Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 13. aprill 2020

Millest ma puudust tunnen

Mõtlesin siin ükspäev, et õhates taaskord "saaks see juba läbi", siis millest ma puudust tunnen? Mu isiklikus elus pole tegelikult suurt midagi muutunud. Miks see olukord siis häirib?

mu hambast on plomm väljas. ei valuta, aga mind väga häirib ja ma tahaks selle lasta ära parandada.

juuksevärv tahaks kohendamist. Ma ei julge ise värvida, aga kui midagi muud üle ei jää, siis tuleb vist riskida.

ma tahan jälle normaalselt osta e-poest, nagu vanasti. Ilma järjekorrata. Ja kõik kaubad on saadaval, ei ole "eriolukorra lühendatud sortiment". Ehk siis, ma ootan, et teised inimesed hakkaks taas tavapoes käima.

vaatasin telekast filmi Michelangelost ja Da Vincist ja mõtisklesin, et.. mul on ju tegelikult normaalselt Uffizis käimata. Ma tahan reisida!!! Maikuine mess jäi ära. Kas oktoobris toimub mess? Minu pakkumine on, et ei toimu.

Ja reisimisest olulisem on vast see, et ma tahan lootust ja unistust eelseisvast puhkusest. Mis point on võtta puhkust ja passida see samuti kodus, nagu mittepuhkuse ajal.

fkng puugisüst. Mul on kahju raisatud rahast (esimene süst on tehtud). Perearsti õde ütles, et tegelikult võib ka aasta vahet jääda, aga lugema hakatakse esimesest süstist. Väga segane asi. Internet ütles, et max 3 kuud võib vahele jääda.

ma tahaks et metsa- ja matkarajad on taas inimtühjad, nagu enne kriisi.

üks asi on veel, millest ma päris hästi aru ei saa. Rutiin, mõistes igavus. Isegi kui juhtub midagi, on see nii triviaalne, tavapärane, ettearvatav.
Näiteks mu õde vaatas telekat. Ja järsku, lambist hakkas jalg valutama, muutus punaseks, veresooned paisusid ja jalg läks paiste.
Perearst käskis kiirabi kutsuda.
Kiirabi saabus pooleteise tunni pärast.
Kas ma panen maski ette, küsis õde.
Ükskõik, kehitasid kiirabid õlgu.
vaatasid jala üle ja küsisid.
"Mida te ootate ja sooviksite, et me sellega teeksime? Kas teil kodus valuvaigisteid siis pole"
Ja nagu alati meedikutega suheldes oli mu õel piinlik ja häbi, et
a) ta taaskord tülitas meedikuid oma pseudohädaga.
b) tal taaskord ei olnud meedikutele välja pakkuda diagnoosi ja raviplaani.
Nagu tavaliselt.
Järgmisel päeval oligi parem ja kui koroona ei võta, siis näeb ka järgmist kevadet.

Ülased õitsevad ja mu kodupargi oravatel on veel osati talvekasukas.


Kui keegi helistab, siis polegi nagu midagi rääkida, sest mitte midagi ei juhtu. Samas, nagu juba kirjas, pole mu elu ju väga palju muutunud, Piinlik, aga ka enne kriisi polnud ma teab mis kinos-teatris käija.
Mul ei tule pähe mitte ühtegi muud põhjendust, kui see, et meediast puuduvad uudised.
Ilmselt tehakse pärast kriisi sada uuringut, kuidas suudeti üht teemat ligi kuu hoida fookuses.
Aga, tahaks põnevust, ootamatust, uudiseid, sündmusi...

38 kommentaari :

  1. Ägedat turset ei tohi tähelepanuta jätta.
    Kui kord elu taastub, siis tuleb seda kindlasti perearstile rääkida. Kui aga vahepeal kordub ja ei ole võimalik EMOsse pöörduda, siis tuleb taas kiirabi kutsuda ja kui nad taas küsivad, et mida teha, siis paluge haiglasse viia.

    VastaKustuta
  2. Minu elustiil on ka suht samaks jäänud. Vahe on vaid selles, et kui varasemalt oli kodukontor võimalus, mida ma kasutasin äärmisel vajadusel. Siis praegu olen ma siin viiendat nädalat ja täiesti ametlikult. Ma isegi soetasin korraliku laua ja tooli :) Mõnus on! Ja õnneks elan ma maal, siin on kodukontor täiesti ok. Pääseb välja ja loodusesse ka.

    Puudust tunnen koolist, reaalsest vadistamisest ühikas ja ogarast tundidepikkusest koostöötamisest kitsas klassis. Meil on küll virtuaalgrupp ja moodle, kogu aeg suhtleme aga see pole see.
    Siis ma tahaks Haapsalusse kohvikusse ja kontoris tiimiga hiinakat süüa. Kasvõi ühe korra :) Ja ka hambaarstile ning koeraga korraks kontrolli.

    Miks sa matkama ei saa? Minu meelest sa eelistasin nagunii selliseid radu, mis polnud need kõige popimad. Vali mõni selline, kuhu autoga treppi ei saa. Ja kui võimalik nädala sees, ilmselt saad vabalt olla ilma massideta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mulle on jäänud mulje, et ühistransport on selline kahtlane ( on liine vähemaks võetud jne), aga ju siis on see vale mulje :)

      Kustuta
    2. On aga plaanid ju kehtivad, seega saab ikkagi planeerida ma arvan.

      Kustuta
    3. keegi ütles kuskil, et tallinnas on ühistranspordil tavaline graafik ja kui ma olen tänaval vaadanud, siis tundub suht tühi olevat, oleneb ajast ja suunast.

      Kustuta
    4. Mu ema on oma koerajalutuskäikudel vaatlusi teinud ja räägib ka, et Tln ühistransport sõidab nagu ikka, aga praktiliselt tühjalt.

      Kustuta
  3. Matkarajad on täiesti tühjad. Ma olin eile Lahemaal, muuseas käisin Oandu-Ikla raja vist kõige ilusamal lõigul Nõmmeveski kandis. Null matkajat, null!!! Nii et võib julgelt metsa minna.

    Mina kardan, et pikk eriolukord ajab inimesed kurjaks. Mitu blogijat on sama kirjutanud.

    Ma ise pole kuu aja jooksul praktiliselt mitte ühegi võõraga kohtunud. Kui peaks poodi sattuma, siis kas ma oskan ise enam teiste inimestega viisakalt läbi saada? Või olen just mina see, kes kassajärjekorras sisiseb ja teisi kitsas vahekäigus pilguga tappa tahab? (või mis need kirjeldused ongi.)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellistesse kriisiplaanidesse on rahutused sissekirjutatud, mainis üks mu tuttav, kes aastaid TAs töötas. Eelmiseid ei pidanud reaalis testima, Covid aga sai reaalsuseks. Näis. Eks majanduslik surve on suur.

      Kustuta
    2. Kaur, ma lugesin su kokkuvõtet ja küsin endalt, et tõepoolest, mis ma sii Tln lähedal teen.
      võtan ennast kokku

      Kustuta
    3. Tallinna lähedal on väga väga palju vaatamist :)
      Matkafoorumis on (minu tehtud) "Tallinna ümbruse ühepäeva-matkad" lõim.
      Ja siit ehk saab mõne idee:
      https://kurinurm.blogspot.com/2019/04/rattahooaeg-2019.html

      Aga mina olen väga rattaga liikumise usku. Jalgsi kümme km piki võsa tampida - võib küll, aga siis peab jube hea seltskond olema. Rattaga saab võsalõigud kiiresti ära lennata, siis ratta maha jätta ja jalgsi ringi teha.

      Kustuta
    4. Kasutage looduses hulkumise võimalusi kuni veel on. Ontarios suleti kõik rahvuspargid, looduspargid, matkarajad, telkimisplatsid ja isegi riigimaa tavakodanikele räige rahalise trahvi või korduva rikkumise puhul vangla ähvardusega. Ma nüüd matkan koertega tagaaias :P Võrreldes ühe britiga, kes kodus Dzhomolungma tippu ronis (keldrist kolmandale korrusele kordade kaupa) olen ma algaja ;)

      Kustuta
  4. Mina tahan elutähtsatesse kohtadesse nagu pühapäevane jumalateenistus kirikus - päris kirikus, koha peal! - ja raamatukogu. Ja ma tahan teada, mis mu noorima lapse silmadega on, silmaaarsti aeg tühistati ja uut tuleb taas ootama hakata… kui see erasilmaarst kunagi oma koroonapaanikast üle saab. Ja nagu Sinagi, tahan lootust ja unistust eelseisvast puhkusest. Kuna meil see niiehknii enne jaanipäeva ei juhtuks, siis vel väga hull ei ole, läheksime ju oma autoga… kuhu iganes me siis minna tohime.
    Ja veel tunnen puudust olukorrast, kus ei tiksu kuklas mõte: "Kes ja mis kaalutlustel pani kogu läänemaailma vangi?" Olen vist liiga palju vandenõuteooriaid lugenud ja liiga vähe kursis sellega, kas ja mis toimub koroonateemal näiteks Aafrikas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina jälgin seda lehte https://meditsiiniteadused.ut.ee/et/covid19
      Soovitan lugeda, lihtsad kokkuvõtted otse teadlastelt.

      Kustuta
    2. Ma ei usu vandenõuteooriaid aga olin alguses kah suht leige suhtumisega. Aga peale selle doki vaatamist mu arvamus muutus. Ma hetkel ei näe, kas järelvaadata saab, ERRi arvates ma olen välismaalt (mis vastab mõnes mõttes tõele) aga siin on link https://etv.err.ee/1067542/koroonaviirus
      Ei ole otseselt väga hull aga realistlik. Soovitan.

      Kustuta
    3. ma ei tea, minu jaoks oli see viirus nii realistlik ja arusaadav ja loogiline, et mul pole isegi mitte kahtlust, et selle põhjuseks on loomadelt elukeskkonna röövimine.
      Ma loen praegu Brysoni "Inimkeha...". Seal on umbes 10+ näidet eelnevatest samaladsetest viirustest.

      Kui ma kusagil vandenõud kahtlustan, siis pigem majanduses. See hoop mis ees on, on väga karm. Ülikarm.

      Kustuta
    4. Ma mõtlengi seda majanduse krahhi ja inimeste põhimõtteliselt kodudesse vangistamist. Põhja-Itaalia lugu küll kuskile ei tahaks, aga ikkagi, kellele kogu see jama kasulik on? Kui tahta vandenõude peale mõelda. Viiruse enese puhul ma vandenõud ei kahtlusta, ikka juhtub imelikke haigusi.

      Kustuta
    5. olgem optimistid, äkki ei ole kellelegi kasulik.

      Kustuta
    6. Kui teil natuke vaba raha juhtub käepärast olema siis võib praegune kriis ülimalt kasulikuks osutuda ;) Vihjeks soovitan uurida mis ja milliste hindadega on juhtunud eelnevate kriiside korral ja muidugi tuleb võtta arvesse käesoleva iseärasusi.

      Ainus teoreetiline vandenõu, mida näen oleks Hiina üritus USA'le koht kätte näidata. Tegelt muidugi ülimalt ebatõenäoline, sest vahelejäämise puhul (sellise operatsiooni puhul enam-vähem kindel) oleks hind liiga kõrge.

      Kustuta
    7. Kusjuures ma olen ka sellest aspektist mõtelnud. On träna, mida oleks koju vaja (vana laguneb ja muudkui lükkad edasi). Kui tarned toimuvad, siis eeldaks suuri hinnakukkumisi. Lootusrikkalt :)

      Kustuta
  5. https://parnu.postimees.ee/6947956/terviseamet-lubab-puukentsefaliidi-vastu-vaktsineerida

    Nii, et helista aga perearstile ja saad oma sutsaka kätte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma ei tea, kas on nädalaga muutunud? Eelmisel nädalal ütles, et oodaku aga rahulikult.. Äkki on Tlns teised reeglid :)

      Kustuta
    2. https://tervis.postimees.ee/6949174/puukentsefaliidi-vastu-saab-ka-eriolukorras-vaktsineerida

      Kustuta
  6. Mina tahan kaubanduskeskusesse ja jõusaali ja suvel Rammsteini kontserdile. Ühesõnaga ma tahaks, et mu normaalne elu taastuks.

    Aga eelkõige ma tahaks, et ma ei peaks igapäevaselt kartma oma vanemate elude pärast.

    VastaKustuta
  7. Üllatuseks ei suuda üldse lugeda, keskendumisega on tõsiseid raskusi. Võib-olla loen valesid raamatuid. Karantiini esimesel õhtul läks Järve "Esimene aasta" küll lepase reega x-dat korda.

    Aafrikas on inimesed oma muredega nagu igal pool:https://www.thetimes.co.uk/article/coronavirus-is-a-great-leveller-for-africas-elite-needing-a-hospital-visit-c36xw0j89

    Ja millist kontoritooli soovitate? Või mida peaks kontoritooli ostmise juures tähele panema?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma leidsin ikeast lihtsa 50 Euro ringis eseme aga nüüd mõtlen, et võiks olla ka käetoed. Muidu igati tore.
      Kontoris on meil udupeen, liigub igast asendist ja puha aga no ma ei tea, vahet nagu pole :)

      Kustuta
    2. Mina vaatan pooleteisetunniseid videoloenguid nii, et teen iga viie minuti tagant pausi. :D Keskendumisvõime pole suurem asi.

      Kustuta
  8. See on vist jah selle nädala uudis, et puugisüste ikka tehakse ja perearstiga tuleks ühendist võtta.
    Mina igatsen tööle, kontorisse, inimeste sekka. Osakonna telcol alles arutasime ja selgus, et ka kõige suuremad introverdid ja sotsiofoobid igatsevad inimeste sekka. Seda ei olegi suutnud välja mõelda, kas rohkem igatsen trenni või kinno. Igatsen võimalust suvalisel hetkel Riiga sõita. Üldse spontaansust tahaks tagasi. Et lähed sinna kuhu soov, siis kui soov.

    VastaKustuta
  9. kohutav see kogemus arstidega et nad nii reageerisid sellisele asjale jalg läheb paiste ja valutab . Äkki veresoonteuuringut vaja teha? Äkki oli tromb ja nüüd uitab lahtiselt ringi? . Ja kindlasti vaja uuringuid .. . ärge unustage selle koronaga seoses ..

    VastaKustuta
  10. Mina suhtun kogu kriisi endiselt kui põnevusfilmi, kus lubatud kõrvalosa kaasa mängida. Planeeritud puhkus on ilmselt niikuinii võimatu, seega tuleb seda lihtsalt edasi lükata. Tavakodanikel ei maksa puhkuse pärast suurt muretseda, paljud võivad seda palju kiiremini ja palju rohkem saada kui ootavad. Täna lugesin, et Canadas saab veerand tööjõulisest elanikkonnast riigi kriisitoetust (teise nimega töökaotustoetust) lisaks 3-4% neid, kes ei kvalifitseeru. Kokku liitke ise, kardetavasti on sarnane seis paljudes arenenud riikides.

    Puudust tunnen matkamas ja reisimas käimisest. Eks peab siis rohkem arvutiekraani taga istuma ja mängima :P Praegune sabades seismine hakkab poeskäimise juures tüütama. E-poodlemine siinmaal suht tülikas, aga äkki pean ikkagi kasutama hakkama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mul sai just eile põnevusfilmist tragöödia. Esimene tarnija teatas, et ta ei täida tellimust, kuna tema tootmine on koroona tõttu seisma pandud, ehk siis meid ootab kopsakas trahv meie partnerit, kuna tellimus jääb täitmata.
      Toode on ebakvaliteetne, aga masinat ei saa seadistada, kuna tehnik pandi karantiini jne jne
      ühesõnaga, reaalsus- kui seotud on tarneaahelad, hakkab praktikas kohale jõudma.
      Tänase seisu põhjal prognoosin, et minu "puhkus" jõuab ca kuu pärast. Natuke meil veel on puhvrit.

      Kustuta
    2. Teil võttis ikka päris kaua aega siis, meie saime esimesed laksud juba veebruaris kätte, kui Hiinast tarned peatuma hakkasid.

      Kustuta
    3. Meil tööd seni jagub, siinmaal käib ikka veel tshekimajandus, riigipoolsed toetustshekid euroaluste kaupa sorteerimisel :P Lisaks igasugu edasi-tagasi saadetavad paberarved.
      Terbimine on hullult kukkunud, seda igalpool näha, isegi koera pidi naispere ise pügama.
      Üldseisu nutusele olukorrale vihjab Brittide ootus 35%'st majanduslangusest juunikuuks! https://www.bbc.com/news/business-52279871

      Kustuta
    4. Saksa pank jne on tükk aega samu suurusjärke pakkunud - et Euroopa majandused kukuvad veerand kuni kolmandik.

      Valus on aga see, et pihta saavad väikeettevõtted, kel pole piisavalt "rasva". Või kelle tarneahelad lähevad üleni katki. Või kelle ärid hetkel lihtsalt kinni on.

      Ehk - kõige rohkem kaotab aktiivne osa kodanikest. Need, kes on võtnud riske, et oma elu / äri ja majandust edasi viia. Väga sünge :(

      Kustuta
    5. Eestis ma just imestan, et suured firmad kukuvad nii kiiresti. St ma saan aru, et konkurents ja kui nt transport seisab, siis raha juurde ei tule. Aga kui meedias oli alles suur jutt investeeringutest, siis eeldaks, et puhvrit ikka on ju. Võimalik ka, et suurfirma puhul ei adu kogu süsteemi. Pean siis silmas Tallinkit ja tema linnahalli teemalisi ambitsioone veebruarikuust.

      Kustuta
  11. Mis praegu ühiskonnas toimub ja kas tegemist on inimeste poolt juhitud protsessidega, sellest räägib huvitavalt Ameerika mõtleja ja kirjanik Charles Eisenstein. Juutuubis on tema loenguid ja intervjuu "An Epidemic of Control" on väga tasakaalustatud ja mõtleval inimesel pole keeruline sellega suhestuda. Head kuulamist!

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!