Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

pühapäev, 25. veebruar 2024

Nostalgianeljapäev. Õppige inseneriks

Appikene, mis ma leidsin. Oma ülikooli esimese kursuse tunniplaani. 1988 TPI..

Ja võtan tagasi kõik oma sõnad tänapäeva ülikoolihariduse osas, et kaasaegsed insenerid õpivad ainult "psühholoogiat" ja "filosoofiat". Mul oli tervelt 4 tundi erialaga seotud tundi nädalas :) ülejäänud väga olulised ained: kehaline kasvatus, NLKP ajalugu, vene keel, kultuuriajalugu ...

Olid ajad.


Muuseas, kas olete juba näinud Andrus Vaariku ajaloosarja ? Vaimustav. Kui saaks eestikeelsed subtiitrid ka alla, oleks ideaalne.
Panime kalendrisse kirja Madise, Jüri ja Ümera aastaarvud. Ehk jääb lõpuks meelde....

9 kommentaari :

  1. TE-11 alustas 1975:) Samad ained: insenerigraafika, keemia, kõrgem matt, NLKP ajalugu, kehaline. Polnud ei kultuuri, ei arvutit:) Vene keelt ei mäleta, küll jagati seltskond sakslasteks-inglasteks. "Päris" erialaained algasid kolmandal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Inglise keel oli meil ka, aga algas millalgi hilejm. Kultuuriõppest ei mäleta ma midagi. Nagu näha, siis läks õpe täiesti mööda ... :)

      Kustuta
  2. Mis see KÜ oli, keemikud ma eeldaks aga millised ja mis esmasp tegite???
    Mul esimesel kursal oli sarnane tunniplaan, erialad hakkasid tõsiselt peale kolmandal kursal. Esimesel kahel polnud matefüssi erikoolist tulnul reaalainetes midagi teha, kõik juba keskas venekeelsete ülikooliõpikute alusel omandatud. Samas kehkas käisime hea meelega, sai kooli ajal palli mängida. Ajalugu, filosoofiat ja poliitökonoomiat õpetati ja pandi hindeid muigega. Esimesed kaks aastat olid üldse üks suur pidu ja pillerkaar.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Keemia, jah:) Esmaspäeval, loomilikult, puhkasime :) :) Meie kehaline oli metsas orienteerumine, ja oli väga mõnus.
      NLKP ajaloo osas olime me usutavasti viimased. Mõned kuud varem, keskkooli lõpus jäi meil nt ajaloo eksam ära, kuna ajad olid segased. Ülikool, tuleb välja, oli staatilisem ja konservatiivsem :)

      Kustuta
    2. TPI oli ka erialade lõikes väga erineva "ülemineku" tsükliga. Mäletan, et veel 90ndatel tellisid venekeelsed tudengid regulaarselt ahvist põlvnemist (selline ilmetu venekeelne brošüürikene oli) ja parterikongresside materjale... Sesside ajal massiliselt.
      Eesti osas käis juba hoidlate inventuur ja hoiuraamatukogusse saatmine, venekeelne parteivärk osa liikus pidevalt letti ja tagasi.

      Kustuta
  3. Sa ilmselt õppisid ka 5 aastat?
    Alguses oligi palju üldaineid, ma hiljuti lappasin oma õpinguraamatut, hetkel tundub ikka ulme, mida kõike õpiti :D

    VastaKustuta
  4. Nostalgia! Ma olin järelikult samal aastal, aga rühm oli KR-11. NLKP ajaloo šokki ma mäletan. Tulin Kohtla-Järve esimesest keskkoolist, ajaloo eksam jäeti ära, terve suvi möllas laulev revolutsioon ja tipis, olge lahked, ikka NLKP ajaloo loengud! Õppejõud, aastates proua, suri minu mäletamist mööda pärast esimest semestrit ära ja Mai Vöörmanniga seminarid olid värske õhk selle jama juures.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!