Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 31. august 2020

Kuula mind, palun

kes vajab lugemiseks telefone? :)
mõni rida vihakõnet

karantiiniajal tekkis mul vallatu mõte, et kuna mu e- lugeril on ju ka internetiühendus, siis üritaks saada sissepääsu ellusse ja prooviks ka üht eesti äppi.
Ellusse pole mul õnnestunud siiani sisse häkkida. Mingil põhjusel ei saa ma seal end kasutajaks registreerida, kuna digiallkirja andes tekib error.  Paar korda olen proovinud, igale poole mujale saan  allkirja anda, aga sinna ei saa.
ja kuna mul seda just ka eluliselt vaja pole, siis jääb tulevikuks.

Äpiga selgus, et seda saab laadida ainult telefoni ja mitte arvutisse. Nii et ka see mulle ei sobi. Proovisin alla laadida lugeri kaudu, aga see ei õnnestunud ja las siis olla nii.

Telefonis hakkas äpp küsima kohe mingeid andmeid. Ja kuna mul polnud tahtmist neid anda ja ilmaski ei hakka ma telefonis ka raamatuid lugema, siis eemaldasin rakenduse.

Ma olen Rahva raamatu klubi liige + ma ei tahagi tasuta, sest mu meelest peavad autorid saama tasu + inglise keelses maailmas, kui peaksin tahtma tasuta, on lugemist küll ja veel. Ehk siis mul ei ole VAJA eestikeelseid e- raamatuid. Lugemist on piisavalt.
Möödus mõni nädal, mul oli juba teema unustatud. Teen tööd, süvenenud oma asjadesse. Kui heliseb telefon.
Ma helistan teile äpifimast, vaatan et olete api alla laadinud ja siis pooleli jätnud.
Kuidas sa seda infot küll tead? 
Jah ma proovisin, aga see ei sobinud mu lugerile, vastan. Tänan ja sätin kõne lõpetama.
mul on kiire. Ma pole huvitatud. Aga neiu jätkab. 
Tõsi, see on mõeldud ios ja android platvormidele.
No kena, ma katsetasin, aga  ei sobinud, proovin endiselt kõne ära lõpetada

ja siis...  tuleb pool tundi juttu sellest. MIKS äpp on hea. Kuidas ma saan seda reguleerida tumedamaks/heledamaks, saan kuulata ettelugemisena, teksti suuremaks ja väiksemaks, suvalises kohas jätkata lugemist, ei vaja internetti..
Armas, üritan katkestada, aga mis moodi see erineb minu e lugeri funktsioonidest?? Ma ju ütlesin, et tahan kasutada lugerit.
Miks sa räägid mulle äpi funktsionaalsusest, kui see ei ole üldse point? See mida ma teoreetiliselt võiksin osta, on eestikeelne lugemisvara. Kas su e-lugemisvara on kvaliteetsem kui RR, Kriso, Apollo...?Kuu tasu on nummi ja tore, aga kui selle eest pole midagi lugeda, siis...
Te lihtsalt ei ole proovinud tahvlist lugeda
Olen, vastan. Olen proovinud tahvlist, arvutist, telefonist.. mulle ei sobi see. Küsimus ei ole funktsionaalsuses vaid ekraanis, ütlen
Jah, te olete proovinud, aga mitte meie äppi. See on hoopis teistmoodi. Teil on lihtsalt eelarvamus. ..
Kas sa just praegu väitsid, et ma olen rumal ja eelarvamustega?? Nüüd muutun ma päris kurjaks.
preili jätkab müügijuttu. Hüva, te ei taha lugeda tahvlist,. aga  telefon on teil ju kogu aeg kaasas.
Miks, küsin ma. MIKS peaksin ma tahtma lugeda raamatut telefonist
no kui kusagil ootate.
Ärritun
ja siis hakkan naerma. (kallis laps. Nüüd muutun mina patroneerivaks)
Lõpuks ometi lepime kokku, et ma pole sihtgrupp


Ma saan aru, et ta teeb lihtsalt oma tööd. Et neile on õpetatud tekst, mis ei eelda küsimusi ja vastuargumente.
Aga ma ei saa aru. Ei saa aru. Miks sa ei kuula oma potentsiaalset klienti
Kohe kui kõne algas, ütlesin, miks see teenus ei sobi. Kui sa mind KUULAKSID, saaksid läbi minu 10 klienti juurde. Aga ju ma pole oluline ning vajalik.
No näiteks olen ma pool aastat veeretanud mõtet osta uus telefon. Aga ma lihtsalt ei viitsi teha kodutööd. Jah ma tean, et telefone müüb ilmselt teine tüdruk, aga kui sa oleksid küsinud..
hüva, äppi te ei soovi, kas ma saan teid kuidagi teisiti aidata?

oleks ma küsinud. Ma näen praegu Samsung S20 reklaame. Kas see on normaalne telefon? Kui jah, siis saatke mulle palun toode ja arve.

Palun vabandust, see on minust äärmiselt inetu, aga mulle tuleb paratamatult meelde Palahniuki raamat "Damned"


****
Kas teate, et hansapanga uus kaart on oranz!!! Mul on juba kaks oranzi kaarti!! Ma saan aru küll, et tegelikult peaks Selver olema punane ja Maxima sinine, aga ikkagi.. nad olid enne. Ja Pantone kataloogis on 1867 värvi.
Nagu??

***
Ootasin telekast mingit saadet ja enne seda tulid viipekeelsed uudised. Raamatupidaja minus arutleb. Kas tõesti on odavam kutsuda stuudiosse tõlk (okei, tööhõive), kui panna uudiste alla subtiitrid. Et uudistest saaks osa mitte ainult kurdid vaid kõik kuulmispuudega inimesed?

Mu emal ja isal on kuulmisega probleeme. Nad vaatavad väga palju telekat. Ema praktiliselt kogu aeg. Ja vaatab välismaiseid seriaale, sest subtiitrid. ETVst vaatavad nad ainult  AKd. Ja siis ka nii, et seinad värisevad ja ma pean normaalseks kuulmiseks minema teise tuppa. Mu empiiriline kogemus kinnitab, et ka mu vanemate naabrid ei kuule hästi. Ja internet ütleb, et  Eestis on hinnanguliselt veerand miljonit vähemalt 65 aastast inimest, kellest 43%-l on igapäevast suhtlust mõjutav kuulmislangus.

Tõsi, ETVl on mõned kordussaated, mille alla on võimalik kuvada eestikeelsed subtiitrid.
Ma mõistan, et ETVl on reitingust ükskõik ja ma mõistan, et kommertskanalid on võtnud sihtgrupiks vähemuses olevad hüpoteetilised noored ( kel esineb muuseas samuti kuulmislangust, aga see selleks).
Aga ikkagi. Ma kuulen normaalselt, ütleb arst. Aga ma vaataks suurima rõõmuga eesti filme, seriaale ja etendusi eestikeelsete subtiitritega. Ma kuulaks isegi raadiot subtiitritega, kui näiteks Janek Salme uudiseid loeb. Ja ma isegi ei räägi näiteks ka venelastest, kel oleks see keeleõppel abiks.
Krt. Vahel oleks ikka tsensuuri ja valitsuse käskkirju vaja :)


****
ei ole kerge olla vana, konservatiivne, traditsioone austav ja eelarvamustega. M.O.T.T:

5 kommentaari :

  1. Kunagi ammu uurisin Ellu kohta (mu ristilapse ema on keskraamatukogus ja teadis siis neid asju) ja siis selgus, et kuna ma pole nende lugeja, siis ma Ellust laenutda ka ei saa. Ja kuna ma ei ela Tallinnas, pean ma minema KOHALE ja end regama lugejaks. Siis polnud võimalik end lugejaks regada veebis. See mulle ei sobinud :)
    Peale seda pole viitsinud uurida.

    Aga ma oleks nagu silmanud FBs, et nad erikorra ajal leevendasid reegleid, aga ma ei uurinud, sest ma ei jõua hetkel üldse lugeda nagunii. Lihtsalt meenus sinu juttu lugedes.

    RR äpp võeti maha, nad ei arenda seda enam. Mulle tuli millaski teade selle kohta. Mul oli telefonis ja võtsin maha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rahva raamatus on mul selline vanaaegne suhe. Nad saadavad iga kuu info raamatu kohta ( millest võib loobuda), võtavad mu arvelt raha ja ma laen raamatu alla.
      Ei mingeid äppe :)

      Kustuta
    2. Eriolukorra ajal said kõik inimesed end Ellu kasutajaks registreerida. Mina mitte-tallinlasena ja mitte-Keskraamatukogu-kliendina ka. Ma kasutan seda siiani hoolega. Kusjuures ma ei mäleta, et regamiseks üldse digiallkirja oleks vaja olnud, sest ma paadunud ja patoloogilise Apple-fanaatikuna ei ole suurem asi digiallkirjastaja. Aga võibolla nüüd on jälle teistmoodi, ma ei tea.

      Kustuta
  2. Kusjuures selle uue oranži kaardiga peab viipemaksete tegemiseks kaardi enam-vähem LITSUMA vastu kaardilugejat. Muidu ei loe ära.

    VastaKustuta
  3. Aa, ma olingi segaduses, miks mul Apple Pay ekraanil kaart ühtäkki värvi muutnud oli :D Kogu aeg oli valge, ühel päeval äkki oranž.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!