Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 15. aprill 2020

B. Bryson Inimkeha kasutusjuhend asukale

Oi, kuidas ma nägin vaeva selle raamatu läbi lugemiseks. Just selliste raamatute pärast ringlevadki maailmas vandenõuteooriad.
Kurb on see, kuidas nii põneval teemal on võimalik kirjutada nii igav raamat. Kui ma võtan siia kõrvale võrdluseks Endersi balterite raamatu, siis ... on lihtsalt kahju.

Mis paneb inimese kirjutama raamatut teemal, millest ta mitte midagi ei tea? Kui ma oleks iga kord võtnud napsu, kui raamatus oli kirjutatud "mitte kellelgi pole aimugi", "see on endiselt saladus" jmt. siis oleksin praegu alkoholismiravil.

Kõige totram, et seal raamatus on hulgaliselt väiteid, mille vastuseid ma arvasin teadvat.
Kaks suvalist:
"Samamoodi pole mitte keegi suutnud ära seletada, miks sõrmeotsad pika vannis viibimise järel kipra tõmbuvad"
mulle õpetati 80-date lõpus koolis, et põhjuseks on osmoos.

Teine näide: autor kirjutab pikalt ja põhjalikult, kasutades USA statistikat, kuidas sõeluuringud on mõttetud, kallid ja ei täida eesmärki. Mulle on Eestis väidetud vastupidist.

Ehk siis, kui Billil on õigus- ja miks ma peaks selles kahtlema, on mulle kogu elu valetatud, ma olen loll ja lihtsameelne
Ja selline teadmine ei meeldi mulle.



Arusaadav, et teooriad ajas muutuvad. Me ise näeme, kuidas iga päev lükatakse ümber mõni seni kehtinud teooria.
Aga siis võiks kirjutada nii. Professor X arvab nii, professor Y naa. Tänaste teadmistega on järeldus selline.
Mulle tundub, et minu jaoks on vist isegi sümpaatsem ülienesekindlus a la Mihkel Raud, kui see, et ma esitan erinevaid väiteid ja siis kokkuvõtteks lisan, et see on saladus.
Tuleb välja, et ma vajan lihtsaid vastuseid:)
Ja et maailm on täis saladusi.

Ma kõiki viiteid läbi ei lugenud ( mul oli e raamat), neid oli paarkümmend lehekülge, aga niimoodi diagonaalis tundus, et teadusartiklid olid pigem vähemuses. Ehk, kui selline teema juba ette võtta, tasuks küsida autoriteetidelt.

Teine häiriv nüanss olid USA näited. Mina ei ole ekspert,. aga kui autor ise kirjutab pikalt laialt kui ebausaldusväärne, korruptiivne, ülemakstud on USA tervishoiusüsteem ja ravimitööstus, siis äkki ei kasutaks neid näidetena. Ehk oleks olnud mõistlik aluseks võtta (üle)reguleeritud ja (üli)ettevaatlik Euroopa?
Minu meelest on sellise usaldamatuse külvamine lihtsalt vastutustundetu.


Aga raamatu lugesin lõpuni, sest positiivset oli ka.
Väga head olid lõigud meditsiiniajaloost, avastustest. Selle juurde olekski võinud jääda, põnev lugemine ja huvitavad teadmised.

Ning tänases kontekstis tuli kasuks veel kord üle korrata nakkushaiguste loogika ja toimemehhanism.
Loomadelt pärinevaid nakkusi on maailmas kümneid ning (raamat on kirjutatud 2019) praegune oli vaid aja küsimus.

ja tahate head koroonavandenõud?
" Ameerika Ühendriikides moodustvad eakad vaid kümme protsenti elanikkonnast, kuid nende all on kinni pool haiglavooditest ja nemad tarbivad kolmandiku kõigist ravimitest"
noh, kas vajate veel põhjendusi, miks just vanainimestele ohtlik tõbi valla pääses?
NB! see viimane oli sarkasm, mitte väide või arvamus.

20 kommentaari :

  1. Ära ütle, et sellist viimast vandenõu-mõttekäiku (ühiskonna sots-abi kulude kärpimine) pole sul endal pähe tulnud?!?

    Kaur

    VastaKustuta
    Vastused
    1. tead ma olen vist liiga piiratud kujutlusvõimega. Ma ei kujuta ette, et keegi (kes?) viitsiks sellist asja korraldada ja milleks(?)

      Kustuta
  2. Ei usugi, et keegi korraldaks. Aga see kehtib enamiku vandenõuteooriate kohta. Kuu peal MITTE käimise korraldamine on palju suurem töö kui Kuu peal ära käimine. Poliitilised vandenõuteooriad ootavad riikidelt sellist haldussuutlikkust, mida neil päriselt iial ei ole (õnneks).

    Aga on ju normaalne ja intellektuaalselt mõnus mõelda, et mis on suurte muutuste alternatiivsed või inimtekkelised põhjused :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. JAIC aruannet usud? Või et MUST ja SÄPO mätsisid poliitikute mahitusel huvilistel silmad-kõrvad kinni? Tavaline poliitika - oli võimalik!

      Kustuta
    2. Kuna ma just lõpetasin EE lugemise, siis olen poole targem. Ilmselgelt G5, Bill Gates ja hiinlased on süüdi

      Kustuta
    3. Ma ei usu midagi, ma hoopis mõtlen ise uusi ja jaburamaid teooriaid välja :)

      Kustuta
    4. Lugejakirjas (vist?) oli see tore uudis, et koroonaviirus põhjutsab 5G-d.

      Kustuta
    5. Kaur, kas sa Kuul käimisega mõtlesid seda sketši?

      Kustuta
    6. Pmst jah :), aga ma lugesin selle kohta mingit pikka artiklit, mis kirjeldab Kuul käimise feikimist palju tehnilisemalt ja põhjalikumalt. Mõte on aga sama :)

      Kustuta
  3. Veel üks variant sõrmede kortsumisest: https://novaator.err.ee/246422/kortsuvad-kaed-pakuvad-selget-eelist

    VastaKustuta
  4. Sirvisin veidi arvustusi, need olid miskipärast enamjaolt ülivõrretes, aga kõige kriitilisem repliik, mis ma leidsin, oligi selle kohta, et raamat eeldab, et lugeja on vanaldane ameerika mees.
    https://booksinthemedia.thebookseller.com/articles/critics-willing-to-give-an-arm-and-a-leg-for-bryson%E2%80%99-the-body

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, seal oli ka helgeid hetki. Lood avastajatest olid põnev lugemine.

      Aga jah, eks igale oma :)

      Kustuta
  5. Tegelikult on ju praktiliselt KÕIK haigused statistiliselt raskema kuluga neil kellel madalam vastupanuvõime ja nõrgem immuunsus. Pole vahet kas tuleneb see vanadusest, kroonilistest haigustest või ebatervetest eluviisidest. Nii et selle koha pealt pole koroonaviirus kuidagi eriline, pigem oli seda 1918 aasta Hispaania gripp, mis tappis kuulu järgi ebaproportsionaalselt palju noori ja tugevaid (väidetavalt põhjus immuunsus-süsteemi ülereageerimine).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sa oled väga igav :)

      Parafraseerides Juur ja Kivirähki, kõige väikem tõenäosus koroonat kohata on maximas. Nende kliendid ei suusata, ei käi saaremaal võrkpalli vaatamas ja võrus pralledel...

      Kustuta
    2. Ma tahtsin kisama pista, et mis stereotüpiseerimine see olgu - mina käin ka Maximas, sest see on kodule kõige lähemal.

      Ja siis taipasin, et kõik on tõsi: ma ei suusata, ei käi Saaremaal võrkpalli vaatamas ega Võrus pralledel

      Kustuta
    3. Aga kui kolleeg käib ja ikka ei nakka? :D (mitte et ma tahaks ära sõnada vms)

      Kustuta
    4. Mis kolleeg? (ennetavas korras, kui küsimus oli ikka mulle: mul ei ole kolleege, vähemalt mitte selliseid, kellega ma füüsiliselt kokku puutuks.)

      Kustuta
  6. Ma olin sunnitud eile käima Maximas (sest seal on apteek kus on ühte mulle tarvilikku kreemi). See oli päris hull, seal elavad inimesed üksteisel sirgelt seljas. Lapsed ootasid mind ratastega poe ees ja seal oli keegi kodanik üritanud sisenejaid kallistada. Niiet mulle tundub, et kui korra juba see koroonapall valgekraede jurest veerema saata, siis Maximas patsutavad kõik seda hea meelega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oleneb konkreetsest poest ja vbla ka kellaajast - kui ma olen siin Raadil käinud, siis olen poes näinud ehk kümmekonda v paariteist inimest, suure poepinna peal laiali.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!