Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 4. märts 2021

Lapiku kuu teooria

Mõned päevad tagasi, kui oli priske täiskuu, vaatan aknast välja.

- Vaata, kui ilus ümmargune kuu !

- Loomulikult ümmargune, ütleb mees. Või arvad, et kui maa on lapik, siis kuu ka?

- Muidugi, teatavasti on ju kuu juustust. Ehk siis lapikuks löödud kera ja seega lapik. 

Mees oma ärritavas tarkuses väidab, et pole olemas sellist kujundit ja mõistet, nagu lapikuks löödud kera. Et ka paberist välja lõigatud ring on silinder.

No aga kui lapikuks löödud kera on silinder, siis miks me juustkerasid keradeks kutsume ja maad lapikuks?
Ja kas elu on ka sirgetel servadel või ainult pealmisel ja alumisel kettal?

Onjut, et  teie peredes on ju ka sellised sügavmõttelised, sisukad ja intelligentsed vaidlused?





14 kommentaari :

  1. Ikka :)

    Pikk lõim oli sellest, milline oleks Maa, kui ta oleks kuubikujuline. Täiesti teine :) Eri tahkudel olevad ökosüsteemid ja tsivilisatsioonid ei puutuks omavahel mitte kuidagi ega mitte iialgi kokku.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas tõesti ei oleks kedagi, kes serva peal üle ääre piiluks?
      Eeeeiiiii uuusuuuuu.....

      Kustuta
    2. Kui planeet oleks kuubik, siis atmosfäär ja vesi võtaks ikkagi kera kuju. Nii et kujuta ette kuubikut, mida osaliselt katab sfääriline ookean ja sfääriline atmosfäär. Tahkude keskmine osa oleks jube sügav veekogu, selle ääres rõngakujuline maismaa, seda kataks õhust kuppel. Aga kõik servad ja nurgad oleks eluta ja õhuta, planeedi keskpunktist kaugel - umbes nagu Kuu. No ei saa sa sinna serva peale istuma :(

      Kustuta
    3. Päris mina muidugi usub sind, aga see teine mina, kes elab esimese mina sees ja on palju suurem kui esimene mina kütab praegu oma teooriad toota, nii et ära parem näe vaeva :)

      Kustuta
    4. "Cube Earth would consist of 6 round oceans and 8 massive pyramid mountains.

      Each mountain top would be 5000 km higher than the bottom of the oceans. - This compares to about 20 km between the bottom of the deepest ocean trench and the top of Mount Everest on Sphere Earth.

      More interestingly the gravity at the bottom of the oceans on Cube Earth is nearly 16 m/s2 while at the top of any pyramid mountain is only 4 m/s2.

      Each ridge (cube edge) running between mountain peaks would have a minimum height of about 2070 km above the ocean depths.

      The 6 ocean surfaces will be domed but wouldn't be particularly large. Percentage of planet area covered by water I guess would be about 6 to 7% .

      Because of the volume of the atmosphere on sphere earth, we only have a uniform(ish) atmosphere of 100 km , the shape of Cube Earth would mean that, like the oceans, there would be 6 completely isolated atmospheres located over each ocean and shores and I suspect would only achieve depths of 500 km above the bottom of the oceans.

      With ridges at least 1500 km higher than the atmosphere, each ridge will be up in deep space. Every cube side would have to be completely isolated and any life evolution would realistically only ever develop on one side of the earth dice.

      It looks like life on Cube Earth would be very difficult. I think the chances of us being here at all would be very very very unlikely."

      Kustuta
    5. Serva keskelt tuleks tunnel teise küljeni kaevata.

      Kustuta
    6. Ookeanide põhjas elavad musklis heeringad, kellele sealne raskusjõud on vaid korra sabaga lupsu lüüa ei saaks iial teada mäetippude haldjassaurustest, keda haprad tiivad edasi kannavad.
      Peaasi, et kuu oleks samuti kuubik. "Näe, täna on ruutkuu, kolmnurkkuu aja on õige aeg kapsaid istutada!"
      (Ok, rohkem ei sämmi)

      Kustuta
    7. kuna ka meie planeet pole täiuslikult sile, siis kandiline maa oleks sellest üksnes kvantitatiivselt erinev - ikkagi ümmargune planeet, lihtsalt tugevama ja korrapärasema pinnareljeefiga.

      vt ka topoloogilne homöomorfism.

      Mis viib omakorda mõtted juba sellistele planeetidele, mis ei oleks enam kuidagi kerale taandatavad - pontšikukujulisele näiteks. Sellel koonduks vist vesi keskele, augu sisse (gravitatsioonikese peaks ju sinna jääma, eks)?

      Kustuta
    8. ... ja loomulikult on pontšikukujulise planeedi gravitatsiooni kohta redditi foorum olemas.
      https://www.reddit.com/r/askscience/comments/j1aj0/if_earth_was_in_the_shape_of_a_torus_how_would/

      Kui võtta eeldus, et tahke materjal oleks lõpmatult tugev, nii et pontšiku kuju säiliks, siis vaieldi seal põhiliselt 2 variandi üle: kas vedelik ja gaasid ja üldse kõik lahtine kraam kukus sinna augu keskele kokku või tõmbuks pigem pontšiku siseküljele.

      Kustuta
    9. Siit saaks topoloogiliste ulmelugude sarja, kus igas osas oleks maailm uuel viisil imelik. Fraktaalse geolooogiaga planeet näiteks? (Loodus on ka meil mingil määral fraktal muidugi.) Läbipaistev, aga läbimatu tasand?

      "Totu Kuul" oleks siis nagu sissejuhatus :)

      Kustuta
  2. A topoloogiast välja laienedes - te "Lapikmaad" olete ikka lugenud?

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!