Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 25. juuli 2014

Eestlane ja venelane 14: Minu venelased

Mulle tundub, et kuumus on inimesed täiesti sassi ajanud.
Lambist lastakse alla reisilennuk. Siis on meedia tagajalgadel, et Eestisse julgeb tulla inimene, kes arvab valesti. Ja tagatipuks deklareerib kodanik, et ta keeldub tarbimast asju, milledele on märgitud kirillitsas toote nimetus...
Mis toimub?

Olgu, siin on mitu probleemi. Kas mul on õigus jätta kutsumata endale külla inimene, kes mulle ei meeldi? Mina arvan, et jah. Arvaku ja olgu oma kodus selline nagu tahes, aga oma kodus ei pea ma taluma näiteks patsidega tüdrukuid, kui ma neid mingil põhjusel ei salli.

Kas on õige laiendada kõik Venemaa sigadused ja karistada nende eest kõiki  vene keelt emakeelena rääkivaid inimesi? Minu meelest mitte. Seda enam, et mõned neist on igati ontlikud Eesti kodanikud. Enamik neist elab oma igapäevast elu ja ei saa mitte kuidagi mõjutada Venemaa, kui riigi, otsuseid ja tegevust.



Aga äri vs eetika? See on juba keerulisem teema. Olgem ausad.
Meid häirib, et see keel on just vene keel.
Meid ei loksuta teadmine, et akadeemiline maailm on varsti täielikult ingliskeelne ja et Tallinna kesklinn ja reisisadam elavad soome keeleruumis. See on eetiline ja normaalne. Klient on kuningas. Ja Eesti liiga väike ja kõik need teised tõed.

See, et ca 400 000 Eestis elavat inimest saavad lugeda pakendil olevat infot talle mõistetavas keeles, ei ole eetiline.
See, et Eesti riik pole suutnud toetada 20 aasta jooksul  venekeelse toimiva usaldusväärse meediakanali teket. Et pole olnud piisavat nõudlust ning et ainus toimiv reklaamikanal on PBK. Ei ole eetiline.
Kas ärimees  peab lõpetama kaupade ekspordi Venemaale, mitte ostma teenuseid ja kaupu Vene kapitalilt olevatelt ettevõtetelt? Et mitte toetada kurjust ja valet?
Ilmselt ei ole sellele küsimusele õiget vastust. Sest iga riigi, iga ettevõtte taga on Inimesed. Lihtsad inimesed. Ja ma tõesti ei tea, kas on õigust karistada neid, kuna meie vaated ei kattu nende inimeste valitsejate vaadetega.
Ning kust jookseb see piir. Kas Mistrale, millega tehakse ilmselgelt kurja, ei tohi müüa. Aga  rõivaid ja toitu tohib?
Need on küsimused millele ma vastust ei tea.

Aga mitmes asjas olen ma veendunud.
Meie endi venelasi ei tohi kiusata. Kõikidesse inimestesse, sõltumata nende soost, rassist või rahvusest tuleb suhtuda lugupidamisega. Inimesed ei vastuta oma rahvuskaaslaste sigaduste eest.
Ma saan aru, et on naiivne loota, et Venemaa muutuks normaalseks. Aga täiesti meie võimuses on, et inimesed, kes elavad Eestis on meie poolt, et nad saavad tasakaalustatud uudiseid ja armastavad oma praegust kodumaad.

Meeldib või mitte, aga eksport ja äri on majanduse alus ning mootor. On teatud eetilised piirid, mida ei tohi ületada. Aga piimapaki markeerimine venekeelse sildiga ei ole minu jaoks see eetiline piir. Info edastamine kliendile talle arusaadavas keeles ei ole see eetiline piir.
See piir on kusagil kaugemal.

4 kommentaari :

  1. Nojah, kellel vene keel mis assotsiatsioone põhjustab. Minul meenuvad kõigepealt tänavatel revolutsioonilisi laule röökivad nn lüpsik-valjuhääldid. Elagu Kommunistliku Partei XVIII kongressi otsused, hurraa! Siis meenuvad kodulinnast arvukad ohvitseride hordid, kel polnud kunagi kavas okupeeritava rahva keelt ära õppida. Tõele au andes peab küll möönma, et neist vaid osa olid otseselt vaenulikud. Sõjaväest ja vene matist parem ei räägigi.

    Kokkuvõttes - ma räägin ja loen seda keelt vabalt. Suudan selles keeles oma erialal kõrgkoolis loengut pidada. Aga kas tahan? Vahel, kui tahan, siis keeran ise mõne vene kanali peale. Kuid mulle on ebameeldiv, kui see keel mulle vägisi selga sõidab. Isegi vale raadiot kuulav bussijuht võib trigerdada ebameeldivaid mälestusi.

    Venemaa ei muutu normaalseks. Paraku need, kes on ühel teatud perioodil üles kasvanud, ka enam mitte. Minu jaoks on vene keel okupandi keel. Kaubamajades kõlav vene keel häirib ja riivab mind täiesti otseselt. Meie riigiametites räägitav vene keel aga on suisa sigadus.

    Nii et asi pole kuumuses. Asi on õigluses.

    VastaKustuta
  2. Oh kui hea lugemine oli! Just lugesin täna Hargla seisukohta venelaste ja piimapaki asjus, tõesti hakkas häbi, et olen eestlane.... Ok, oleks mingi ilkuv delfikommentaator, aga see mees peaks ju kübegi intelligentne olema? Aga näed, ei ole mitte! Panna ühte patta terrorism, vene keel ja vene inimesed.... no ei ole sõnu! Aga seda meeldivam oli blogi lugeda, aitähh! Jälgiks ka edaspidi, väga huvitav lugemine! Marika

    VastaKustuta
  3. Ka minul oleks lisada meenutusi ja emotsioone, mida kirjeldab Anonüümne. Ometi olen ma tõmmanud suhtumises kusagile ajajoone. Ei viitsi uurida rahvaloenduse andmeid, kuid kindel see, et üha rohkem on vene keelt kõnelevate kaasmaalaste hulgas neid, kelle sünnimaa, see ainuke, on Eesti. Meie, eestlased peaksime peeglisse vaatama, et mõista, miks pole see osadele neist saanud kodumaaks.

    VastaKustuta
  4. Vene keel ja partei kongress???? Inimesed, te olete end minevikku istutanud. Ma just rääkisin kuu aega järjest iga päev vene keelt. Nii et mul seondub vene keel värskelt lõppenud ja üliägeda puhkusega. Parteist vaid niipalju, et meile lähim mäetipp oli "Kommunistliku partei 19. kongressi nimeline mägi". Tulge olevikku, suhelge teiste inimestega ja käige maailmas ringi, saate lapsepõlvetraumadest lahti!!!

    Ja Venemaa on täiesti normaalne, omast imperialistlikust vaatenurgast muidugi. Nende arust pole meie nuku-rahvus-riik normaalne, sellist nähtust ei tohiks moodsas maailmas eksisteerida. Nii et igaühel oma normaalsus.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!