Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 4. märts 2013

Eesti Laul 2013

Eesti laul 2013 on läbi, elagu Eesti laul.
Mul on hea meel näha, et laulude eelvoorudesse ja finaali valijad, zürii liikmed, vananevad koos minuga ja esimeste aastate vallatud eksperimendid on jäänud minevikku. Ikka meieealistele sobivat punki ja rocki ja eestikeelseid ballaade...:)
Birgit polnud mu lemmik, kuid tegemist on ilusa tugeva hääle ja esinemiskogemusega lauljaga, seega soovin edu.
Mulle on jäänud silma, aga see väide vajab veel tõestust ning paljudelt seda küsimust ei küsitagi- et edasi saavad eelvoorudest need, kes ise selleks soovi väljendavad. Need artistid, kes vastavad küsimusele "Miks sa osaled.." a la " ega täpselt isegi ei tea, ja eurovisioonile küll ei tahaks " jne jne. ( Sel aastal näiteks Rosanna ja Vaigla jäid meelde). Tundub mulle mälu järgi, üldjuhul edasi ei saa ka. Kas rahvas tajub võidusoovi? Või paneb konkreetne eesmärk ja võidutahe tugevamalt esinema?

Põhjus, miks ma kirjutan, on hoopis teine. Kui formaati muudeti- eurovisiooni eelvoorust sai Eesti laul, siis muudeti ka eesmärki. Mitte meeldida maailmale, vaid  rikastada Eesti muusikamaailma,
Ma otsisin välja vanad konkursid, et endale selgeks teha, kas midagi neist lauludest on ka alles jäänud. Loomulikult "alles jääma", minu vaatepunktist, minu kuulatavates raadiojaamades ja telesaadetes.  Kindlasti on kusagil keegi, kes kuulab hoopis teisi laule.
Eelmisest aastast 2012, on vist vara rääkida- nii Oti "Kuula" kui ka Lenna "Mina jään" olid tugevad ja said hiljuti ka pärjatud muusikaauhindadega. Lisaks neile olen ma hiljem kuulnud veel "Valedetektorit",

2011 aasta laule sirvides meenuvad mulle pealkirju vaadetes  El Mayonesa, Ithaka Maria "Hoppa-pa-rei!" ning "Unemati" laul. Massidesse on aga läinud lausa kolm laulu - võitja Getteri "Rockefeller Street", siis palju on leierdatud ka "I Wanna Meet Bob Dylan" ja Orelipoisi "Valssi".

2010
aasta nimekirja lugedes on ainult 2 tuttavat nime: Lenna "Rapunzel" ning võitja "Siren". Tõsi, viimasel ei mäleta ma lugu, vaid videod. Läbi udu meenub ka Violina ja Rolfi "Maagiline päev"
ja 2009, esimesest Eesti Laulu aasta nimekirjast, mäletan ma kahjuks ainult võitja-Urban Symphony "Rändajad"

Et siis 1- 6 laulu aasta kohta. Vaatasin huvi pärast läbi ka 2004- 2008 aastate laulud. Ajast, kui tehti nö spetsiaalselt "eurolaule" ja tegelikult ( 2 eelvooru on alates 2011) on samuti igal aastal 2-3 laulukest, mis siiani meeles ja aeg-ajalt raadioeetris.

Ehk siis kokkuvõttes. Vahet pole. Me suudame selle konkursiga tuua eesti muusikamaastikule juurde 2-3 laulu ning pole tähtsust, kas pealkirjaks oli
"teeme laulud, mis meeldiksid ka euroopale" või
" euroopa on rumal ja ei mõista meid. Me teeme selliseid laule, mis meile endile meeldivad ja kui PEAB eurovisioonile minema, No ok, eks me siis lähe"


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!