Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 27. märts 2020

#postapokalüptiline ma käisin poes

Ei õnnestunud 3 nädalat poeta vastu pidada. Nibin-nabin 2 nädalat.
Jah, toit ei saanud otsa, aga värsked asjad said.
Ja kuidagi totter oleks praegu, kui letid täis, hakata põhimõtte pärast koorepulbrit ja purgisuppe kasutama.

e-kaubandus on umbes.
Niisiis ees ootas missioon "Pood"
Valisin Selveri, sest Eesti. Poe, kuhu pääseb peamiselt autoga, sest ehk on vähem rahvast. Ja aja peale kell 12, kui  vanemad inimesed on eeldatavasti oma ostud teinud.
Kuna ma olen teatavasti see koduperenaine, kes ei saa mehe abita ei telekat käima, ega mahla pressitud, siis olin üsna mures, kuna paar ebaõnnestunud selveri-selvepuldi katsetust oli veel liiga värskelt meeles.
No ja oligi nii nagu ma arvasin. Päris mitu asja jäi ostmata, kuna ma ei suutnud neid läbi skanneerida... oh mind.

Kõik mu eeldused oli valed. Pood oli rahvast täis. Ostjad jagunesid kolmeks:
Grupp üks maskidega ( ja need polnud müüjad).
Grupp kaks kinnaste ja sallidega, nagu mina.
Kaks esimest gruppi olid viisakalt ettevaatlikud. Hoidsid pikivahet ja kui kogemata kokku põrkasid, ehmusid ja seejärel kaugenesid kiiresti.
Ja siis kolmas grupp.  Peamiselt mitteeesti memmed, kes südamerahus ringi purjetasid ja kaupa valisid (M.O.T.T:). Ning müüjad, kes teevad siiani oma tööd nii, nagu nad on seda siiani teinud.

Ja vabandust, ma jõuan jälle oma pseudoteemani, millel täna pole enam mingit tähtsist, kuna otsused on tehtud.
Karantiin toimib  eestlaste  ja keskealiste kontoritöötajate hulgas. Venelased elavad endiselt nagu enne maailmalõppu. On üksikuid häid näiteid, aga vanakesed elavad endiselt nagu enne maailmalõppu. Ja mitte- kontoritöötajad käivad endiselt tööl nagu enne maailmalõppu.
Aga mitte sellest ma ei tahtnud rääkida. See pole uudis. Uudis on see, et käisin poes.



Tulevikuajaloolastele ka mu eelnevate päevade menüü (järjekorda enam ei mäleta), ehk ka mõnele lugejale inspiratsiooniks.
  1. kapsašarlotka; 
  2. hakklihapakile lisasin tomati-paprika.sibula-küüslaugu jn ja poolest sai pasta bolognese
  3. riis mustade ploomide, tomatipasta ja lihatükkidega ( a la pilaf)
  4. lihapallid (poe omad) juustuse ja tüümianilise hirsiga
  5. quiche seente ja peekoni ja porruga
  6. teine pool hakklihast + nachod ja juustu palju. 
  7. ahjuköögiviljad lihatükkidega
  8. wok kanaga ja köögiviljadega 
  9. frikadellisupp ja kohupiimavorm
  10. oder ja juust peekoniga. Aga otsustasin, et lisan ka kartulit, niie t tuli ahjumulgipuder
  11. päris alguses oli mul värsket koha Riisiga
  12. ahjuvorstikesed tatraga
  13. täidetud paprika. Külmutatud rabarberi realiseerimise kook šokolaadipõhja ja biskviitkattega
  14. lillkapsa- tomativorm ja snitsel

mõned mänguväljakud on ohtlikumad kui teised. Kiikuda ei tohi, aga liivakast on ok


ja nüüd siis paanikaminutid. Ära edasi loe.
lugesin üht USA ülevaadet põllumajandussektori olukorrast, Teravilja hinnad langevad ( mais 10%, nisu 2%, soja 4%), aga seoses naftaturu kokkuvarisemisega on löögi all etanoolitootjad ja sellega seotult ka maisitootmine
Kuna koolid (maht ca 7% piimast)ja  toiduasutused ( 40% juustutarbimisest ja lihast)
ei tööta, siis on nõudlus kordades vähenenud. Viimase kahe nädalaga on sigade hind langenud 12%, veised 13%, piimahinna langust prognoositakse aasta lõpuks 25%. 
Lisaks, kui meil saadetakse minema ukrainlased, siis sealmail on tööjõuks mehhiklased, keda riiki ei lasta.
Ehk siis taaskordub 2015 kriis.
Kuna sööda hind kasvab ja valmistoodangu (liha, piim) nõudlus väheneb ( sest horeca on kinni ning inimesed hakkavad jälgima kulutusi),Kuna nõudlus on väiksem, siis on jae surve vähendada ka jaehindu.
Ehk saadav marginaal ja sisendite hinna tõus ei kata kulutusi.
Kel on puhver, peab vast vastu. Teised lähevad pankrotti.  Ja pakkumine väheneb kordades, mis tähendab paratamatut jaehindade tõusu.

Praegu on õige aeg hakata veganiks, aga selliseks, kes ei sõltu impordist.

Elusloomadega seotud ahela taastamiseks kulub min 5 aastat, seega, selliseid hindu nagu oli täna saame näha aastal 2027.

33 kommentaari :

  1. 2 nädalat! Vau! Mul tekkis selline küsimus, et kus sa kogu oma kraami hoiad? Just seda, mis jahedaid tingimusi vajab? Liha, piim, aedviljad? Mulle on jäänud mulje, et sa oled korteriinimene? Mul on küll ka kaks pidevalt kodus olevat väikelast, aga ikkagi, poes olen sunnitud käima korra kahe päeva tagant, sest külmkapp saab tühjaks. Võib-olla ma ei täida külmkappi kõige ökonoomsemalt, aga muidu on meil selline tavaline külmkapp, all sügavkülm ja see saab poest tulles asju täis. Sinna ei mahu kahe nädala söök. Ja osad asjad lihtsalt ei säili ka nii kaua.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mul on 2 x väiksem pere, seega kogused poole väiksemad.
      Aga muidu on mul külmik/sügavkülm. Vanaaaegne, eraldi köök st piisavalt kappe/riiuleid.
      Ja kinniehitatud kütmata rõdu, mis ootab kenaks tegemist aga seni toimib kui sahver: hoidised, konservid, kuivained, kartul, kassitoit, värska, majap.paber..
      Mul on seal ustega kapid, seega ei sega kedagi ja isegi paar vaba riiulit kassile aelemiseks. see pole kriisipärast, vaid on kogu aeg nii olnud.
      Ehk sisi. Sul on vaja ladu. Ütle naabritele, et sul on kahju, aga nad peavad välja kolima :)

      Kustuta
  2. Väga kaunis ja hästi planeeritud menüü. Mul süüakse kodus ka analoogseid asju, aga lisaks sellele menüüle küsitaks kohe: aga kas me juustvõileiba ei saagi? Hommikuhelbeid? Pluss õunu, jogurtit ja midagi head, mis iganes see parajasti on.
    Ma käisin täpselt samasugust loogikat kasutades Selveris, kohtasin samasuguseid inimgruppe ja tegin samasugused järeldused.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. need on ainult õhtusöögid
      hommikul on helves ja nv võileib/muna
      lõunat sööb mees töö juures st väljas ja mina teen kodus salatit.Eks sellevõrra kulub mul ka vähem, et olen päeval üksinda.

      Kustuta
  3. muarust ei saa selliseid järeldusi toidutootmise kohta teha. parimaks näiteks võiks olla see seagripp, mis paar aastat tagasi enamvähem kogu eesti seatööstuse ära hävitas, suured sigalad pandi kinni. mis oli tulemus? sealiha hind poes tarbijale langes meeletult, sest me hakkasime seda mujalt sisse ostma. ehk - toiduainetööstus on äärmiselt suure konkurentsiga majandusharu, kuna kõik inimesed söövad. ise seal harus olla on riskantne, aga tarbija saab pidevalt odavamaid hindu. see selleks.

    ma olen pikaajaline selveri iseteeninduse kasutaja. peamine trikk, kui puldiga asja pealt hinda lugeda ei õnnestu, on skännida hind sisse letil olevalt hinnasildilt, see on alati sirges asendis.

    VastaKustuta
  4. Mida ägedat menüüd!

    Ja kas meite riigiga seoses pole paanikaminutites mitte ära unustatud maale vanaema pärandatud talusse kolimine ja ise toidukraami kasvatamine nagu 90. kriisi ajal. See põlvkond (köhhh... oih) on praegu täiesti elujõuline ja peaks üht-teist mäletama. On vaid kättevõtmise asi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. oioioi!!!
      vastupidi.
      Mure on, et linnainimesed lähevad maale ja on viinud viiruse ka Kolga-Jaani ja Abja-Paluojale.
      Ja kui vaene vanaema veel elus juhtub olema, siis on see lausa keelatud.

      Aga muidu olen nõus. Täna on nõukaaegsest taustast abi. Kuidas saada hakkama, kui toitu on vähem ja kuidas kõike ise teha.

      Kustuta
    2. Njh. Mu lennukas idee ikka juhuks kui vanaema ammu sussid sahtlisse on tõstnud, aga majal katus veel suhtkoht kabe ja pliit ka päris ära lagunenud pole.

      Kustuta
  5. Ei, AlexRobin, ei.

    Maal elamine on ühiskonnale kõige kulukam elamise viis üldse. Transport, eramaja küte, kommunikatsioonid on kõik kordades kallimad kui linnakorteris elava inimese / pere kulud. Ja kui ühiskond tervikuna jääb vaesemaks, siis kallima eluviisi peale üle minek teeb kõike vaid hullemaks.

    Kui häda käes, siis tuleb kogukondi pigem tihendada. Inimesed Kelvingist ja Raudalust tagasi Lasnamäele kolida. Kui bensiini enam ei müüda, siis nad tegelikult tulevad ise.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Alex Robin mõtles järsku mingit autarkilist naturaalmajanduslikku elustiili, sisuliselt tnp mõistest majandusest väljaastumist.

      Kustuta
    2. Pandeemia tingimustes on see imeline ja kiiduväärt eneseohverdus. Sured nagu mees kogu perega, mitte ei kurna meditsiinisüsteemi ja ei nõua sotstoetusi ega lastele haridust.

      Kustuta
    3. maal on ju ka korterelamud, ei ole ainult eramajad. mina olen maal korteris elanud, kus aiamaadele on eraldatud maa-ala, kus inimesed endale vajaminevat kasvatavad.

      Kustuta
    4. "Vanaema pärandatud talust" oli jutt...

      Kustuta
    5. Klge, kui kõikse Viimsi ja Peetriküla Lasnamäele mõnda angaari vedada ja traktoriga tekk peale tõmmata, siis kust see (vegan) toit tuleb? Või süüakse üksteist?
      Laste haridusega on juba ots koduõppeks lahti tehtud.
      Meditsiinisüsteemiga on ka kohati nii, et paraned vaatamata ravile.

      Kustuta
  6. USA rahvatervisele (loe: majandusele) tuleks kõvasti kasuks, kui ameeriklased lihasöömist vähendaksid. Oluliselt vähendaksid. Ei pea tingimata veganiks hakkama sellepärast.
    Aga menüü on sul isuäratav!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eestlaste ja lihasöömise kohta räägitakse muide sedasama.

      Kustuta
  7. Mul jäi sellest loost silma kõige olulisema momendina, et eestlased ja muulased elavad täiesti eraldi inforuumis, eriti muidugi vene memmed. Kui nood vaid Kremli kanaleid vaatavad siis mingit haigust pole ollagi, tegu lihtsalt lääne propagandaga, et suure võidu tähistamist ära rikkuda. Muidu oleks ju igaühe oma asi aga paraku levitavad kõik: nii teismelised mänguväljakutel (kes enamasti pea märkamatult läbi põevad) kui needsamused memmed kel suur tõenäosus nakatumise korral sussid püsti visata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellist dokumenti https://www.err.ee/1069834/sisedokument-moskvas-voib-epideemia-tottu-surra-kumneid-tuhandeid-inimesi , mis üsna sarnane Brittide mudelitega, muidugi avalikult Vene meedias ei kajastata. Silma jäi, et üheks põhiliseks mureks oli olukorra varjamise võimatus. Samas riigi eelarvele olevat mõju positiivne :P
      Tõele au andes ei saa välistada, et tegu poleks väljamõeldise või võltsinguga, viidet algallikale ju pole välja toodud.

      Kustuta
    2. Vene (Moskva) uudistes on Covid teema praegu kõvasti sees, Moskvas meetmed pmts meie omadega identsed. Minu venekeelsed töölised on küll teemaga kenasti kursis.

      Kustuta
    3. Huvitav kas siis vene memmed lihtsalt ei hooli stiilis "nõukogude iniemsele" igasugu lääne(hiina) värk ei mõju??? Raske ju uskuda, et neil oma elust kopp ees.

      Kustuta
    4. Ma teen igal hommikul usinat selgitustööd. Aga tundub et mingi murrang on toimumas. Täna kuulsin mitut gruppi venelasi teemat arutamas.

      Kustuta
  8. Ma käin tavaliselt Torupilli Selveris, aga mind ajab täiega närvi see, et seal on kõik olmekaubad teisel korrusel, kuhu käruga ei saa - mis tähendab, et kui ma tahan mitmeks päevaks toitu osta, aga vatitikke on ka vaja, siis pean ma esmalt ilma käruta sisse minema, teiselt korruselt vatitikud juba kotti panema, siis toru vahelt välja pugema ja käruga uuesti sisse minema. Ainult aja küsimus, millal sellise nalja eest mõne turvatöötaja eest sõimu saan, aga kui kohe käruga sisse lähen ja selle kas või 30 sekundiks alla ootama jätan, on see alla tagasi jõudes läinud (testitud).

    Aga mul on tunne, et me tarbime üksi juustu kolme pere jagu, seda kulub ikka palju. Mees paneb mul isegi praemunadele juustu "maitseks" juurde. Piima kulub ka peaaegu liiter päevas (varem koju ei ostnudki seda). Nii et eeldusel, et teised sama moodi elavad, olen ma täiega üllatunud, et kodude suurenenud tarbimine kohvikute vähenenud tarbimist vähemalt osaliselt tasa ei tee.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Wdym ei saa? Võta lift ja sõida käruga üles-alla palju tahad.

      Kustuta
    2. Nu kohvikus või mõnes peenemas kohas vast nädal järjest purgisuppi ja tatart ei vohmi? Praegu kodus võib kiusatus tekkida.
      Kui kodus söödaks kvaliteedilt ja koguselt sama hästi kui varem väljas, siis ma ka ei saa aru, et kuidas tarbimine väheneb.

      Kustuta
    3. Mul polnud õrna aimugi, et seal ON lift. Ma pean nüüd välja mõtlema, kus.

      Kustuta
    4. Meie äris on aastaid tunda kui koolivaheaeg algab. Vs USA on meil ilmselt toitlustuse maht väisem ja kool suurem (soe lõuna). Nii et uskuge mis tahate, aga numbrid ka Eestis näitavad et kodus ei suuda te niipalju tarbida kui koolid+ lasteaiad :)

      Kustuta
    5. Rents, mine küsi infoletist :)

      Kustuta
    6. Ma ei rääkinud juba enne Sündmust inimestega, pole vähimatki kavatsust nüüd alustada.

      Kustuta
  9. Toidu ise kasvatamine on muidugi ok, aga kuna me elame sellises kliimas nagu me elame, siis ei ole nii, et praegu hops maale ja umbes kuu aja pärast on kartul salves ja kapsas tünnis. Paraku. Praegu saab vaid värskeid kuuse- ja männikasve, varsti saab naati ja nurmenukke, redis ja salat, kui praegu maha panna, annavad kahe kuu pärast saaki, ja rabarberit saaks siis ka. Kuid need ükski paraku kõhtu ei täida.
    Seni aga - isegi kui paned maikuus kartulid maha, siis pole kindel, et sust endast sügisel koristajat on, või et on, mida koristada - kuna keegi on need sul sealt juba lihtviisiliselt sisse vehkinud, niisama õunad ja marjad. Seega tuleb ikka veel poes käia ja seni ka Kõigekõrgema poole palvetada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma tean, et kõrvalteema, aga naati juba saab (siin Tartu joonel vähemalt)!

      Kustuta
    2. Mul on tunne, et sel talvel ma olen pidevalt naadininasid põlluservas märganud.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!