonteks, mis on siiani aidanud naistel poliitikas edu saavutada. Jüril oli ka perega vedanud. Tema naine oli väga toetav ja kohtles teda kui võrdset ning vanemad olid teda alati julgustanud püüdlema oma unistuste poole. 

Viimasel ajal oli olukord hakanud siiski muutuma. Ka mitmes välisriigis oli juba meespeaministreid- ja presidente. Oli hakatud rääkima ka meeste probleemidest ja haigustest-  meeste infarktidest, erektsioonihäiretest, kiilanemisest, õllekõhust ja vihakontrollist. Spämmina oli hakanud lisaks HAR ravimitele ka viagra ja eesnäärmeravimite reklaame postkasti potsatama. Lõpuks ometi olid teadlased hakanud tähelepanu pöörama ka meeste probleemidele. Seni oli see olnud " täiesti normaalne nähtus", " osa meheksolemisest", "loodus on nii seadnud", "tuleb lihtsalt kannatada ja mitte nii hüsteeriline olla". Autode turvavarustus, avalikud käimlad, kontorite ergonoomika ja temperatuur... hakkas järjest enam ka meeste vajadusi arvestama. Ettevõtted olid aru saanud, et hoolimata palgalõhest on mehed suur ja rahakas turg ning neid on lihtne ahvatleda riskima ja mängima ja võistlema. Spordiuudiseid oli hakatud rohkem näitama ning Vikerraadiosse oli lastud päevapoliitikat kommenteerima isegi üks mees. 

Eesti oli küll üsna hästi juhitud. Meie kultuur ja haridus olid maailmatasemel. Meil olid kuulsad festivalid ja filmilinnak teenis kenasti tulu. 
Aga  mõned asjad käisid talle närvidele. Talle tundus, et Eestist oli saamas üks heleroosa sotsialistlik mull. Näiteks. Naised ei saanud aru, et rong ei hakka mitte kunagi autot asendama. Jüri üheks suureks eesmärgiks oli ehitada Tallinnast Tartusse neljarealine maantee, eks siis näeb, kes veel kiirronge kasutab. 
Eelmise, Moonika valitsuse ajal, kehtestati Eesti genofondi parandamiseks uus seadus, Igale 13 aastasele poisile tehakse vasektoomia, ja siis kui ta lõpuks on valmis lapsi saama, siis peale eksamite ja taustakontrolli edukat sooritamist pööratakse see tagasi. See oli küll oluliselt vähendanud sotsiaalkulutusi, aga vähendanud ka sündimust. Aga peamine, see ei olnud õige ega õiglane. Igal mehel peaks olema õigus oma keha üle otsustada. Mees ei ole ainult sigitusmasin. Noh, Moonika juhtiski äärmusparteid. Sealsed naised olid ikka päris hullud.

Mõned aastad tagasi avaldati Ameerika presidendi äärmiselt seksistlik intervjuu, kus olid lausa sellised avaldused, et meeste ahistamine on presidendile, kui kuulsusele, lubatud. Meeste parim enne on umbes 30 aastaselt, peale seda on mõistlik nendega suhe lõpetada, Salguke hõbedat vaid kaunistab naist ja naistel siis alles elu algab. Melania  rääkis, et Donaldil on siiani väga hea tagumik ning sikspäkk ning jutustas avameelselt Donaldi seksuaalse saamatusega kaasnevatest muredest. 
Viimasel ajal oli siiski järjest hoogustunud metoo liikumine. Mehed olid  julgemalt hakanud rääkima sellest, kuidas keegi võimul olev naine kommenteeris nende keha, silitas ja käperdas, kuritarvitades oma võimu. 

Jüri hingas sügavalt sisse ja astus tuppa.  Ta kartis Viljat, Aga tal olid oma nipid, kuidas suhelda keeruliste inimestega. Lilled. Naistele meeldisid lilled, mida iganes nad ka kõva häälega ei väitnud.
Ja tort. Tort oli hea icebreaker, siit oli hea juttu edasi viia ja oma soovitud teemadele juhtida (meie siin sööme torti, aga kohvikud peavad koroona ajal kinni olema...)
 Ajakirjanik oli juba kohal.
" Aww, tort... Tänan, aga ma olen dieedil".
Krt, mõtles Jüri. Naised on ju alati dieedil, kuidas ma küll unustasin.
"Noh sokuke, tundub, et sa oled viimasel ajal kõvasti trenni teinud, lihased mõnusalt punnitavad. Mis proteiinisegusid te tarvitate?.", ütles Vilja." Räägime siis, härra ee...peaminister,  kõigepealt teie hobidest, ma olen aru saanud, et tõelise mehena te armastate sporti, remonti ja kiireid autosid? Ehk tahate meie lugejatele jagada ka mõne hea remondinipi?".
Jüri ohkas. Ta tahtis rääkida koroona- ja migratsioonikriisist.
Aga mis siis ikka. Alustame tuletõkkeplaadist.


Tallinn 2021


teisi jutujahi lugusid ning juhised leiad Kaamose blogist.

13 kommentaari :

  1. Minu arust väärib autor sellise tüki eest mehelikku tagumikulepatsutust ja ehk koguni kahte-kolme lähenemiskatset hoolikalt kalibreeritud meesisendite poolt!
    :D
    Väga hea tekst - on nii sisu kui vormi!:)

    VastaKustuta
  2. Selline asi vääriks lausa laiemalt levitamist, kommentaaridest saaks siis sellise pildi ette, et hirmus oleks!
    Ja need viited teksti sees, need on nagu aknad mingisse imelikku maailma....uskumatu!

    VastaKustuta
  3. Tõesti väga hea, justnimelt sobiks ideaalselt mõnes vabariiklikus ajalehes avaldamiseks!

    VastaKustuta
  4. Hea idee, ladus teostus.

    Ainult et kas hüsteeria asemel ei peaks olema mõni isaste organitega seotud haigus?

    Orhideeria või testiidia vms - et just nagu "hüsteeria" mõiste väljendab meestekeskses ühiskonnas ettekujutust, et emakas lööb pähe, väljendaks see naistekeskses ühiskonnas analoogilist klišeed teise sugupoole kohta, nt "mõtleb aju asemel munadega".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui isane laseb endale emase poolt seksi abil mütsi üle silmade tõmmata nimetatakse seda: "Tüüp mõtles pisikese mitte suure peaga"😁

      Kustuta
    2. pmst vihjan ma sellele, et hystera tähendab emakat.

      Kustuta
    3. Hei, ma ju olengi diletant :), aga märkus on asjakohane.
      Mae, Heli, VVN, Konn, Kaamos jne kes meil veel kirjanikud on? Aeg kirjutada üks hea ulmekas sel teemal :) materjali , nagu näha jagub otse elust :)

      Kustuta
  5. Tänan kõiki heade sõnade eest! :)

    VastaKustuta
  6. See leebe humoresk on väärt pikemaltki (edasi)kirjutamist. terav teema ja voolav esitus.
    "Hysteeria" veidi ebatäpne rahvakeelne nimetus on "v.tuviha", mille analoogiks oleks siis "munaviha" variandid. NImetusena väga vähe silma jäänud, nähtusena elav aga igal elualal iga päev.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tean, ma tean. Meedias väärkasutatakse "hysteeriat" massiivselt alandava maiguga (eided, höhö, teate kyll, eksole) hinnangu andmiseks kõnelejale mitte sobiva isiku (jah, isiku, eksole, argument ad hominem on hämmastavalt levinud nähtus, enne valimisi säras see eriti) või väite kohta. Ja mehele pole midagi solvavamat kui öelda, et temas on midagi naiselikku, nt hysteeria.

      Kustuta
    2. kusjuures, minu meediaruumis kasutatakse seda meeste iseloomustamiseks üsna tihti. Ma usun, et suurem osa inimestest ei juurdle selle kallal, et kust sõna pärit ja mida tähendab :)
      Pigem siiski tähenduses, et ebastabiilne, koleeriline, närviline, ebaratsionaalne käitumine. Ja seda tuleb ette mõlema soo puhul :)

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!