Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 23. veebruar 2024

Minu kommentaar

Kuna viidatud blogis pole lubatud eriarvamused ( sry! olen jah õel :) :)), siis kirjutan siin.
Lihtsalt sõbralikuks meeldetuletuseks, et tarbijate meeleolud mõjutavad majanduse käekäiku küll ja veel. Ma ei viitsinud oma majandusõpikuid välja otsida, aga pisike guugeldamine annab huvilistele vastused. Teadlased on saanud nende teooriate eest noobeleid ning kindlustunde indikaator on pideva jälgimise all.
Aga no, Eesti ajakirjanikud on ikkagi targemad ju.

Ma kuulan erinevaid poliitikasaateid igast vaatenurgast- konservatiividest kuni liberaalideni. Ja võin kinnitada, et vingumine on eesti meesajakirjanike tehaseseadistus. Miks "meesajakirjanike", ma ei tea, aga nii on. Saadetes, kus osalevad naised (olukorrast riigis, Poliitikaguru, aeg-ajalt Rahva teenrid), on tonaalsus teine.
Pole oluline, et saime seljatatud  oma väikses avatud riigis koroona ja oleme vee peale jäänud majanduskriisis. Pole tähtis, et saime õiglasemaks tehtud peretoetused, meie kaitsevõime on hüppeliselt kasvanud  (kaitsekulud, Nursipalu jne), saime vastu võetud abieluvõrdsuse. Meil on nüüd kliimaministeerium(tulemusi küll veel ei tea, aga lootus on), väga hea rahvusvaheline nähtavus, rekordiline välisinvesteeringute tase ja hea maine.  Teadvustatud, et sellist kulubaasi ei suuda me sellise rahvaga üleval pidada. Käeulatuse kauguses on eestikeelne haridus(+reform), kõrgem tulumaksuvaba miinimum, vähem bürokraatiat, automaks ja õiglasem maa hind, immigratsiooniteemad. Kaugemal paistavad ka reaalsed sammud energiajulgeolekus ning regionaalpoliitikas.
Tõsi, siinkohal tuleb tõe huvides mainida, et vingutakse nii naiste, kui ka meeste üle. Alati.
Kas negatiivsele keskendumine mõjutab  laiemas vaates meie majandust? Jah. Mõjutab. (vt lause nr. 4 ja 5)

Samas pean toetama Mustkaareni väljaöeldut.  Kõike, mida kirjutatakse Kaja Kallase kohta, tuleks võtta läbi tugeva filtri. Suur osa ajakirjandusest on kallutatud ja seksistlik. Ainult üks näide (aga neid on palju palju, aga küllap tehakse sellest mitu doktoritööd). Sama/sarnane sündmus. Sama põhjus. Erinev pealkiri.

ERR 26.12.2019 Peaminister Ratas ei lähe presidendi vabariigi aastapäeva vastuvõtule
Delfi 20.08.2019 Peaminister Jüri Ratas täna president Kersti Kaljulaidi roosiaia vastuvõtule ei läinud, vaid otsustas pidupäeva oma perega tähistada.

ERR 22.02.2024 Kallas ei kavatse presidendi vastuvõttu ka teleri vahendusel vaadata
EPL  26.01.2024 Kaja Kallas solvab Eesti riiki ja ajalugu


Palju õnne Eesti, kõik on tegelikult hästi!


23 kommentaari :

  1. Mis Kallase kajastamise vildakusse puutub, siis olen täiesti nõus. Naine peaministrina? Anname tuld igast torust, pisikesed nüansid ja nükked, pealkirjadisain ja lause rõhud. See suhtumine valgub laiali nagu tatt kuni selleni välja, et poliitikast kaugel olevale inimesele mitte meeldivad liigutusi (!) kirjeldab see inimene kui prostituudi käitumist (!!) ja õigustab oma sõnavalikut innukalt. Vastikvastikvastik.

    VastaKustuta
  2. Iga sõnaga nõus. Nii postituses kui Kaamose kommentaaris.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Samuti iga sõnaga nõus. Eriti nõus, mis puudutab lõpmatut virisemist. Ühtki maksu tõsta ei tohi, samas aga maksta lõpmatult toetusi.!!!

      Kustuta
  3. Siin tasuks võib-olla silmas pidada, et mitte kõik ei pea vaeste maksudega (sh pehmelt öeldes kahtlase väärtusega automaksuga) kottimist iseenesestmõistetavaks paratamatuseks, astmelise tulumaksu kaotamist rikkuritel ilma tuimestuseta ükshaaval hammaste väljatõmbamiseks ja 30-aastase viivitamise järel tehtud võibollast eestikeelsele haridusele üleminekut suureks ja ennenägematuks saavutuseks. Ja mis need teised aspektid veel olid, väidetav hea maine välisriikide silmis ja kliimaministeerium. Võib-olla võiks inimestele jääda vähemalt õigus olla rahulolematu ja ehk ei peaks kõiki naissugu üldse mitte tähtsustavaid kommentaare rakendama soodiskrimineerimise vankri ette. Võib-olla on selline variant ka olemas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rahu, rahu. Me kõik teame, et on inimesed. Ja naised.
      Saladuskatte all teatan, et md olen lihtne Lõuna-Eesti saemees ja mind ei peaks see teema yldse kottima.

      Kustuta

  4. Mkmm, ei ole sa sugugi õel :) Sa lihtsalt sedastasid fakti. Jumala tõsi, et ma ei soovi oma isiklikku veebipäevikut (vaidlus)foorumina välja pakkuda.
    Aga sinu siinset mõtteavaldust lugesin huviga. Täitsa normaalne ju, et erinevatel inimestel on erinevad arvamused.

    VastaKustuta
  5. Nõus su mõtteavaldustega.
    Olen endiselt Kallase toetaja, vaatamata nii tema kui tema partei poolt tehtud mõningatele vigadele ja üllatavalt ebapoliitilistele (otsekohestele, ausatele ja arrogantsetele) esinemistele. Eks saan ise ka nahutada samal põhjusel, et ei jäta oma arvamust enda teada ja ei viitsi selle sisu moosiga üle määrida. Poliitik muidugi teeb enda elu nii raskeks.

    Minu arust on praegu pikalt number üks tähtsusega probleemiks Ukraina sõda ja selle laienemise ära hoidmine, kuhu tuleks suunata kõik jõupingutused, mida praegune valitsus päris oskuslikult teeb. Õpetajad, kliima, elektrihind, ... jne ... kannatab oodata, sõda ei kannata. Rahva(valijate) enamus muidugi ei mõista seda enne kui venelase kirsa Nursipalus jälgi jätab.

    VastaKustuta
  6. Mehed ja naised põmst elavadki erinevates infoväljades, sellest ka kõne erinev tonaalsus. See ei tule ainult nn mehelikest ja naiselikult elukutsetest ja/või eluviisist, vaid algab juba erinevast kasvatusest ja rollinõuetest. Lastega räägitakse erinevalt, neile lubatakse-keelatakse erinevaid asju, sest sedamoodi õpetati juba vanematele endile. Lasteaedades ja koolides on see väga hästi näha. Titest peale omandatud nähtusi peetaksegi täiesti normaalseks ja parem, kui yhiskonna alustalasid ei torgi, on nii. Ma ei imesta absoluutselt, et meie inimesed teatud asju näha ei oska ja neid normaalsuseks peavad. Niikaua ongi see tore ja normaalne, kuni sa ise kellelegi endast tugevamale jalgu jääd. Aga need teised on kõik ise syydi!

    VastaKustuta
  7. kas me ikka saime kriisiga hakkama?
    Majandus kahaneb, töötus kasvab. Põllumeeste seas levivad kahtlused (eriti seoses Kliimaministeeriumi plaanidega), kas on aeg tootmine lõpetada, kõik maha müüa ja minna....
    Ja kas õigluse sildi all kadedusele apelleerimine, et kelleltki raha ära võtta, ikka on saavutus.
    Kallase häda on selles, et ta on elanud nomenklatuuri mullis ega oska isa kombel oma põlgust varjata. Isa oskas elada, oli nomenklatuuris nõuka-ajal ja on praegu. Ja on alati põlanud neid, kes ei oska.
    Tütar on selline tubli tütarlaps, kes esindab v. Baeri märgatud inimtüüpi: Eestlane on ülemate vastu alandlik pugeja, endast alamate vastu julm ja hoolimatu.
    Ja noh, stiilitunnet pole ka antud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, öelduga on raske mitte nõustuda.
      Aga kõigele sellele vaatamata on vahel hea meelde tuletada ka seda, mis on hästi.
      Kasvõi mingikski, isegi näiliseks tasakaaluks.

      Kustuta
    2. Võtan samuti sõna anonüümsena, ja sekundeerin 1. anonüümsele. Olen naissoost, kuid ei ela feministega samas mullis. Isegi ei mõista nende takkakiitmist K.K. režiimile, nagu pimedusega löödud oleksid. Ma ei pea ka kliimaministeeriumi loomist õigeks sammuks.

      Kustuta
    3. Eakas pedagoog märkas, et sügisest on lapsed muutunud tõsisemaks.
      Sõjahirmule lisandus hirm perekonna hakkamasaamise pärast. Küsimus ei ole uues moblas vms, küsimus on suutlikkuses hoida tuba soojas ja kõht täis. Uued maksud, maksutõusud etc. midagi on nad neist kuulnud.
      Ning lastes on tekkinud süütunne olemasolu pärast. "Ehk oleks vanematel ilma meieta kergem". Lastevabaduse propaganda õõnestab nende enesekindlust ja elu-usku.
      Mida peaks ütlema pedagoog, kui abiturient ütleb, et ülikoolist loobus ja otsib töökohta, sest perel on niigi raske, aga õde alles nooruke. Kui Eestist ei leia, tuleb mujale minna.
      Neis noortes ei ole egoismi, nad tunnevad end perekonna liikmetena ja on valmis teiste pereliikmete pärast oma eluplaane muutma. Nad on suuremad kui nende saatus.

      Kustuta
    4. Ma anonüümseks ei jää, aga olen anonüümsetega nõus. Mõned positiivsed saavutused kaovad üldise vaenamise, valetamise ja vastusest keeldumise vahele ära ja ei mind ega minu koduseid mehi huvita, kas valetaja on mees või naine.
      Ma ei tea enam, kes see lugupidamisevääriline riigikogulane oli, kes aastaid tagasi oma vist juba täisealise lapse tegude pärast tagasi astus, aga kindlasti oli ta mees. Pr KK puhul olnuks idavedude skandaali üleskerkimise puhul ainuõige lahendus astuda tagasi ja kaduda täielikult avalikkuse silme alt, tema hoidis oma positsioonist kümne küüne ja ilmselt ka hammastega kinni. Võimuahnus ei tunne sugu.

      Kustuta
    5. Edasi- ja tagasiastumisega on nagu on, aga sõja ajal ei tohiks rohepöörde jms kulusid lubada. Esialgu näiski, et karm reaalsus jõudis kohale, aga 2022.a. augustis algas jälle, et just nimelt sõja varjus ära teha ja veel vinti peale keerata.
      Küllap siin Vene eriteenistused ka mängus olid.
      Nii tekitati vastasseise. Mida karmimad ja jaburamad plaanid, seda suurem vastuseis ja lõhestamine ongi nn Gerassimovi doktriini üks osa.

      Kustuta
    6. Lisan veel - ikka oma nime alt -, et ühena väga tõsiselt valitsuse otsuste all kannatajatest, kes pealegi ei jaga mitmeid valitsuse esindajate väärtusi, on mul sügavalt ükskõik, kas selle jama kokkukeeramise eesotsas on naine, mees, hermafrodiit, transmiskiasi või reptiil (on vist mingi selleteemaline teooria, inimeste fantaasia on lõputu). Ajakirjanduse kallutatusest teadlikuna loen lehti läbi üsna tiheda filtri, seda võiks kõik mõtlevad inimesed teha... aga eneseupitamiseks ja/või karjääritegemiseks valetamine ei ole, ei tohi olla aktsepteeritav.

      Kustuta
  8. Ma vist vastaks siinkohal Anu Realo viimase Edasi org ilmunud artikliga.

    VastaKustuta
  9. Tead, ma olen nüüd põhjalikult järele mõelnud teemal “kas tarbijate meeleolud mõjutavad majanduse käekäiku”. Ja jõudnud samuti järeldusele, et mõjutavad küll. Mitte, et ma majandusest suurt miskit teaksin/taipaksin, vaid… wait for it… tänu mu kergele kaldele uhuu suunas. Nimelt usun säärasesse nähtusesse nagu (mõjutatav) kollektiivne alateadvus. Kui antud konkteetsest KK teemast pisut ümber ja mööda vaadata, siis: kollektiivne alateadvus on iseäranis mõjutatav hirmutamise teel, ja seda on valitsejad juba hallidest aegadest enda huvides ära kasutanud, et masse suunata/ohjata.

    Samas, eelöeldu ei vabanda minu silmis Kaja Kallast. Kui poliitik tahab tänapäeva demokraatlikus riigis edukas olla (loe: rahva ja riigi hüveks töötada, lõhesid ühiskonnas mitte süvendada), peab ta elementaarseid diplomaatilisi oskusi evima, mu meelest. Kätsatused stiilis “vinguge vähem” ei aita riigi arengule kuidagimoodi kaasa.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. on see kollektiivne alateadvus või lihtne pragmatism. Kui elu tõotab kallimaks minna, hakatakse kokku hoidma. Kokkuhoid mõjutab majandust negatiivselt.
      Meil on ennegi olnud, et inimesed lähevad kokkuhoiurežiimile enne, kui valitsus kriisi olemasolu tõdeb. Ja siis kukub nõutu minister õpetama, et kokkuhoidlik peab olema.

      Kustuta
  10. Ma vaatan, et internaliseeritud misogyynia teeb praegu päris kõrgeid laineid ka siin kommentaariumis. Me kohe sugugi ei taha mäletada eelmiste valitsuste ajal toimunut, ja siis ju eided teadsid oma kohta.

    VastaKustuta
  11. Õhtuti loen ajalehepealkirju ja igasugu kommentaariume. Väga, väga jääb silma viimasel paaril aastal eriti aktiivseks muutunud vene trollide tegevus, ja suurem osa nende aktiivsemate isendite jutust on päris heas eesti keeles ja veatus õigekirjas. Neile kaasakiitjate õigekiri nii hea ei ole. Paraku on neil ka seos valimiseelistustega ja seos mõnede konkreetsete poliitikute venesõbralike (ning NATO- ja Ukraina-vastaste) sõnavõttudega. Minu osariigi sotsiaalmeedia on seda kraami paksult täis ja sellel on väga osavad eestvedajad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nonii, tuligi ära. Kui progressivsetel argumenteerimisoskus lõpeb, siis hakkavad sildistama. Seda igal maal ja igas keeles

      Kustuta
    2. Olen kaarnaga nõus, trollide iseäranis vinguvate ja virisevate trollide tegevus on kõvasti hoogustunud ja nende keeleoskus paranenud. Mis ei tähenda, et vähe oleks ehtsaid kodukootud hädaldajaid, neid on alati, igal maal ja igas keeles ;) Objektiivselt võttes pole elu Eestis kunagi nii hea olnud kui viimaste aastate jooksul - kui teedel on vaatamata bensu hinnale ja rohepöördele sihukesed ummikud ju siis kodanik liiga rikas, et ühistransaga sõita ;)

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!