Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

laupäev, 21. august 2021

Alternatiividest

 

Ma olen üsna protestimeelne inimene. Aga üldjuhul, ma vähemalt üritan, pakkuda välja ka oma lahenduse.

Ilmselt olen ma peavoolumeedia poolt ajupestud või lõpetanud oma peaga mõtlemise, aga viimasel ajal ma ei saa inimestest aru.

No näiteks. Grupp õpetajaid protesteerib selle vastu, et nad peavad esitama mittevaktsineerituse korral negatiivse testitulemuse. Sest " miks ei saa nagu aasta tagasi, kui meil polnud vaktsiine. Meil piisas maskidest.." ( ja haiglad olid ülekoormatud, majandus lukus ja lapsed distantsõppel). Ei saa aru, kuidas ei saa aru, et mida rohkem on vaktsineerituid, seda turvalisem on neil, kes ei saa süsti teha. Mida rohkem on vaktsineerituid., seda vähem on viirusel kohti, kuhu nn pesa teha. Seda vähem on surmasid. Jah, meid võib tabada uus mutatsioon ja kogu mäng algab algusest. Igasuguseid asju võib juhtuda ja juhtubki.

Sa kardad ja ei usalda vaktsiine? Arusaadav. Ava nüüd kõrvalaknas guugle ja pane otsingusse periood juuni- august. Inglismaa ( Astra Zeneca), Iisrael ( Pfizer) ja Gibraltar. Ja guugelda " vaktsineerimise kõrvaltoimetest tingitud surmad ja rasked haigused". " Koroonasurmad". " Haiglate koormus". Ja kui tohib paluda, siis eelista ametlikke andmekanaleid. 

Ma vahel mõtlen, et lisaks "õlg alla" kampaaniale, oleks võinud paralleelselt joosta veel kampaania, kus kurva näoga koolilaps/Anne Veski/ Luule Komissarov/ Arkadi Popov/ Joel Ostrat ütlevad  "ma nii tahaksin kooli minna/kontserdi/etendust anda/ puhkusele minna/lõunat pakkuda, aga ei saa, sest sina oled vaktsineerimata". Ehk oleks selline põhjus-tagajärg ja puust ja punaseks paremini toiminud? (Ja kolmas kampaania oleks võinud olla Toomasest " mina olen teinud juba 3 süsti. Kiirusta, muidu sulle ei jagugi". (nali))

Olgu. Hirm ongi abstraktne asi, mida ei ravi ei faktid ega loogika. Ja inimesed ei usu fakte, vaid lugusid. Kuni pole pakutud paremat ja usutavamat lugu, siis ikka jäävad need, kes ei lase süstida ja testida. Las jääb. Ma pidin kirjutama alternatiividest. Et siis, kui sa ei taha end süstida ega testida, siis.. mis on alternatiiv? Mida sa välja pakud? Kuidas me saame tagasi nn normaalse elu ja muudame koroona tavahaiguseks, mis ei tekita medsüsteemi ülekoormust?
Ja komandanditund, tarbekaupade ostukeeld, meelelahutuse sulgemine ja tööseisakud, sest pool kollektiivist on lähikontaktsed, ei ole õige vastus. 


Kallas ütleb, et Eesti on valmis vastu võtma 30 afgaani. Delfi ja Ekre on tagajalgadel. Ma ei saa aru. Need on inimesed, kelle vaateid, nimesid, haridust, tausta me teame. Kes oskavad inglise keelt ja usutavasti on ettevõtlikud ja aktiivsed, miks muidu nad tegid koostööd heategevusorganisatsiooniga. Okei. Selle juhtumi puhul on alternatiiv olemas. Öelda ei ja pöörata selg. Ise olite lollid ja naiivsed, et uskusite eestlasi. Sest eestlased, teatavasti, on reeturlikud mölakad ja argpüksid. Või milline on alternatiiv?


Ja seoses Afganistaniga on taas päevakorras NATO. Tõepoolest, mis kaitse see on, kui iga piiri ületanud Vene lennuki või laeva puhul on kohe paar hävitajat kõrval. Et aga Soome pole. Jah, aga Eesti ju pole Soome. Otsime välja need uuringud, kus uuriti eestimaalaste kaitsetahet, ja mitukümmend protsenti vastas ausalt, et loomulikult läheb ta ohu korral Rootsi ja Soome. ( Ja nagu eilse naiste kontserdi sissejuhatuses öeldi, siis Eesti naine on nagu rukkilill, kelle panuseks läbi ajaloo on olnud vaid kindamustrite alles hoidmine. Pole ka suurem asi heidutus ( kelle krdi tekstid need olid ?? 19. Sajandi Sakalast? )) Me oleme läbi ajaloo olnud alalhoidlikud argpüksid, miks peaks see sel korral olema teisiti.

Oletame, et tuleb selline vanakooli sõda st püssidega. No näiteks põgenikud tulevad üle piiri ja Eesti piirivalvur tulistab kogemata Vene piirivalvurit. Putin ütleb, et tegemist on lubamatu olukorraga, mis nõuab Venemaa kiiret ja otsustavat sekkumist ning tankid sõidavad üle Narva silla. 
Mis edasi saab.
Eesti kuulutab välja üldmobilisatsiooni. Tapal oleva väeosa nn emariik ütleb

a) et meil pole Venemaaga mingit kana kitkuda, poisid tulge koos varustusega koju
b) poisid, tulge koju, see on Eesti siseasi, aga jätke varustus sinna
c) aitavad meid

Nädala lõpus teeb EL avalduse, et mõistab Venemaa käitumise otsustavalt hukka ja kahe nädala pärast kehtestab mõne sanktsiooni.

Niisiis. Milline on variant B. Kui me astuksime NATOst välja? Muudab see olukorra kuidagi paremaks, teistsuguseks, turvalisemaks? Me oleme nii ehk naa üksi. Aga täna on meil võimalus,. Mingigi võimalus, et keegi aitab. 


PS. Ja meil on ikka megaäge president !! Miks me ometi tahame  asemele mingeid steriilseid taate. Nõuan Kersti jätkamist. Või siis Obama, Ja Merkel on ka varsti vaba. ( No ja Afganistani tüüp ka. Lisaks pidi tal raha olema )


47 kommentaari :

  1. Nagu sa näed vabas maailmas on lubadused mida polda suutelised täitma ega tahetagi, uppuja päästmine on uppuja enda asi. NATO võib pakkida igal ajal oma vihmavarju kokku ja minema minna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Absoluutselt. Aga see polegi küsimus. Küsimus on, mis on alternatiiv. Variant B?

      Kustuta
    2. Leppida et ilmselt ei täida keegi ilusaid lubadusi. :)

      Kustuta
  2. Juhin tähelepanu, et mina pole mingi taat! Steriilne küll - pesen end voolava vee all kaks korda päevas, lisaks deson rahvarohketes kohtades pihku ning bioblokin nina!:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Küsimus pole ju vanuses. Meri oli ka taat ( ja Merkel memm ). Aga särav, vaimukas out of Box
      Ja sinna pole kindlasti steriilne vanamees. Sinu poolt hääletaks iga kell ;)

      Kustuta
  3. Sa ootad vaktsiini- ja testivastastelt liiga palju. Nad ei saa mingit alternatiivi ju pakkuda, sest nende meelest pole koroonat olemaski, testid valetavad, vaktsiin on *sisesta suvaline seosetu uhhuu, ma ei jaksa enam järge pidada neil teooriatel*, haiglates on näitlejad, peavoolumeedia on kinni makstud, Bill Gates tahab maailma orjastada ja nii edasi. Mis alternatiivi sa sellistelt tahad? Nende ainuke plaan B oleks pöörduda tagasi aastasse 2019, sest nad ei saa aru, et praegu toimuv on tegelikult ka päriselt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need Nad on tavalised inimesed.

      Kustuta
    2. Ja ühe osa NATO-vastaste jaoks ei olegi Venemaa oht mingi oht, sest Venemaal valitsevad neile märksa omasemad väärtused.

      Kustuta
    3. "Nad" on äärmiselt mures "Brüsseli agenda" pärast, samal ajal agaralt kaasa noogutades Venemaa agendale. Paljud selle inimgrupi eestkõnelejad on head psühholoogid, kellel on õnnestunud luua illusioon, et "oma peaga mõtlemine" on ainult siis õige, kui kasutatakse nende endi poolt ette antud malle.
      Mul oli viimati sama tunne, kui internatsid telekas esinesid, üheksakümnendate alguses.

      Kustuta
    4. jah, ma olen reaalselt näinud lauseid nagu "Putin vähemalt kaitseb oma inimesi" (pagulaste, homode jne eest).

      Kustuta
  4. Olukorrad, kus riigipead tulevad kokku, peavad kõnesid ja kokkuvõttes "mõistavad x-käitumise hukka" -> on sisutühjad, kumedalt kõmisevad sõnad, mis hättasattunud riiki ei aita ja pahalane naerab pihku ning toimetab samamoodi edasi.

    Tunne, et minus kerkib protestivaim, ei taha alates 26ndast maski kanda, miks peaksin, sest peaminister Kallas lubas kevadel, et vaktsineeritud saavad jätkata tavapärases elurütmis ja nüüd siis ikka kõigile ühtemoodi. Tunnen, et kogu maailm on kollektiivselt hulluks läinud, piiranud liikumist, äralõiganud kõigest ilusast ja heast, tavapärasest normaalsusest. Köhija ja nuuskaja tegevus tekitab hirmu...tegemist on paariaga.

    Presidendiks pürgijaid ei saagi olema situatsioonis, kus tegemist on sisuliselt hädatapuga...kedagi ometigi peab valima/keegi peab valituks osutuma. Kuulsin eile nii Soomere ja Karis'e intervjuusid - kehitan õlgu. Tahaks näha debatti nagu oli siis kui Meri/Parek/Taagepera kandideerisid. Mulle meeldib kui presidendi saab valida rahvas, lõpeks lõputu poliitiline kemplemine, kes saab, kel rohkem hääli jne. (pisut lugemist ka https://core.ac.uk/download/pdf/79104094.pdf - Maarika Saarna-Siimanni mag.töö presidendiinstitutsiooni kujunemisest, debatist ja imago'st).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud viite eest ja sinu poolt kirjutatuga 100ga nõus

      Kustuta
  5. Kui USA oli 20 aastat Afganistaanis kohal, Lääs mattis sinna tohutud abirahad, loodi kohalik sõjavägi ca 300-350 000 sõjaväelasega ja relvastatud kõigega, millega kaasaegne vägi olema peaks, siis on ikka pisut üle pingutatud väita, et peteti, reedeti vmt. Looda USA peale, aga kaamel seo ikka kinni. Aga vaktsiinivastased jmt on lihtsalt tänapäevane tüüpiline sektantlus, individualistliku protestantluse kõrgem vorm, nagu paljud muudki raevukad liikumised 21. sajandil, mil fanaatilised vihkavad kümnendikharitlased ajavad mingit oma asja ja maailma lõpp jälle paistab jne. (Eks holliwood ole oma filmidega, kus positiivsed kangelased paljastavad vandenõusid, ka kollektiivset alateadvust mõjutand.)(a propos - pole eestlastel mingeid probleeme vaprusega/tahtega. See rohkem etnilise alaväärsuskompleksiga kaasnev kartus.) tšill

    VastaKustuta
  6. Minu kaks senti: vaktsineerimisteema on kahjuks mõlema leeri poolt väga mustvalgeks aetud. (Sotsiaal)meedias teevad ilma die hard vaktsineerimisvastased, kellele on kerge lamemaalase silti külge lüüa, à la “Ava nüüd kõrvalaknas guugle ja pane otsingusse…” :)

    Pakun, et valdav enamus mittevaxxituid (olgu siis keeldumise põhjuseks tervis või vaated/aated või mis iganes) on minusugused, lahkelt nõus testima, kannavad maski, kus vaja või kästakse, ei aevasta pihku, et seejärel mingit üldkasutatavat pinda kasutada, nagu ma hiljuti omaenda silmaga ühte teadaolevalt vaxxitud kodanikku nägin tegevat.

    Lühidalt: mittevaktsineeritu ei võrdu automaatselt antivaxxeriga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, väga õige, aga me räägime inimestest, kes ei ole nõus ei vaktsineerima, testima, ega maski kandma. Ühesõnaga mitte midagi omalt poolt tegema, et ükskord ometi võiks normaalsem elu tagasi tulla.

      Kustuta
    2. Püha lihtsameelsus! Mis annab Klarile alust arvata, et kui kõik beebideni välja vaktsineeritud, testivad 7x nädalas ja igal pool maski kannavad, siis saabub vabadus?! Ei ole lamemaalane ega putinist, aga tõrgun siiski uskumast, et lääneriikide valitsused rahva heaolu nimel tegutsevad.

      Kustuta
    3. Vabandust, Epp, kui solvasin. See konkreetne näide oli inimestest, kes keelduvad testimisest
      Aga endiselt. Milline on Sinu silmis stsenaarium ei kuidas sellest sõnnikust välja saada?
      Sama Anonüümsele. Okei, olen naiivne. Aga mida siis teha? Mida sina välja pakud ?

      Kustuta
    4. Siin ongi näide Indigoaallase tähelepanekule: kui ei vaktsineeri, ei testi, ei kanna maski ja samal ajal ei paku mingit alternatiivi kuidas teisiti elu jälle normaalseks saaks, aga lärm on kõva.

      Kustuta
    5. Vabadus on tore sõna, millega internetis vehelda. Mina isiklikult ei tunne, et vaktsineerimine ja maskikandmine kuidagi mu vabadust piiraks - vastupidi, ma teen seda hea meelega, kui see tähendab, et mul on vabadus minna trenni, teatrisse ja kasvõi välja sööma. Sest ma tean, et praeguses olukorras on suur tõenäosus, et ma varsti seda jälle teha ei saa, sest meditsiinisüsteem on hädas ja selle kokkukukkumise vältimiseks tuleb kõik taas kinni panna ja inimeste liikumist piirata, niikauaks kui haiglaravi vajavate inimeste arv taas kukkunud on. Ma saan aru, et mu jutt ei ole mingi argument, eks anonüümne saab siin siis end taas väljendada.

      Kustuta
    6. Ei, ma ei solvunud, Indigoaalane. Ma lihtsalt selgitasin oma vaatenurka: olen vaxximata, aga ei soovi, et mind lamemaalastega ühte patta pannakse. Muide, sinu küsimus mulle on kah mõneti ühte patta panemine :) Ma ju kommentaaris juba mainisin minusuguste stsenaariumi. Nimelt: praeguseks on suur osa vabatahtlikke vaxxitud, ja mittevaxxitud peavad käituma vastutustundlikult, testima, maski kandma jne. (Ma igaks juhuks jätan siinkohal kõrvale vaktsineeritute nakatumise ja viiruse levitamise aspekti, läheb muidu väga veriseks:)

      Võeh, see on nii ohtlik maastik, onju. Ja ma nii väga sooviksin, et minutaolistele vastutustundlikele, mittelamemaalastest mittevaxxitutele ei esitataks küsimusi, millele peaksid die hard antivaxxerid vastama :)

      Kustuta
    7. Ma hästi ei saa aru, mis see vaktsineeritute nakatumine ja nakatamine siin asjasse puutub? Kui näiteks trenni saab ainult QR-koodi ettenäitamisel, siis pole isegi nakatunud vaktsineeritul ju kedagi nakatada peale teise vaktsineeritu, kes on (jah, isegi Delta tüve puhul) siiski tunduvalt paremini kaitstud kui vaktsineerimata inimene, nii et nakatumise tõenäosus on madal. Ja kui see ka peaks juhtuma, siis tõenäoliselt haiglasse see nakatunu ikkagi ei satu, nii et koormus haiglasüsteemile ei suurene.

      Mina siin nimelt parajasti istun ja loodan, et treeningklubis ei teki neljapäevast maskikohustust, vaid hakatakse kõigilt QR-koodi nõudma - olen valmis käima maskiga poes, kosmeetiku juures, juuksuris, kus iganes, aga trenni teha on maskiga ülirõve, kõrvad hakkavad kohisema ja eluisu kaob ära.

      Kustuta
    8. Rents, lisaks vaktsineerimistõendile saab üritustele jne sisse ka piisavalt hiljuti tehtud negatiivse testi tõendiga.

      Iseasi, kas näiteks toodud keemiaravi saaja juba tervise poolest jaksakski trennis käia. Ta on ka riskigrupis, nii et eeldatavasti tahab juba oma tervise huvides nakatumisohtlikest kohtadest nagunii eemale hoida.

      Kustuta
    9. Saab muidugi, aga ma eeldan, et keegi ei raatsi maksta iga kolme päeva tagant testi eest trennis käimise nimel, pigem leiab siis mõne väljas harrastatava hobi. Kauaoodatud kontsertelamus vms on muidugi iseasi.

      Kustuta
  7. Pakun välja, et toimetame nii nagu ikka külmetushaiguste epideemiate puhul: isiklik hügieen, haigena tööle ja kooli ei lähe, kes tunneb end ohustatuna, vaktsineerib. Haiglate ülekoormuse jutt on üle dramatiseeritud. Selle ähvardusega jäämegi igavesti kestvasse lokdauni. Tore oleks, kui Euroopa pöörduks meditsiiniliste meetmete juurde haiguspuhangutega toimetulemiseks, mitte tegutseda poliitilise kirvega.

    VastaKustuta
  8. Täiesti siiralt ei saa ma aru haiglate ülekoormuse dramatiseerimuse jutust, kui kevadel oli haiglas halvimal aegadel seitsesada inimest, kellest üle viiekümne vajasid juhitavat hingamist ja seda piirangute kehtimise ajal. Ilma piiranguteta oleksid arstid võib-olla valima pidanud hakkama - tema elab, sina sured. Me räägime nakkushaigusest, millestki, mis vajab eraldi osakondi ning ravijate kaitsmist muuhulgas.

    VastaKustuta
  9. Tahtsin veel paar sõna öelda “ametlike andmekanalite” kohta selles võtmes, et ka väga hea tahtmise juures on inimestel praegu keeruline teri sõkaldest eraldada, kuna nn. ametlikud kanalid räägivad pahatihti mitte üksnes üksteisest mööda, vaid üksteisele risti vastu.

    Paari päeva tagune näide siit meie poolt ookeani. Vaktsiinitootja (oli vist Pfizer, ei hakka praegu otsima) tuli välja teatega, et kõigil, kes tolle vaktsiini doosi(d) said, on lähemal ajal boosterit vaja. CDC (USA Terviseamet) väitis omakorda, et boosterit EI ole vaja. Ja mingi kolmas ametlik instants kuulutas, et asja kontrolli alla saamiseks tuleb vaktsiinikampaania oma riigi kodanikelt hoopis kolmandale maailmale suunata, sest sealt võrsuvad uued tüved, mis ei allu USAs kasutusel olevatele vaktsiinidele.

    No öelge mulle, kulla sõbrad, kuidas peab meditsiinihariduseta tavakodanik endale selles dzhunglis teed rajama? Mõni ime siis, et maa lamedaks muutub. Ja noh, nagu näiteks Eestis just selgus, võib vabalt võimalik olla, et osa kodanikkonnale manustet vaktsiinidest olid Terviseameti laos riknenud…

    Mis ma selle pika jutuga öelda tahan? Ega ma isegi täpselt tea. Ametkondi ja valitsusi süüdistada vist :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen vahetevahel mänginud mõttega, et mis siis kui jätkaks normaalset elu, vaatamata "x"-tüvedele. Looduses toimib looduslik valik, ehk on see maa sõnum, et inimesi on saanud liiga palju ja on vaja radikaalsemat pööret? Elu läheb edasi, tulevad uued haigused, nende mutatsioonid - inimesi ei saa panna "on hold" režiimile.

      Meedia loodud kuvand ministritest (meditsiinile taust puudub), kes teavad täpselt või paremini, mis viiruse vastu aitab... Kui isegi arstid, kellel on erialane ettevalmistus, täpselt ei tea, mis aitab, sest olukord (viirus) on uus. Siin on käärid, inimene ei tea, keda või mida uskuda, kuidas toimetada, selles segadusi ja vasturääkivusi täis maailmas ning peab arvestama ka asjaolu, et allika kriitilist analüüsi teevad vähesed.

      PS! Uus-Meremaal leiti üks viiruse kandja ja suleti terve riik (https://www.err.ee/1608309872/uus-meremaa-sulges-uhe-koroonajuhtumi-parast-terve-riigi). Lugesin artiklit ja vangutasin pead...tegemist on siis ERR uudisega.

      Kustuta
    2. ainult kui normaalne see normaalne elu oleks, kui medsüsteem kokku variseb, nagu Itaalias juhtus? sellisel juhul on tõesti justkui kiviaegne looduslik valik, kus suvalise haiguse või vigastusega ellujäämine sõltub põlve otsas tehtud vahenditest.

      Või pead sa silmas, et normaalne elu jätkub nagu ikka, ainult et koroonakahtlusega inimest kiirtestitakse enne arsti juurde laskmist ja positiivse prooviga arsti juurde ei pääse? et muidu saaks arstiabi, aga see oleks see üks haigus, millega ei saaks.

      Kustuta
    3. ainult et selle viimase stsenaariumiga tuleks meedikud ilmselt arstiabi andmise kloostrisse eraldada, sest muidu on normaalse elu jätkudes ikkagi päris suur oht, et nad nakatuvad ja jäävad raskelt haigeks (meie meedikute mediaanvanus pole kiita) ja siis tuleb ikkagi medsüsteemi kokkukukkumine.

      Esimese stsenaga, kus lülitame medsüsteemi üleüldse välja, seda muret muidugi pole.

      Kustuta
  10. Tehes kokkuvõtte. Variant B on ignoreerida st sureb kes sureb. Variant C on jätkata seda maskikandmise õudust.
    Ilmselt mõjutab ka taust. Kui töötad kodukontoris, kauba tellid koju, ühistranspordiga ei sõida, meelelahutust ei tarbi siis saadki sellest teistmoodi aru kui inimene, kes pole õppinud meedikuks, aga peab kandma terve vahetuse maski või see kel 3 last distantsõppel või alamakstud meedik või pankrotiäärel ettevõtja.
    Eks mul endalgi napib empaatiat. Sest see mis on minul ongi ju päris elu :)

    VastaKustuta
  11. Ma arvasin, et koroonateema KKK on kõik läbi lugenud, paistab et mitte. Vaktsineerimine ei kaitse nakatumise eest kuid pakub tõhusat (mitte absoluutset) kaitset haiguse raske kulu vastu. Seega on maskikandmine endiselt vajalik eelkõige järjest väheneva vaktsineerimatute hulga kaitsmiseks (küüniliselt kipuks ütlema, et tühja kah, loll saab ka kirikus paksa aga nagu Epp mainis, ei taha veriseks minna). Ma ise oma kolme süstiga lihtsalt üritan massist ees liikuda, enne kindlusse varjule pääseda kui väravas trügimiseks läheb :P

    Eelneva kinnituseks andmed Ontariost kus rohkem kui 500 uue nakatumise puhul on enamus küll vaktsineerimata kuid 11% ühe doosiga ja 17% täisvaktsineeritud. Seega ligi 30% vaktsineeritud ja tegelt ilmselt palju rohkem, sest testimisele lähevad ju enamasti kodanikud, kes tunnevad end haigena või lähikontaktsed. Samas on haiglaravile läinud mõni üksik kahe doosiga vaktsineeritu. Täisvaktsineeritud on meil 66% kogu elanikkonnast.

    30 Afgaani teema ei vaja kommenteerimist, tegu on ju kaduvväikese numbriga, vaevalt keegi kujutab ette, et nood hakkavad siin Talibani rakukest moodustama ja Eesti Kalifaadi väljakuulutamist ette valmistama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. https://dailysceptic.org/2021/08/22/face-masks-dont-work-against-respiratory-viruses-so-why-did-so-many-public-authorities-impose-mask-mandates/

      Kustuta
    2. Kiire guugeldus näitas, et see Daily Sceptic on umbes briti Objektiiv. Nii info mõttes.

      Kustuta
    3. Tom, sa unustad kaks ohustatud gruppi - inimesed, kes EI SAA vaktsineerida (arst nende tervisliku seisundi tõttu ei luba, olen aru saanud, et näiteks keemiaravi ajal ei lubata jms olukorrad) ning inimesed, kes on küll vaktsineeritud, aga kellel nende tervisliku seisundi tõttu on vaktsiinist vähem kasu (näiteks siiani on testid näidanud, et vanurid saavad vaktsiinist väiksema kaitse kui teised, sest nende immuunsüsteem võib lihtsalt juba nii nõrk olla, et ei aita ka vaktsiiniga putitamine). Kummalgi juhul pole tegu "loll saab kirikuski peksa" situatsiooniga, vaid lihtsalt elu.

      Kustuta
    4. Vaktsineeritud vanurite nn. breakthrough keissidest kirjutas Delfi paar päeva tagasi, Israeli näitel (riik, kus vaktsineerimis% üks kõrgeimaid). Lingin Reutersile, sest Delfis on tasuline.
      https://www.reuters.com/world/middle-east/israeli-doctors-find-severe-covid-19-breakthrough-cases-mostly-older-sicker-2021-08-20/

      Kustuta
  12. Sul on kõiges õigus -- ja see on nii õudne.

    VastaKustuta
  13. > "30 Afgaani teema ei vaja kommenteerimist"

    Mis?
    Miks see kommenteerimist ei vaja?
    Sest sina pead seda vähetähtsaks?
    Sest sinul on seisukoht juba olemas ja kõik teised peaks seda teadma ja jagama?
    Mingi muu põhjus?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tean, tean, järgnev võrdlus õel, targem oleks suu kinni hoida… aga… aga… Kaur, mina sinu asemel ei hellitaks lootust oma küsimustele vastuseid saada. TT on korduvalt selgitanud, et ta ei loe oma kommentaaride järelkajasid. Nagu poisike, kes kivi aknasse viskab ja seejärel minema jookseb :)

      Kustuta
    2. Ta ju kommenteeris pikemalt?

      Ma arvan, et kui siia keegi üldse tuleb, liiguvad nood esimesel võimalusel edasi Euroopasse.
      Muidugi hea teema enne valimisi, saab jälle rahvaga manipuleerida ja jõrrata.
      ...ja üleüldse on täiskuu, 39 kommentaari ühe postituse all pole ammu olnud :D Meil valla foorumis tavaliselt keeb rahvas üle 2x kuus - täiskuu ja noorkuu ajal, mitmeaastase vaatluse tulemus ja hea lõõpida (kui keegi peaks tõsiselt võtma).

      Kustuta
    3. Täiskuu :) :) ( ja mina arvasin, et olen huvitav :))

      Kustuta
    4. No näe, seekord tegin erandi ja lugesin, vahel ju huvitav näha palju kodanikke katkisele aknale kriiskama tuleb🤪 Kaur sai hoopis valesti aru, kommenteerimise mittevajalikkuse all pidasin silmas, et enesestmõistetavalt peame need 30 või ka 300 afgaani vastu võtma, kes meie meestega koostööd tegid.

      Kustuta
  14. Tundub, et teemakohane -
    Täna CNNis:
    "Angry at the unvaccinated? Here's a better way:"
    https://www.cnn.com/2021/08/05/opinions/how-to-move-people-from-hesitant-to-vaccinated-bregman-jacobson/index.html

    VastaKustuta
  15. Aitäh, sellest peaks eeskuju võtma.
    Ainult, et ei jaksa alati.
    Väga paha, et ei jaksa, oma tuttavatega suudan õnneks peaaegu leebelt suhelda, aga niipea, kui mulle näib, et tegu on pahatahtlikkusega, sisiseb aur välja...

    VastaKustuta
  16. Ülle Madise alternatiividest hoopis teise nurga alt.

    "Põhiprobleem on see, et kiiresti väga kitsas ajaraamis ja näilise hetke avaliku arvamuse alusel teeb otsuseid vabariigi valitsus. Ja seetõttu on populistlik kriisi haldus paraku vältimatu. Rõhutan veel kord, et see ei ole etteheide ei eelmisele ega praegusele valitsusele.

    Alternatiive on põhimõtteliselt kaks: neid otsuseid langetab parlament nii nagu paljuski näiteks Soomes. Et sel juhul lihtsalt läheb kauem aega, on suurem arutelu ja tihtipeale kiire läheb üle ja seega jääb vähemalt osa põhjendamatuid piiranguid kehtestamata.

    Teine veel parem alternatiiv: piirangud töötabki välja täiesti sõltumatu, väga kõrgel tasemel asutus, kus domineerib epidemioloogiline vaade. Arstidelt saadakse informatsioon, kuidas konkreetne viirus inimeste organismile mõjub ja kuidas korraldada ravi. Viroloogidelt saadakse informatsioon selle viiruse olemuse, mutatsioonide ja muu taolise kohta. Statistik oskab välja arvutada stsenaariumid leviku kohta ja nii edasi, igal erialal on seega omad piirid. "

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, see on hea artikkel / intervjuu.

      Kuid nagu ÜM viitab, on ka mujal otsustamisega häda majas. Ja nii autoritaarsetes kui demokraatlikes riikides. Ju siis on probleemid nii riigijuhtimises kui meditsiinis lihtsalt paratamatud.

      Kustuta
  17. Näe, selline petitsioon Kaljulaidi toetuseks täitsa olemas: petitsioon Mitte, et see midagi muudaks, aga tasakaalustuseks hea näha.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!