Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 10. veebruar 2017

Kuidas peale kooli tööd leida

Ma ikkagi kirjutan selle postituse, kuigi olen sel teemal varem kirjutanud.
Ritsik tõstatas teema: kui noor inimene lõpetab kooli, mis saab siis edasi. Viimased aastad on mu ümber olnud järjest ja järjest sama probleemiga noori inimesi.
Ja tegelikult pole vahet- kas tegemist on kõrgkooli või keskkooliga. Probleem on ikka sama. Sa oled noor, kogemusteta, tutvusteta ja sul on natuke teistmoodi arusaamised ja soovid tulevasele töökohale,. kui olid sinu emal ja isal.

Kool sai läbi ja ... ühel hetkel avastad, et kuigi koolis väideti, et konkureerid vaid iseendaga ning oled väga eriline.. siis mitte keegi sind ei oota.

Ärge pange pahaks, aga ma panen nõuanded, mida olen jaganud suuliselt, siia kirjalikult kirja. Ma lähtun soovist saada disaineriks. Aga tegelikult pole vahet. Samad nõuanded olen ma andnud ka juristiks, arstiks, It spetsiks pürgijatele.




  • Kui oled üks neist vähestest õnnelikest, kel on kutsumus ja selge siht. Siis ära mine Maci või Maximasse. Hakka kohe täna ja praegu disaineriks, või kelleks iganes sa saada tahad.
    Iseasi, kui sul on vaja raha. Ja ka siis eelista neid kohti, mis kuidagi toetavad su unistust.
    Juhus on väga pime. Ütle kõigele jah, aga... mõtle, mida see rida sinu CVs tulevasele tööandjale ütleb ja kas sellest kogemusest on abi motivatsioonikirjas.
  • Sinu esimeste aastate eesmärk on:
    1. luua sotsiaalvõrgustik, tutvuda selle valdkonna inimestega
    2. Saada aru, kas sa ka tegelikult iga jumala päev viitsiksid seda tööd teha
    3. saada palju ja erinevaid kogemusi. Hiljem, kui sul on laenud, kinnisvara ja lapsed, on see kordades raskem. Proovi, katseta, ebaõnnestu. Asjad kas õnnestuvad, või on neist midagi õppida.
  • Sul on kindlasti olemas korralik CV ja motivatsioonikirja põhi.  Kui ei ole, siis tee see ära.
  • Mine täiesti võõrasse arvutisse ja guugelda enda nime. Kas avanev pilt meeldib sulle. Kui ei meeldi, siis muuda seda. Oleneb töökohast, aga üldiselt on hea, kui oled siiski leitav ja leitu toetab su unistusi ja püüdlusi.
  • Portfoolio. See ei kehti ainult kunstialadel. Portfoolio mõistes- " millised on mu kogemused ja mida ma teha oskan ja olen ära teinud". Seda on sul vaja ka motivatsioonikirja kirjutamisel. Mõtle läbi kõik elu jooksul saadud kogemused, pane need kirja, kaardista.
    Tee portfoolio internetist leitavaks. Ideaalis võiks see olla ingliskeelne, siis ei pea hiljem tõlkima.
    Ning hoia see elus.
    Iga jumala päev korja linna pealt kokku nt visiitkaarte, logosid, reklaame midaiganes.  Tee täpne koopia. Ja siis tee oma versioon.
    Võta aega- kaua sa selleks aega kulutasid, seda infot läheb sul hiljem vaja.

    Ja vahet pole, mis see on. Kui tahad kirjutada, siis kirjuta ja pea blogi. Kui tahad programmeerida, siis tee samuti iga päev harjutusi. Kui tahad tõlkida, siis tõlgi jne

    Ära oota tulevikku, et kui kool on läbi siis hakkan tööle. Hakka kohe täna ja praegu tööle nii, nagu juba  oleksid oma unistuses.
  • Õpi. Kaardista kõik oskused, mida sul vaja läheb. Kui vaja, siis helista mõne selle ala esindajale ja küsi järele.
    Jah, ma tean. Minu tütar oli ka hämmingus, et kogu maailma tarkus ei langegi niisama sündides pähe, vaid peab tegema tööd ja nägema vaeva ja õppima ja harjutama.

    Internet on täis tasuta kursusi. Ilmselt kulub sul mitu päeva et kõik kaardistada ja programm kokku panna.
    Tahad disaineriks? Väga hea. Kas sa juba oskad kujundusprogramme, trükiettevalmistust, pildistada tootefotosid, fototöötlust, veebiprogrammeerimist, veebidisaini...
    Ära jää ootama " kui ma lähen kooli". Hakka kohe ja täna pihta. Ja kõik valmistööd pane portfooliosse.
  • Kui otsid tööd, siis otsi täiega. NB! ära mitte kunagi kandideeri sinna, kuhu sa tegelikult minna ei taha. Eesti on selleks liiga väike
    1. helista oma kunstiõpetajatele, küsi kas võid neid soovitajatena kirja panna ja maini, et kui nad teavad tööd, siis andku lahkelt teada
    2. Räägi oma töösoovist FBs ja kõikidele tuttavatele. Eesti on väike. Ja sa vajad tuttavate abi. Kui su isa pole Jaan Kross või TH Ilves, siis pead selle tutvusringkonna ise looma.

    3. Võta päev guugeldamiseks. Mõtle läbi kohad, kuhu sa tahaksid tööle saada. ole nõus kasvõi tasuta praktikaga. Kohalikud väikekoolid?  Õpetajaks sa ei saa, aga huviringe võid juhendada.
    Kirjuta kontaktid välja ja HELISTA reklaamisagentuuride AD-dele, disaineritele, omanikele.
    Loomeinimestele helista peale lõunat.
    helista inimesele, kelle alluvuses tahaksid töötada. Mitte personalijuhile.

    Kui sa kuidagi ei julge, siis ok, kirjuta. Aga helistamine jääb meelde, see intrigeerib. Ja mis kõige olulisem- sa saad KOHE vastuse.

    Tuleta meelde oma eesmärk- saada kogemusi ja saada kontakte.
    Halvim, mis saab juhtuda- Tere, olen see ja see, on teil praegu vaba minut? Ma tahaks uurida praktikavõimaluse kohta? Ei, me ei paku sellist võimalust. Tänan.
    Seisa igal hommikul peegli ees ja korda endale.
    Ma olen täiskasvanud inimene. Ma saan sellega hakkama. Ma oskan midagi, mida teised ei oska ja mina pakun NEILE selle võimaluse.
  • Vabakutseliste portaalid. Minul isiklikult neisse usku pole, aga tee kindlasti kontod- leiba need ei küsi.
    Põhimõte- mõtle laiemal kui Eesti. Keeled on sul suus ja töökoht on kogu maailm.
    Tee oma oskused rahaks. Helista firmadesse ja paku oma teenuseid, mitte ära küsi, kas saaksid tööd.
    Disaineritel on näiteks palju võimalusi. Kõikidel firmadel on reklaammaterjalid, kliendilehed, korporatiivne kraam jne jne jne.
    Aga. Sa pead olema valmis pakkuma täisteenust. Kas sul on nn tuttav trükikoda? Kas sa suudad leida soodsa venekeelse tõlke? Aga kui tahad, siis saad. Sa ei pea kinni maksma merevaadet, sekretäri  ja see teeb su teenuse paindlikuks ning soodsaks.
    Ma tean konkreetset, ilma kunstihariduseta inimest, kes ei jõua tellimusi ära täita. Tööd on liiga palju.
  • pea meeles, et sinu plussid on värsked teoreetilised teadmised ning rikkumatus. Sul pole olnud praktikat ja see on hea- müü seda, kui positiivset. Sa oled avatud, õppimisvõimeline, tunned ja tead, mida sinu põlvkond vajab.

Ja ära heida meelt, kui ei õnnestu esimesel, kümnendal ja sajandal korral. Elu ongi raske ja töö otsimine nõme.
Ükskord leiad ikka selle õige.
Ja kui ei leia... siis otsi lihtsalt rikas mees :)

Samal teemal veel Kõik lapsed suveks tööle

2 kommentaari :

  1. See "tead, mida sinu põlvkond vajab" on väga suur pluss. Iga klient ei pruugi olla küllalt arukas, et sellest aru saada, aga ega sellisele ei oleks tegelikult tore tööd teha ka, arukas klient on ikka parem.

    Ma võiks tõlkimise sfäärist - kui asi puudutab ilukirjandust - lisada, et on hea, kui sa juba tead, mida sa tahad tõlkida. Konkreetne tunne, et see on nii hea raamat (eriti hea, kui saab lisada sellesama "minu põlvkond tahab"). Sest isegi kui kirjastajatele lähenemine käibki nii, et "tere, tahaks tõlkida", siis inimesele, keda nad veel ei tea, ei pruugi nad viitsida ise otsustda, mis raamatut pakkuda. Aga kui on juba endal raamat näpu vahel, siis isegi kui nad seda ei taha, paneb see neil mõtted mingis suunas tööle, nt ütlevad "see zombiraamat ei pruugi praegu müüa, aga kas sa sellist-ja-sellist vampiiriraamatut tahad tõlkida?"

    VastaKustuta
  2. Ma salvetasin ära seks ajaks, kui mu oma võsud seda vajavad. Väga hea kirjutis - siin on hulk asju, mille peale ma ise küll poleks tulnud.

    Daamidel tundub aga "leia endast paremal järjel kaaslane, kes sind mõnda aega vee peal hoiab" ka täiesti ok strateegia. Vähemalt ei pea macci tööle tormama, vaid saab täie jõuga tööalaseid, raha mittetootvaid, aga CV-d parandavaid asju teha.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!